Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Cimitire, a cumpărat un teren de 7 ha în Mogoșoaia de la unul dintre acționarii companiei care a furnizat gaze în orașul Voluntari

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 13 februarie 2020, 7:30 Actualitate | Administratie Locala


Cimitir
Foto: cmcbsa.ro
Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Cimitire București, a cumpărat 70.000 mp (7 ha) în Mogoșoaia, pentru amenajarea unui cimitir. Prețul plătit de companie a fost 1.260.000 euro. Achiziția s-a desfășurat discret, iar pe site-ul companiei nu apare de la cine a fost achiziționat terenul. Potrivit documentelor obținute de HotNews.ro, terenul a fost cumpărat de Mircea Săndulescu și Emanuela Ionela Săndulescu. Mircea Săndulescu a fost acționar al companiei Covi Construct 2000, furnizorul de gaze din orașul Voluntari până în 2018. Contactată de HotNews.ro, Gabriela Firea a declarat că nu știa despre achiziția terenului și de la cine a fost achiziționat.

Pe 27 decembrie 2018 Compania Municipală Cimitire București a postat pe site că dorește să cumpere un teren de minim 5 ha în București sau Ilfov și așteaptă oferte până la finalul anului 2019. Anunțul a fost postat pe site într-un meniu secundar, fiind ușor de găsit doar pentru cei care știu unde să caute.

În sistemul electronic de achiziții publice nu a fost postat niciun anunț.

Dintr-o hotărâre AGA aflăm că pe 25 noiembrie 2019 compania găsise deja terenul și că prețul pe care urmează să-l plătească este de circa 1,2 milioane de euro.

Pe site-ul companiei municipale nu a fost publicat anunțul de atribuire al procedurii de achiziție astfel că nu știm de la cine a fost cumpărat și dacă au mai fost și alte oferte.

Potrivit unor documente obținute de HotNews.ro, terenul a fost cumpărat de la două persoane fizice - SĂNDULESCU EMANUELA IONELA și SĂNDULESCU MIRCEA.

Mircea Săndulescu a fost acționar al companiei Covi Construct 2000, furnizorul de gaze din orașul Voluntari până în 2018, când societatea a fost preluată de către Ligatne Limited, companie înregistrată în Cipru şi controlată indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc.

Primarul Gabriela Firea a declarat pentru HotNews.ro că nu a fost implicată în achiziția terenului.

”Ce legătură are furnizorul privat de gaze din Voluntari cu mine sau cu soțul meu? Înțeleg că aici bateți... Nu avem absolut nicio relație, nicio legătură, este o companie privată. Nu am știut despre această nouă achiziție de teren pentru cimitir. Știam că sunt probleme cu deficitul de locuri de veci. Consiliul de administrație al companiei a luat decizia achiziției iar conducerea executivă a realizat procedurile. Sper, cât mai legale, așa cum le solicit mereu”, a declarat Gabriela Firea.

HotNews.ro a solicitat Primăriei Capitalei și un punct de vedere oficial despre achiziția terenului.


În răspunsul transmis HotNews.ro, Primăria Capitalei ne-a comunicat că a primit 9 oferte.
”Dintre acestea au fost selectate un număr de patru oferte care au îndeplinit criteriile de selecție (suprafață minim 5 ha, București și zone limitrofe jud Ilfov). Menționăm că din cele 9 oferte primite, una singură a fost de pe rază Municipiului București, respectiv un teren situat în Prelungirea Ghencea nr. 402-412, sector 6, pentru care s-a solicitat un preț de 58 euro/mp. Subliniem faptul că această oferta nu a putut fi selectată țînând cont de o serie de constrângeri rezultate din Certificatul de urbanism, respectiv suprapuneri și retrageri obligatorii din care ar fi rezultat că suprafață destinată edificării cimitirului ar fi rămas de doar aproximativ 3,59 ha, reprezentând circa 30% din suprafață. Astfel, potrivit Certificatului de urbanism au rezultat următoarele: terenul era afectat de circulațiile prevăzute a se realiza prin PUZ Coordonator Sector 6, era afectat de zona de siguranță și protecție a infrastructurii feroviare, era afectat de zona de protecție rețele tehnologice/ zona de protecție a conductelor de transport gaze naturale etc. Astfel, a fost achiziționat Terenul din Mogoșoaia de la Săndulescu Mircea și Săndulescu Emanuela Ionela, acesta numărându-se printre cele 4 (patru) oferte care au trecut de procedura de selecție și a avut prețul cel mai mic ofertat, respectiv 18 euro/mp. Achiziția s-a finalizat în luna Decembrie 2019”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate.

