Peste 16 kilometri de benzi dedicate special transportului în comun vor fi amenajate în Brașov, printr-un proiect de peste 16 milioane de lei finanțat de Uniunea Europeană. Autobuzele din oraș vor merge pe asfalt colorat, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cadrul contractului de finanțare pentru proiectul „Amenajare benzi dedicate transportului public şi trotuare adiacente” autobuzele care vor circula pe mai multe străzi din Brașov vor avea la dispoziție o bandă specială pentru transportul în comun.

„Am semnat cel de al doilea contract de finanțare nerambursabilă în mai puțin de o săptămână. (...) Este o finanțare importantă pentru ceea ce înseamnă mobilitate în municipiul Brașov și, implicit, pentru programul nostru de reducere a poluării prin transformarea transportului public în principalul sistem de transport din orașul nostru. Odată cu implementarea acestui proiect toate autobuzele care vor circula pe Calea București, Toamnei, Iuliu Maniu, Iorga, Lungă, Calea Făgrărașului și retur, precum și pe Victoriei, vor avea la dispoziție o bandă dedicată transportului în comun”, a transmis primarul Brașovului, George Scripcaru.

Scripcaru speră ca aceste măsuri care vizează transportul în comun să ducă la folosirea autobuzelor ca principal mijloc de mobilitate în interiorul orașului și, implicit, să se reducă poluarea produsă de circulația autovehiculelor.

În cadrul proiectului se vor realiza benzi dedicate transportului în comun cu o lungime de 16,26 km, se vor reabilita trotuarele adiacente traseului benzilor dedicate pe o suprafață de 4.700 de metri pătrați, în zonele afectate de fisuri, tasări, văluriri și se vor monta 849 de semne de circulație „cu scop de avertizare și informare a participanților la trafic asupra traseului benzilor dedicate, în vederea menținerii acestor benzi libere, fiind utilizate exclusiv de mijloacele de transport în comun”.

„Amenajarea benzilor dedicate se va realiza pe carosabilul existent, prin frezarea pe o lățime de 4 metri și o adâncime de 6 cm a asfaltului existent și așternerea pe o suprafață de 23.400 metri pătrați a unui covor asfaltic nou, colorat, pentru a fi ușor de identificat de participanții la trafic. Marcajele rutiere se vor reface pe o lungime totală, cumulată, de 39 de km, cu vopsea reflectorizantă”, arată Primăria Brașov.

Pe suprafața benzilor dedicate, la începutul fiecărui sector în zona intersecțiilor, se va aplica un marcaj „Bus Only” care va informa participanții la trafic despre existența benzii dedicate exclusiv autobuzelor.

Valoarea totală a proiectului este de 16.635.940,40 lei, inclusiv TVA.