Patriarhia Română despre blocul de 3 etaje de pe Dealul Patriarhiei: Nu este vorba despre construcţia unui bloc masiv, modern, ci de edificarea unei case cu arhitectură bisericească

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 4 octombrie 2019, 16:39 Actualitate | Administratie Locala


Propunere bloc Dealul Patriarhiei
Foto: Hotnews
Clădirea de 3 etaje pe care Arhiepiscopia Bucureștilor vrea să o edifice pe Dealul Patriarhiei nu este ”un bloc masiv, modern” ci o casă ”care va avea doar şase camere, cu arhitectură bisericească tradiţională”, se arată într-un comunicat transmis de Patriarhia Română. În plus, imaginea prezentată în anunțul public de pe gardul proprietății este provizorie şi nu reflectă proiectul viitoarei clădiri, potrivit sursei citate.

Clădirea va adăposti la parter grupuri sanitare pentru pelerinii care vin să se roage la Catedrala Patriarhală şi pentru turiştii care vizitează Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei, dar și un magazin de obiecte bisericeşti. La etajele 1 şi 2 ale clădirii vor fi amenajate spaţii pentru doi ghizi care vor prezenta pelerinilor şi turiştilor ansamblul patriarhal (Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei) şi a unor spaţii pentru trei-patru îngrijitori de la Catedrala Patriarhală (paraclisieri şi portari), care trebuie să fie disponibili în orice moment pentru slujbe, ceremonii solemne, pelerinaje, vizite turistice, potrivit sursei citate.

„Actuala Catedrala Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei se afla, până în anul 1931, în centrul unei incinte, fiind înconjurată de jur împrejur de clădiri și de zidul împrejmuitor. Între aceste construcții se afla și reședința mitropolitului, actuala Reședință Patriarhală. Tot în interiorul acestei incinte se aflau paraclisul, clopotnița şi chiliile călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane, precum și toate spațiile obișnuite desfășurării activității specifice unei mănăstiri. Odată cu desfășurarea lucrărilor de construire a Palatului Camerei Deputaților de pe Dealul Mitropoliei (actualul Palat al Patriarhiei), aceste chilii ale călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane au început să fie demolate. Clădirea care cuprindea chiliile călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane – casa clerului este atestată şi de unele planuri sau fotografii ale epocii respective (conform celor patru anexe). În zilele noastre, reconstruirea sub o formă nouă, pe un teren mai restrâns de 656 m2, a acestei case a clerului este urgent necesară pentru buna desfășurare a activității ansamblului patriarhal de pe Dealul Mitropoliei. Această clădire poate fi reconstruită într-o formă mai restrânsă ca amprentă la sol, dar mai practică”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

Arhiepiscopia Bucureștiului vrea să ridice un bloc de 3 etaje pe Dealul Mitropoliei, la numărul 17, la mai putin de 200 de metri de Palatul Patriarhal, monument istoric, potrivit unui anunț pus la fața locului, joi.


Pe teren se află mai mulți copaci, iar în spate, la câțiva metri, o constructie de peste 100 de ani. Noua construcție ar urma să se construiască în fața ei.Interesant este că pe site-ul Primăriei Capitalei nu apare nimic despre această intenție deocamdată.În zonă sunt mai multe clădiri monument istoric, printre care Palatul Patriarhiei, iar întreaga zonă este protejată. Gradul de protecție este maxim: ”se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; nu sunt permise decât intervenții care conservă și potențează gruparea ca atare”, se arată în planul urbanistic al zonei protejate.

Blocul se va construi doar dacă va fi aprobat de Consiliul General al municipiului București si avizat de Primaria Capitalei.