Reprezentanții instituției spun că nu era necesar să respecte Legea 98/2016 privind achizițiile publice.

”În conformitate cu prevederile Art 29 alin (1) litera a, din legea 98/2016 privind achizițiile publice "(1) Prezența lege nu se aplică pentru atribuirea contractelor de achiziție publică/acordurilor-cadru de servicii care au că obiect: a) cumpărarea sau închirierea, prin orice mijloace financiare, de terenuri, clădiri existente, alte bunuri imobile ori a drepturilor asupra acestora". Având în vedere prevederile Legii în materie, pentru achiziția de imobile s-a realizat o procedura proprie în baza căreia s-a procedat la achiziția terenului”, se arată în răspuns. Compania Municipală Cimitire a avut în 2019 un buget aprobat de 52 milioane lei.

Primăria Capitalei a majorat în 2018 cu 45 milioane lei capitalul Companiei Municipale Cimitire București pentru achiziția unor terenuri pentru a amenaja noi cimitire. Municipalitatea a motivat că în cimitirele existente nu mai sunt locuri, iar în caz de calamitate orașul ar avea nevoie de 12.000 locuri de veci.

”În cazul unei calamități, Municipiul București ar avea nevoie de cel puțin 12.000 locuri de veci. (...)Suma astfel solicitată (45 milioane lei), va fi utilizată pentru înființarea de noi cimitire publice, care să asigure locurile necesare pentru situații de calamitate, categorii sociale dar și pentru circuitul civil, atât de necesare comunității. Spațiile speciale prevăzute pentru calamități, categorii sociale, ori acordate în baza legilor speciale pentru recunoștință deplină, vor fi construite în mod proporțional în toate cimitirele noi înființate, pentru a se diminua costurile aferente realizarea serviciului de organizare, funcționare și administrare a cimitirelor pentru stațiile speciale, și a se da eficientă utilizării fondurilor investiție”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11489 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  Mda (Joi, 13 februarie 2020, 7:56)

  TheFaime [utilizator]

  Hai mai pierduta cu firea, chiar crezi ca musca cineva gogoasa asta ca nu stiai? Poi nu pleaca ies 10 lei din primaria aia fara ca tu sa stii, ce sa mai zic de 1mil euro !!!!
  • +3 (5 voturi)    
   Sarmea (Joi, 13 februarie 2020, 12:21)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   Ea stie tot ce zice Orban. Pe toate le stie, imediat cum le zice Orban. Dar ce se intampla in institutia pe care o conduce si de unde isi trage un porcoi de bani, habar n-are.

   Eu zic ca merita votata in continuare.
 • +13 (15 voturi)    
  gura pacatosului (Joi, 13 februarie 2020, 7:58)

  spy [utilizator]

  "procedurile. Sper, cât mai legale"
  • +1 (3 voturi)    
   ma mir (Joi, 13 februarie 2020, 17:07)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui spy

   ca fierea mai poate respira de cata prococultura maro inghite.
   compania aia este infiintata printr-o hotarare a CGMB, consiliu pe care-l coordoneaza madama, in ciuda gogoritelor pe care le arunca. Compania are actionari acelasi service ciclop precum si CGMB.
   Deci e imposibil sa nu fi stiut. Eu banuiesc ca chiar ea a aruncat ideea achizitiei dupa ce o fi avut vreo intrevedere cu actionarul lui peste prajit.
   Expresia "sa fie cat mai legale" e insa de-a dreptul dementiala. Nu poate exista asa ceva. Ceva legal, mai mult legal sau mai putin legal, legal intr-o oarecare privinta, sau mai stiu eu cum. Ceva este ori legal ori ilegal. Nu exista cale de mijloc.
   • 0 (0 voturi)    
    eh (Luni, 17 februarie 2020, 19:19)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    macar acolo, un 50,01% legal ajunge
 • +15 (17 voturi)    
  Blonde Monkey (Joi, 13 februarie 2020, 8:07)

  un domn [utilizator]

