Curtea de Apel București a decis luni falimentul RADET, respingând recursul făcut de Primăria Capitalei. Sentința este definitivă. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, dă asigurări că bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură, iar activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica.

Avarie RADETFoto: Hotnews / Clarice Dinu

Chiar înainte de pronunțarea sentinței, primarul Gabriela Firea a anunțat într-un comunicat de presă că bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură.

”Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. Fac precizarea că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Reamintesc bucureștenilor că am preluat RADET, în 2016, în insolvență de facto, și că am solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor generali pentru o soluție de reorganizare a activității acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluția înființării Companiei Municipale Termoenergetica. Subliniez că, în ultimii 3 ani de zile, RADET a inițiat cea mai amplă campanie de reparații și înlocuiri de subansamble tehnice din ultimii ani, fiind inlocuiți aproximativ 180 kilometri conductă pe circuitele primar şi secundar, din care 30 de kilometri pe rețeaua primară, iar restul pe rețeaua secundară. Pentru anul 2019, se preconizează că vor fi inlocuiți până la finalul sezonului rece 64 kilometri de rețea, din care peste 20 de kilometri de rețea primară”, a declarat Gabriela Firea.

Tribunalul București a decis falimentul RADET în luna aprilie 2019. Primăria Capitalei a făcut recurs.

Potrivit legislației în vigoare, după declararea falimentului urmează lichidarea. RADET are un patrimoniu foarte mic, în principal sediul regiei, care va fi împărțit între creditori. Cum datoriile RADET sunt uriașe - 3,9 miliarde lei - din vânzarea patrimoniului regiei se obține o sumă infimă. Principalul creditor, ELCEN, a chemat deja în garanție Primăria Capitalei pentru recuperarea creanței de 3,8 miliarde lei.

Decizia falimentului vine dupa o lungă perioadă de agonie în care RADET a acumulat datorii de circa 3,9 miliarde lei către ELCEN, producătorul de energie termică, și avarii la rețea din ce în ce mai dese. Reamintim că RADET se află în insolvență din 2016.

Înainte de pronunțarea sentinței Curții de Apel București, Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET a anunțat prin intermediul unui comunicat transmis de Primăria Capitalei că nu crede în declararea falimentului.

”Nu credem în declararea falimentului, întrucât interpretarea noastră este aceea că nu este permis de legislația în vigoare. Astfel, subliniem faptul că regiile autonome se constituie și funcționează în baza Legii nr. 15/1990 privind transformarea întreprinderilor socialiste de stat în societăți comerciale și regii autonome – prin care anumite activități (cum ar fi distribuția energiei termice, transportul public local) sunt extrase din circuitul comercial obișnuit, pentru a fi încredințate regiilor autonome aflate sub autoritatea tutelară a primăriilor ori a consiliilor locale sau județene. Prin acte normative sucesive, cum ar fi OUG nr.30/1997, aceste regii autonome au fost transformate în societăți naționale sau companii naționale, divizate în mai multe alte entități independente unele de altele. Cu toate că funcționeaza pe bază de gestiune economică și autonomie financiară și sunt proprietare ale bunurilor din patrimoniul propriu (art. 2 si art. 5 din Legea nr.15/1990), regiile autonome fac parte din sectorul public, fiind întreprinderi publice. Regiile autonome au în patrimoniu, spre administrare, bunuri din domeniul public, utilizând, pentru «acoperirea eventualelor deficite» și pentru finanțarea activității proprii, subvenții de la b-ugetul central sau local (art. 9 din Legea nr.15/1990), iar activitatea acestora poate fi influențată de stat prin credite cu dobânzi preferențiale, comenzi de stat, subvenții, impozite și taxe (art. 43 alin.1 din Legea nr.15/1990). Regiile autonome sunt, indubitabil, comercianți, și pot fi supuse procedurilor de insolvență (art. 3 din Legea insolvenței nr.85/2014), însă nu pot fi supuse lichidării prin faliment, dat fiind regimul juridic special al acestora, precum și faptul că exercită activități economice strategice la nivel național/local. Având în vedere toate acestea, apreciem că insolvența regiei autonome nu va putea adopta decât calea reorganizării judiciare sau calea lichidarii planificate. Dacă activitatea regiei autonome nu mai poate fi salvată prin reorganizare judiciară, lichidarea planificată este necesară pentru transferul ordonat al afacerii și al bunurilor din patrimoniului regiei autonome către o altă întreprindere publică.”, a declarat Piperea.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a declarat încă de săptămâna trecută că instanța ar putea declara falimentul RADET.

"Vom avea o întâlnire pe această temă şi eu vreau ca Primăria să fie foarte conştientă că s-ar putea ca luni să fie declarat falimentul RADET. Elcen este pregătită să livreze energie termică, însă trebuie ca Primăria să fie pregătită, să găsim soluţia cine să cumpere acel agent termic, Primăria direct... Primăria să se asigure că toată subvenţia către Elcen este plătită", a spus ministrul săptămâna trecută.

El s-a arătat optimist că se va găsi o soluţie.

"Sper să nu se ajungă la falimentul RADET, însă Primăria trebuie să fie pregătită şi pentru această eventualitate", a adăugat Popescu.

Gabriela Firea a declarat că noul ministru al Energiei este incompetent, subliniind că Virgil Popescu ar fi trebuit să citească legislația înainte să lanseze astfel de declarații.

"Aceasta arată, în primul rând, necunoaşterea domeniului şi cinismul cu care îi tratează pe bucureşteni. (...) Eu fac, în primul rând, apel la preşedintele ţării, în calitate de preşedinte CSAT, căruia i-am trimis, în trei ani, ca primar general, mai multe adrese, memorii, în care i-am explicat care este situaţia RADET, cum am preluat o regie în stare de faliment de fapt, doar că nu era declarat, problemele financiare ale regiei, datorii acumulate cu mult înainte de a deveni eu primar general, toate eforturile pe care le-am făcut. (...) Am transmis preşedintelui ţării aceste informaţii pentru că este o problemă de siguranţă naţională. Fac apel la domnia sa să îl oprească pe noul premier, să îl oprească pe noul ministru al Energiei în a-i mai speria pe români, pe românii care trăiesc în Bucureşti, şi în a mai transmite public informaţii false, denaturate", a afirmat primarul Capitalei, potrivit Agerpres.