Primăria Capitalei va construi un incinerator de deșeuri cu o capacitate de 235.000 de tone pe an. Unde va fi amplasat, cât costă și cum vom ajunge să depunem la groapă doar 13% din gunoiul produs

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 27 august 2019, 18:22 Actualitate | Administratie Locala


Groapa de gunoi Glina
Foto: Agerpres
Consiliul General a adoptat, marți, Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor pentru Bucureşti. Documentul propune în principal construirea unui incinerator de deșeuri cu o capacitate de 235.000 de tone pe an, care va arde deșeurile ce ajung acum la groapa de gunoi și va produce energie electrică și termică. Valoarea investiției ar fi de 146 milioane de euro, iar instalaţia de tratare a deșeurilor ar urma să fie funcțională până în 2023. Dacă master planul va fi respectat, se estimează că doar 13% din cantitatea de deșeuri generată de oraș va fi depusă la groapă, față de 73% în prezent.

Sectoarele Capitalei vor trebui să furnizeze următoarele cantităţi anuale de deșeuri: Sectorul 1 - 28.130 de tone, Sectorul 2 - 43.093 de tone, Sectorul 3 - 48.092 de tone, Sectorul 4 - 35.913 de tone, Sectorul 5 - 33.885 de tone, Sectorul 6 - 45.886 de tone. În incinerator vor fi arse și deșeurile produse în Ilfov.

Pentru amplasarea incineratorului sunt propuse 3 amplasamente: Baza RATB Titan (strada Nicolae Teclu), CTE Progresu (strada Pogoanelor nr. 1A) și CTE București Sud (strada Releului nr. 2B). Cel mai mare punctaj a fost obținut de CTE Progresu.

Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti vizează intervalul 2017-2046 și în principal vizează colectarea selectivă a deșeurilor și valorificarea acestora pentru a respecta legislația europeană și țintele asumate de țara noastră.

Investiții de 450 de milioane de euro

Master Planul propune în total investiții de 450 milioane de euro, astfel: instalație de digestie anaerobă (43 de milioane de euro); instalații de tratare biologică (16 milioane euro), incineratorul (146 milioane de euro); sistem pentru colectare selectivă deșeuri menajere pentru tot orașul (178 milioane de euro). Toate trebuie făcute până în 2023. Pentru majoritatea acestor investiții pot fi accesate fonduri europene nerambursabile.

În document se menţionează că atribuirea viitoarelor contracte de delegare a activităţii de colectare şi transport în toate sectoarele Bucureştiului trebuie să se facă începând cu cel târziu anul 2020 și să prevadă colectarea separată a deşeurilor reciclabile.

Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor pentru Bucureşti a fost comandat de Primăria Capitalei și realizat de Ramboll South East Europe SRL.

Dacă master planul va fi respectat, se estimează că doar 13% din cantitatea de deșeuri generată de oraș va fi depusă la groapă, față de 73% în prezent.

Controverse

Proiectul a stârnit mai multe controverse deoarece incineratorul ar folosi o cantitate mai mare de deșeuri decât produce orașul și ar polua, spune opoziția.

"Dacă noi vom aproba acest Master Plan, se prevede acolo că România va aduce în ţară tehnologie de incinerare de deşeuri la nişte capacităţi supradimensionate, de care nu avem nevoie, cu alte cuvinte scrie acolo că, dacă vom aduce acest incinerator, care, de fapt, reprezintă tehnologie depăşită, pentru că e poluantă, noi ne obligăm să ardem o cantitate de deşeuri pe care nu o producem (...). Vom fi obligaţi să importăm deşeuri din alte ţări", a declarat consilierul general PNL, Ciprian Ciucu.

"Ceea ce e tehnologie cumva perimată noi o luăm ca mare investiţie a oraşului nostru", a declarat şi consilierul general al USR Alexandru Gâdiuţă.

Primarul Gabriela Firea spune însă că este vorba despre o instalație de valorificare a deșeurilor municipale, iar astfel de facilități sunt și la Viena și nu poluează.

