București: În bazele sportive se va putea construi pe 70% din suprafață, proiectele publice vor fi autorizate direct

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 24 octombrie 2019, 16:19 Actualitate | Administratie Locala


Defrișări Parcul Operei 9
Foto: Hotnews
În bazele sportive se va putea construi pe 70% din suprafață, proiectele publice vor fi autorizate direct, fără un plan urbanistic aprobat în prealabil, dacă acestea nu sunt situate în zone protejate, potrivit unor proiecte de hotărâre propuse de Primăria Capitalei și aprobate joi de Consiliul General. De exemplu, în ceea ce privește bazele sportive, încadrate la categoria spații verzi, dacă până acum se puteau construi clădiri de maxim 2 etaje, acum nu mai este nicio restricție, iar procentul de ocupare a terenului crește de la 15-30% la 70%.

Miza declarată a proiectului o reprezintă construcția stadioanelor pentru Euro 2020 - Steaua, Giulești, Arcul de Triumf - care nu au un Plan Urbanistic Zonal aprobat, dar și complexul Național Arena, unde Primăria Capitalei construiește un patinoar și o sală polivalentă, suprafața de spațiu verde urmând să fie diminuată. De reglementare pot beneficia și investitorii privați care au baze sportive și doresc să construiască pe ele. Reamintim că după 1990 mai multe baze sportive, în principal cele de pe malul lacurilor, au fost privatizate cu fostele intreprinderi și au ajuns proprietate privată.

Efectul acestor hotărâri va fi pierderea spațiilor verzi aferente bazelor sportive, dar și autorizarea pe repede înainte a proiectelor importante, fără ca persoanele interesate să poată fi consultate sau să aibă o reacție în timp util.

Prin cele două proiecte de hotărâre Primăria Capitalei modifică regulamentul local de urbanism aferent Planului Urbanistic General.

Prin primul proiect stabilește autorizarea directă pentru anumite facilități.

„În cazul proiectelor publice, finanţate integral de la: bugetele locale, bugetele fondurilor externe nerambursabile și bugetele creditelor interne și externe, ce urmează a fi realizate pe o singură parcelă sau pe mai multe parcele învecinate, situate în domeniul public, se permite autorizarea directă cu respectarea prevederilor prezentului regulament și cu avizul Arhitectului Şef al Municipiului Bucureşti, numai în cazul în care: parcela/parcelele nu este/sunt situată/situate în zonă construită protejată; nu sunt necesare modificări ale structurii parcelarului din zona învecinată și nici ale configuraţiei străzilor; nu sunt necesare transferări de teren către proprietatea publică", se arată în primul proiect de hotărâre adoptat.

Nu se specifică un tip anume de construcții, ceea ce înseamnă că pot fi de la școli până la stadioane, teatre, piscine, baze sportive etc.

Al doilea proiect se referă strict la complexe/ baze sportive și amenajări sportive publice, încadrate în Planul Urbanistic general la categoria spații verzi (V3b și V1b).

La capitolul amenajări sportive publice sunt încadrate: Stadionul Național, Palatul Sportului şi Culturii, Stadionul Tineretului, Stadionul Parcul Copilului, Baza sportivă Floreasca.

La capitolul complexe şi baze sportive sunt încadrate: Stadionul Giuleşti, Parcul Sportiv Dinamo, Complex Sportiv Steaua, Stadionul Progresul, Arenele B.N.R., Baza Sportivă Pescăruşul (Bucureştii Noi), Baza Sportivă C.C.C.F. ( Bucureştii Noi - Străuleşti), Baza Sportivă Politehnica, Baza Sportivă Granitul, Baza sportivă Grivița, Clubul Sportiv Metalul, „alte baze şi cluburi sportive”.

Principalele modificări care privesc bazele sportive sunt:

Privind înălțime clădirilor:

în textul vechi se specifica: „înălțimea maximă a clădirilor nu va depăşi P + 2 niveluri”. În textul nou nu este nicio limitare: „pentru funcţiuni publice se vor respecta normele specifice în vigoare sau tema beneficiarului”.

Privind procentul de ocupare al terenului: în textul vechi se specifica: „procentul de ocupare al terenului cu construcţii, platforme, circulaţii carosabile şi pietonale = maxim 15 % cu excepţia spațiilor plantate protejate (V1c) care se mențin conform proiectului inițial; V3b - POT cu construcţii, circulaţii, platforme = maxim 30%.”

În textul nou procentul crește: procentul de ocupare a terenului cu construcţii= maxim 50% cu suplimentare 20% cu circulații, platforme şi 30% cu spații verzi”.

Coeficientul de utilizare al terenului: în textul vechi este de 0,2 pentru complexe și baze sportive, iar pentru amenajări sportive publice - 0.35. În textul propus nu mai este nicio limitare.

