Tribunalul București a hotărât sistarea lucrărilor la blocurile de pe Șoseaua Kiseleff 45, construite pe un spațiu verde unde se afla o copie a grădinilor de la Versailles

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 3 ianuarie 2020, 15:22 Actualitate | Administratie Locala


Kiseleff 45 - copie a gradinilor de la Versailles
Foto: Hotnews
Tribunalul București a hotărât pe 30 decembrie sistarea lucrărilor de construire la blocurilor de 4 etaje care se edifică pe Șoseaua Kiseleff 45, pe terenul unde se afla o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, demolată în 2015, a anunțat vineri Nicușor Dan, vicepreședintele Asociației Salvați Bucureștiul. Autorizația de construire a fost emisă de Primăria Capitalei, în mandatul primarului Gabriela Firea. Procesul a fost intentat de Asociațiile Salvați Bucureștiul și Ecocivica. Terenul unde se construiesc blocurile figurează în documentațiile de urbanism ca spațiu verde.

”În spatele nostru este terenul din Șoseaua Kiseleff 45, parte din zona protejată Averescu. Pe el se găsesc două clădiri interbelice, pe care Asociația Salvați Bucureștiul le-a salvat în instanță prin 2012-2014 și o grădină, defrișată în momentul de față, pe care se afla o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, unică în București. Pe această grădină care figurează ca spațiu verde, în 2016, primarul Firea a emis o autorizație de construire pentru 3 corpuri de clădire. Pentru unul structura a fost și edificată. Asociația Salvați Bucureștiul împreună cu Ecocivica au cerut suspendarea executării autorizației de contruire și pe 30 decembrie Tribunalul București a admis cererea noastră. Decizia este executorie. Șantierul trebuie să se oprească”, a declarat Nicușor Dan vineri, într-o conferință de presă. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Acesta a anunțat că a cerut și anularea autorizației de construire, existând deja un proces pe rol.

”Există și un litigiu în care cerem anularea autorizației de construire și demolarea corpului de clădire și refacerea spațiului verde amenajat. Au mai existat două litigii referitor la acte emise pe acest teren. Unul legat de Planul Urbanistic de Detaliu emis în 2014, litigiu pe care noi l-am câștigat definitiv și Curtea de Apel a anulat definitiv PUD-ul. Și un litigiu pe decizia de mediu, câștigat de noi în primă instanță, Tribunalul a anulat decizia de mediu. În momentul în care s-a emis autorizația de construire toate motivele de nelegalitate erau cunoscute și doar inconștiența și reaua-credință a primarului Firea și a aparatului de specialitate din subordinea sa a făcut ca acest spațiu verde să fie distrus”, a mai declarat Nicușor Dan.

Principalele motive de nelegalitate ale autorizației, invocate de Salvați Bucureștiul și Ecocivica sunt:
- se bazează pe un Plan Urbanistic de Detaliu nelegal
- se bazează pe o decizie a Agenției pentru Protecția Mediului nelegală
- prevede construirea într-un spațiu verde
- prevede comasarea nelegală a două parcele
- din documentație lipsesc acte sau sunt acte expirate: certificatul de urbanism, avizul de circulație, avizul Primarului Sectorului 1.

Tribunalul București a anulat în iunie 2019 decizia de mediu pentru proiectul imobiliar din Șos. Kiseleff 45. Litigiul a fost inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul. Decizia poate fi atacată cu recurs.

La finalul anului 2018, Curtea de Apel București a anulat definitiv Planul Urbanistic de Detaliu în baza căruia se putea construi proiectul.

Proprietarii terenului au obținut mai multe acte pentru a construi un complex de locuințe:

- în 2014 un PUD de la Consiliul General al Municipiului București
- în 2014 o decizie de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului
- în 2017 o autorizație de construire de la Primarul Municipiului București.

Amintim că tot pentru terenul din str. Kiseleff 45, în urma proceselor Asociației Salvați Bucureștiul (21773/3/2011 și 36904/3/2011), au fost anulate autorizațiile de demolare care prevedeau demolarea celor două clădiri interbelice de pe teren.

Povestea proiectului

Construite în perioada interbelică, grădinile unice în Bucureşti erau copii în miniatură a celor de la Versailles.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 4 septembrie 2014 Planul urbanistic de Detaliu care prevedea construirea unor blocuri cu trei etaje pe Șoseaua Kiseleff la nr. 45-45A, în locul grădinilor. Proiectul a obținut toate avizele necesare de la Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Direcția pentru Cultură a Municipiului București.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu, cele două case construite în perioada interbelică urmau să fie păstrate, iar blocurile să fie construite în spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate grădinile. Primăria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, deși terenul pe care urma să fie ridicate clădirile figura că spațiu verde. Pe lângă faptul că era spațiu verde, terenul se află în zona protejată Averescu și zona de protecție a mai multor clădiri monument istoric.

Blocurile propuse aveau o înălțime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% și coeficient de utilizare al terenului 1,4, iar circa 5.800 ar fi fost amenajati ca spațiu verde. Terenul are o suprafață de circa 11.600 mp.

