Curtea de Apel București a decis falimentul RADET/ Gabriela Firea: Bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 11 noiembrie 2019, 13:44 Actualitate | Administratie Locala


Avarie RADET
Foto: Hotnews
Curtea de Apel București a decis luni falimentul RADET, respingând recursul făcut de Primăria Capitalei. Sentința este definitivă. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, dă asigurări că bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură, iar activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica.

Chiar înainte de pronunțarea sentinței, primarul Gabriela Firea a anunțat într-un comunicat de presă că bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură.

”Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. Fac precizarea că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Reamintesc bucureștenilor că am preluat RADET, în 2016, în insolvență de facto, și că am solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor generali pentru o soluție de reorganizare a activității acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluția înființării Companiei Municipale Termoenergetica. Subliniez că, în ultimii 3 ani de zile, RADET a inițiat cea mai amplă campanie de reparații și înlocuiri de subansamble tehnice din ultimii ani, fiind inlocuiți aproximativ 180 kilometri conductă pe circuitele primar şi secundar, din care 30 de kilometri pe rețeaua primară, iar restul pe rețeaua secundară. Pentru anul 2019, se preconizează că vor fi inlocuiți până la finalul sezonului rece 64 kilometri de rețea, din care peste 20 de kilometri de rețea primară”, a declarat Gabriela Firea.

Tribunalul București a decis falimentul RADET în luna aprilie 2019. Primăria Capitalei a făcut recurs.

Potrivit legislației în vigoare, după declararea falimentului urmează lichidarea. RADET are un patrimoniu foarte mic, în principal sediul regiei, care va fi împărțit între creditori. Cum datoriile RADET sunt uriașe - 3,9 miliarde lei - din vânzarea patrimoniului regiei se obține o sumă infimă. Principalul creditor, ELCEN, a chemat deja în garanție Primăria Capitalei pentru recuperarea creanței de 3,8 miliarde lei.

Decizia falimentului vine dupa o lungă perioadă de agonie în care RADET a acumulat datorii de circa 3,9 miliarde lei către ELCEN, producătorul de energie termică, și avarii la rețea din ce în ce mai dese. Reamintim că RADET se află în insolvență din 2016.

Înainte de pronunțarea sentinței Curții de Apel București, Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET a anunțat prin intermediul unui comunicat transmis de Primăria Capitalei că nu crede în declararea falimentului.

”Nu credem în declararea falimentului, întrucât interpretarea noastră este aceea că nu este permis de legislația în vigoare. Astfel, subliniem faptul că regiile autonome se constituie și funcționează în baza Legii nr. 15/1990 privind transformarea întreprinderilor socialiste de stat în societăți comerciale și regii autonome – prin care anumite activități (cum ar fi distribuția energiei termice, transportul public local) sunt extrase din circuitul comercial obișnuit, pentru a fi încredințate regiilor autonome aflate sub autoritatea tutelară a primăriilor ori a consiliilor locale sau județene. Prin acte normative sucesive, cum ar fi OUG nr.30/1997, aceste regii autonome au fost transformate în societăți naționale sau companii naționale, divizate în mai multe alte entități independente unele de altele. Cu toate că funcționeaza pe bază de gestiune economică și autonomie financiară și sunt proprietare ale bunurilor din patrimoniul propriu (art. 2 si art. 5 din Legea nr.15/1990), regiile autonome fac parte din sectorul public, fiind întreprinderi publice. Regiile autonome au în patrimoniu, spre administrare, bunuri din domeniul public, utilizând, pentru «acoperirea eventualelor deficite» și pentru finanțarea activității proprii, subvenții de la b-ugetul central sau local (art. 9 din Legea nr.15/1990), iar activitatea acestora poate fi influențată de stat prin credite cu dobânzi preferențiale, comenzi de stat, subvenții, impozite și taxe (art. 43 alin.1 din Legea nr.15/1990). Regiile autonome sunt, indubitabil, comercianți, și pot fi supuse procedurilor de insolvență (art. 3 din Legea insolvenței nr.85/2014), însă nu pot fi supuse lichidării prin faliment, dat fiind regimul juridic special al acestora, precum și faptul că exercită activități economice strategice la nivel național/local. Având în vedere toate acestea, apreciem că insolvența regiei autonome nu va putea adopta decât calea reorganizării judiciare sau calea lichidarii planificate. Dacă activitatea regiei autonome nu mai poate fi salvată prin reorganizare judiciară, lichidarea planificată este necesară pentru transferul ordonat al afacerii și al bunurilor din patrimoniului regiei autonome către o altă întreprindere publică.”, a declarat Piperea.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a declarat încă de săptămâna trecută că instanța ar putea declara falimentul RADET.

