Consiliul General a aprobat costurile pentru Spitalul Metropolitan, circa 1 miliard de euro/ Cum s-a ajuns de la 400 milioane de euro, suma prezentată de Gabriela Firea zilele trecute, la această sumă uriașă

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 18 decembrie 2019, 13:56 Actualitate | Administratie Locala


Gabriela Firea
Foto: PMB
Indicatorii tehnico-economici pentru spitalul metropolitan propus de primarul Gabriela Firea au fost aprobați de Consiliul General. Potrivit documentului, edificarea spitalului va costa 4,7 miliarde lei cu tot cu TVA, aproape un miliard de euro, deși în urmă cu câteva zile primarul Gabriela Firea anunța că spitalul va costa 400 milioane de euro. Edilul a explicat că prețul este mai mare deoarece proiectul prevede și construirea unui turn de 12 etaje, locuințe pentru medici și pentru pacienți, creșă, grădiniță și infrastructura rutieră, inclusiv linie de tramvai. În ciuda sumei grandioase, în acest preț nu este inclusă și dotarea cu aparate medicale, estimată la circa 170 milioane de euro. Un alt semn de întrebare este unde se duc jumătate din bani, în condițiile în care pentru construcție și montaj se alocă 510 milioane de euro, proiectul fiind neclar.

Proiectul a fost aprobat cu 28 de voturi pentru, restul fiind abțineri. Deși consilieri ALDE au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului pe motiv că ”are 3 foi” și nu pot vota alocarea unui miliard de euro în baza acestora, proiectul totuși a fost adoptat cu voturile PMP. Rămâne de văzut cine a votat pentru, când se va afișa procesul verbal al ședinței. USR și PNL s-au abținut.

Grupurile ALDE și PNL au anunțat la începutul ședinței că sunt pentru construirea acestui spital, dar doresc toate documentele necesare, ca să poată vota în cunoștință de cauză.

Gabriela Firea a acuzat grupul ALDE de ipocrizie și a declarat că au avut timp suficient să se informeze. Mai mult, aceasta a acuzat că Tomnița Florescu, consilier general ALDE și viceprimar, dorește impunerea unui arhitect pentru proiectarea spitalului, care ar dori 1 milion de euro pentru el, pentru proiectare. Tomnița Florescu a negat.

”Dacă nu este arhitectul pe care l-a vrut dna Tomnița, nu mai facem spitalul”, a declarat Firea.

”L-aș fi recomandat pe dl arhitect Tănăsescu pentru acest spital general, este coleg de generație cu mine, dar ultima dată l-am văzut în 1971”, a replicat Tomnița Florescu.

”Este un proiect necesar, noi l-am susținut și îl susținem în continuare, dar având în vedere documentația foarte precară, este adevărat, ieri a fost o întâlnire și ni s-au prezentat niște planuri, dar haideți să discutăm împreună pentru a putea avea încredere și a putea înțelege mai bine. Cred că o discuție aprofundată, nu poate fi decât benefică”, a declarat Tudor Tim Ionescu, consilier ALDE.

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, a ridicat mai multe întrebări despre spital.

”Cum a crescut de la 400 milioane la aproape 1 miliard de euro? De ce a scăzut numărul de paturi de la 2.000 la 1.000? De ce nu sunt prinse costurile echipamentelor medicale în proiect? Ieri ni s-a spus că acestea ar costa încă 175 milioane de euro. Cum ați gândit finanțarea acestei investiții, echivalentă cu bugetul Primăriei Capitalei pe un 1 an? (...) Și aș fi de acord și cu această sumă dacă atribuirea contractului de execuție s-ar face prin licitație publică și nu prin încredințare directă companiilor municipale, iar apoi să vină să ne ceară suplimentări de fonduri”, a declarat Deaconescu.

Proiectul spitalului metropolitan - ce dorește Gabriela Firea

Potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea proiectului este etimată la 4,7 milioane lei, dintre care 2,4 milioane lei pentru construcție și montaj, iar durata de execuție, 5 ani. Suprafața construită a ansamblului va fi de 27.000 mp, iar suprafața desfășurată 248.000 mp. Spitalul va avea 750 de paturi și 33 de săli de operație.

În detaliu, proiectul prevede construirea următoarelor obiective:

Spitalul, format din 9 tronsoane cu următorul regim înălțime: 2S+P+8E+ET (înălțime: 40m);2S+P+3E+ET, 2S+P+1E. Acesta va avea 750 paturi pentru spitalizare continuă, 107 paturi spitalizare de zi, 93 posturi de tratament, 113 paturi ATI, 44 cabinete ambulatoriu, 33 săli de operație în blocuri operatorii, 13 săli de mici intervenţii în spitalizarea de zi, 8 săli de mici intervenții in Ambulatoriu.

