Deocamdată însă, în forma în care a fost propus, proiectul cere bucureștenilor să plătească din buzunar trei ani și jumătate de incompetență și indiferență a Gabrielei Firea față de problema poluării aerului, sunt de părere consilierii USR.
Acești spun că în general, taxarea autoturismelor în funcție de cât poluează este corectă și utilă, este o soluție de reducere a traficului auto și implicit a poluării, soluție care a dat rezultate foarte bune în alte capitale europene, dar proiectul prezentat de Gabriela Firea are hibe majore.
Problemele semnalate de USR București sunt:
1. Este o măsură axată pe coerciție. Bucureștenii vor fi taxați, fără să li se pună la dispoziție alternative realiste: proiectele mari de infrastructură nu sunt finalizate, parcul auto al STB este deficitar și învechit, sistemul benzilor unice pentru transportul în comun nu este implementat, rețeaua de benzi pentru transportul alternativ este insuficientă și nu leagă cartierele de centru. În lipsa acestor alternative, taxa propusă de Gabriela Firea este o simplă ”pedeapsă” aplicată bucureștenilor.
2. Este o măsură ale cărei rezultate vor fi modeste. Tocmai pentru că oamenii nu vor avea alternativă, ei vor continua să utilizeze autoturismele personale. De altfel, municipalitatea nu are stabilite obiective cuantificabile privind reducerea poluării care să fie atinse ca urmare a introducerii noii taxe. Gabriela Firea nu știe nici de unde pleacă, în materie de poluare, nici unde vrea să ajungă. Asta pe lângă faptul că nu știe cu exactitate nici câte mașini sunt în București, cu ce normă de poluare și cu ce frecvență de utilizare.
3. Este o măsură care nu respectă principiul ”poluatorul plătește”. Un bucureștean care utilizează autoturismul propriu în 100 de zile pe parcursul anului (aproximativ 2 zile pe săptămână) va plăti la fel de mult ca unul care merge 365 de zile pe an. În aceste condiții, cei care vor plăti ”abonamentul” anual, vor avea argumente raționale să utilizeze mașina mai des, și nu mai rar. Or, tocmai acesta ar trebui să fie scopul măsurii: să descurajeze utilizarea autoturismului personal. În plus nu se face distincție între motoarele pe benzina și cele diesel, nu se iau în considerare cantitățile efective de noxe emise. Pot fi mașini cu normă de poluare superioară, dar cu capacitate cilindrică mare ce poluează mai mult decât mașini cu motor mai mic. Faptul că nu se fac aceste distincții înseamnă că cei care poluează mai mult vor plăti la fel ca și cei care poluează mai puțin.
Nu inteleg de ce spunem ca platim dreptul de a polua. Pai dreptul de a polua l-ai cumparat o data cu masina. Da, masina are o durata de viata de 20-30 de ani, (acum ca unii incearca sa o scurteze mai ceva ca la un electrocasnic...tine de capitalism), un nr de km de exploatare, ca e 200k KM, ca e 500k KM, ca e 1 milion de Km, iar depinde de brand, motorizare, etc. Masinile astea au fost aprobate la vanzare dupa niste standarde....deci ai platit masina sa ai dreptul sa o exploatezi fie nr de ani, sau nr de km
Si acum vin unii si-ti spun...nene...trebuie sa mai platesti o taxa, ca poluare...natura
Si ai bogati le convine, ca platesc sa fie singuri pe drum. Basca mai baga si o croaziera cu iahtu, sau un city break cu private jet, si polueaza intr-o zi cat 100 de amarati toata viata lor
Dar, na...hipsterilor li se pare normal sa plateasca.
Schimbarea se face punand la dispozitie noi tehnologii, facandu-le accesibile....dar na cand marii bogati iti spun ca a detine o masina va fi un privilegiu, cum zise deunazi sefu Ford...e din ce in ce mai clar ca 1% vor detine totul si restul niste sarantoci care-si vor cersi dreptul la existenta
practic, mult prea multi vor putea polua in continuare, fara sa plateasca, cativa vor plati, alti cativa vor fi nevoiti sa renunte la masina. masura prost gandita, tipic #ciumarosie.