Proprietarul terenului la vremea respectivă era avocata Lucia Cherecheș și societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect - Cristina Enache. Copia în miniatură a grădinilor de la Versailles a fost demolată în februarie 2015.

Primăria Capitalei a autorizat lucrările de demolare încă din iulie 2014.

Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat la vremea respectivă că autorizația de demolare pentru bazin și anexe, emisă de Primăria Municipiului București, este ilegală întrucât nu are un aviz valabil de la Ministerului Culturii. "Pentru același motiv, Curtea de Apel București a anulat în mod irevocabil o autorizație de desființare anterioară pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronunțată în dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul. Singura instituție care poate salva în timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului București. Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat acestuia atacarea în instanță a autorizației de desființare", se arată într-un comunicat trimis de Asociație la vremea respectivă.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au declarat însă că autorizația de demolare este legală. "Există aviz de la Ministerul Culturii emis în iulie 2014, în care este prevăzută demolarea construcțiilor anexă, inclusiv a bazinului. De asemena, în dosar se regăsește și toată documentația (avize, studii, proiect) cerută prin certificatul de urbanism", se arată într-un răspuns trimis la vremea respectivă de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Lucia Cherecheș a încercat inițial și demolarea celor două clădiri interbelice aflate pe teren, dar nu a reușit, demolarea fiind împiedicată tot de Asociația Salvați Bucureștiul.

Curtea de Apel București a anulat definitiv și irevocabil autorizațiile de demolare pentru cele două imobile construite în perioada interbelică, pe Șoseaua Kiseleff 45 A și B, în iunie 2012. Lucia Cherecheș, proprietara clădirilor, a obligat prin hotărâre judecătorească primarul Sectorului 1 să emită autorizații de desființare, pe 15.02.2011 și dorea să construiască în locul lor un ansamblu de blocuri.

Cele două clădiri datează din 1920 şi 1927 și i-au aparţinut dr. Felix Wieder, un personaj din anturajul regelui Carol al II-lea.​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11359 vizualizari

 • +29 (31 voturi)    
  Multumim Nicusor! (Vineri, 3 ianuarie 2020, 15:33)

  NOTORIOUS [utilizator]

  noroc ca mai incerca dl. Nicusor Dan sa mai salveze cat de cat Bucurestiul, ca in ultimii 30 de ani a fost mai rau macelarit ca pe vremea lui Ceausescu. Trist ca sunt prea putini oameni ramasi carora sa le pese cu adevarat de soarta acestui oras. Succes la alegeri! Ca Bucurestean vad in Nicusor singura noastra sansa ca incet incet sa avem un oras demn de o capitala europeana.
  • -5 (23 voturi)    
   Ca Mitic, bă, ca Mitic. (Vineri, 3 ianuarie 2020, 16:37)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui NOTORIOUS

   Fierea ați votat, de fiere să vă bucurați.
 • +26 (28 voturi)    
  Felicitari, Nicusor Dan! (Vineri, 3 ianuarie 2020, 15:38)

  Remarque [utilizator]

  Si multumim!
 • -17 (21 voturi)    
  Multumim ca blocati dezvoltarea orasului... (Vineri, 3 ianuarie 2020, 17:22)

  leeloo2 [utilizator]

  not.
  • +11 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 ianuarie 2020, 22:20)

   [anonim] i-a raspuns lui leeloo2

  • +12 (12 voturi)    
   Da , da (Vineri, 3 ianuarie 2020, 23:19)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

   Iti doresc sa-ti faci o casa si apoi sa-ti tranteasca un bloc langa ea. Si atunci sa vedem pe cine injuri.
   • +1 (1 vot)    
    fiecare are dreptul sa construiasca pe terenul lui (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 22:10)

    leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    ...
    • +1 (1 vot)    
     sigur (Duminică, 5 ianuarie 2020, 19:21)

     e.o. [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

     Atâta timp cât construiește legal.
     Nu e cazul aici.

     Avocata aia ar trebui să-și piardă și calitatea de membru în toate Barourile din țară. Se poate oare?
  • +2 (2 voturi)    
   ??? (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 23:11)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

   Da' de CAND, sa distrugi ce are un oras mai frumos (inclusiv zone de patrimoniu), ca sa faci chestii tip LEGO, inseamna "dezvoltare"?
   Defineste "dezvoltare", inainte de a veni cu lozinci gaunoase! :P
 • +15 (17 voturi)    
  Bravo Nicusor! (Vineri, 3 ianuarie 2020, 18:34)

  yol [utilizator]

