Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a autorizat construirea unui bloc de 9 etaje pe strada Vasile Lascăr din centrul Capitalei, printre case de peste 100 de ani vechime. Strada este zonă protejată, cu mai multe clădiri monument istoric, iar cea mai înaltă clădire din jur are maxim 4 etaje. Potrivit panoului de șantier, beneficiarul construcției este Ciuclea Georgescu Dumitru , ginerele patronului de la Supercom, Ilie Ciuclea, fost senator PSD, apoi vicepreședinte UNPR.

Bloc Vasile Lascar 3Foto: Hotnews

HotNews.ro a solicitat Primăriei Capitalei informații despre cum a autorizat o asemenea clădire într-o zonă protejată fără existența unui Plan Urbanistic Zonal, iar reprezentanții instituției ne-au transmis că au reautorizat imobilul, prima autorizație fiind dată de Primăria Sectorului 2, în 2008, în timpul mandatului lui Neculai Onțanu.

Reamintim că firma Supercom are contract încă din 1999 cu Primăria Sectorului 2 pentru salubrizare și deszăpezire, acesta fiind prelungit prin mai multe acte adiționale pe primarul Onțanu. În plus, Ilie Ciuclea și Neculai Onțanu au fost colegi de partid la UNPR.

”Pentru imobilul din Str.Vasile Lascăr nr.73-75, sector 2, a fost emisă autorizația de construire nr. 174/2Autorizatia de construire nr. 174/28.03.2019 a fost emisă conform art. 7 Alin. (5^2), pct. 3 al art. IV din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 7 din 16 martie 2016, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 204 din 18 martie 2016: ”Neînceperea lucrărilor ori nefinalizarea acestora în termenele stabilite conduce la pierderea valabilității autorizației, fiind necesară emiterea unei noi autorizații de construire. În situația în care caracteristicile nu se schimbă față de autorizația inițială, se va putea emite o nouă autorizație de construire, fără a fi necesar un nou certificat de urbanism””, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că autorizația de construire a fost emisă legal.

”Documentația tehnică ce a stat la baza autorizării lucrărilor de construire respectă prevederilor legislației în vigoare la dată emiterii Autorizației de Construire. Menționăm că proiectantul și beneficiarul răspund pentru exactitatea, veridicitatea datelor și înscrisurilor cuprinse în documentația ce a stat la baza emiterii autorizației de construire. Autoritatea emitentă a autorizației nu este responsabilă pentru eventualele prejudicii ulterioare cauzate de existența, în momentul emiterii actului, a unor litigii aflate pe rolul instanțelor judecătorești privind imobilul - teren și/sau construcții -, responsabilitatea aparțînând solicitantului, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (9) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În consecință, Autorizația de Construire nr. 174/28.03.2019 este emisă de Primăria Municipiului București în temeiul și cu respectarea prevederilor legislației în vigoare”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Deputatul Nicușor Dan, și vicepreședintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat pentru HotNews.ro că autorizația emisă de Primăria Sectorului 2 ar fi emisă ilegal, iar Primăria Capitalei nu era obligată să reautorizeze construcția.

”Primarul Sectorului 2 a dat o autorizație nelegală în 2008, pe care beneficiarul nu a executat-o. A venit la Primarul General în 2019 și a cerut să emită o autorizație identică cu cea din 2008. Primarul General avea obligația să verifice dacă autorizația din 2008 respectă legea. E absurdă interpretarea că era obligat să emită o autorizație copy paste cu cea din 2008. Conform art. 1 alin. (6) din legea 554/2004, dacă o autoritate constată că chiar ea însăși a emis un act nelegal pe care nu-l poate revoca, trebuie să meargă în instanța să ceară anularea lui”, a explicat Nicușor Dan.

Primăria Sectorului 2 a autorizat blocul de 9 etaje ( S+D+P+8E+E9etras) de pe strada Vasile Lascăr nr. 73-75 pe 22 mai 2008, beneficiar fiind Ciuclea Georgescu Dumitru. După obținerea permisiunii de construire, proprietarul a scos terenul la vânzare pentru suma de 1,5 milioane de euro.

Pe 28 martie 2019, Primăria Capitalei a reautorizat clădirea. Lucrările de construire au început recent, pe rețelele de socializare mai mulți cetățeni arătându-și nemulțumirea.

Parcela pe care se dorește construirea blocului de 9 etaje face parte din zona protejată Vasile Lascăr. Potrivit regulamentului de pe site-ul Primăriei Capitalei, zona are grad de protecție maxim: ”se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trauma stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente”.

Intervențiile permise de regulament sunt: conservarea clădirilor valoroase și a spațiilor constituite existente, restructurarea unor porțiuni pentru amplificarea continuității de-a lungul întregului traseu, preluarea diferențelor de înălțime prin formule de legătură și interzicerea rupturii de scară/gabarit.