Primăria Sectorului 4 a finalizat lucrările de lărgire a Șoselei Berceni, între Apărătorii Patriei și Șoseaua de Centură, de la o bandă la două benzi pe sens. Primarul Daniel Băluță, prezent la inaugurare, a declarat că s-au amenajat pe toată lungimea arterei 1.500 de locuri noi de parcare, majoritatea lângă stațiile de metrou Berceni, Dimitrie Leonida și Apărătorii Patriei, pentru ca navetiștii să-și lase mașinile acolo și să vină în oraș cu metroul. Lucrarea a costat circa 6 milioane de euro, potrivit sursei citate.

Șoseaua Berceni 3Foto: Hotnews

Lucrările au început la finalul anului 2017 și aveau termen de finalizare finalul anului 2018. Băluță spune că întârzierile au fost cauzate de faptul că oamenii au cerut un sens giratoriu în fața stației de metrou Berceni, iar realizarea acestuia a durat.

”Lucrarea a vizat lărgirea de la două la 4 benzi pe o lungime de 4,5 km a acestei șosele astfel încât, de la 45 de minute cât făcea o mașină de la Șoseaua de Centură până la stația de metrou Apărătorii Patriei, timpul s-a redus la circa 7-8 minute. Mai mult, atunci când ne-am apucat în 2018, această arteră nu avea iluminat public, astfel încât a prezentat o prioritate realizarea iluminatului public, toate utilitățile au fost trase în subteran. Am făcut și o rețea de colectare a apei pluviale, pe o lungime de 2 km, fiindcă Șoseaua Berceni se inunda la fiecare ploaie. La stațiile de metrou IMGB, apărătorii Patriei, Piața Sudului și pe toată Șoseaua Berceni au fost construite parcări. Inclusiv la Spitalul Bagdasar, Sectorul 4 a realizat parcări și în imediata vecinătate avem o parcare etajată. Discutăm în total de circa 1.500 locuri noi de parcare. Asta însemnă că 1.500 de mașini nu mai vin spre centrul orașului. Valoarea lucrărilor, pe toată Șoseaua Berceni, a fost circa 30 milioane lei, cu toate parcările incluse”, a declarat primarul Daniel Băluță la inaugurare.

Pentru realizarea lucrărilor s-au tăiat 35 de copaci și s-au plantat în loc 230, a mai spus primarul.

Șoseaua Berceni înainte; Foto: Google Maps

Șoseaua Berceni după

În ceea ce privește minusurile, șoseaua nu a fost prevăzută cu piste pentru biciclete, trotuarele au lățime foarte mică pe anumite segmente, iar spațiile verzi nu au fost amenajate pe toată lungimea arterei, după cum se poate vedea în video.

Primarul Daniel Băluță a declarat că și celelalte proiecte anunțate în zonă vor începe în curând. Este vorba despre o nouă stație de metrou, între stația Berceni și Șoseaua de Centură, un parc de 3 hectare, o pasarelă pietonală.

”În luna martie, împreună cu orașul Berceni, începem construirea unei pasarele pietonale, iar într-o lună, o lună și jumătate vom finaliza și procedura de atribuire a stației de metrou. Timpul de proiectare pentru stația de metrou este de 5 luni, iar termenul de realizare a lucrărilor este de 18 luni. Investiția se va face în proporție de 85% cu bani europeni. Se va realiza inclusiv un tunel prin care va circula metroul și o parcare, este o lucrare complexă.Dorim să transformăm această zonă într-un parc de bussines și am început cu realizarea infrastructurii”, a spus Băluță.

În ceea ce privește pasajul peste Șoseaua de Centură, acesta va fi realizat de CNAIR.

”Vestea bună este că acest contract este atribuit, este în proiectare. Licitația a fost realizată de CNAIR și a fost câștigată de Asocierea Erbașu și Trameco. Este în proiectare. Sper ca în 2020 CNAIR să înceapă această lucrare. Sectorul 4 a venit în întâmpinarea constructorului și a CNAIR și a rezolvat culoarele de exproprieri”, a mai spus primarul Sectorului 4.