Primarul Gabriela Firea propune dublarea taxei pentru promovare turistică a Bucureștiului, respectiv creșterea de la 1% la 2% din veniturile de cazare pentru fiecare zi de sejur, începând de anul viitor, potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei. Majorarea va fi aplicată doar după aprobarea proiectului în Consiliul General al Municipiului București.

Bucurestiul vazut de susFoto: Hotnews

Taxa va fi încasată de către structura de primire turistică cu funcţiune de cazare, odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate. Ea se aplică pentru cei care se cazează în: hoteluri, hoteluri-apartament, hosteluri, moteluri, vile turistice, cabane, bungalow-uri, sate de vacanţă, campinguri, pensiuni turistice, etc. Structura de primire turistică va avea obligaţia de a vărsa taxa colectată la bugetul local al sectorului, urmând ca sumele încasate să fie livrate lunar către municipiul Bucureşti.

Banii colectați vor fi folosiți pentru activităţi de promovare şi marketing la nivel naţional, internaţional şi în mediul online; crearea şi comunicarea brandului turistic al municipiului Bucureşti; organizarea şi participarea la târguri şi conferinţe de profil interne şi internaţionale pentru a promova turismul bucureştean; realizarea de campanii publicitare comune cu companii aeriene, agenţi tour-operatori; atragerea şi dezvoltarea de proiecte finanţate din fonduri europene, granturi EEA; realizarea de info trip-uri pentru tour-operatori, reprezentanţi media şi alţi vectori de comunicare în vederea promovării destinaţiei turistice Bucureşti; promovarea evenimentelor şi obiectivelor turistice prin intermediul centrelor de informare turistică; elaborarea strategiei de marketing a destinaţiei turistice Bucureşti; susţinerea proiectelor turistice inovative în vederea dezvoltării turismului de tip smart.

Obiectivele urmărite prin instituirea taxei sunt: creşterea numărului de turişti în Capitală, creşterea duratei de şedere a turiştilor în municipiul Bucureşti, creşterea veniturilor obţinute din turism în Capitală, introducerea oraşului pe harta destinaţiilor de tip city break.