Primăria Capitalei a dat aviz de oportunitate pentru construirea unui cartier de blocuri de până la 12 etaje pe terenul fostei fabrici Frottierex, între casele aflate vizavi de Parcul Circului

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 10 februarie 2020, 17:01 Actualitate | Administratie Locala


Strada Fibrei
Foto: Google Maps
Primăria Capitalei a dat aviz de oportunitate pentru construirea unui cartier de blocuri de până la 12 etaje pe terenul fostei fabrici Frottierex, aflat între bulevardul Lacul Tei, bd. Barbu Văcărescu și strada Ramuri Tei. Zona respectivă este o parcelare de case, înălțimea maximă fiind de 5 etaje. Vecinii cer Primăriei Capitalei să nu aprobe cartierul de blocuri.

Potrivit unui plan urbanistic zonal aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei, compania Frottierex dorește să construiască un cartier rezidențial cu 6 blocuri de 12 etaje, 4 de 8 etaje, 3 blocuri de 5 etaje și două de 2 etaje. Terenul are o suprafață de 27.361 mp. Proiectant este Wing Promo.


 • Indicatorii urbanistici existenți sunt: POT 60%, CUT-2,5, înălțime maximă parter plus 4 etaje
 • Indicatorii urbanistici propuși sunt: 60%, CUT -3, înălțime maximă 40 m (parter plus 12 etaje)
Pe partea dinspre Barbu Văcărescu, deja se află în construcție un bloc de 9 etaje, Primăria Sectorului 2 eliberând în 2017 autorizație pentru edificarea a două blocuri de 9 etaje și unul de 6 etaje. Și cele 3 blocuri eu fost cuprinse în planul urbanistic zonal aflat în dezbatere publică.Primăria Capitalei a dat aviz de oportunitate pentru proiect în septembrie 2019, pașii următori fiind avizul de urbanism și aprobarea în Consiliul General a proiectului.

Vecinii care locuiesc în casele aflate între bd. Lacul Tei și strada Ramuri Tei, pe străzile Fibrei și Turnul Eiffel cer Primăriei Capitalei să nu aprobe proiectul imobiliar în această formă.

”Conform Planului Urbanistic General terenurile mai sus menționate se află în subzona M3 – subzona mixtă cu clădiri având înălțimi maxime de P+4E. Regimul tehnic prevede un procent maxim de ocupare a terenului – POT de 60% și un coeficient maxim de utilizare a terenului - CUT de 2,5 mp ADC/ mp teren. PUZ pus în dezbatere prevede construirea a 6 imobile cu regim de înălțime S+P+12E și a 4 imobile cu regim de înălțime S+P+8E, cu un CUT de 3 mp ADC/ mp teren, ce depășește valorile reglementate. Subsemnații, proprietari ai locuințelor din imediată vecinătate a imobilelor menționate mai sus, prin prezența, va aducem la cunoștință că ne opunem ferm oricărei derogări prin PUZ, față de regimul maxim de înălțime prevăzut de PUG pentru Municipiul București prelungit în anul 2015, și anume P+4E. Zona în care se dorește ridicarea celor 10 blocuri cu regimuri de înălțime semnificativ mai mari față de cel specificat în PUG este una eminamente de locuințe individuale cu regim de înălțime maxim de P+3, respectiv locuințe colective mici cu regim de înălțime P+5Er/ P+5E”, se arată într-o adresă trimisă de vecini Primăriei Capitalei.

Vecinii mai susțin că străzile Fibrei si Turnul Eiffel, care practic vor deservi cartierul de blocuri, au câte un fir pe sens și nu vor face față unui trafic intens.

”Infrastructură rutieră adiacentă (Străzile Fibrei și Turnul Eiffel) nu a fost proiectată pentru volumul de trafic anticipat de PUZ propus în dezbatere. Astfel, faptul că 3 din cele 4 cai de acces către ansamblul de locuințe sunt prevăzute din străzile Fibrei și Turnul Eiffel, va duce la blocarea completă a celor două străzi. În plus, subliniem că prospectul străzii Fibrei este de 10 m (carosabil 7m + trotuare 3m), parcarea și bandă de manevră aferentă acesteia fiind construcții private, ce nu contribuie la defluirea traficului pe strada Fibrei, al cărei carosabil rămâne cu 2 fire în PUZ. Solicităm astfel să ni se pună la dispoziție studiul de însorire și studiul de trafic aferente”, se mai arată în adresa transmisă Primăriei Capitalei.


