Primăria Capitalei a avizat ridicarea a 3 blocuri cu 4 etaje pe Aleea Modrogan 1 A, în curtea PNL, lângă vila Filipescu-Brâncoveanu, monument istoric

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 11 octombrie 2019, 10:16 Actualitate | Administratie Locala


Perspectiva Modrogan (2)
Foto: Primaria Capitalei
Primăria Capitalei, condusă de primarul Gabriela Firea, a avizat construirea a 3 blocuri cu 4 etaje pe Aleea Modrogan 1 A, în parcul vilei Filipescu-Brâncoveanu, monument istoric, potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul municipalității. Este vorba practic de curtea vilei în care se află sediul central al PNL, lângă Bulevardul Aviatorilor și care a fost vândută de RA-APPS. În Planul Urbanistic al zonei protejate Filipescu, aprobat tot de Primăria Capitalei, vila apare cu grad maxim de protecție, la fel și parcul pe care urmează să se edifice construcțiile, conservarea fiind obligatorie.

Această bucată din curtea vilei a ajuns proprietate privată după ce RA-APPS a vândut-o în noiembrie 2014 contra sumei de 4.433.800 euro fără TVA.

Proiectul a primit și aviz de la Ministerul Culturii, iar acum urmează să fie supus aprobării Consiliului General. Dacă va primi undă verde și de aici, următorul pas este emiterea autorizației de construire.

Deși este spațiu verde, Agenția pentru protecția Mediului București scrie că nu este nevoie de aviz de mediu și evaluare specifică.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal aflat în dezbatere publică, terenul pe care se dorește construirea celor 3 blocuri are o suprafață de 4.200 mp. Indicatorii urbanistici solicitați sunt: POT - 48%, CUT - 2,16, înălțimea maximă - 17 m. Beneficiarul este firma One Modrogan, care are acționari potrivit datelor de la Registrul Comerțului: ONE HERASTRAU PLAZA SRL și ONE UNITED PROPERTIES SA.

Potrivit informatiilor aparute in presă One United Properties este detinuta de Victor Capitanu si Andrei Diaconescu - actionari si in compania Capital Partners. Acestia au dezvoltat in ultimii ani mai multe blocuri de locuinte de lux in Capitala: One Floreasca Lake (pe malul lacului Floreasca), Madrigalului Residence in Baneasa si One Herastrau Park.

Vila Filipescu-Brâncoveanu; Foto AgerpresSimulare cum ar putea arăta cele trei blocuri; Foto: pmb.ro


În certificatul de urbanism eliberat de Primăria Capitalei terenul este încadrat ca zonă de locuințe.

”În prezent pe teren se află şapte construcții parter. După desfiinţarea construcțiilor existente pe teren, beneficiarul solicită construirea unui imobil de locuit în regim de înălțime S+P+3E+ 4ER. POTmax. propus=48%, CUTmax. propus=2,16. Amplasamentul figurează în subzonă "L2b" a PUG - Municipiul Bucureşti, subzona locuințelor individuale şi colective mici realizate pe baza unor lotizări urbane anterioare cu P - P+2 nivele situate în zone protejate şi este cuprins în zona protejată nr. 48, parcelarea « Filipescu » a PUZ Zone Construite Protejate » aprobat cu HCGMB nr.279/21.12.2000 prelungit, în care se admit ca utilizări: locuințe cu standard ridicat, compatibile cu ținuta arhitecturală a clădirilor existente şi pentru care indicatorii urbanistici maxim admişi sunt : POTmax=40%, iar suprafața rămasă liberă trebuie să fie de cel puţin 30mp; CUTmax=1,8 şi Hmax=13m, Hmin=10m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei”, se arată în certificatul de urbanism emis pe 3 mai 2018.

Însă, potrivit Planului Urbanistic Zonal al Zonei Protejate Parcelarea Filipescu, unde se află vila Filipescu-Brâncoveanu și parcul aferent, terenul vândut de RA-APPS figurează ca spațiu verde plantat cu grad mare de protecție, conservarea fiind obligatorie. Legea nr. 24/2007 spune că "este interzisă schimbarea destinației, reducerea suprafețelor ori strămutarea spațiilor verzi".

