- se bazează pe un Plan Urbanistic de Detaliu nelegal
- se bazează pe o decizie a Agenției pentru Protecția Mediului nelegală
- prevede construirea într-un spațiu verde
- prevede comasarea nelegală a două parcele
- din documentație lipsesc acte sau sunt acte expirate: certificatul de urbanism, avizul de circulație, avizul Primarului Sectorului 1.
- în 2014 un PUD de la Consiliul General al Municipiului București
- în 2014 o decizie de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului
- în 2017 o autorizație de construire de la Primarul Municipiului București.
Amintim că tot pentru terenul din str. Kiseleff 45, în urma proceselor Asociației Salvați Bucureștiul (21773/3/2011 și 36904/3/2011), au fost anulate autorizațiile de demolare care prevedeau demolarea celor două clădiri interbelice de pe teren.
Povestea proiectului
Construite în perioada interbelică, grădinile unice în Bucureşti erau copii în miniatură a celor de la Versailles.
Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 4 septembrie 2014 Planul urbanistic de Detaliu care prevedea construirea unor blocuri cu trei etaje pe Șoseaua Kiseleff la nr. 45-45A, în locul grădinilor. Proiectul a obținut toate avizele necesare de la Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Direcția pentru Cultură a Municipiului București.
Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu, cele două case construite în perioada interbelică urmau să fie păstrate, iar blocurile să fie construite în spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate grădinile. Primăria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, deși terenul pe care urma să fie ridicate clădirile figura că spațiu verde. Pe lângă faptul că era spațiu verde, terenul se află în zona protejată Averescu și zona de protecție a mai multor clădiri monument istoric.
Blocurile propuse aveau o înălțime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% și coeficient de utilizare al terenului 1,4, iar circa 5.800 ar fi fost amenajati ca spațiu verde. Terenul are o suprafață de circa 11.600 mp.
Proprietarul terenului la vremea respectivă era avocata Lucia Cherecheș și societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect - Cristina Enache. Copia în miniatură a grădinilor de la Versailles a fost demolată în februarie 2015.
Primăria Capitalei a autorizat lucrările de demolare încă din iulie 2014.
Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat la vremea respectivă că autorizația de demolare pentru bazin și anexe, emisă de Primăria Municipiului București, este ilegală întrucât nu are un aviz valabil de la Ministerului Culturii. "Pentru același motiv, Curtea de Apel București a anulat în mod irevocabil o autorizație de desființare anterioară pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronunțată în dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul. Singura instituție care poate salva în timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului București. Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat acestuia atacarea în instanță a autorizației de desființare", se arată într-un comunicat trimis de Asociație la vremea respectivă.
Reprezentanții Primăriei Capitalei au declarat însă că autorizația de demolare este legală. "Există aviz de la Ministerul Culturii emis în iulie 2014, în care este prevăzută demolarea construcțiilor anexă, inclusiv a bazinului. De asemena, în dosar se regăsește și toată documentația (avize, studii, proiect) cerută prin certificatul de urbanism", se arată într-un răspuns trimis la vremea respectivă de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.
Lucia Cherecheș a încercat inițial și demolarea celor două clădiri interbelice aflate pe teren, dar nu a reușit, demolarea fiind împiedicată tot de Asociația Salvați Bucureștiul.
Curtea de Apel București a anulat definitiv și irevocabil autorizațiile de demolare pentru cele două imobile construite în perioada interbelică, pe Șoseaua Kiseleff 45 A și B, în iunie 2012. Lucia Cherecheș, proprietara clădirilor, a obligat prin hotărâre judecătorească primarul Sectorului 1 să emită autorizații de desființare, pe 15.02.2011 și dorea să construiască în locul lor un ansamblu de blocuri.
Cele două clădiri datează din 1920 şi 1927 și i-au aparţinut dr. Felix Wieder, un personaj din anturajul regelui Carol al II-lea.
Nu e cazul aici.
Avocata aia ar trebui să-și piardă și calitatea de membru în toate Barourile din țară. Se poate oare?
Defineste "dezvoltare", inainte de a veni cu lozinci gaunoase! :P
“ Pentru unul structura a fost și edificată. Asociația Salvați Bucureștiul împreună cu Ecocivica au cerut suspendarea executării autorizației de contruire și pe 30 decembrie Tribunalul București a admis cererea noastră. Decizia este executorie. Șantierul trebuie să se opreasc㔓
aștia continuă cu șantierul și dacă nu cãștigă în recurs, vor tărăgăna procesul până se termină de construit.
De ce ? Păi ce, turnul lu’ nepoata sau fina lui Firea, de lângă catedrala Sf Iosif e demolat?
Si, in caz ca n-are bani, sa i se aplice si "confiscarea extinsa"! :P
Cat despre oamenii din blocul de care zici - NU aveau cum sa cumpere locuintele alea, pentru ca, legal vorbind, NU puteau fi intocmite actele fara sa fie facuta Cartea Funciara - iar aceasta NU putea fi facuta atata timp cat acolo era un litigiu! Firma de cadastru sau notarul sau ambii au luat shpaga! Sa-i despagubeasca notarul! :P
Iar daca s-au mutat acolo FARA sa aiba actele legal intocmite, sa se invete minte! Sa NU mai fie complici la chestii ilegale!
Legat de cazul din Sectorul 6, cel care si-a ridicat bloc in zona de case a avut toate aprobarile ca la carte. Nu a facut nimic ilegal. El doar a cerut aprobare, si i s-a dat Inclusiv cei care au cumparat apartamentele, le-au cumparat cu toate actele in regula, in conformitate cu legislatia romana. Acel proces a durat 5 ani, si probabil ca va mai urma un alt proces, in care respecticul trebuie sa isi demoleze blocul si d.p.d.v. fizic, intrucat nu are de gand sa decurga la acest gest prea curand (adica niciodata). Pe principiul dat de tine, toti locuitorii din zonele Nordului, Casin, Lacul Tei, Dorobanti etc - care stau in blocuri construite in zone de case sunt complici la chestii ilegale. Evident, nu este asa, deoarece actele semnate de ei sunt cat se poate de legale si de reale. La cum pui problema, atunci cand iti cumperi un apartament nou, ar trebui sa iei toate actele si sa te duci la fiecare institutie in parte sa vezi daca actul este sau nu legal. Si mai nasol este cand vei constata faptul ca totul e legal, iar apoi te trezesti ca ti se anuleaza totul, desi esti vandut bancilor pe viata. Evident, toate blocurile construite in zone de case trebuie demolate de urgenta. Doar ca... nu sunt bani. Nici de demolare, si nici de despagubire a celor care au investit acolo. India!!!