Într-un răspuns transmis de proiectanți vecinilor afectați, arhitecții spun că zona nu va fi afectată și fac referire la prevederile din Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 2, document neaprobat.

” Pe Planul Urbanistic Zonal Sector 2, aflat în etapa de avizare, terenul care face obiectul P.U.Z. se încadrează în unitatea administrativ teritorială UTR M-Suzbonă mixtă, situată în afara limitelor zonei protejate, cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu și înălțimi maxime de P+ 14 niveluri cu accente de înălțime. (...) Prin respectarea tuturor indicatorilor urbanistici se va crea o dezvoltare pe verticală a întregului ansamblu, dezvoltare ce a fost alesă în vederea creerii unei zone verzi extinse la nivelul solului. Mărirea de spații verzi care vor duce la îmbunătățirea calității vieţii zonei, dar și la dezvoltarea acesteia în conformitate cu palierul strategiei de dezvoltare urbană. Soluția propune o circulație carosabilă și pietonală pe terenul în cauză, cu acces principal din Bulevardul Barbu Văcărescu și din strada Fibrei. În acest sens, vă aducem la cunoștință faptul că strada Fibrei nu va suferi modificări majore, ea păstrându-și profilul existent, extinzându-se astfel spre vest astfel încât să se creeze o legătură cu Strada Barbu Văcărescu. Modificarea va fi făcută în dreptul investiției private, pentru fluidizarea traficului din zonă, iar parcarea se va face pe domeniul privat, atât la sol cât și în subteran. (...)Prin păstrarea retragerilor obligatorii faţă de vecinătăți și totodată prin păstrarea caracteristicilor sistemului de circulaţie, în scopul fluidizării traficului urban, noua dezvoltare nu va afecta vecinătăţile”, se arată în răspunsul transmis de proiectanți vecinilor nemulțumiți.

Aceștia însă nu cred că blocurile construite lângă casele lor nu îi vor afecta.

”Răspunsul primit la solicitarea noastră este incorect și bazat pe o serie de inadvertențe și informații false. Inserția acestui ansamblu imobiliar, în formă propusă, nu reprezintă în nici un caz “realizarea unei zone de congruentă” între două structuri urbane diferite” (așa cum susține SC Wing Promo SRL) ci “mutilează” structurile urbane existente. Congruenta ar fi realizată prin structuri P+4/ P+6, nu printr-o structură mamut de 6 blocuri lipite între ele cu regim maxim de înălțime P+12! Traficul auto generat de construcția acestor blocuri ar duce la creșterea semnificativă a poluării în această zona a orașului, în condițiile în care Bucureștiul se confruntă deja cu depășiri semnificative ale nivelurilor maxime admise. Documentația depusă pentru elaborarea PUZ prevede o derogare grosolană de la PUG al Municipiului București care nu aduce nici un fel de plus valoare orașului sau comunității ci numai dezvoltatorului imobiliar iar acest lucru nu justifică aprobarea acestui PUZ”, este replica cetățenilor.

Țesătoria Frottierex și-a încetat activitatea în toamna anului 2019, fiind ultima unitate funcțională a fostei Întreprinderi Textile Suveica, înființată în 1893. În august 2018, acționarii Frottierex au aprobat cesionarea întregului pachet de acțiuni al societății contra unui preț de 12,5 milioane euro, către Dezvoltatorul imobiliar cu capital turc Caba Group, potrivit Profit.ro.

