Avocatul Poporului ar trebui să se ocupe de treburi serioase, cum ar fi cazul de la Caracal, şi nu de autoturismele care blochează intrări în spitale sau linii de tramvai și sunt ridicate de Poliția Locală, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, primarul general, Gabriela Firea, potrivit Agerpres. Reamintim că Avocatul Poporului a cerut Prefectului Capitalei să atace în contencios hotărârea în baza căreia se ridică mașinile parcate neregulamentar, pe motiv că dispoziția de ridicare trebuie dată de Poliția Rutieră, nu de Poliția Locală.

Gabriela FireaFoto: PMB

"Cred că Avocatul Poporului trebuie să se ocupe de treburi serioase - Caracal şi altele -, nu dacă ridicăm sau nu o maşină care blochează intrarea la Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu" sau maşina lăsată pe linia de tramvai. Eu invit reprezentanţii Avocatului Poporului la un dialog deschis. Cred că este o chestiune mai mult de natură şicanatorie", a declarat edilul Capitalei.

Gabriela Firea a mai spus că a rămas "profund neplăcut surprinsă" de faptul că Avocatul Poporului "nu a catadicsit să citească Legea Poliţiei Locale şi să observe că Poliţia Locală are printre atribuţii şi rolul de a dirija circulaţia sau de a aplica anumite sancţiuni, cum ar fi contravenţiile".

"A transmis o adresă către Prefectura Capitalei, sugerându-i prefectului Capitalei să conteste la CCR Regulamentul Primăriei Capitalei de ridicare a autoturismelor parcate în faţa spitalelor, şcolilor, care blochează căile de acces pentru urgenţă, care blochează tramvaiul, troleibuzul şi aşa mai departe, în loc ca instituţia Avocatului Poporului să susţină un astfel de demers pentru că este esenţial în primul rând să fim civilizaţi, să fim bine crescuţi. Nici nu mai vorbim de legalitate, ci de cei şapte ani de acasă să nu laşi maşina aruncată şi să blochezi accesul la urgenţele unui spital. Aşa cum ştiţi, s-au ridicat în ultimele două zile 17 autoturisme în Capitală, dar nu au fost abuzuri aşa cum citisem anterior, nu au fost ridicate maşini acolo unde au fost parcate, să spunem, oarecum la mica înţelegere, deşi la distanţă mică era un semn de parcare interzisă. S-au ridicat strict autoturisme lăsate abandonate în staţiile de autobuz, pe linia de tramvai, în faţa Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu" şi care blocau pur şi simplu căi de acces, căi urgente, căi importante”, a explicat Firea.

Primarul spune că și contestarea Codului Administrativ la CCR face parte din același registru.

”Aşa şi cu Codul administrativ. Cred că sunt priorităţi extraordinare în această ţară şi dacă este să facem politică şi de la această instituţie eu cred că nu este corect şi sunt convinsă că poporul care aşteaptă o implicare activă de la Avocatul Poporului va sancţiona astfel de derapaje şi preocupări care nu au nicio legătură cu agenda cetăţeanului. Probabil că există o agendă politică, dar ştiţi şi dumneavoastră că în politică este un pic mai greu", a declarat Gabriela Firea.