Primăria Sectorului 2 va reamenaja Parcul Grădina Icoanei, monument istoric. Lucrările sunt estimate la 2,7 milioane lei

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 17 ianuarie 2020, 16:41 Actualitate | Administratie Locala


Parcul Gradina Icoanei
Foto: Google Maps
Primăria Sectorului 2, prin Administrația Domeniului Public Sector 2, va reamenaja Parcul Grădina Icoanei, monument istoric. Contractul de execuție a lucrărilor a fost atribuit firmei GARDEN CENTER GRUP, la finalul anului trecut, valoarea lucrărilor fiind de circa 2,7 milioane lei fără TVA. Lucrările vizează pavarea aleilor de nisip cu dale, reamenajarea locurilor de joacă și a spațiilor pentru câini, reamenajarea spațiilor verzi cu rulouri de gazon, plantarea mai multor arbori și montarea de mobilier urban.

”Proiectul presupune revitalizarea sitului istoric în concordanță cu cerințele actuale la nivel de amenajări spații verzi prin: realizare instalații electrice; realizare instalație de irigat; montarea de mobilier urban; reamenajarea aleilor cu nisip. Prin acest proiect se urmărește crearea unor spații optim rezolvate funcțional și estetic, cu impact pozitiv deosebit asupra mediului natural și social. Prin amenajarea complexă se va realiza ridicarea calității spațiilor verzi, creșterea gradului de dotare a zonei, mărirea confortului urban și îmbunătățirea calității mediului”, se arată în anunțul de atribuire a achiziției publice postat în sistemul electronic de achiziții publice.

Concret, proiectul propune reamenajarea aleilor cu pavaj antichizat antica, galben cochilifer, modernizarea țarcurilor de câini, modernizarea fântânii arteziene din parc și montarea unei fântâni noi. În memoriul justificativ se arată că se dorește plantarea a 14 arbuști rășinoși, 64 arbuști foioși, 681 plante perene, 3208 mp gazon, 1154 ml de borduri, 64 bănci de odihnă, 15 stâlpi de iluminat, 35 coșuri de gunoi și 2.900 mp de pavaj.

Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost atribuit pe 31 decembrie 2019 firmei GARDEN CENTER GRUP, valoarea acestuia fiind de 2.736.148 lei.

Parcul are o suprafață de circa 9.000 mp. În documentația aferentă achiziției publice, reprezentanții ADP susțin că spațiul verde are mai multe probleme.

”Intrarea principală este total destructurată de detalii fără valoare estetică, care cuprind diverse elemente de mobilier și de semnaletică prost amplasate care nu conduc spre o percepție bună a grădinii. Aleile din nisip nu corespund standardelor, îngreunează accesul părinților cu copii mici (cărucioare, trotinete, etc.), nisipul pe perioada verii, prin întreținere curentă, ridică particule de praf, care inhalate de cetățeni sau copii pot conduce la grave probleme respiratorii, etc. Țarcurile de câini sunt într-un stadiu avansat de degradare, datorită utilizării necorespunzătoare, regăsindu-se periodic deșeuri depozitate de către cetățeni rău intenționați”, se arată în document.

Termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni din care 2 luni proiectare.

Parcul Grădina Icoanei se află în centrul Bucureștiului, în apropiere de Bulevardul Magheru. Parcul a fost inaugurat în 1873. Înainte acolo se afla „Balta Bulindroiului”, asanată în 1870, și pârâul Bucureștioara. Parcul a fost amenajat după planurile horticultorului Louis Leyvraz.

La intrarea în parc se găsește Monumentul lui G. C. Cantacuzino, om politic liberal, realizat de sculptorul Ernest Henri Dubois (1863 – 1931) în 1904, înscris în lista monumentelor istorice din sectorul 2.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4943 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Amenajarea grădinii Icoanei (Vineri, 17 ianuarie 2020, 17:28)

    a-z [utilizator]

    Din descriere imi pare ciudat ca nu s-au luat in considerație nicuna din sugestiile facute primariei acum mult timp si care păreau acceptate.