Celelalte două unități ale întreprinderii Suveica au fost transformate încă de dinainte de criza imobiliară din 2008 în ansamblurile rezidențiale Washington Residence, dezvoltat de Sorin Crețeanu în zona Dorobanți, și Rose Garden, dezvoltat de Globe Trade Centre în zona Obor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14278 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  Banca Voluntaro-Romana Pandele SA (Luni, 10 februarie 2020, 17:34)

  un domn [utilizator]

  Cât a încasat in 4 ani ?
  • +3 (5 voturi)    
   posibil s a fie ea sponsorul (Luni, 10 februarie 2020, 19:53)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   de pe Matei Millo s au facut multi bani!
  • +1 (15 voturi)    
   cine spune ca Buc e frumos = bolnavi psihic (Luni, 10 februarie 2020, 20:19)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   cum poate cineva spune ca Bucurestiul e frumos cand te plimbi pe calea grivitei si cade orasul pe tine ?

   cine spune ca Buc e frumos trebuie internat de urgenta la psihiatrie sau dus direct la consult ofta
  • +11 (13 voturi)    
   Daca nu castiga Nicusor cu peste 60% (Marţi, 11 februarie 2020, 6:54)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   inseamna ca cetatenii acestui oras nu sunt cu nimic mai buni decat cei din Teleorman.
   • +1 (3 voturi)    
    Pana la proximitatea datei Alegerilor Locale (Marţi, 11 februarie 2020, 9:16)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Este Necesar sa ieșim la Proteste Stradale cu oale și lighene in fata geamurilor coronaFIRus DUamna Gabi !
    #P$Dmax15% in 2020
 • +12 (16 voturi)    
  asa se distruge Bucurestiul, un oras deja sufocat (Luni, 10 februarie 2020, 17:54)

  NOTORIOUS [utilizator]

  Astia nu se mai abtin de la nimic. Unde a mai ramas cate un petic liber, blocuricat mai inalte, inclusiv in Padurea Baneasa.
  • +2 (8 voturi)    
   Problema este ca (Luni, 10 februarie 2020, 19:39)

   PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui NOTORIOUS

   nici-un candidat la primarie nu se opune conatruirii de noi blocuri in Bucuresti.
   Bucurestenii ar trebui sa iasa in strada mai abitir decat la ordonanta 13.
   Declic, ce faceti?
 • +3 (9 voturi)    
  Se rasuceste Stefan in mormant (Luni, 10 februarie 2020, 18:10)

  ady77 [utilizator]

  Au ajuns turcii sa ne construiasca blocuri, autostrazi, autobuze, sa faca rosiile "mai bune" ca ale noastre.
  Pasalac scrie pe noi.
  • +2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 februarie 2020, 2:28)

   [anonim] i-a raspuns lui ady77

 • +10 (14 voturi)    
  e grotesc (Luni, 10 februarie 2020, 18:16)

  razeshu [utilizator]

  e groteasca monstruozitatea de beton in care se transforma orasul asta, vom fi o mare favela de beton la un moment dat.
  • -7 (7 voturi)    
   groteasca? iar nu vindem tara? (Luni, 10 februarie 2020, 23:01)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

   dar un oras ca New York-ul tot grotesc e? multe orase fin vest nu au un metru de spatiu verde si noi le vizitam si ne kkm pe noi cat de frumos e acolo. hai sa pastram hale darapanate, cladiri gata sa cada dar sa nu facem blocuri... ca asa a mai fain!
   • -1 (3 voturi)    
    NY nu are memorie si nici istorie ! (Marţi, 11 februarie 2020, 7:37)

    Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui mbembe

    Viziteaza NY si te apuca durerea de cap !
 • +8 (12 voturi)    
  Din P+4 in P+12? (Luni, 10 februarie 2020, 18:19)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Cum e posibil sa poti da aviz de urbanism care sa creasca etajele de la 4 la 12? De 3 ori mai mult! Sper ca oamenii se vor organiza si vor anula acest PUZ in instanta!
  Despre televiziuni, la cati bani a turnat Firea in ele nu cred ca vor sufla o vorba, nic macar "imaculatul" Digi24.
  • +2 (10 voturi)    
   Digi24 este “sub contract” publicitate PMB (Luni, 10 februarie 2020, 19:07)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Iar Prelipceanu este Ciocul Mic
 • +8 (12 voturi)    
  Cat mai mult beton (Luni, 10 februarie 2020, 19:18)

  Victtor [utilizator]

