Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat luni, după o întâlnire cu primarii din București, Iași și Brașov, că un raport al administrației locale din Capitală arată o asociere între zonele poluate și incidența cazurilor de infarct sau alte boli cardiovasculare. Alexe mai acuză Garda de Mediu de faptul că a fost „prea relaxată”.

Costel AlexeFoto: Facebook/ Costel Alexe

„În momentul de față, și Iași și Brașov au înțeles că au nevoie de aceste rapoarte privind starea de sănătate a populației, raport pe care Bucureștiul îl are astăzi și care spune foarte clar că avem asociere certă în ceea ce înseamnă zonele cu poluare, cu PM 10, și incidența cazurilor de infarct miocardic și a tuturor celorlalte boli cardiovasculare”, a declarat, luni, Costel Alexe, după întâlnirea cu primarii din București, Brașov și Iași, potrivit Mediafax.

Ministrul a declarat că ”după ore de discuții, administrațiile Brașov, Iași și București au înțeles că Planul de măsuri asumat (PICA) tebuie să aibă un ritm mai alert de implementare” și că ”toate cele trei administrații admit că au depășiri peste cât ar trebui să aibă pe acești indicatori PM10”.

Ministrul Mediului a mai declarat că la rețeaua stațiilor de monitorizare din București se vor mai adăuga încă trei stații, iar la Brașov și la Iași vor fi achiziționate în acest an două laboratoare mobile de măsurare a calității aerului.

„Rolul Gărzii de Mediu trebuie să fie unul extraordinar de activ în ceea ce privește verificarea respectării condițiilor din avize și acordurile de mediu pentru toți operatorii privați sau administrațiile locale, pentru că o mare cantitate din acest PM10 rezultă din aceste șantiere haotice care sunt azi în România (...) Observ o relaxare nejustificată a gărzilor de mediu în ceea ce privește verificarea condițiior de mediu pe care ar fi trebuit să le îndeplinească autoritățile locale. Este inadmisibil ca într-o capitală cu atât de multe probleme, Garda Națională de Mediu să fi fost atât de nepăsătoare”, a mai declarat Alexe, potrivit Mediafax.