”Tinând cont de prevederile Hotărârii Guvernului nr. 232/2017 pentru modificarea şi completarea H.G. 1093 din 11 decembrie 2013 privind declararea de interes public şi de importanţă naţională a Campionatului European de Fotbal 2020, precum şi a candidaturii României pentru organizarea la Bucureşti a unor meciuri din cadrul Turneului final, şi că prin HCGMB nr.601/22.11.2017 a fost înființată Direcţia Guvernanţă Corporativă și Serviciul EURO- 2020 ca structură distinctă în cadrul aparatului de specialitate al Primarului General cu modificările și completările ulterioare. Evaluând riscurile ce pot apărea prin nesoluţionarea în regim de urgenţă a aspectelor prezentate în raport cu dezvoltarea corectă a teritoriului naţional, cu lipsa actualizării documentelor prevăzute de lege pentru planificarea dezvoltării şi eliberarea autorizatiilor de construire/desfiintare, datorită nefinalizării revizuirii Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti. În vederea respectării garanţiilor funcționale și administrative a măsurilor și rigorilor cerute de UEFA în vederea desfăşurării turneului final al Campionatului European de Fotbal în anul 2020 și realizarea la timp a lucrărilor de infrastructură necesare și a măsurilor administrative referitoare la reabilitarea unor stadioane, străzi şi modernizarea Centrului Vechi. În considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul public general şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5038 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Nu s-a lasat Tiriac pana cand nu le-a facut praf (Joi, 24 octombrie 2019, 16:22)

  NOTORIOUS [utilizator]

  a reusit si asta Tiriac, acum poate sa mai faca niste miliarde pe socoteala prostiilor
  • +6 (6 voturi)    
   zicea tiriac asta (Joi, 24 octombrie 2019, 22:46)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui NOTORIOUS

   ca pe vremea comunismului erau mai multi bani pentru sport...
   Pai daca scadem cele 2 miliarde de euro ''produse'' de domnia sa in Romania si le dam la sport, vom fi campioni mondiali la 10 noi discipline...
   Ne crede prosti mosu' asta!
 • +1 (7 voturi)    
  Bine (Joi, 24 octombrie 2019, 17:34)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Bine, ba, Tiriac! Bravo, un roman adevarat! :))
 • +5 (11 voturi)    
  Să crească betoane la mitici. (Joi, 24 octombrie 2019, 18:45)

  prec [utilizator]

  Multe, betoane fără număr la mitici.
 • +15 (15 voturi)    
  Ce baza sportiva e aia in care se construieste? (Joi, 24 octombrie 2019, 20:01)

  sile_v [utilizator]

  Si nu oricum, ci masiv. 70% din suprafata???? Fara restrictii la regimul de inaltime???

  Si toata mizeria asta fără un plan urbanistic aprobat???

  Administratia asta PSD nu se lasa pana nu distruge tot spatiul de agrement, de sport si de plimbare din Bucuresti, parcela cu parcela. Blocuri si parcari, tot mai multe blocuri, carciumi, parcari si centre de afaceri.

  Pur si simplu acest oras devine de nelocuit.

  Noi suntem de vina, cei din Bucuresti. In timp ce aia din Cluj, Oradea, Sibiu sau Brasov au reusit cum-nemcum sa gaseasca niste administratii care sa se ocupe si de oras, noi am stat si am votat 12 ani la rand niste mafioti: am schimbat mafia Oprescu cu mafia Firea, o mare "realizare"
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 24 octombrie 2019, 21:27)

   [anonim] i-a raspuns lui sile_v

 • +5 (5 voturi)    
  ce prostie! (Joi, 24 octombrie 2019, 21:45)

  ber [utilizator]

  Astia nu se lasa pana nu distrug totul. Sa nu mai ramana copac langa copac, fir de iarba langa fir de iarba. Sa facem sport respirand aer viciat! Asta e lozinca lor? Daca ar sti ei cat umbla dupa spatiu verde, cei care l-au avut si l-au pierdut.
 • +6 (6 voturi)    
  Pac (Joi, 24 octombrie 2019, 21:56)

  subcultura [utilizator]

  Niste baieti au castigat niste zeci de milioane de euro
 • +5 (5 voturi)    
  Faceti-va bagajele (Joi, 24 octombrie 2019, 22:23)

  Alexa.99. [utilizator]

  si plecati din Bucuresti, ca n-o sa mai fie nici aer de respirat.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu, nu. Să stea acolo. (Vineri, 25 octombrie 2019, 7:27)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   Că ei pleacă cu metehne cu tot.
 • +1 (1 vot)    
  Perfect. (Vineri, 25 octombrie 2019, 14:48)

  Prostu' satului [utilizator]

  S-a mai rezolvat o problema, ne-au scapat Firea si complicii si de grija bazelor sportive, cate or mai fi ramas. Ca intotdeauna, jigodiile pesediste dau tunurile de final de mandat.
 • 0 (0 voturi)    
  Sahara bucuresteana! (Joi, 31 octombrie 2019, 16:11)

  Just2019 [utilizator]

  Primaria capitalei si cele de sector, pot sa fie acuzate de genocid, prin prapadul pe care-l fac cu aerul si spatiile verzi ale Bucurestiului. O reclama mincinoasa a primariei, platita din banii contribuabililor, cu o suma exorbitanta, spune ca aceasta "are grija de sanatatea cetatenilor". Voua nu va pasa nici cat negru sub unghie, de sanatatea cetatenilor, ci de afacerile si buzunarele voastre! Nu va pasa ca oamenii locuiesc intr-un oras insalubru si respira aerul viciat dintr-un oras, pe care voi, cu onor, l-ati facut si continuati sa-l faceti praf. Va bazati pe votantii "mitici", care de 30 de ani va voteaza, fara a avea mintea acasa si simtul realitatii in care traiesc. Eu nu vreau ca, nepotii mei sa traiasca intr-un oras bolnav si la propriu si la figurat. Luati-va catrafusele si plecati in pustiu, si lasati acest oras, aceasta tara, sa-si urmeze calea binecuvantata de Dumnezeu, diabolicilor!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by