Clădirea de 3 etaje pe care Arhiepiscopia Bucureștilor vrea să o edifice pe Dealul Patriarhiei nu este ”un bloc masiv, modern” ci o casă ”care va avea doar şase camere, cu arhitectură bisericească tradiţională”, se arată într-un comunicat transmis de Patriarhia Română. În plus, imaginea prezentată în anunțul public de pe gardul proprietății este provizorie şi nu reflectă proiectul viitoarei clădiri, potrivit sursei citate.

Propunere bloc Dealul PatriarhieiFoto: Hotnews

Clădirea va adăposti la parter grupuri sanitare pentru pelerinii care vin să se roage la Catedrala Patriarhală şi pentru turiştii care vizitează Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei, dar și un magazin de obiecte bisericeşti. La etajele 1 şi 2 ale clădirii vor fi amenajate spaţii pentru doi ghizi care vor prezenta pelerinilor şi turiştilor ansamblul patriarhal (Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei) şi a unor spaţii pentru trei-patru îngrijitori de la Catedrala Patriarhală (paraclisieri şi portari), care trebuie să fie disponibili în orice moment pentru slujbe, ceremonii solemne, pelerinaje, vizite turistice, potrivit sursei citate.

„Actuala Catedrala Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei se afla, până în anul 1931, în centrul unei incinte, fiind înconjurată de jur împrejur de clădiri și de zidul împrejmuitor. Între aceste construcții se afla și reședința mitropolitului, actuala Reședință Patriarhală. Tot în interiorul acestei incinte se aflau paraclisul, clopotnița şi chiliile călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane, precum și toate spațiile obișnuite desfășurării activității specifice unei mănăstiri. Odată cu desfășurarea lucrărilor de construire a Palatului Camerei Deputaților de pe Dealul Mitropoliei (actualul Palat al Patriarhiei), aceste chilii ale călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane au început să fie demolate. Clădirea care cuprindea chiliile călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane – casa clerului este atestată şi de unele planuri sau fotografii ale epocii respective (conform celor patru anexe). În zilele noastre, reconstruirea sub o formă nouă, pe un teren mai restrâns de 656 m2, a acestei case a clerului este urgent necesară pentru buna desfășurare a activității ansamblului patriarhal de pe Dealul Mitropoliei. Această clădire poate fi reconstruită într-o formă mai restrânsă ca amprentă la sol, dar mai practică”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

Arhiepiscopia Bucureștiului vrea să ridice un bloc de 3 etaje pe Dealul Mitropoliei, la numărul 17, la mai putin de 200 de metri de Palatul Patriarhal, monument istoric, potrivit unui anunț pus la fața locului, joi.

Pe teren se află mai mulți copaci, iar în spate, la câțiva metri, o constructie de peste 100 de ani. Noua construcție ar urma să se construiască în fața ei.

Interesant este că pe site-ul Primăriei Capitalei nu apare nimic despre această intenție deocamdată.

În zonă sunt mai multe clădiri monument istoric, printre care Palatul Patriarhiei, iar întreaga zonă este protejată. Gradul de protecție este maxim: ”se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; nu sunt permise decât intervenții care conservă și potențează gruparea ca atare”, se arată în planul urbanistic al zonei protejate.

Blocul se va construi doar dacă va fi aprobat de Consiliul General al municipiului București si avizat de Primaria Capitalei.

Legea obliga dezvoltatorii imobiliari să anunțe înca din faza de intenție ce doresc să construiască, astfel încât vecinii să fie informați și să-și spună părerea.