Legea obliga dezvoltatorii imobiliari să anunțe înca din faza de intenție ce doresc să construiască, astfel încât vecinii să fie informați și să-și spună părerea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7114 vizualizari

 • +18 (28 voturi)    
  Adica ceva hidos... (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:45)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  cum e catedrala jăcmănirii neamului, semn al imbuibarii, kitrsch-ului si nesimtirii BOR-ului, in frunte cu Prea-Securimea Sa Daniel Ciobotea.
 • +12 (20 voturi)    
  ehh (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:49)

  transpenibilus [utilizator]

  Pai daca nu e vorba de 3 etaje de bloc "MASIV, MODERN" cum sunt cele 3 etaje de "casa bisericeasca"? Probabil fragile, abia le observi..
  • +7 (13 voturi)    
   6 camere (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:05)

   DT34 [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   Cum or fi impartite alea 6 camere pe 4 niveluri?
   • -1 (9 voturi)    
    Daca citesti tot articolul te edifici (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:54)

    van [utilizator] i-a raspuns lui DT34

    "Clădirea va adăposti la parter grupuri sanitare pentru pelerinii care vin să se roage la Catedrala Patriarhală şi pentru turiştii care vizitează Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei, dar și un magazin de obiecte bisericeşti"

    Se pare ca se refera la camerele de la etaje.
    • +6 (8 voturi)    
     . (Vineri, 4 octombrie 2019, 20:16)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui van

     Asa, vad ca ai citit atent. Ia zi, care e diferenta dintre 3 ETAJE de bloc "masiv" si 3 ETAJE de ceva casa? Ca pari priceput.
     • -3 (5 voturi)    
      Cauta lamuriri la episcopie (Vineri, 4 octombrie 2019, 23:34)

      van [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      nu stiu ce au vrut sa spuna.
      Insa 6 'camere' pe 3 niveluri e perfect posibil.
      Spre exemplu, am citit ca unu avea la etaj 2 camere; intr-una tinea leul si camila iar in alta crocodilul si girafa.
 • +17 (21 voturi)    
  arhitectură bisericească? (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:51)

  BjornTuroque [utilizator]

  A, pai atunci e ok! Ne scuzati ca v-am deranjat, ba.. carry on cu evul mediu.
  • +13 (17 voturi)    
   Da,exact (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:27)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui BjornTuroque

   se numeste baroc preamilostiv
 • +13 (17 voturi)    
  Hidosenia aia din poza (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:07)

  Cuca [utilizator]

  se numeste "arhitectura bisericeasca traditionala" ?

  Pe ce planeta ?

  Chestia aia din poza zici ca este sediul intreprinderii de ventile de bicicleta Urlati.
 • 0 (14 voturi)    
  "Pe teren se află mai mulți copaci" (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:20)

  xolv [utilizator]

  si o constructie de peste 100 de ani. Noua construcție ar urma să se construiască în fața ei." Cladirea de 100 de ani este construita pe strada Ienachita Vacarescu, nu pe Aleea Dealul Mitropoliei. Deci cum s-ar construi "in fata ei "? Sau care e traducerea in limbajul tendentios al luptei seculariste de clasa ?
  • 0 (2 voturi)    
   Casa de 100 ani este pe Aleea Dealul Mitropolie (Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 14:45)

   Catalina Maries [anonim] i-a raspuns lui xolv

   Din anul 1950 casa de 100 de ani are adresa pe Aleea Dealul Mitropoliei. Vor să distrugă casa și în același timp să distrugă și spațiul verde înscris în registrul spațiilor verzi a municipiului București. Singurul scop urmărit....numai bani, profit, lăcomie. La ora actuală s-a dovedit că este cea mai profitabilă multinațională din România. Bravo, fără impozite, fără taxe, totul pe gratis, de la stat. Trebuie opriti. Ajunge. Trebuie Salvat Dealul Mitropoliei.
 • +5 (11 voturi)    
  adicatelea (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:47)

  MG [utilizator]

  coscogeamitea de palat si alte acareturi nu pot gazdui 3 portari si 2 ghizi? Trebuie musai o termopaneala (ca la turnul clopotnitei)?
 • +3 (11 voturi)    
  EA (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:58)

  xenomorph [utilizator]

