Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, vrea organizarea unui referendum pentru amplasarea incineratorului de deșeuri pe raza sa administrativă

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 29 august 2019, 13:26 Actualitate | Administratie Locala


Daniel Baluta, primarul Sectorului 4
Foto: Hotnews
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, vrea organizarea unui referendum local astfel încât cetățenii să decidă dacă Primăria Capitalei va construi sau nu incineratorul de deșeuri pe raza lor administrativă. Procedurile pentru declanșarea referendumului ar urma să înceapă în luna septembrie și vor fi implicate și localitățile vecine.

„Decizia e numai a oamenilor! Da, trebuie să punem în aplicare directivele europene în privința managementului deșeurilor. Da, municipalitatea trebuie să caute soluții tehnice pentru a gestiona în mod corect acest aspect deosebit de important pentru sănătatea familiilor noastre. Da, investițiile în acest domeniu sunt obligatorii! Dincolo de toate acestea însă, oamenii sunt cei care trebuie să decidă în cunoștință de cauză ce este bine pentru ei. De aceea, în cursul lunii septembrie, voi începe procedurile pentru declanșarea unui referendum local în urma căruia comunitatea noastră să decidă în privința amenajării în Sectorul 4 a stației de distrugere a deșeurilor ce nu pot fi valorificate. De asemenea, voi solicita Consiliului Județean Ilfov să declanșeze același fel de procedură și în localitățile învecinate cu Sectorul 4: Jilava, Berceni și Popești Leordeni, pentru că orice se întâmplă la noi, este important și pentru ei”, declară Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, potrivit unui comunicat de presă transmis joi de Primăria Sector 4.

”Sectorul 4 susține toate investițiile publice de anvergură, mai ales cele derulate cu bani europeni. În cauza de față, discutăm despre un proiect în valoare totală de 600 de milioane de lei, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), necesar pentru dezvoltarea orașului și totodată obligatoriu în procesul de management al deșeurilor. Dincolo de poziția firească a consilierilor locali, a consilierilor generali sau a primarilor din Capitală, singurii care pot să decidă sunt cetățenii”, se mai arată în comunicat.

Consiliul General a adoptat, marți, Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor pentru Bucureşti. Documentul propune în principal construirea unui incinerator de deșeuri cu o capacitate de 235.000 de tone pe an, care va arde deșeurile ce ajung acum la groapa de gunoi și va produce energie electrică și termică. Valoarea investiției ar fi de 146 milioane de euro, iar instalaţia de tratare a deșeurilor ar urma să fie funcțională până în 2023. Dacă master planul va fi respectat, se estimează că doar 13% din cantitatea de deșeuri generată de oraș va fi depusă la groapă, față de 73% în prezent.

Sectoarele Capitalei vor trebui să furnizeze următoarele cantităţi anuale de deșeuri: Sectorul 1 - 28.130 de tone, Sectorul 2 - 43.093 de tone, Sectorul 3 - 48.092 de tone, Sectorul 4 - 35.913 de tone, Sectorul 5 - 33.885 de tone, Sectorul 6 - 45.886 de tone. În incinerator vor fi arse și deșeurile produse în Ilfov.

Pentru amplasarea incineratorului sunt propuse 3 amplasamente: Baza RATB Titan (strada Nicolae Teclu), CTE Progresu (strada Pogoanelor nr. 1A) și CTE București Sud (strada Releului nr. 2B). Cel mai mare punctaj a fost obținut de CTE Progresu.

Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti vizează intervalul 2017-2046 și în principal vizează colectarea selectivă a deșeurilor și valorificarea acestora pentru a respecta legislația europeană și țintele asumate de țara noastră.

Investiții de 450 de milioane de euro

Master Planul propune în total investiții de 450 milioane de euro, astfel: instalație de digestie anaerobă (43 de milioane de euro); instalații de tratare biologică (16 milioane euro), incineratorul (146 milioane de euro); sistem pentru colectare selectivă deșeuri menajere pentru tot orașul (178 milioane de euro). Toate trebuie făcute până în 2023. Pentru majoritatea acestor investiții pot fi accesate fonduri europene nerambursabile.

În document se menţionează că atribuirea viitoarelor contracte de delegare a activităţii de colectare şi transport în toate sectoarele Bucureştiului trebuie să se facă începând cu cel târziu anul 2020 și să prevadă colectarea separată a deşeurilor reciclabile.

Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor pentru Bucureşti a fost comandat de Primăria Capitalei și realizat de Ramboll South East Europe SRL.

Dacă master planul va fi respectat, se estimează că doar 13% din cantitatea de deșeuri generată de oraș va fi depusă la groapă, față de 73% în prezent.

Controverse

Proiectul a stârnit mai multe controverse deoarece incineratorul ar folosi o cantitate mai mare de deșeuri decât produce orașul și ar polua, spune opoziția.

"Dacă noi vom aproba acest Master Plan, se prevede acolo că România va aduce în ţară tehnologie de incinerare de deşeuri la nişte capacităţi supradimensionate, de care nu avem nevoie, cu alte cuvinte scrie acolo că, dacă vom aduce acest incinerator, care, de fapt, reprezintă tehnologie depăşită, pentru că e poluantă, noi ne obligăm să ardem o cantitate de deşeuri pe care nu o producem (...). Vom fi obligaţi să importăm deşeuri din alte ţări", a declarat consilierul general PNL, Ciprian Ciucu.

"Ceea ce e tehnologie cumva perimată noi o luăm ca mare investiţie a oraşului nostru", a declarat şi consilierul general al USR Alexandru Gâdiuţă.

Primarul Gabriela Firea spune însă că este vorba despre o instalație de valorificare a deșeurilor municipale, iar astfel de facilități sunt și la Viena și nu poluează.

”Planul prevede și o listă de investiții prioritare, iar una dintre ele este instalaţia de tratare a deșeurilor municipale cu valorificare energetică, adică acea stație care va permite ca din tratarea deșeurilor municipale să producem curent electric și energie termică pentru Capitală. Având aprobat acest Master Plan, putem avansa cu următorii pași pentru concretizarea acestei investiții: studiul de fezabilitate, apoi proiectul tehnic plus execuția. Subliniez că este vorba despre o stație de eficiență energetică, așa cum există deja doua în Viena, așa cum există în principalele capitale europene și care sub nicio formă nu poluează, dimpotrivă, ne ajută să punem punct acestui subiect atât de dificil al depozitării deșeurilor, care continuă să creeze probleme majorității cetățenilor Municipiului București. Așa cum știți, legislația europeană reglementează foarte strict depozitele de deșeuri. Aici trebuie să ajungă doar ce nu se poate recicla și valorifica, iar pentru noi, principiul colectării selective trebuie să devină lege, trebuie să devină o obligativitate”, a explicat Gabriela Firea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2880 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  DUamna Gabi va spune : Primarul Nesimtirii (Joi, 29 august 2019, 13:29)

  un domn [utilizator]

  pe modelul Avocatului Poporului
 • -1 (5 voturi)    
  am evoluat mult de am ajuns la NIMBY (Joi, 29 august 2019, 13:54)

  _sandu_ [utilizator]

  Incepi cu "Not In My Back Yard" cand nu mai sectorul plin de gunoie (valabil pentru toate)

  Platformele CET-urilor sunt locatia ideala pentru a ampla aceste termocentrale. Si da, sunt termocentrale in toata regula , termenul de "incinerator" e folosit aiurea in acest caz.
  Cei care au avut nervi sa citeasca documentul inteleg despre ce vorbesc.
  Daca veri sa-l pui undeva departe de oras vei avea probleme si costuri mari cu conectare la reteaua electrica dar mai nasol vei avea problema cu conectarea la reteaua RADET unde distanta e fosrte importanata.
  Nerealizarea acestui proiect ne va costa enorm pe toti.
 • +5 (5 voturi)    
  locatie (Joi, 29 august 2019, 14:16)

  Jude [utilizator]

  Propun schimbarea locatiei daca tehnologia nu este poluanta.
  Hai sa il punem in Voluntari
 • +1 (1 vot)    
  Referendum (Joi, 29 august 2019, 22:25)

  john-doe [utilizator]

  Aha amice, acu esti cu jarul la... cu PSD-ul tau cu tot, te dai democrat, pana acu ai pus taxe si impozite dupa muschiul tau, fara referendum. Propun un referendum in sectorul 4 ca sa scapam de tine un an mai devreme!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by