Tribunalul București a hotărât pe 30 decembrie sistarea lucrărilor de construire la blocurilor de 4 etaje care se edifică pe Șoseaua Kiseleff 45, pe terenul unde se afla o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, demolată în 2015, a anunțat vineri Nicușor Dan, vicepreședintele Asociației Salvați Bucureștiul. Autorizația de construire a fost emisă de Primăria Capitalei, în mandatul primarului Gabriela Firea. Procesul a fost intentat de Asociațiile Salvați Bucureștiul și Ecocivica. Terenul unde se construiesc blocurile figurează în documentațiile de urbanism ca spațiu verde.

Kiseleff 45 - copie a gradinilor de la VersaillesFoto: Hotnews

”În spatele nostru este terenul din Șoseaua Kiseleff 45, parte din zona protejată Averescu. Pe el se găsesc două clădiri interbelice, pe care Asociația Salvați Bucureștiul le-a salvat în instanță prin 2012-2014 și o grădină, defrișată în momentul de față, pe care se afla o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, unică în București. Pe această grădină care figurează ca spațiu verde, în 2016, primarul Firea a emis o autorizație de construire pentru 3 corpuri de clădire. Pentru unul structura a fost și edificată. Asociația Salvați Bucureștiul împreună cu Ecocivica au cerut suspendarea executării autorizației de contruire și pe 30 decembrie Tribunalul București a admis cererea noastră. Decizia este executorie. Șantierul trebuie să se oprească”, a declarat Nicușor Dan vineri, într-o conferință de presă. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Acesta a anunțat că a cerut și anularea autorizației de construire, existând deja un proces pe rol.

”Există și un litigiu în care cerem anularea autorizației de construire și demolarea corpului de clădire și refacerea spațiului verde amenajat. Au mai existat două litigii referitor la acte emise pe acest teren. Unul legat de Planul Urbanistic de Detaliu emis în 2014, litigiu pe care noi l-am câștigat definitiv și Curtea de Apel a anulat definitiv PUD-ul. Și un litigiu pe decizia de mediu, câștigat de noi în primă instanță, Tribunalul a anulat decizia de mediu. În momentul în care s-a emis autorizația de construire toate motivele de nelegalitate erau cunoscute și doar inconștiența și reaua-credință a primarului Firea și a aparatului de specialitate din subordinea sa a făcut ca acest spațiu verde să fie distrus”, a mai declarat Nicușor Dan.

Principalele motive de nelegalitate ale autorizației, invocate de Salvați Bucureștiul și Ecocivica sunt:

- se bazează pe un Plan Urbanistic de Detaliu nelegal

- se bazează pe o decizie a Agenției pentru Protecția Mediului nelegală

- prevede construirea într-un spațiu verde

- prevede comasarea nelegală a două parcele

- din documentație lipsesc acte sau sunt acte expirate: certificatul de urbanism, avizul de circulație, avizul Primarului Sectorului 1.

Tribunalul București a anulat în iunie 2019 decizia de mediu pentru proiectul imobiliar din Șos. Kiseleff 45. Litigiul a fost inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul. Decizia poate fi atacată cu recurs.

La finalul anului 2018, Curtea de Apel București a anulat definitiv Planul Urbanistic de Detaliu în baza căruia se putea construi proiectul.

Proprietarii terenului au obținut mai multe acte pentru a construi un complex de locuințe:

- în 2014 un PUD de la Consiliul General al Municipiului București

- în 2014 o decizie de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului

- în 2017 o autorizație de construire de la Primarul Municipiului București.

Amintim că tot pentru terenul din str. Kiseleff 45, în urma proceselor Asociației Salvați Bucureștiul (21773/3/2011 și 36904/3/2011), au fost anulate autorizațiile de demolare care prevedeau demolarea celor două clădiri interbelice de pe teren.

Povestea proiectului

Construite în perioada interbelică, grădinile unice în Bucureşti erau copii în miniatură a celor de la Versailles.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 4 septembrie 2014 Planul urbanistic de Detaliu care prevedea construirea unor blocuri cu trei etaje pe Șoseaua Kiseleff la nr. 45-45A, în locul grădinilor. Proiectul a obținut toate avizele necesare de la Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Direcția pentru Cultură a Municipiului București.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu, cele două case construite în perioada interbelică urmau să fie păstrate, iar blocurile să fie construite în spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate grădinile. Primăria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, deși terenul pe care urma să fie ridicate clădirile figura că spațiu verde. Pe lângă faptul că era spațiu verde, terenul se află în zona protejată Averescu și zona de protecție a mai multor clădiri monument istoric.

Blocurile propuse aveau o înălțime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% și coeficient de utilizare al terenului 1,4, iar circa 5.800 ar fi fost amenajati ca spațiu verde. Terenul are o suprafață de circa 11.600 mp.

Proprietarul terenului la vremea respectivă era avocata Lucia Cherecheș și societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect - Cristina Enache. Copia în miniatură a grădinilor de la Versailles a fost demolată în februarie 2015.

Primăria Capitalei a autorizat lucrările de demolare încă din iulie 2014.

Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat la vremea respectivă că autorizația de demolare pentru bazin și anexe, emisă de Primăria Municipiului București, este ilegală întrucât nu are un aviz valabil de la Ministerului Culturii. "Pentru același motiv, Curtea de Apel București a anulat în mod irevocabil o autorizație de desființare anterioară pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronunțată în dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul. Singura instituție care poate salva în timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului București. Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat acestuia atacarea în instanță a autorizației de desființare", se arată într-un comunicat trimis de Asociație la vremea respectivă.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au declarat însă că autorizația de demolare este legală. "Există aviz de la Ministerul Culturii emis în iulie 2014, în care este prevăzută demolarea construcțiilor anexă, inclusiv a bazinului. De asemena, în dosar se regăsește și toată documentația (avize, studii, proiect) cerută prin certificatul de urbanism", se arată într-un răspuns trimis la vremea respectivă de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Lucia Cherecheș a încercat inițial și demolarea celor două clădiri interbelice aflate pe teren, dar nu a reușit, demolarea fiind împiedicată tot de Asociația Salvați Bucureștiul.

Curtea de Apel București a anulat definitiv și irevocabil autorizațiile de demolare pentru cele două imobile construite în perioada interbelică, pe Șoseaua Kiseleff 45 A și B, în iunie 2012. Lucia Cherecheș, proprietara clădirilor, a obligat prin hotărâre judecătorească primarul Sectorului 1 să emită autorizații de desființare, pe 15.02.2011 și dorea să construiască în locul lor un ansamblu de blocuri.

Cele două clădiri datează din 1920 şi 1927 și i-au aparţinut dr. Felix Wieder, un personaj din anturajul regelui Carol al II-lea.​