  It's not a building, it's a surprise construction.
 • +7 (13 voturi)    
  Apropo (Vineri, 4 octombrie 2019, 18:06)

  Martinezu [utilizator]

  Intreb pentru un amic investitor. Cu cat dati un apartament ?
 • +2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 octombrie 2019, 18:16)

  [anonim]

 • +5 (11 voturi)    
  Dovada clara ca biserica nu crede in Dumnezeu (Vineri, 4 octombrie 2019, 18:43)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  De 30 de ani, Biserica Ortodoxa Romana ne-a aratat clar ca nu crede deloc si n-are frica lui Dumnezeu:

  1. Preotii isi indeamna la slujba credinciosii cu cine sa voteze

  2. BOR a cheltuit aproape 100 de MILIOANE de EURO ca sa construiasca Biserica Nesimtirii
  Asta dupa ce Ceausescu a construit megalomania de Casa Poporului.

  3. BOR nu a dat afara preoti pe care presa i-a dibuit ca au facut afaceri cu statul. Vezi celebrul reportaj facut de Recorder in judetul Tulcea.

  4. Exista preoti care iau spaga pentru a-si face datoria, si nu dau nicioadata chitante pentru bani luati.

  Daca BOR si preotii ar crede in Dumnezeu, ar avea frica de toate mizeriile care le fac.
 • 0 (2 voturi)    
  Salvati Dealul Mitropoliei (Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 14:27)

  Catalina Maries [anonim]

  Biserica vrea să construiască un bloc de 3 etaje distrugând un spațiu verde înscris în Registrul spațiilor verzi din municipiul București. Rușine. Acest spațiu verde se numea la nivelul anilor 1940 Parcul Mitropoliei. De ce să distrugi un spațiu verde pentru a construi un hotel camuflat și magazine care aduc profituri substanțiale. Invoca că, construiesc Casa clerului pentru 6 angajați... să termine cu aberațiile. La baza Dealului Mitropoliei, Patriarhia deține din anii 1990 blocul P5B (cel care are reclama enormă ”Basilica Travel”) cu adresa Bdul Regina Maria nr. 1, care are 8 etaje, unde apartamentele de la scara 1 sunt închiriate la firme, iar la scara 2 se află un hotel de 4 stele camuflat și un restaurant, iar la parter sunt multe spații comerciale închiriate la cabinete de avocatură, clinică nutriție...Bani, aduce bani... Numai blocul de 8 etaje e evaluat la cel puțin15 milioane euro. Totuși în acest hotel nu pot fi cazați 6 salariați BOR!!, chiar trebuie să distrugi o zonă istorică cu multe monumente istorice, să pui în pericol casele din jur și să dispară un spațiu verde. Acum biserica vrea un bloc mai mititel, de numai de 3 etaje, dar pe model ceaușist, sper să-i putem opri și să Salvăm Dealul Mitropoliei.
 • 0 (0 voturi)    
  Dealul patriarhiei aparține societății,nu BOR-ului (Joi, 17 octombrie 2019, 14:08)

  Serban48 [utilizator]

  Nu este singura construcție pe care biserica vrea să o ridice în zona patriarhiei. La coborârea dealului spre strada 11 iunie pe partea stângă la nr 21 vor să construiască
  un imobil P+2 într-o zonă verde, bloc chipurile "social", asta în condițiile în care biserica are imobile pe str. justiției, str căpitan preotescu, bd. regina maria, etc.
  Nu mai pun la socoteală blocul de opt etaje de la baza dealului, primit cadou de la guvern. Lăsați dealul așa cum este, ne ajung kitschurile ridicate în curtea patriarhiei,
  construcțiile din lemn închise cu prelată, mai ales măgăoaia din partea stânga, situată pe esplanadă, care obturează scările ce duc în grădina estică și panorama orașului.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by