Primăria Sectorului 5, condusă de primarul PSD Daniel Florea, dă 4 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, potrivit unui proiect adoptat de Consiliul Local recent. Banii sunt alocați din bugetul instituției pe anul 2019. Primăria Sectorului 1 a vrut și ea să dea 10 milioane de lei în această toamnă pentru lăcașul de cult, dar proiectul nu a fost aprobat în Consiliul Local deoarece acolo PSD nu are majoritate. La începutul anului, Primăria Capitalei a acordat un ajutor de 10 milioane lei pentru Catedrală.

Catedrala Mantuirii NeamuluiFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită în 25 noiembrie, deși lucrările nu au fost finalizate.

Patriarhia Română spunea că până la acel moment pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA.

"Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române.

În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spunea că nu se poate estima o sumă, întrucât nu există încă proiectele finalizate. "Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”, mai spuneau reprezentanții BOR.

Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește însă pragul de 121 de milioane de euro, au scris jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele într-o investigație publicată pe portalul Să fie lumină. Potrivit acestora, Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 și 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare, tot pentru sprijinul acordat Bisericii".

Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011.