Primăria Capitalei vrea să încheie un acord-cadru pe 4 ani, de până la 88 milioane lei fără TVA, pentru a achiziționa între 500 și 2000 de adăposturi pentru stațiile de troleibuz și autobuz, potrivit unui anunț de intenție publicat pe 3 octombrie în sistemul electronic de achiziții publice. La un calcul simplu, prețul maxim pe care municipalitatea este dispusă să-l plătească pentru un adăpost este de circa 9.300 de euro fără TVA și include montajul. Cerințele nu sunt unele speciale: să fie modulare, din metal, să aibă bănci, coș de gunoi și să permită amplasarea de reclame.

Statie STB Natiunile UniteFoto: Hotnews

”Valoarea totalăestimată a acordului cadru este de 88.731.440,00 LEI fără TVA. Cantitatea minimă ce urmează a fi achiziționată în baza acordului-cadru: 500 buc; Cantitatea maximă ce urmează a fi achiziționată în baza acordului-cadru: 2000 buc; Valoarea minimăestimată a contractului subsecvent este de 13.309.716,00 lei fără TVA Valoarea maximăestimată a contractului subsecvent este de 26.619.432,00 lei fără TVA Cantitatea celui mai mic contract subsecvent este de 300 buc; Cantitatea celui mai mare contract subsecvent este de 600 buc; Se vor încheia estimativ 4 (patru) contracte subsecvente, înfuncție de necesitățileautorității”, se arată în sistemul electronic de achiziții publice. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 4 decembrie 2019.

Stațiile modulare trebuie să îndeplinească următoarele cerințe potrivit caietului de sarcini:

  • suprafața ocupată (amprenta la sol) pentru adăpostul modular trebuie să fie de minim 4,5 mp și maxim 5 mp.
  • din punct de vedere arhitectural și al fabricaţiei adăposturile modulare pentru stațiile publice de autobuz și troleibuz vor fi identice, cu elemente interschimbabile.
  • ofertantul va prezența minim trei variante de design cu un aspect modern cu forme rotunjite și cu elemente din materiale rezistente la coroziune (inox, oțel galvanizat la cald și vopsit în câmp electrostatic, aluminiu eloxat vopsit în câmp electrostatic) cu proprietăți antivandalism și antigraffiti.
  • adăposturile modulare pentru stații vor include echipament de afişaj reclame şi informații utilitare și vor permite montajul, ulterior instalării, cu modificări minore, de echipamente specifice cum ar fi: automat de vânzare titluri de călătorie, aparatură video şi audio, sisteme supraveghere video, sistem informare călători, etc. Acestea nu fac parte din construcţia adăposturilor modulare pentru stații, raportat la structura de rezistenţă, nefiind incluse în preț, dar, în cazul în care va fi necesar, conectarea acestora la panoul electric al stației/adăpostului modular poată fi permisă.
  • durata maximă a procesului de demontare-montare al unui adăpost modular pentru stații va fi de 72 de ore. Modulele trebuie să fie proiectate şi fabricate pentru a asigura costuri de întreţinere şi exploatare foarte reduse pe toată durata de utilizare normală.

”Adăposturile modulare pentru stații vor asigura pasagerilor, prin amenajările de bază (protejarea față de intemperii, soare, etc.), condiții sigure, confortabile și convenabile pe perioada de aşteptare a vehiculului public de transport. Adăposturile modulare pentru stații vor înlocui construcțiile actuale aflate în stațiile de troleibuz şi de autobuz şi vor ţine cont de lățimea şi dimensiunile trotuarelor în dreptul stațiilor existente. Staţiile publice în carese vor monta adăposturile modulare se vor stabili până ladată semnării contractului subsecvent”, se arată în caietul de sarcini.

Termenul de garanție pentru construcția metalică, precum și pentru mobilier și restul dotărilor vafi de minim 24 de luni de larecepție, furnizorul garantândcalitatea produselor pentru această perioada.

În prezent, foarte multe stații STB nu au adăpost, iar cele care au, fie a fost vandalizat, fie este ruginit sau degradat. Prin înlocuirea adăposturilor, municipalitatea dorește să facă mai atractiv transportul public.

”Prinînlocuireaadăposturilor de stații vechi uzate moral și fizic cu adăposturi noi cu instalație de iluminat dotări cu mobilier urban și alte dotări suplimentare se vor asigura condiţii civilizate de transport public vacrește atractivitatea transportului public și se va diminuacirculația autoturismelor personale cu diminuarea poluării, a congestiei și informarea călătorilor. Autoritatea Contractantă realizează un program de dotare cu autobuze noi hibrid, troleibuze noi și autobuze electrice. Vehiculele noi împreună cu adăposturile dotate cu mobilier urban pentru stații de autobuz şi de troleibuz vor asigura condiții civilizate de transport public cu autobuzul și troleibuzul în Municipiul București”, se arată în caietul de sarcini.