"Vom avea o întâlnire pe această temă şi eu vreau ca Primăria să fie foarte conştientă că s-ar putea ca luni să fie declarat falimentul RADET. Elcen este pregătită să livreze energie termică, însă trebuie ca Primăria să fie pregătită, să găsim soluţia cine să cumpere acel agent termic, Primăria direct... Primăria să se asigure că toată subvenţia către Elcen este plătită", a spus ministrul săptămâna trecută.

El s-a arătat optimist că se va găsi o soluţie.

"Sper să nu se ajungă la falimentul RADET, însă Primăria trebuie să fie pregătită şi pentru această eventualitate", a adăugat Popescu.

Gabriela Firea a declarat că noul ministru al Energiei este incompetent, subliniind că Virgil Popescu ar fi trebuit să citească legislația înainte să lanseze astfel de declarații.

"Aceasta arată, în primul rând, necunoaşterea domeniului şi cinismul cu care îi tratează pe bucureşteni. (...) Eu fac, în primul rând, apel la preşedintele ţării, în calitate de preşedinte CSAT, căruia i-am trimis, în trei ani, ca primar general, mai multe adrese, memorii, în care i-am explicat care este situaţia RADET, cum am preluat o regie în stare de faliment de fapt, doar că nu era declarat, problemele financiare ale regiei, datorii acumulate cu mult înainte de a deveni eu primar general, toate eforturile pe care le-am făcut. (...) Am transmis preşedintelui ţării aceste informaţii pentru că este o problemă de siguranţă naţională. Fac apel la domnia sa să îl oprească pe noul premier, să îl oprească pe noul ministru al Energiei în a-i mai speria pe români, pe românii care trăiesc în Bucureşti, şi în a mai transmite public informaţii false, denaturate", a afirmat primarul Capitalei, potrivit Agerpres.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15835 vizualizari

 • +22 (26 voturi)    
  hei (Luni, 11 noiembrie 2019, 13:50)

  john70 [utilizator]

  Primaria ar trebui sa porneasca un program de trecere a tuturor blocurilor de locuinte pe centrale termice de bloc si RADET-ul sa fie desfiintat la final.
  • +14 (14 voturi)    
   am aplicat asa ceva intr o petitie (Luni, 11 noiembrie 2019, 14:24)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui john70

   daca mi se va raspunde, voi trimite la HN petitia de raspuns scanata
  • 0 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 noiembrie 2019, 14:48)

   [anonim] i-a raspuns lui john70

  • +4 (8 voturi)    
   centrale termice de bloc? (Luni, 11 noiembrie 2019, 16:19)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui john70

   Ar fi probabil siguranta mai eficiente decat solutia actuala, dar nu cu mult peste centralele de apartment. Deci la fel de bine se poate trece la solutii individuale de incalzire.

   Totusi, cateva probleme:
   1. cine le plateste? sa nu uitam ca la RADET nu sunt contectate nici jumatate din locuintele din Bucuresti! primaria face cadou centrale pentru jumatate din populatie? si platesc si restul?...
   2. cine le administreaza? blocul este proprietate privata (a asociatiei de locatari).
   3. de unde atata gaz? CET-urile functioneaza in regim mixt iarna.
   4. poluare industriala non-stop in mijlocul orasului?
   • +7 (11 voturi)    
    La ultimul punct nu ai dreptate. (Luni, 11 noiembrie 2019, 16:49)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Centralele de apartament poluează foarte puțin comparativ cu alte surse.Poluează mai puțin decât aragazul.Problema este că rețeaua de gaze nu ar face față și nu poți schimba peste noapte rețeaua de gaze.Firea este o ticăloasă pentru-că a lăsat RADET de izbeliște și nici nu a făcut studii/proiecte pentru alte surse de încălzire.Nu-i pasă că la ea,la vilă în Voluntari are căldură și apă caldă din belșug.Nu de la RADET.
    • +5 (5 voturi)    
     proaganda DUamna Gabi a Debitat Asta (Luni, 11 noiembrie 2019, 17:04)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     iar media aservita EI, DUamnei a rostogolit aceasta Ineptie cu poluarea
    • +1 (5 voturi)    
     cat de putin este "foarte putin"? (Luni, 11 noiembrie 2019, 18:17)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     As prefera sa vad un studiu facut de specialisti.