  Goes Crazy

  #firutzacatusheroz
 • +9 (11 voturi)    
  Și de la morți fură.Firea. (Joi, 13 februarie 2020, 8:34)

  asavreau [utilizator]

  După ce PSD a legiferat furtul de la copii prin dublarea alocației care va putea fi dată din împrumuturi care vor fi plătite de cei care primesc alocația-copii,acum Firea le arată celor din PSD că și ea știe să fure.Fură de la morți.
 • +10 (12 voturi)    
  Nu stia? (Joi, 13 februarie 2020, 8:43)

  Jolly Roger [utilizator]

  Adica, acolo, in primaria lui peste, fiecare cumpara ce vrea si cand vrea cu banii bucurestenilor fara ca primarul sa stie nimic?
 • -14 (14 voturi)    
  asteptam sa se autosesizeze organele (Joi, 13 februarie 2020, 8:48)

  cucuveauamov [utilizator]

  ca doar la ministrul polisano nu erau elemente
  • +7 (11 voturi)    
   Indiferent daca (Joi, 13 februarie 2020, 11:17)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   i-o trag sau nu fierutei organele, o sa i-o tragem noi la alegeri, cu siguranta.
 • +3 (9 voturi)    
  Atentie (Joi, 13 februarie 2020, 9:04)

  robyzs [utilizator]

  Daca PNL va avea candidat propriu la alegerile locale atunci Gabriela Vranceanu Firea va avea cale libera spre al doilea mandat.
 • +3 (11 voturi)    
  Continuă (Joi, 13 februarie 2020, 9:18)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ...sifonarea banilor via Firea - Voluntari (preferata electorala a miticilor de Dâmbowitza)
  • -1 (1 vot)    
   după cum m ă uit in ochii tăi!, (Joi, 13 februarie 2020, 20:34)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   e și preferata ta, cel putin la com uri!
 • +7 (9 voturi)    
  la final... (Joi, 13 februarie 2020, 9:28)

  anion [utilizator]

  .. sunt tunurile. Cu 18 euro/metru patrat se vand terenuri in Corbeanca!
 • +7 (9 voturi)    
  DNA, sa se duca sa ii ia (Joi, 13 februarie 2020, 9:41)

  MamboNoFaiv [utilizator]

  Pentru un caz similar, pe fostul-fostul director de la RAR l-a luat DNA dupa 2 ani de la tranzactie si dupa alti 8 a fost condamnat fara sa fie recuperat prejudiciul.

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21983453-fiul-fostului-ministru-mariana-campeanu-condamnat-5-ani-inchisoare-deoarece-cumparat-pentru-rar-teren-care-nici-expertul-trimis-instanta-nu-putut-ajunge-din-cauza-gropilor.htm?nomobile=
 • +8 (10 voturi)    
  DNA sa vina sa o Ia (Joi, 13 februarie 2020, 10:08)

  un domn [utilizator]

  DNA sa vina sa o ia
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 februarie 2020, 11:01)

  [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  Taxa cimitir Belu (Joi, 13 februarie 2020, 11:01)

  Gib [utilizator]

  Dna. Firea&co (consiliul general) sunt foarte ingrijorati de soarta cimitirelor! Asa ca au marit de trei ori taxa pe metrul patrat adica la 44 lei. Pentru ce dai acesti bani?
  Pentru servicii de intretinere cvasiinexistente.
 • +1 (1 vot)    
  La prima socoteală,.. (Joi, 13 februarie 2020, 19:51)

  constatator [utilizator]

  este un atentat la banul public. Reiese un pret de 18 euro mp, asta înseamnă că e teren arabil nu intravilan. Dacă se confirmă că e teren arabil atunci inseamnă 180.000 euro pe ha. În ce tară din Uniunea Europeană ajunge un ha. de teren arabil la această sumă astronomică?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by