Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Cimitire București, a cumpărat 70.000 mp (7 ha) în Mogoșoaia, pentru amenajarea unui cimitir. Prețul plătit de companie a fost 1.260.000 euro. Achiziția s-a desfășurat discret, iar pe site-ul companiei nu apare de la cine a fost achiziționat terenul. Potrivit documentelor obținute de HotNews.ro, terenul a fost cumpărat de Mircea Săndulescu și Emanuela Ionela Săndulescu. Mircea Săndulescu a fost acționar al companiei Covi Construct 2000, furnizorul de gaze din orașul Voluntari până în 2018. Contactată de HotNews.ro, Gabriela Firea a declarat că nu știa despre achiziția terenului și de la cine a fost achiziționat.

CimitirFoto: cmcbsa.ro

Pe 27 decembrie 2018 Compania Municipală Cimitire București a postat pe site că dorește să cumpere un teren de minim 5 ha în București sau Ilfov și așteaptă oferte până la finalul anului 2019. Anunțul a fost postat pe site într-un meniu secundar, fiind ușor de găsit doar pentru cei care știu unde să caute.

În sistemul electronic de achiziții publice nu a fost postat niciun anunț.

Dintr-o hotărâre AGA aflăm că pe 25 noiembrie 2019 compania găsise deja terenul și că prețul pe care urmează să-l plătească este de circa 1,2 milioane de euro.

Pe site-ul companiei municipale nu a fost publicat anunțul de atribuire al procedurii de achiziție astfel că nu știm de la cine a fost cumpărat și dacă au mai fost și alte oferte.

Potrivit unor documente obținute de HotNews.ro, terenul a fost cumpărat de la două persoane fizice - SĂNDULESCU EMANUELA IONELA și SĂNDULESCU MIRCEA.

Mircea Săndulescu a fost acționar al companiei Covi Construct 2000, furnizorul de gaze din orașul Voluntari până în 2018, când societatea a fost preluată de către Ligatne Limited, companie înregistrată în Cipru şi controlată indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc.

Primarul Gabriela Firea a declarat pentru HotNews.ro că nu a fost implicată în achiziția terenului.

”Ce legătură are furnizorul privat de gaze din Voluntari cu mine sau cu soțul meu? Înțeleg că aici bateți... Nu avem absolut nicio relație, nicio legătură, este o companie privată. Nu am știut despre această nouă achiziție de teren pentru cimitir. Știam că sunt probleme cu deficitul de locuri de veci. Consiliul de administrație al companiei a luat decizia achiziției iar conducerea executivă a realizat procedurile. Sper, cât mai legale, așa cum le solicit mereu”, a declarat Gabriela Firea.

HotNews.ro a solicitat Primăriei Capitalei și un punct de vedere oficial despre achiziția terenului.

În răspunsul transmis HotNews.ro, Primăria Capitalei ne-a comunicat că a primit 9 oferte.

”Dintre acestea au fost selectate un număr de patru oferte care au îndeplinit criteriile de selecție (suprafață minim 5 ha, București și zone limitrofe jud Ilfov). Menționăm că din cele 9 oferte primite, una singură a fost de pe rază Municipiului București, respectiv un teren situat în Prelungirea Ghencea nr. 402-412, sector 6, pentru care s-a solicitat un preț de 58 euro/mp. Subliniem faptul că această oferta nu a putut fi selectată țînând cont de o serie de constrângeri rezultate din Certificatul de urbanism, respectiv suprapuneri și retrageri obligatorii din care ar fi rezultat că suprafață destinată edificării cimitirului ar fi rămas de doar aproximativ 3,59 ha, reprezentând circa 30% din suprafață. Astfel, potrivit Certificatului de urbanism au rezultat următoarele: terenul era afectat de circulațiile prevăzute a se realiza prin PUZ Coordonator Sector 6, era afectat de zona de siguranță și protecție a infrastructurii feroviare, era afectat de zona de protecție rețele tehnologice/ zona de protecție a conductelor de transport gaze naturale etc. Astfel, a fost achiziționat Terenul din Mogoșoaia de la Săndulescu Mircea și Săndulescu Emanuela Ionela, acesta numărându-se printre cele 4 (patru) oferte care au trecut de procedura de selecție și a avut prețul cel mai mic ofertat, respectiv 18 euro/mp. Achiziția s-a finalizat în luna Decembrie 2019”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate.

Reprezentanții instituției spun că nu era necesar să respecte Legea 98/2016 privind achizițiile publice.

”În conformitate cu prevederile Art 29 alin (1) litera a, din legea 98/2016 privind achizițiile publice "(1) Prezența lege nu se aplică pentru atribuirea contractelor de achiziție publică/acordurilor-cadru de servicii care au că obiect: a) cumpărarea sau închirierea, prin orice mijloace financiare, de terenuri, clădiri existente, alte bunuri imobile ori a drepturilor asupra acestora". Având în vedere prevederile Legii în materie, pentru achiziția de imobile s-a realizat o procedura proprie în baza căreia s-a procedat la achiziția terenului”, se arată în răspuns. Compania Municipală Cimitire a avut în 2019 un buget aprobat de 52 milioane lei.

Primăria Capitalei a majorat în 2018 cu 45 milioane lei capitalul Companiei Municipale Cimitire București pentru achiziția unor terenuri pentru a amenaja noi cimitire. Municipalitatea a motivat că în cimitirele existente nu mai sunt locuri, iar în caz de calamitate orașul ar avea nevoie de 12.000 locuri de veci.

”În cazul unei calamități, Municipiul București ar avea nevoie de cel puțin 12.000 locuri de veci. (...)Suma astfel solicitată (45 milioane lei), va fi utilizată pentru înființarea de noi cimitire publice, care să asigure locurile necesare pentru situații de calamitate, categorii sociale dar și pentru circuitul civil, atât de necesare comunității. Spațiile speciale prevăzute pentru calamități, categorii sociale, ori acordate în baza legilor speciale pentru recunoștință deplină, vor fi construite în mod proporțional în toate cimitirele noi înființate, pentru a se diminua costurile aferente realizarea serviciului de organizare, funcționare și administrare a cimitirelor pentru stațiile speciale, și a se da eficientă utilizării fondurilor investiție”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.