”Planul prevede și o listă de investiții prioritare, iar una dintre ele este instalaţia de tratare a deșeurilor municipale cu valorificare energetică, adică acea stație care va permite ca din tratarea deșeurilor municipale să producem curent electric și energie termică pentru Capitală. Având aprobat acest Master Plan, putem avansa cu următorii pași pentru concretizarea acestei investiții: studiul de fezabilitate, apoi proiectul tehnic plus execuția. Subliniez că este vorba despre o stație de eficiență energetică, așa cum există deja doua în Viena, așa cum există în principalele capitale europene și care sub nicio formă nu poluează, dimpotrivă, ne ajută să punem punct acestui subiect atât de dificil al depozitării deșeurilor, care continuă să creeze probleme majorității cetățenilor Municipiului București. Așa cum știți, legislația europeană reglementează foarte strict depozitele de deșeuri. Aici trebuie să ajungă doar ce nu se poate recicla și valorifica, iar pentru noi, principiul colectării selective trebuie să devină lege, trebuie să devină o obligativitate”, a explicat Gabriela Firea.

Radiografia dezastrului din București în privința colectării selective

Conform estimărilor realizate de elaboratorul Master Planului, în anul 2016, în municipiul Bucureşti au fost generate circa 1.033.874 tone deșeuri municipale, din care circa 606.159 tone deşeuri menajere, circa 259.782 tone deşeuri similare celor menajere, circa 104.528 deşeuri similare din coşurile stradale şi deşeuri abandonate, circa 32.501 tone deșeuri din parcuri şi grădini, circa 12.459 deșeuri din pieţe şi circa 18.446 deșeuri stradale.

În ceea ce priveşte tratarea deşeurilor municipale, din cantitatea totală de 1.033.874 tone estimat a fi generată în anul 2016, circa 15% a fost reciclată (151.283 tone reciclate material și 1.100 tone compostate), iar circa 10% (105.958 tone) a fost valorificată energetic (co-incinerată în fabrici de ciment). Cantitatea de deşeuri municipale depozitată în anul 2016 a fost de cca. 756.400 tone, potrivit sursei citate.

Deşi populaţia municipiului reprezintă cca. 9% din populația României, cantitatea de deşeuri generată reprezintă cca. 20% din cantitatea totală generată la nivel naţional, indicatorul de generare a deşeurilor menajere rezultat este de cca. 0,9 kg/locuitor/zi, fiind semnificativ mai ridicat față de indicatorul mediu la nivel național pentru mediul urban, care este de 0,66 kg/locuitor/zi. Indicatorul de generare a deşeurilor municipale este de 562 kg/locuitor/an comparativ cu media UE care este de 476 kg/locuitor/an.

Cantitatea totală de biodeșeuri estimată (generată de operatorii economici din sectorul HoReCa și alimente expirate rezultate din lanțul alimentar) este de 132,700 tone în anul 2016, potrivit sursei citate.

In prezent cea mai mare parte a deșeurilor municipale este colectată în amestec. În anul 2016 au fost colectate separat de către operatorii de salubrizare care au contract cu primăriile de sector doar 27.000 tone deșeuri reciclabile, potrivit sursei citate.

La data realizarii Master Planului, în 2017, tratarea deseurilor municipale se realiza în următoarele instalaţii (parte din ele se află pe teritoriul judeţului Ilfov):
 • 7 stații de sortare pentru deşeuri colectate în amestec şi deşeuri reciclabile colectate separat, cu o capacitate totală de cca. 871.000 tone/an;
 • 2 stații de compostare, cu capacitatea totală de 12.400 tone/an);
 • 1 instalație de tratare biologică cu capacitatea de 40.000 tone/an;
 • 3 depozite de deșeuri, cu o capacitate construită disponibilă la sfârșitul anului 2016 de 4,7 milioane mc (conform declarațiilor operatorilor).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9037 vizualizari

 • +9 (15 voturi)    
  in loc sa ardem de ce NU reciclam ? (Marţi, 27 august 2019, 18:26)

  un domn [utilizator]

  DUamna Gabi ar putea aloca avans la o investitie intr o fabrica de reciclare care sa valorifice : plastic, sticla, metal catre cei care ambaleaza limente sau bauturi racoritoare...or Cuprorul lu Gabi va polua mai mult !

  Unde nu e minte ( in Voluntari ) vai de Bucuresti !
  • -4 (10 voturi)    
   Gica Contra (Miercuri, 28 august 2019, 9:56)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Ai primit misiunea sa scrii o nasoala despre Firea, atata tot. Asta-i "contributia" ta la dezbatere.