     Centrala de apartament este cu siguranta mai ineficienta decat un grup termic modern in cogenerare si nu are nici o solutie tehnica pentru tratarea noxelor evacuate, gen captare CO2 etc.
     • -1 (1 vot)    
      Dacă stai lângă un taxi pelicanuu (Luni, 11 noiembrie 2019, 19:48)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Cu GpL îți cade parul din nas ? Fa un experiment !
      • 0 (0 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 noiembrie 2019, 10:15)

       [anonim] i-a raspuns lui un domn

     • 0 (0 voturi)    
      hahahaha (Luni, 18 noiembrie 2019, 18:11)

      john70 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Desigur, pentru imbecilii de ecologisti ca tine era foarte bun regimul comunist, cand lumea nu se incalzea iarna.
 • +17 (19 voturi)    
  cele 400 miliaone euro in 22 bucati de colon (Luni, 11 noiembrie 2019, 13:55)

  un domn [utilizator]

  cand se vor dezbate la Treibunal ? sectia penala ma refer
 • +17 (23 voturi)    
  Vai, nu se poate, (Luni, 11 noiembrie 2019, 14:08)

  Laic [utilizator]

  votati-o repede pe Dancila, dragi bucuresteni, doar mama natiunii va poate readuce apa calda in conducte !
 • +26 (30 voturi)    
  Firea este impertinentă. (Luni, 11 noiembrie 2019, 14:11)

  asavreau [utilizator]

  Vorbește de parcă falimentul RADET este o mare realizare pentru ea.Bucureștenii vor avea apă caldă și căldură,nu că așa vrea Firea,ci pentru-că așa-i legea.Pesediștii nefiind obișnuiți să respecte legea se simt jenați să spună că legea îi ajută.Firea ,acum va vedea adevărata problemă a RADET.Primăria Generală ca patron a RADET va prelua integral datoriile RADET și le va plăti.Rapid,altfel pierde toate finanțările cu bani europeni.Nu știu ce consilieri are Firea dar este prostă și ea și consilierii.Firea este mai proastă decât Viorica.
  • +19 (19 voturi)    
   Asta zicea acum 3 zile ca ca nu va fi faliment (Luni, 11 noiembrie 2019, 14:56)

   Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   si ca "dujmanii" ei sperie populatia, fi-ar ei ai dreaq.!
   Ce vipera!
 • +20 (22 voturi)    
  companiile lui firea (Luni, 11 noiembrie 2019, 14:13)

  Captain Obvious [utilizator]

  nu sunt ilegale ?!
  de ce preia activitatea radet ?
 • +17 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 noiembrie 2019, 14:46)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  firea (Luni, 11 noiembrie 2019, 15:53)

  ------ [utilizator]

  Mai femeie !!!-din buzunarul tau.Nu stiu! dar parca traiesti intr-o alta lume.
 • +3 (3 voturi)    
  sârmoasă problemă (Luni, 11 noiembrie 2019, 16:58)

  tropotaru [utilizator]

  dar nu vă alarmaţi: pe modelul unei celebre televiziuni, de mâine intră in actiune noua firma Radet Plus, cu aceeasi angajati, aceleasi utilaje si aceleasi performanţe. Doar datoriile fiscale si cele catre Elcen, se şterg.
 • +4 (4 voturi)    
  mda (Luni, 11 noiembrie 2019, 16:59)

  SoulSearcher [utilizator]

  aviz bucurestenilor sa va faceti stoc de sosoni` si de plapume duble

  s-ar putea sa se duca stocul iarna asta, de la ce friguri se vor lasa prin apartamentele din bucuresti :DD

  P.S. pt prostimea care a votat cu firea... cereti si voi niste pelerinaje moca prin Grecia, dar care sa dureze pana in martie, ca sa nu faceti frigul prin bucuresti iarna asta...
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 noiembrie 2019, 17:27)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 noiembrie 2019, 17:50)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Am citit cu mare atentie (Luni, 11 noiembrie 2019, 17:59)

  ipolitic [utilizator]

  articolul precum si toate comentariile decente cu fel de fel de variante de rezolvare. Desi stocul de solutii este aproape epuizata, indraznesc sa adaug la ele niste idei, umila mea contributie la salvarea situatiei:
  -mutarea capitalei in tarile calde, sau alternativ:
  -mutarea primariei impreuna cu primarul general in tarile fierbinti
  -pe baza solicitarii primarului general, invocand siguranta nationala, convocarea CSAT de catre Presedinte, declararea legii martiale si punerea in afara legii a tevilor si conductelor RADET si inlocuirea lor cu conducerea PSD. Echipati cu galeti si butoaie, de la Elcen la locatari.
 • +1 (1 vot)    
  Rezolva Firea (Luni, 11 noiembrie 2019, 19:41)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Firea lui Pandelica, ex-mancatoarea de feca*e de la LAtrinele Securistului si preferata miticilor de Bucuresti


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by