    Cea mai importanta era amenajarea pieței Cantacuzino care a devenit o mare parcare poluanta a celor 2 parcuri Ioanid (si nu uzurpatoarea Ion Voicu) si Icoanei. Descarcați imagiini de pe Googel Earth si veti vedea ce enorma a devenit hidra automobilitsica din aceasta pe carosabilul acestei rascruci! Nimeni nu a primit amenzi in ultimii 10 ani.

    Aceste 2 parcuri ar trebui unite peisagistic pirn piața Cantacuzino care ar urma sa reducă masiv amprenta asfaltu, acum dedicat parcărilor.

    In fine exista o propunere a Uniunii Arhitecților care prevedea unirea grădinii Icoanei cu cea a Casei Universitarilo,r peste strada Artur Verona (ca in Hide Park!). De ce sa nu o facem acum ca tot ne ocupam de treaba aceasta?

    Bucureștiul are nevoie disperata de spatii verzi in centru
  • +3 (5 voturi)    
    O mica tzeapa pe final de mandat... (Vineri, 17 ianuarie 2020, 17:41)

    Prostu' satului [utilizator]

    ... in stilul inimitabil al PSD.
    1. Parcul respectiv a fost reamenajat relativ recent, cu siguranta dupa 2000.
    2. Arata foarte bine asa cum e - chiar fara balustradele de inox absolut necesare, nu-i asa, in orice fief pesedist.
    3. Chestiunea cu tarcurile cainilor care "sunt într-un stadiu avansat de degradare, datorită utilizării necorespunzătoare, regăsindu-se periodic deșeuri depozitate de către cetățeni rău intenționați" este inca o mantogarie pesedista. Daca acei cetateni rau intentionati fac si dreg, asta e o problema de paza si ordine publica, NICIDECUM UNA DE REAMENAJARE.
    4. Ultima data cand am trecut pe-acolo, cu cateva luni in urma, toate elementele care urmau a fi schimbate, de la fantana la albia paraului artificial si la banci, aratau absolut multumitor.
    5. Referinta la imbolnavirile grave - m-ati inteles, nu orice fel de boli, ci GRAVE!!! - aduse de poluarea cu praful ridicat de pe alei este de un cinism absolut, avand in vedere de la cine si cand vine. Madam si complicii ei au depoluat intregul oras, au ajuns in sfarsit si la parcul asta.
    6. Eu cred ca borfasii au tot interesul ca lucrarea sa para cat mai mare, dar parcul are 9000 mp cel mult in visele primarului, sau dupa "artimetica" danciliana. Parcul are forma unui triunghi echilateral aproape perfect, cu latura de cca 110m, aria sa depasind doar putin 5000mp.

    Dar intrucat PSD inca face orice vrea "pentru ca putem", nadajduiesc ca exceptionalul proiect cuprinde si toaletarea serioasa a stejarilor seculari din parc. Astfel incat sa se usuce cat mai repede, ca sa poata fi inlocuiti cu niste prospaturi. Cui ii trebuie un tampit de-asta de copac care pare sa traiasca vesnic, cand firmele de partid trebuie sa-i inlocuiasa macar la cinci ani o data?!?
  • +3 (5 voturi)    
    Rugaminte (Vineri, 17 ianuarie 2020, 18:17)

    Mihail. [utilizator]

    Nu-l distrugeti si pe asta!
  • +1 (1 vot)    
    monumentele istorice tin de PMB (Vineri, 17 ianuarie 2020, 19:38)

    robert72 [utilizator]

    mi se pare de mare interes faptul ca o primarie de sector //amenajeaza// un monument istoric. Mai ales ca trebuie luata autorizatia de construtie de la PMB. art 3 litera b) si mai ales art 4 litera c) din legea 50/1991 sunt foarte clare. Deci... sa speram ca se rspecta legea si PS2 va //opera// parcul dupa un plan efectuat si semnat de PMB


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by