Oradea va avea cinci parcuri noi, realizate cu fonduri europene pe terenuri degradate
Proiectele, a căror valoare totală se ridică la circa opt milioane de euro, vor fi realizate integral din fonduri europene.
"Oradea se va transforma radical în acest an în ce priveşte situaţia parcurilor. Aceste 12 hectare de noi parcuri vor fi amenajate pe terenuri degradate, ce au fost folosite, de multe ori, pentru depuneri ilegale de gunoaie, deşeuri diverse. În toate cele cinci parcuri se vor planta 1.400 de arbori de dimensiuni medii şi mari, plus 16.400 de arbuşti. O parte vor fi plantaţi în primăvară, o altă parte în toamnă. Pe lângă aceştia, prin contract multianual, în oraş vor mai fi plantaţi 700 de arbori de talie mare", a declarat viceprimarul Florin Birta.
El a precizat că municipiul Oradea a depăşit încă din anul 2010 norma europeană de spaţiu verde pe cap de locuitor de 26 de metri pătraţi, având 28 mp/locuitor.
Cele cinci parcuri noi sunt coridorul verde Barcăului (cu pistă de alergare), Soarelui (în cartierul Oncea), Veteranilor (în zona Ioşia), Ion Bogdan şi Grigorescu. Lucrările vor începe curând, în lunile de primăvară, urmând să fie finalizate în cursul anului 2020 sau cel târziu în primăvara anului următor.
Pe lângă cele cinci parcuri noi, Primăria Oradea va reabilita, până la jumătatea anului 2021, două parcuri istorice din oraş, respectiv Parcul 1 Decembrie şi Parcul Petofi, care vor fi reamenajate cu fonduri de la bugetul local.
Potrivit Adinei Popa, consilier în Direcţia tehnică, reabilitarea Parcului Petofi a fost un proiect solicitat de populaţia orădeană în cadrul programului de bugetare participativă.
"Este un parc istoric, din 1888, integrat în atmosfera barocă a parcului din jurul Palatului romano-catolic. Intenţia noastră este să conservăm anumite elemente, cum ar fi grădina japoneză, cu iazul şi speciile ornamentale. Avea încă din 1900 un chioşc de alimentaţie publică şi o cofetărie. Investiţia totală din buget ar fi de 10,54 milioane de lei", a precizat Adina Popa.
Situat pe axa între Piaţa Unirii şi Cetatea Oradea, în parcul 1 Decembrie, înfiinţat în 1950, s-au făcut câteva investiţii în anii 2002 şi 2008. În prezent se intenţionează modernizarea acestuia, ţinând cont de utilizatorii acestuia: copii, tineri, vârstnici.
Proiectele de reabilitare (aflate în diferite faze de proiectare) vor urmări modernizarea fântânii ornamentale, crearea a două zone de pump-track pentru ciclişti (suprafeţe ondulate, cu movile de pământ, contrapante), zone de parkour, de splashpad, zone de relaxare cu mobilier urban pentru studenţii facultăţii de medicină din apropiere, cu elemente smart, wi-fi, hamace, toalete moderne, sisteme de irigaţie şi iluminat public, puncte de alimentaţie publică.
Viceprimarul Florin Birta a mai menţionat că un alt proiect, pentru ameliorarea a 65 de hectare terenuri degradate, proprietate publică a municipiului Oradea, va fi supus marţi, 18 februarie, aprobării consilierilor locali. În urma unui parteneriat cu Ministerul Mediului, se vor face plantări de arbori pe 65 de hectare de teren degradat, respectiv în vecinătatea Uzinei de apă din Cartierul Tineretului şi majoritar pe malurile Crişului repede, aferent liniei ferate Arad-Oradea.
Potrivit Adinei Popa, la ultimul inventar din 2010, Oradea avea o suprafaţă totală de 663 de hectare de spaţii verzi, din care 39,6 hectare parcuri, cu 28 mp spaţiu verde pe cap de locuitor.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Orban: Cine atacă premierul trebuie să plece acasă /Cîțu: Le aduc aminte colegilor din coaliție că au de făcut o nominalizare pentru Ministerul Sănătății / Mandatul cu care USR-PLUS merge în ședința coaliției
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Daca nu face nimica nu e bine. Daca face nu e bine. Daca se preface ca face tot nu e bine.
Intrebarea e unde nu e bine? In realitateà noastra sau doar in capul unora?
după ce lucrările de renovare se vor termina, Oradea va fi cel mai frumos oraș de la noi.
Evident, sunt multi idioti care se plang ca tot orasul e un santier, genul care nu si-au zugravit in casa de 20 ani pt ca se face deranj, dar cert e ca orasul creste incredibil. Parcurile si cladirile renovate e ceea ce vede orice turist, dar parcarile de langa fiecare bloc, parcurile industriale, pietele renovate, liniile noi de tramvai, parcarile sub/supraterane, refacerea infrastructurii de transport, sunt poate mai putin vizibile imediat.
Marele insucces al Oradiei ramane insa aeroportul care e subminat eficient de UDMR si PSD si unde Bolojan inca nu a reusit nimic. Zeci sau sute de firme straine din parcurile industriale isi transporta oamenii cu masina la Oradea pt ca aeroportul e tinut fara operatori in conditia in care la Debrecen zboara Wizz, Lufthansa si altele de mai multe ori pe zi.