Spitalul va mai avea 1139 locuri de parcare subterana, 206 locuri de parcare supraterană. Suprafața desfăşurată a spitalului (inclusiv parcări) este de 217.672mp.

Spitalul mai cuprinde un turn pentru spatii administrative, hotel si heliport. Turnul va avea legătură directă cu camera de garda. Regim de înălțime propus este: 2S+P+1E+12E+Heliport. La parter acesta va adăposti: spații tehnice, servicii pompieri, cafenea. La etajele 1, 2, 3, 4: cabinete medicale, etajul 5 va fi tehnic, la etajele 6, 7, 8 - hotel, iar la etajele 9, 10 și 11, birouri.

De asemenea, se dorește construirea unei creșe și a unei grădinițe pe latura de vest a terenului, cu acces dintr-o stradă noi construită. Acestea vor avea 3 grupe de grădinițe, fiecare cu 15 copii și o grupă de creșă.

Proiectul cuprinde și o clădire de locuințe cu 6 etaje, ce va adăposti 60 de apartamente, cu o suprafață desfăşurată de 8277,28 mp.

Proiectul mai cuprinde alei și drumuri de incintă, dar și o stradă nouă care va realiza legătura între șoseaua Pipera și strada propusă prin PUZ Inel Median (uneşte laturile nord – sud ale terenului). Obiectul va cuprinde: drumul proiectat cu spațiul aferent facilitații prelungirii liniei de tramvai si rețelele exterioare. De asemenea, se dorește și o serie de amenajări peisagistice și locuri de joacă, cu o suprafață desfăşurată de 30.429,70 mp.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5023 vizualizari

 • +14 (18 voturi)    
  mirare (Miercuri, 18 decembrie 2019, 14:08)

  Ilidia [utilizator]

  Nu va mirati, asa vorbeste si scroafa ajunsa in pom promitand ca va zbura....
 • +14 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 decembrie 2019, 14:16)

  [anonim]

  • -5 (5 voturi)    
   LOL (Miercuri, 18 decembrie 2019, 16:17)

   Mindtricks [utilizator] i-a raspuns lui

   A auzit si taranul de ayahuasca si e f ,,trendy'' sa vb despre asa ceva. Numai ca ayahuasca e psihedelic, nu delirant ��
   • +4 (4 voturi)    
    Ayahuasca e numa' pentru intelectuali? (Miercuri, 18 decembrie 2019, 17:51)

    MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui Mindtricks

    Tzaranii n-ARE voie?
 • -1 (13 voturi)    
  pai cum, nu mai vrem spitale? (Miercuri, 18 decembrie 2019, 14:24)

  Stefan534324 [utilizator]

  se pare ca nu conteaza daca nu mai avem catedrale, spitale tot nu vom avea. Motivul? Costa bani domne, mai bine ii bagam in buzunar si pe aia de la catedrale, si pe aia de spitale.
  • +3 (3 voturi)    
   problema (Joi, 19 decembrie 2019, 9:44)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   o puneți intenționat în mod greșit.
   Nu a zis nimeni că nu se vrea realizarea unui spital metropolitan, promis de altfel și de guvernele lui dragnea, prins și în cartea guvernării aceluiași hamster flaușat dar pt. care nu s-a mișcat absolut nimic din 2016 până acum.
   Problema este dată de saltul uriaș de la cele 400 milioane euro, anunțate în urmă cu cateva zile de aceeași fierea, care acum a cerut aprobarea unui miliard de euro fără să justifice tehnic necesitatea acelor bani. Doar a clămpănit, ca pe vremuri la televiziunile varanului bălos, când citea de pe prompter.
   Pe de altă parte, faptul că a cerut bani pentru spitalul respectiv, este doar o mișcare politică electorală. Abia de acum în colo ar trebui să urmeze studiul de fezabilitate și proiectarea, că până la prima sapa ... ,mai este cale lungă. Ca să nu mai vorbim de relocarea mijloacelor de transport STB și a utilităților de acolo, într-un alt loc. Care-o fi ăla?
 • +9 (11 voturi)    
  1000 paturi si 1139+206... (Miercuri, 18 decembrie 2019, 14:25)

  dany2021 [utilizator]

