Primarul Gabriela Firea acuză că în noul program de guvernare, prezentat de Ludovic Orban, se prevede interzicerea subvenționării gigacaloriei pentru consumatorii casnici. Dacă măsura va fi implementată, facturile la apă caldă și căldură s-ar tripla, atrage atenția Firea. În București, pretul gigacaloriei cu TVA este de 495,51 lei, din care 163,03 lei este platit de populatie (consumatorul casnic) și diferența de 332,48 lei este platită de Primăria Capitalei prin subvenție. Primesc subvenție de la municipalitate toți abonații Termoenergetica (fostul Radet), indiferent de cât câștigă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anul trecut, municipalitatea a aprobat o subvenție de aproape 1 miliard lei pentru RADET.

”Pericol pentru bugetul familiilor din București! Se va ajunge la triplarea facturilor la întreținere. Noul Program de guvernare, prezentat de Dl Orban, prevede inițiativa ministrului PNL al economiei, Virgil Popescu, care vrea să interzică subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii casnici, de către primării. Mă voi opune acestui proiect și am asigurarea și din partea colegilor Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, că parlamentarii noștri vor vota împotriva unui proiect de sărăcire a bucureștenilor. În municipiul București, prețul total al GIGACALORIEI cu TVA este de 495,51 lei, din care 163,03 lei este plătit de populație (consumatorul casnic) și diferența de 332,48 lei subvenție este plătită de Primăria Capitalei. Pentru o luna de iarnă, la o garsonieră (1 camera cu o persoană) se plătesc 109 lei/ luna de iarnă subvenționat iar nesubvenționat de primărie ar ajunge 320 lei/ luna de iarnă. Pentru o lună de iarnă la un apartament de 2 camere cu 2 persoane se plăteste energia termică subvenționată aproximativ 165 lei/ luna și nesubventionata de Primăria Capitalei s-ar plăti 450 lei/ luna. Pentru o luna de iarnă la un apartament cu 3 camere (trei persoane) se plătește acum 206 lei/ luna de iarnă subvenționat iar nesubvenționat 610 lei/ luna”, a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

Aceasta spune că toată lumea trebuie să primească subvenție deoarece în blocurile vechi, racordate la RADET, locuiesc bucuresteni cu venituri minime sau medii pe economie, nu bogati.

”În blocurile vechi de apartamente, racordate la Radet- Termoenergetica, locuiesc bucureșteni cu venituri minime sau medii pe economie, nu bogați. Cei care și-au permis financiar, s-au mutat în blocuri noi, unde încălzirea cu gaze este mai scumpă sau în zonele rezidențiale din județul Ilfov”, a explicat Firea.

În programul de guvernare al Guvernului Orban se specifică o evaluare a celor care primesc subvenție, astfel încât să o primească doar cazurile sociale.

”Ministrul Economiei va promova necesitatea îmbunătățirii politicilor publice în domeniul eficienței energetice și a protecției consumatorilor vulnerabili de energie. În prezent, România risipește foarte multă resursă energetică, iar protecția socială a consumatorilor vulnerabili nu este nici eficientă, nici suficientă. Este nevoie ca aceia care nu își pot plăti facturile la energie să fie identificați și ajutați mai mult decât în prezent. Modul de lucru de până acum, prin care toată populația României primește indirect subvenție, trebuie să înceteze. România trebuie să încerce să aducă în dezbatere la nivel UE problematica socială a sectorului energetic, inclusiv nevoia definirii unui concept European în privința sărăciei energetice și, eventual, definirea consumatorului vulnerabil la nivel european”, se arată în programul de guvernare. ​