Primăria Capitalei cere aplicarea amenzii maxime pentru proprietarii care nu-și curăță terenurile de ambrozie, a anunțat primarul Gabriela Firea în cadrul unui comandament organizat miercuri de municipalitate. Aproape de finalul sezonului de înflorire, Gabriela Firea a declarat că legislația de combatere a ambroziei trebuie îmbunătățită, fiindcă amenzile sunt prea mici, motiv pentru care rezultatele de combatere a plantei nu sunt cele așteptate. Totuși, potrivit primarului general, în București au fost aplicate 43 de avertismente și 9 amenzi. În total, în domeniul privat au fost identificate 347 terenuri cu ambrozie de către primariile de sector.

AmbrozieFoto: Wikipedia

În ceea ce privește terenurile aflate în administrarea instituțiilor din subordinea municipalității, s-au inventariat 223 de proprietăți, s-a găsit ambrozie pe 14, iar până în prezent au fost curățate doar 7. Circa 500.000 de români suferă de alergii la polenul din abrozie, potrivit datelor date publicității de Ministerul Mediului, perioada de înflorire fiind din august-septembrie.

”Am convocat astăzi un Comandament la Primăria Capitalei, pentru a verifică stadiul măsurilor pe care le-am inițiat încă de acum 2 ani, prin proiectul de hotărâre privind combaterea și distrugerea ambroziei aprobat în Consiliul General, prin care toți administratorii terenurilor publice și private din Capitală erau obligați să distrugă această plantă, în caz contrar fiind sancționați. Trebuie să recunoştem că legea privind eliminarea ambroziei nu a determinat o acţiune foarte concretă şi în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive şi foarte grave provocate de această buruiană care creşte spontan, denumită ambrozia. Concluzia este că trebuie să aducem îmbunătăţiri acestui cadru legislativ şi împreună să dovedim că această activitate este mai eficientă”, a declarat Gabriela Firea.

Edilul propune creșterea amenzilor.

”Putem să propunem și să adoptăm măsura ca, la începutul sezonului cald, în momentul identificării terenurilor pe care crește ambrozia, să se aplice direct cuantumul maxim prevăzut de lege al amenzilor pentru aceste tipuri de contravenție. Pentru persoanele fizice este un minim de 750 de lei și un maximum de 5.000 de lei. Somație, notificare și direct amendă. Pentru persoane juridice, avem un minim de 5.000 de lei și un maximum de 20.000 de lei”, a spus Firea. Aceasta a declarat că va cere și Guvernului modificarea legislației în acest sens și îmbunătățirea ei prin triplarea valorii amenzilor minime.

”Nu sunt adeptul amezilor sau să ne îndreptam agresiv împotriva populatiei, dar atât timp cât detinatorii de terenuri nu iau in serios ca tot mai multi romani sufera de aceste alergii, inseamna ca legea nu este suficienta si trebuie sa gasim masuri mai aspre”, a declarat Firea.

Totuși, în acest sezon s-au dat foarte puține amenzi. Primăriile de Sector din București au identificat 347 de terenuri proprietate privată cu ambrozie pe ele, iar după somații s-au aplicat doar 43 de avertismente și 9 amenzi.

În ceea ce privește proprietatea municipalității, s-au inventariat 223 de terenuri, pe 14 a fost identificată ambrozie și până acum a fost curățată doar de pe jumătate din acestea, pe restul urmând să se intervină săptămâna viitoare.

În județul Ilfov s-au dat 43 de avertismente și 9 amenzi.

Cine se ocupă de combaterea ambroziei

Primăriile de sector din București aveau obligația de a trimite somaţii până pe 5 iunie către proprietarii sau deţinătorii de terenuri cu ambrozie, aceștia având obligaţia legală de a elimina această plantă până pe 30 iunie. După eliminarea ambroziei, proprietarii de terenuri aveau obligația să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza sectorului căruia se află terenul infestat (respectiv Sectorul 1-6 al municipiului București) că au efectuat lucrările.

În perioada 1 iulie – 15 iulie, respectiv în perioada 16 – 31 iulie, o comisie mixtă constituită la nivelul Capitalei avea obligația de a verifica terenurile și de a aplica sancțiuni proprietarilor/administratorilor care nu au stârpit ambrozia. Se puteau aplica amenzi între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Cadrul legislativ este următorul:

- Legea nr. 62/2008 privind combaterea buruienii ambrozia și Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG nr. 707/2018

- HCGMB nr.353/2017 și HCGMB nr. 123/2019 privind aprobarea Instrucțiunilor de aplicare a prevederilor Legii nr.62/2018 si a normelor metodologice

Combaterea ambroziei se realizează prin aplicarea metodelor recomandate de către specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură a Municipiului București, respectiv cosirea repetată, manual sau mecanic, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenuri agricole, cu excepția erbicidării – în zonele de interes public.

Ambrozia poate provoca de la rinite până la șoc anafilactic

Dr. Turkes Ablachim, director medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a declarat că ambrozia poate provoca de la simple rinite alergice până la șoc anafilactic.

”La Spitalul Colentina este singurul centru funcțional de măsurare a concentrațiilor de polen din aer. Concentrațiile înregistrate începând cu anul 2014 arată că în lunile august și septembrie această concentrație atinge un nivel foarte mare. La secțiile de alergologie din spitalele noastre numărul pacienților este foarte ridicat iar manifestările pe care le prezintă aceștia variază de la rinită, conjunctivită, astfm alergic, dar pot culmina cu șoc anafilactic. O problemă care este aparent banală poate îmbrăca aspecte foarte grave ce pot pune în pericol viața acestor pacienți. Cele mai afectate categorii de vârstă sunt copiii și tinerii”, a explicat medicul.