Primăria Sectorului 2 vrea să ridice mașinile parcate neregulamentar de pe străzile aflate în administrare, partea carosabilă, potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică, până pe 15 noiembrie, pe site-ul instituției. Taxa de recuperare a mașinii este de 500 lei, pentru o zi de depozitare, apoi pentru fiecare zi în plus se adaugă 150 lei. Măsura va fi aplicată după ce Consiliul Local Sector 2 va aproba proiectul.

Ridicare masiniFoto: Actual de Cluj

În proiect nu se menționează cine va ridica și transporta mașinile, dacă activitatea va fi făcută de Poliția locală sau de un operator privat. Dispoziția de ridicare va fi dată de Poliția Rutieră sau Poliția Locală. Activitatea se va desfășura 24 de ore din 24.

Tarifele de ridicare propuse sunt de:

- 200 lei, pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 5t, inclusiv

- 270 lei, pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată de peste 5t.

Tarifele de transport sunt de:

- 150 lei, pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 5t, inclusiv

- 200 lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5t.

În funcție de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi. Contravaloarea operațiunii de depozitare se calculează pe intervale de 24 ore, începând cu data și ora depozitării, nefracționat.

”Văzând sesizările înregistrate de cetățeni care reclamă staționările neregulamentare, dar mai ales ocuparea abuzivă a parcajelor publice, fapte contravenţionale pentru care măsura sancţionării contravenţionale pecuniare s-a dovedit insuficientă. În vederea asigurării fluenței circulației în condiții de siguranță rutieră, în vederea decongestionării drumurilor publice, aflate în administrarea sectorului 2 al municipiului București, a fluidizării traficului în municipiul București și reducerii riscului producerii de accidente, a degradării carosabilului, trotuarelor, parcărilor, spațiilor verzi şi implicit a reducerii cheltuielilor cu repararea sau întreținerea acestora. Pentru eradicarea disprețului cetăţenilor faţă de reguli şi legislaţie, ca o consecință a amenzilor foarte mici, dar mai ales pentru responsabilizarea acestora, în vederea stabilirii unui cadru legislativ consolidat, față de cele prezentate, vă propunem, spre aprobare proiectul de hotărâre de consiliu privind ridicarea, transportul, depozitarea și eliberarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice aflate în administrarea Consiliului Local Sector 2”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Primăria Capitalei a început pe 26 august 2019 să ridice mașinile parcate neregulamentar pe străzile din administrare, în principal marile bulevarde.

Tarifele pentru recuperarea mașinii sunt de minimum 500 de lei, defalcate astfel:

Pentru ridicare:

- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.

- 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

Pentru transport:

- 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.

- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi. Aşadar, pentru un autoturism precum Dacia Logan, costul de ridicare, transport şi depozitare (pe o zi) ajunge la 500 de lei.

Pe lângă taxa de ridicare de 500 de lei, șoferii trebuie să plătească și amenda pentru oprire sau staționare neregulamentară. Pentru staționare, sancțiunea poate ajunge la 5 puncte amendă, iar punctul este de 145 de lei, astfel că un șofer poate ajunge să plătească, în total, 1.225 de lei.