Primăria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor vrea să identifice, microcipeze și înregistreze în baza de date un număr de maximum 5000 de câini și 5000 de pisici fără pedigree, cu deținător, aflate in proprietatea persoanelor fizice, cu domiciliul sau reședința în Municipiul Bucureşti. Reamintim că în paralel, din 2015, există obligația ca deținătorii de câini să-i înregistreze în Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân, gestionat de Colegiul medicilor veterinari.

prieteniFoto: USER UPLOADED

Valoarea estimată a microcipării câinilor și pisicilor, identificării şi înregistrării în Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân şi in baza de date a ASPA va fi de 40 de lei + TVA/câine/pisică și va fi făcută de ASPA.

Prin program se subvenționează microciparea unui număr maximum de 3 animale de companie (câini şi/sau pisici) pentru fiecare deţinător, aflate in proprietatea persoanelor fizice, cu domiciliul sau reşedinţa în Municipiului Bucureşti, în limita plafonului stabilit, după principiul primul venit-primul servit.

În expunerea de motive se arată că deținătorii de câini nu și-au sterilizat animalele prin programul municipalității și nu le-au înregistrat în RECS deoarece nu își permiteau costul microcipării.

”Pentru asigurarea continuității progreselor înregistrate în vederea prevenirii abandonului de animale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat în 2019 HCGMB nr. 124/26.02.2019 privind sterilizarea gratuită a 5000 de câini şi 5000 de pisici fără pedigree, cu deţinător, de pe raza Municipiului Bucureşti, cu suportarea cheltuielilor necesare din bugetul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Astfel, sterilizările în cadrul acestui program au început pe 22 mai 2019. În acest sens, menționăm că proprietarii de câini au obligaţia legală de a-i microcipa și înscrie în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (RECS), motiv pentru care microciparea şi înregistrarea în RECS au reprezentat şi reprezintă o condiție pentru sterilizarea gratuită a câinilor în cadrul programelor derulate de ASPA. Beneficiarii programului de sterilizări au solicitat subvenționarea costului microcipării şi înregistrării în RECS a câinilor, motivând că mulți deținători de câini nu au putut beneficia de campania de sterilizări gratuite din 2018 deoarece nu și-au permis costul microcipării”, se arată în document.