Peste tot in Vest este legea asta, in toate tarile civilizate si in toate orasele mari. Ba chiar in Germania din 2020 nu se vor mai produce masini diesel care polueaza si din 2030 nu vei mai avea voie sa circuli.
Diferenta este ca acolo sunt alternative, iti poti lasa masina la intrare in parcari mari si iei metroul. Dar de, la noi stiu doar sa puna taxa.
La punctul 3 se reproseaza ca nu se face diferentiere intre diesel si benzina; pai nici nu trebuie! Nivelul la care polueaza e important, nu tipul de combustibil.
Exista modele diesel care la Euro6 polueaza mai putin decat echivalentul la aceeasi marca/model pe benzina. De aceea nu exista niciun oras in Europa care sa restrictioneze dieselul cu Euro6, inclusiv Londra, Berlin, Madrid, care sint destul de stricte.
Deci de data USR in offside; mai cititi.
Daca citim tabelul cu noxe (primul care incepe cu Diesel si apoi Petrol pt M1, vehicule care transporta pina in 8 pasageri) observam clar cum ca Dieselul este mai putin poluant decit benzina. Faptul ca uneori vedem cum se pleaca puternic dupa stationare indelungata in coloana si fumega se datoreaza racirii catalizatorului si acumularii de particule - catalizatorul nu lucreaza la rece; pt a rezolva problema acum se adauga uree.
https://en.wikipedia.org/wiki/European_emission_standards
https://www.oxe-diesel.com/About-Oxe/Emissions/HC-NOx
https://ro.wikipedia.org/wiki/Monoxid_de_carbon
Motoarele diesel consuma mai putin decit cele ce utilizeaza benzina.
Mai mult observam ca benzinarele produc dublu cantitatea de MONOXID DE CARBON - gaz toxic care blocheaza hemoglobina formind carboxi-hemoglobina. Benzinarele emit si hidrocarburi.
Nebunia asta mondiala a pornit de la nevoia de a vinde si nimeni nu mai citeste specificatiile, doar o luam la vale.
Oxizii de azot sint comparabili ca emisie deoarece se combina pe catalizator cu alte hidrocarburi. In contact cu mucoase (plamin, ochi, etc) formeaza acid azotic care este coroziv si toxic.
https://chemistry.stackexchange.com/questions/107170/what-are-the-products-formed-when-nitrogen-dioxide-reacts-with-water
Cine si cum a calculat aceste taxe? Pt ce diferentierea intre clasele de poluare? Conteaza cilindrea motorului - fiindca un 1,5diesel E3 polueaza mai putin decit un 3L benzina E6 - si conteaza si "vitejia" celui de la volan, km parcursi, starea masinii (daca pleaca "cu scirtz" la fiecare semafor poate sa fie E6 ca e de pomana.
Observ ca nimeni de la INMT (Institutul National de Motoare Termice), de la Academie, Politehnica, etc nu se simte dator sa comenteze sau sa faca clarificari.
Poate fiindca pozitiile lor depind de acesti politicieni analfabeti care ne jupoaie
- capacitatea cilindrica - impozitul creste exponential peste 1.6
- puterea
- masa -
Variatii:
- motor (turbo) diesel - consum mai mic, ceva mai eficient
- motor benzina aspirat
- motor turbo pe benzina - permit motoare mici pentru puteri mari (eficiente doar pe hartie, 3 cilindri, se strica usor)
- motor benzina ciclu Atkinson (hibride) - eficienta mare, dar capacitati mari (1.8)
Clasa de poluare se masoara in alte chestii:
- NOx (oxizii de azot, sau "noxele") - aici sta naspa diesel, pentru Euro 6 trebuie AdBlue
- CO (monoxid de carbon)
- THC (hidrocarburi)
- NMHC (benzen)
- PM (particule, "fum") - aici sta naspa diesel, pentru Euro 4 necesita filtru particule, dar unele motoarele turbo pe benzina au un fel de filtru pentru Euro 6d
Exista motoare de 3.000 cmc, care emit 128 gr/km si motoare de 1400 cmc ca emit mai mult!
nu de alta, dar ar trebui sa aiba o eficienta mult peste limita teoretica a ciclului Carnot. sau este vreo tehnologie diferita de motoarele clasice cu combustie interna?..