Primăria Capitalei a finalizat lucrările de reabilitare a fațadelor clădirilor de pe Calea Victoriei nr. 48-50 - Palatul Imobiliara, și Calea Moșilor 27. Imobilele sunt monument istoric și se aflau într-o stare avansată de degradare. Lucrările au fost realizate de Compania Municipală Consolidări, au durat trei luni și au costat 6,7 milioane lei.

Calea Victoriei nr. 48-50 dupa 8Foto: Primaria Capitalei

“Clădirea din Calea Victoriei nr. 48-50, cunoscută și sub numele de Palatul Imobiliara, unde în trecut a funcționat sala Teatrului Țăndărică, a revenit la strălucirea de altădată. După trei luni de muncă, fațada imobilului, plină de ornamente arhitecturale, nu mai este un pericol pentru trecători, ci poate fi admirată la adevărata ei valoare. La fel și în cazul monumentului istoric din Calea Moșilor nr. 27. Dăm astfel atenția cuvenită imaginii zonei centrale a Bucureștiului, uitată din păcate de autoritățile responsabile în ultimii ani.”, a anunțat primarul General, Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.

Calea Victoriei nr. 48-50 înainte

Calea Victoriei 48-50 după reabilitare

Lucrările de punere în siguranță și reparații la fațada și acoperișul clădirii din Calea Victoriei nr. 48-50 au început la jumătatea lunii august 2019. Clădirea, cunoscută și ca Palatul Imobiliara, a fost proiectată de arhitectul Paul Smărăndescu (1881-1945). După construcție, clădirea a adăpostit Cinema Select, cel mai elegant cinema din Capitală, la începutul secolului XX.

”Fațada clădirii a avut de suferit din cauza intemperiilor, însă, și evenimentele din decembrie 1989 și-au lăsat amprenta. Chiar și după 30 de ani, încă au mai fost găsite în ziduri și tâmplărie urme ale gloanțelor trase în timpul Revoluției. Toate ornamentele, multe dintre ele distruse aproape în totalitate, au fost refăcute în atelierul amenajat special în clădire. Toată fațada a fost reparată cu tencuială praf de piatră, fiind același material și cu aceeași nuanța ca tencuiala originală”, anunță primăria Capitalei.

În paralel, au fost finalizate și lucrările de refacere a fațadei clădirii monument-istoric din Calea Moșilor nr. 27. Construită în anul 1885, clădirea necesita intervenție urgentă.

”Tencuiala de pe fațadă era fisurată și desprinsă pe suprafețe importante. De asemenea, jgheaburile erau uzate, iar apa se scurgea direct pe fațadă. Starea clădirii reprezenta un pericol pentru pietoni și din cauza balcoanelor care erau deteriorate. În urma lucrărilor realizate de specialiștii Companiei Municipale Consolidări S.A., au fost remediate toate problemele scoase la iveală de expertiza tehnică”, precizează reprezentanții municipalității.

Calea Moșilor 27 - înainte și după

Alte trei clădiri din centrul Capitalei au intrat în programul de reparații și refacere a fațadei. Deja a fost montată schela pe fațada clădirii din Bd. Regina Elisabeta nr. 16, iar lucrările la imobilele din Calea Victoriei nr. 54 și Splaiul Independenței nr. 56 urmează să înceapă.