Arhitectul care semnează Planul Urbanistic Zonal prin care se dorește construirea celor 3 blocuri este Dan Șerban, membru în comisia Tehnică de Urbanism unde se discută aprobarea proiectului.

Despre Parcelarea Filipescu

"Parcelarea Filipescu a rezultat din divizarea proprietății lui Al. Filipescu. Proiectul a fost elaborat în 1912 de arhitectul belgian O. van Rysselberghe. Proiectul a fost corelat cu noul prospect al Șoselei Jianu (stabilit prin 1910) și cu parcelarea Blanc, realizată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Odată cu proiectul parcelării Filipescu, primăria a aprobat și câteva reguli simple de construire: retragerea uniformă de la stradă, obligativitatea de a realiza clădiri izolate (vile), înălțimea maximă la cornișă (14 m). Cea mai mare parte a construcțiilor au fost realizate între cele două războaie mondiale. (...) Este un cartier rezidențial aristocratic, tipic pentru opțiunea culturală occidentală a elitelor din prima jumătate a secolului al XX-lea. Gradul de protecție al zonei este maxim: se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor. Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente", se mai arată în Planul Urbanistic al zonei protejate.

Vila Filipescu-Brâncoveanu a fost construită între 1908-1915 de fiul lui Ion Filipescu-Vulpache, Alexandru (1852-1916) după planurile arhitectului Roger Bolomey. Această reședință, alături de alte bunuri imobiliare, a fost moștenită de Constantin Basarab Brâncoveanu (1875-1967), unul dintre marii proprietari funciari de atunci, văr primar cu Alexandru Filipescu. În anii '30, Constantin Basarab Brâncoveanu a girat cu această proprietate mai multe împrumuturi bancare pe care însă nu le-a putut plăti la timp, că urmare Primăria Capitalei a intrat în posesia vilei și a parcului. PNL folosește azi vila cu chirie, ea aparținând RA-APPS. PNL și-a exprimat intenția de a cumpără vila în 2013.

Certificatul de urbanism este semnat de viceprimarul Aurelian Bădulescu și fostul arhitect șef, Diana Olteanu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7544 vizualizari

 • +5 (11 voturi)    
  Ba să distrugă tot ce-i verde și frumos. (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:38)

  prec [utilizator]

  Să crească betoane, moloz și mizerie.
  Că doar asta au votat miticii și asta merită!!!!
  • 0 (6 voturi)    
   yeah, right (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:42)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui prec

   https://www.google.com/maps/place/Strada+Modrogan+1,+Bucure%C8%99ti/@44.4573159,26.0866232,239m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x40b20201229492a1:0xed1df885192838c6!8m2!3d44.4563714!4d26.0871001

   A uitat catiusa sa puna si aerial view. Acolo e teren parloaga, pardon, "sere". Compara cu schita dintr-un articol hn:
   https://html2-f.scribdassets.com/gau6qjcg06lm5nh/images/1-3ce0010826.jpg

   Si uite asa se face presa pentru turma care aplauda tot ce suna frumi, dar nu gandeste prea mult. Crede si nu cerceta, pe plan neo-marxist.
   • +3 (5 voturi)    
    Bravo! (Vineri, 11 octombrie 2019, 18:11)

    EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Adica lasi un teren parloaga, dupa reteta binecunoscuta rechinilor imobiliari, si apoi o dai cu "Ce ba e spatiu verde!". Pai este, dar lasat in paragina. La fel si cu monumentele. Le scoatem ferestrele, usile, le dam spargem acoperisul si apoi cand se transforma intr-o ruina spune ca ce, asta e monument? Bine ca ai gandit mult!
 • +3 (3 voturi)    
  Curtea PSD nu se poate. (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:53)

  asavreau [utilizator]

  În curtea PSD au nevoie de spațiu unde să se adune infractorii să-și afișeze lanțurile de aur,mașinile și amantele(viitoare miniștri chiar prim).
 • -5 (9 voturi)    
  O initiativa buna (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:18)

  alinasarbu12 [utilizator]