  Neamurile proaste sunt impresionate cand vad betonul, natura le aduce aminte de coada vacii.
 • +3 (5 voturi)    
  OAR și CTU (Luni, 10 februarie 2020, 19:45)

  muvis [utilizator]

  Ce mai zice OAR ul , care e reprezentat de arhitecți și urbaniști in comisia tehnică ce da avizele? Cum răspunde la experiența îndoielnică și deciziile dubioase la care societatea civilă s-a revoltat?
  Ar trebui rușinata această organizație, chiar de către membrii breslei.
  • +1 (3 voturi)    
   Incaseaza cotizatii de pomana (Marţi, 11 februarie 2020, 12:40)

   hmc [utilizator] i-a raspuns lui muvis

   Platim anual taxa de membru dar vocea OAR ului tace suspect, de oricate ori ar trebui sa se auda. In schimb si-au umplut sediul de televizoare Sony de 2 metri si sisteme de sonorizare Bose, parca. O rusine de organizatie profesionala. As spune ca este (inca) un cuib de mafioti, dar nu am dovezi, hahaha, asa ca-i pot judeca doar dupa ceea ce (nu) fac. In orice caz daca vreti sa vedeti un film in conditii mai tari ca la I-max, vizitati sediul OAR. Nu va vor lasa sa intrati fara legitimatie, ca in orice organizatie mafiota care se respecta, dar macar ati incercat!
 • +4 (8 voturi)    
  ! (Luni, 10 februarie 2020, 21:41)

  Natasa [utilizator]

  Oamenii care locuiesc in zona trebuie sa iasa din atitudinea mioritica si sa dea in judecata primaria si constructorul! Intr-o prima faza, asta tine pe loc santierul, apoi, dupa prima sentinta vor sti ce au de facut mai departe! Nu trebuie sa se uneasca 100 de oameni, unul singur poate face asta, daca sunt mai multi, cu atat mai bine! Cereti sfaturi de la CERE, cautati cazuri similare pe net! Orasul asta e poluat si neiubit, dar deja suntem prea afectati toti ca sa ne mai scundem dupa perdele si dupa tastatura!
 • +2 (6 voturi)    
  dezvoltatorul CABA (Marţi, 11 februarie 2020, 11:30)

  radu_cc [utilizator]

  EU sunt unul din vecinii afectati de cele 3 blocuri deja in constructie pe barbu vacarescu construite de dezvoltatorul turc Caba care urmeaza sa le faca si pe aceasta de la suveica.
  Interesant ar fi o ancheta despre:
  cum au spus ca fac 9 etaje dar apoi cand au terminat au mai facut unul deci acum au 10:)
  cum au lucrat timp de doi ani zi si noapte desi cred ca numai eu le-am trimis politia pe cap de 100 de ori dar la 1500 de lei amenda se opreau si incepeau iarasi in 30 de minute
  cum nu respecta regulile simple ale primariei: spalat utilitarele inainte sa iasa din santier, spalat trotuar, gard protector in jurul santierului
  cum au macaralele deasupra bulevardului desi este interzis prin lege si au si avut un accident cand ceva de pe macara a cazut peste o masina
  modul in care acesti oameni construiesc este complet ilegal si daca cineva se gandeste ca ei au primit autorizatie la suveica in mod legal atunci chiar este de domeniul fantasticului.

  vor distruge complet zona numai in timpul santierului cu tot praful si mizeria pe care nu o curata niciodata si apoi vor vinde si uite ce frumos arata:))
  • 0 (4 voturi)    
   Cadana Gabi face cu maseaua la Otomani ? (Marţi, 11 februarie 2020, 11:42)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui radu_cc

   aoleu..apai cum ramane cu sloganul mandra ca ii romanca ? cum ramane cu Bacaul sub ocupatie turceasca eliberat de Stefan Cel Mare ?
   • -1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 februarie 2020, 16:48)

    [anonim] i-a raspuns lui un domn

  • 0 (0 voturi)    
   Pe dvs nu va intereseaza pretul pietei (Marţi, 11 februarie 2020, 18:41)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui radu_cc

   pt ca sunteti proprietar... dar acele blocuri cresc oferta, care la randul ei scade pretul locuintelor, o problema critica pt cetatenii care nu detin o locuinta!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by