Primăria Capitalei plătește circa 12 milioane lei pentru luminițele de Crăciun din acest an, potrivit informațiilor furnizate de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. De acești bani municipalitatea a închiriat și cumpărat 10 milioane de LED-uri desfășurate pe 920 de kilometri, figurine 2D și 3D, simboluri fotbalistice, brazi gigant și reprezentareaSistemului Solar. Lucrările au fost făcute de Compania Municipală Iluminat Public. Luminițele vor fi aprinse pe 28 noiembrie când va fi deschis și Târgul de Crăciun. Deși este un an mai greu din punct de vedere financiar, primarul Gabriela Firea plătește cu aproape 2 milioane de lei mai mult pentru luminițele de Crăciun față de anul trecut.

Gabriela FireaFoto: PMB

Interesant este cum s-a făcut achiziția publică deoarece nici în sistemul de achiziții publice și nici pe site-ul Companiei Municipale Iluminat Public nu apar informații. Cel mai probabil achiziția a fost făcută prin Compania Municipală, însă procedura nu este una transparentă.

”Proiectul iluminatului ornamental-festiv pentru iarnă 2019-2010 – ”Euro 2020 - București, oraș gazdă” este asigurat de către Compania Municipală Iluminat Public București cu aproape 10 milioane de beculețe de tip LED, cu 7 milioane maimulte decât în anii precedenți și cu peste 1 milion mai multe decât anul trecut și un total de 9.351 de elemente luminoase, față de 7.000 montate anul trecut. Astfel, traseul iluminatului festiv din acest an însumează peste 40 de kilometri de bulevarde și străzi adiacente, desfășurate rezultând un număr de aproximativ 920 de kilometri, în cele 72 de locații din București”, se arată în răspuns.

În ceea ce privește decorațiunile în formă de mingi de fotbal, reprezentanții municipalității spun că sunt pentru a celebrastatutul de oraș gazdă al Campionatului European de Fotbal 2020.

”Primăria Municipiului București dorește să sublinieze așa cum secuvintestatutul de oraș gazdă al Campionatului European de Fotbal 2020, amplasând în Capitală, prin intermediul Companiei Municipale Iluminat Public București, 618 mingi de fotbal, 235 de panouri cu inscripția ”Euro 2020”, 140 de trofee și 33 de fotbaliști de maridimensiuni, purtând tricouri în culorile echipelor pe care le reprezintă. Laacestea se adaugă un brad special, de 12 metri înălțime, amplasat în Piața Presei Libere, decorat în culorile drapelelor țărilor participante la turneul final de anul viitor”, se mai arată în răspuns.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat în iunie că instituţia pe care o conduce se află în "faliment nedeclarat", alături de primăriile de sector, fiindu-i necesar "urgent" un miliard de lei pentru a-şi asigura activitatea. Primăriile au primit mai puțini bani după ce în 2018 Guvernul PSD a scăzut impozitul pe venit de la 16% la 10%, iar banii care ajung la administrația locală au scăzut proporțional.

Municipalitatea a mai primit ceva bani de la Guvern însă potrivit execuției bugetare, în primele 9 luni ale acestui an, a încasat cu aproape 1,2 miliarde lei mai puțin față de cât a estimat în bugetul inițial, respectiv 2,5 miliarde lei față de 3,8 miliarde lei. Cu toate că este un an greu din punct de vedere economic, primarul Gabriela Firea a păstrat același fast în ceea ce privește decorațiunile de Crăciun.

Anul trecut Primăria Capitalei a cheltuit circa 9,8 milioane lei pentru luminițele de Crăciun, contractul fiind atribuit Companiei Municipale Iluminatul Public București. Mai departe, ornamentele au fost furnizate de MK Illumination S.R.L.

Firma S.C. MK Illumination S.R.L, de lacare Compania Municipală Iluminat Public București a cumpărat luminițele, este din Hunedoara și are ca acționari firma MK IMMO TRUST GMBH din Austria și un cetățean român - BABA HOREA MIHAI.