  See you mayor...
 • +9 (9 voturi)    
  Păcat că au și justiția (Vineri, 3 ianuarie 2020, 20:33)

  nick24 [utilizator]

  cică:
  “ Pentru unul structura a fost și edificată. Asociația Salvați Bucureștiul împreună cu Ecocivica au cerut suspendarea executării autorizației de contruire și pe 30 decembrie Tribunalul București a admis cererea noastră. Decizia este executorie. Șantierul trebuie să se opreasc㔓

  aștia continuă cu șantierul și dacă nu cãștigă în recurs, vor tărăgăna procesul până se termină de construit.
  De ce ? Păi ce, turnul lu’ nepoata sau fina lui Firea, de lângă catedrala Sf Iosif e demolat?
  • 0 (2 voturi)    
   FIX la porcaria aia de turn ma gandeam! (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 23:13)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   !
 • +1 (5 voturi)    
  Multmim N.Dan! Dar cine despagubeste proprietarul? (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 11:15)

  farty [utilizator]

  O situatie cel putin ciudata. In primul rand, fiind zona de case, de ce s-a dat aprobare de construire a unor blocuri? Cunosc un caz din sectorul 6, in care un proprietar de casa a dat in judecata primaria pentru faptul ca a aprobat construirea unui bloc langa gardul sau. Si a castigat. Respectivul trebuie acum sa isi darame blocul. Mai nasol este ca in el exista deja oameni care au cumparat acele apartamente. In fine, revenind, in cazul de fata, cine si de ce a aprobat asa ceva? Doi, odata ce lucrarile se vor opri, cine il va despagubi pe proprietar? El a primit aprobare de construire, apoi a investit niste bani in constructia blocurilor pe baza acelei aprobari. Acum, odata cu aceasta decizie, automat omul va isi va pierde toata investitia. Cine il va despagubi (si aici ma refer la banii deja investiti, plus banii din eventualele ulterioare castiguri, contracte anulate, contracte pierdute etc)? Ca din ce realizez aici, nici un user nu si-a pus problema asta. Numai multumiri peste multumiri. Dar, oare nu tot noi, miticii, vom fi cei care il vor despagubi pe proprietar? Raspunsul final: da!!! Ca doar nu o sa ii cada banii din cer
  • +3 (3 voturi)    
   exact... noi. (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 22:11)

   leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui farty

   cine altcineva...
  • +2 (2 voturi)    
   ala care a semnat! (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 23:22)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui farty

   Sa-l despagubeasca ala care a semnat autorizatiile!
   Si, in caz ca n-are bani, sa i se aplice si "confiscarea extinsa"! :P

   Cat despre oamenii din blocul de care zici - NU aveau cum sa cumpere locuintele alea, pentru ca, legal vorbind, NU puteau fi intocmite actele fara sa fie facuta Cartea Funciara - iar aceasta NU putea fi facuta atata timp cat acolo era un litigiu! Firma de cadastru sau notarul sau ambii au luat shpaga! Sa-i despagubeasca notarul! :P
   Iar daca s-au mutat acolo FARA sa aiba actele legal intocmite, sa se invete minte! Sa NU mai fie complici la chestii ilegale!
   • +2 (2 voturi)    
    Mereu vii cu cele mai bune solutii... (Duminică, 5 ianuarie 2020, 11:20)

    farty [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Ideea e asa. Tu ca proprietar te judeci cu institutia care ti-a eliberat aprobarea, nu cu persoana fizica angajata a respectivei institutii. Mai departe, dupa ce instanta va da verdictul impotriva acelei institutii, ea se poate judeca cu persoana fizica, cea care a dat semnat aprobarea de construire, pentru a-si recupera prejudiciul; doar ca aici e o alta poveste, care nu ne priveste pe noi, nici pe proprietar. Ideea e ca proprietarul va fi despagubit exclusiv de catre institutia care a dat aprobarea - o institutie a statului roman, care colecteaza bani din banii mei si ai tai.

    Legat de cazul din Sectorul 6, cel care si-a ridicat bloc in zona de case a avut toate aprobarile ca la carte. Nu a facut nimic ilegal. El doar a cerut aprobare, si i s-a dat Inclusiv cei care au cumparat apartamentele, le-au cumparat cu toate actele in regula, in conformitate cu legislatia romana. Acel proces a durat 5 ani, si probabil ca va mai urma un alt proces, in care respecticul trebuie sa isi demoleze blocul si d.p.d.v. fizic, intrucat nu are de gand sa decurga la acest gest prea curand (adica niciodata). Pe principiul dat de tine, toti locuitorii din zonele Nordului, Casin, Lacul Tei, Dorobanti etc - care stau in blocuri construite in zone de case sunt complici la chestii ilegale. Evident, nu este asa, deoarece actele semnate de ei sunt cat se poate de legale si de reale. La cum pui problema, atunci cand iti cumperi un apartament nou, ar trebui sa iei toate actele si sa te duci la fiecare institutie in parte sa vezi daca actul este sau nu legal. Si mai nasol este cand vei constata faptul ca totul e legal, iar apoi te trezesti ca ti se anuleaza totul, desi esti vandut bancilor pe viata. Evident, toate blocurile construite in zone de case trebuie demolate de urgenta. Doar ca... nu sunt bani. Nici de demolare, si nici de despagubire a celor care au investit acolo. India!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by