  Foarte bine!! Sa se mai si construiasca in tara asta! Cladirea este foarte frumoasa si moderna, felicitari!
  • +3 (5 voturi)    
   Mai rasfirati baieti! (Vineri, 11 octombrie 2019, 18:13)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui alinasarbu12

   alinasarbu12, ionutalmasanu, dariusicararaitu, mai rasfitati ca se vede. Sunteti la primele comentarii!
 • +4 (6 voturi)    
  bai...incetati (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:55)

  ella111 [utilizator]

  incetati oameni buni cu blocurile pe fiecare coltisor de teren liber...o sa mutilate orasul asta pana in puncutl in care nu o sa se mai poata repara nimic...incetati....
 • -4 (8 voturi)    
  Avem nevoie de cladiri noi (Vineri, 11 octombrie 2019, 13:03)

  ionutalmasanu [utilizator]

  In Romania e plin de cladiri vechi care cad pe noi... Sa nu mai zic cat de periculoase sunt. Ma bucur ca se dezvolta proiecte asa frumoase.
 • -1 (7 voturi)    
  sa se mai si construiasca in tara asta (Vineri, 11 octombrie 2019, 13:31)

  dariusicararaitu [utilizator]

  daca nu se face, urlam ca nu se face.. daca se face, urlam ca de ce se face... suntem tampiti de-a binelea. vrem o tara ca afara dar sa iasa ea peste noapte singura, ca la construit vad ca nu avem voie... domane apara-ne si pazeste-ne ca tare prosti mai suntem!
  • +3 (5 voturi)    
   Domnu Dariusica -- spațiu verde !!! (Vineri, 11 octombrie 2019, 15:54)

   BogdanAngheluta [utilizator] i-a raspuns lui dariusicararaitu

   Domnu Dariusica -- spațiu verde !! se aude !!! Spaatiuu VEERDEE !!!

   PUG-ul Capitalei, este vechi de 19 ani si se prelungeste de la un an la altul pentru a nu se bloca autorizarea în construcții.
   În lipsa unui noul PUG, sectoarele își fac singure planuri de urbanism PUZuri si fac posibila construirea pe spatii verzi.

   Asa s-a ajuns la 16mp spatiu verde pe cap de locuitor in Bucuresti; sub limita minima de 26mp impusa de UE.
   • 0 (0 voturi)    
    16 mp spatiu verde (Duminică, 13 octombrie 2019, 15:29)

    Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui BogdanAngheluta

    Va asigur ca, nu sunt nici macar 16 mp de spatiu verde pe cap de locuitor. In ultimii zece ani, de la Oprescu incoace, s-au taiat zeci de mii de copaci si s-au betonificat mii de mp de spatiu verde, si nimeni din cei care ar trebui sa faca actualizarille spatiilor verzi, nu are ineres sa o faca. Din cauza miticilor inconstienti, care voteaza de 30 de ani, acest partid toxic si care nu realizeaza ca, orice copac taiat, inseamna mai multa poluare, schimbarea climei si genocid pentru copiii si nepotii lor, din cauza lipsei noastre de spirit civic si unitate, Bucurestiul va ajunge in curand o Sahara!
 • -4 (4 voturi)    
  oare (Vineri, 11 octombrie 2019, 15:37)

  codrean [utilizator]

  de ce-o fi cumparat investitorul terenul de la RAPS ? Nu ca sa construiasca ? Si-atunci ?
 • +1 (3 voturi)    
  Comentarii pe site-ul primariei (Vineri, 11 octombrie 2019, 18:04)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Daca doriti sa postati comentarii in care sa va exprimati dezaprobarea pentru aceasta magarie, o puteti face pe site-ul primariei unde proiectul este pus in dezbatere publica:
  https://www3.pmb.ro/institutii/cgmb/dezb_publica/proiecte/1450

  Magarie de la primarie! Sper sa cada in instanta aceasta facatura a mafiei lui Firea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by