  Locuri parcare subterana +supraterana

  Banui ca fiecare bolnav trebuie sa si parcheze masina undeva :)

  1mld € mai mult pe parcari si birouri. Sincere felicitari!
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 decembrie 2019, 16:23)

   [anonim] i-a raspuns lui dany2021

   • +4 (4 voturi)    
    Sa nu i treaca prin cap (Miercuri, 18 decembrie 2019, 18:48)

    dany2021 [utilizator] i-a raspuns lui

    Sa lege spitalu' cu viitorul canal Bucuresti-Dunare... Un canal ceva duamna FiErea...
    Ockiul de sticla al gastilor astea de sub fusta pe se de e directionat pe canalul ala, si asta de mult timp. Conteaza mult cine stabileste preturile la cateva milioane de bucuresteni si mai ales cum le stabileste
 • +10 (12 voturi)    
  Firea (Miercuri, 18 decembrie 2019, 14:33)

  Mancino [utilizator]

  AYAHUASCA pentru toata lumea!
 • +8 (10 voturi)    
  hmmmm (Miercuri, 18 decembrie 2019, 14:40)

  liviu_ [utilizator]

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_buildings - hai ca intram in top ...

  dar se explica ... 200 mil costul spitalului si restu spaga!
 • +12 (14 voturi)    
  Asa e cand lasi bugete de milarde de Euro.. (Miercuri, 18 decembrie 2019, 15:04)

  justin puscasu [utilizator]

  pe mana mafiotilor. Au pierdut complet masura.
  Pentru comparatie, intregul complex muzeal Guggenheim de la Bilbao a costat 100 de milioane de Euro si a schimbat complet in bine viata unei intregi regiuni.
  Alta comparatie care imi vine in minte acum este cu Gala Bute. Udrea a invartit acolo vreo 100.000 de Euro si a facut puscarie (cata a facut). Iar stirista peltica de la latrine praduieste nosalant miliarde de Euro si nu se sesizeaza nimeni! In-cre-di-bil!
 • +8 (8 voturi)    
  BAI, CINE A FACUT PROIECTUL?!?!!? (Miercuri, 18 decembrie 2019, 16:24)

  schroedinger [utilizator]

  Unde se afla acest proiect?!
  A facut cineva licitatie pentru proiect?!
  Cine este firma de arhitectura care a facut proiectul?!
  Are experienta necesara in proiectarea de spitale?!
  • +1 (1 vot)    
   Ete na (Joi, 19 decembrie 2019, 9:49)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   A visat firuța cu o noapte înainte tot. D-aia și știe ea că în 3 ani, chiar dacă în spital nu va fi niciun instrumentar, vor fi tratați bolnavii. Primul pacient va fi ea, pentru o nouă extracție sârmologică. Astfel, bucureștenii vor prindă curaj să facă vreo ora cel puțin, de la Urgențe Floreasca la noul spital, pt. că de trafic nu mai e cazul să se ocupe cineva. Stagnează complet.
 • +6 (6 voturi)    
  . (Miercuri, 18 decembrie 2019, 17:08)

  albastru de Romania [utilizator]

  diavolul pe pamint intr-una dintre incarnarile lui e sef la PMB si isi spune FII REA...
 • +8 (8 voturi)    
  Spitalul nu va fi făcut.Firea minte. (Miercuri, 18 decembrie 2019, 17:18)

  asavreau [utilizator]

  Firea vrea să facă spitalul cu fonduri de la bugetul de stat,nu de la primărie.Dacă vrei fonduri de la bugetul de stat,indicatorii trebuie aprobați în ședință de guvern.Deci totul este o minciună electorală.
  • +3 (3 voturi)    
   O să (Joi, 19 decembrie 2019, 9:50)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   dea vina pe Orban. Ea ar fi făcut spitalul, va zice, dar răul ăla de prim ministru nu a vrut să-i dea miliardul aprobat de subalternii ei din CGMB.
 • -2 (6 voturi)    
  oare (Miercuri, 18 decembrie 2019, 18:14)

  codrean [utilizator]

  cine se sperie de pretul de un milion de euro pentru proiectarea investitiei de un miliard ? Hai sa fim seriosi !!!
 • +3 (3 voturi)    
  A falimentat bugetul... (Miercuri, 18 decembrie 2019, 19:04)

  morometu [utilizator]

  Si acum arunca sume aberante...pe vorbe. De unde bani? Petarde electorale! Probabil a sifonat prea multi bani pe ... studii de fezabilitate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by