   Dar, pentru ca te invarti in cercul ala de secaturi, uite, poate afli un raspuns:

   Din articol reiese ca, consilierul general PNL, Ciprian Ciucu zice ca acest incinerator E OBLIGAT sa arda o anume cantitate de deseuri. E ca si cum ai zice ca daca ti-ai luat Logan e obligatoriu sa mergi 80.000 km pe an.
   Pentru orice om cu bun simt tehnic, asta-i o aberatie, dar poate fi posibil prin proiectarea lui de asa natura.

   Stie ceva acest Ciucu sau e o intelegere tipica pentru secaturile actuale ce pupuleaza PNL-ul, USR-ul...in general populatia asta fara trecut si fara orizont, #rezist?

   Hai, poti macar O DATA sa fii constructiv, sa contribui cu ceva ?
   • +2 (8 voturi)    
    Da, tocmai am scris ceea ce te a deranjat (Miercuri, 28 august 2019, 11:19)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Din Tokyo pana la Viena Primariile au Fabrici de Reciclat ! Colecteaza si OBLIGA cetatenii sa prezinte pe zile specifice deseuri de. : carton, sticla, platic, etc pentru a fi RECICLATE, ceea ce NU se poate recicla se incinereaza, ori, dragutza ta DUamna Gabi vrea sa incinereze TOT !

    Mai mult, este o sursa de venit prin vanzarea de materie prima : plastic, celuloza, sticla, metal catre cei care le utilizeaza la ambalarea produselor

    Panimaiesh ?
    • 0 (4 voturi)    
     Mah, tu pricepi sau doar scrii? (Miercuri, 28 august 2019, 11:35)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Mah, tu pricepi sau doar scrii?

     Te-am intrebat clar: incineratorul ala TREBUIE sa arda o anumita cantitate ?
     Orice om normal la cap intelege ca un incinerator completeaza fabricile de reciclat; asta reiese si din articol. Atunci de unde ati scos, tu si consilierul ala PNL, ideea de contradictie intre cele doua elemente?
     • 0 (2 voturi)    
      unde completeaza fabricile de reciclat ? (Miercuri, 28 august 2019, 13:07)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      cele din Voluntari ? Ramnicu Valcea ? unde ?
      NICI o primarie de sector NU a demarat de la termenul limita dat de UE colectarea selectiva !

      Oamenii pun separate plastic si cartor DOAR pentru ca homleshii le duc ei la centrele de colectare ! altfel Primariile de sector transporta gunoiul (nesortat) la Groapa Comuna !

      inainte sa te iei in clontz cu mine incearca sa aduci ceva coherent in discutie !
  • +3 (7 voturi)    
   Reciclam ca sa obtinem ce? Produse toxice? (Miercuri, 28 august 2019, 9:58)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Incaltamintea aceea care pute infiorator si e cancerigena e din materiale reciclate. Ai purta-o? Tu, nu, dar cineva totusi o cumpara, si e si de copii.

   Pungile de plastic "ecologic" care put si-s toxice, date de un supermarket in tot Bucurestiul sunt reciclate. Cit de sanatos e sa-ti ambaleze piinea si fructele in ea?

   Am cumparat haine - chiar scumpe, din magazine cu staif - pe care nu le-am putut purta pentru ca dedeau o arsura rece pe piele. Erau, desigur, "ecologice". La fel ca tapiteriile din mijloacele de transport in comun.

   Daca punem la socoteala si costurile cu imbolnavirie si cele de procesare, aflam ca produsele reciclate sunt al dracului (la propriu) de scumpe.
   • +1 (7 voturi)    
    Niznaiule (Miercuri, 28 august 2019, 11:21)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Plasticul reciclat NU este obligatoriu sa fie la incaltzaminte ( daca te manca pielea pe tine ) el poate fi utilizat in cablaje, tevi, acoperisuri, etc, insa greu sa ceri cuica sa gandeasca !

    Atat japonezii, cat si austriecii fac asta...inseamna ca implicit sunt Imbolnaviti ?
    • +5 (5 voturi)    
     Ghiseftarule, (Miercuri, 28 august 2019, 12:10)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Plasticul reciclat emana noxe oriunde il pui.

     Vedea-te-as incaltat, imbracat, alimentat, mobilat si acoperit in reciclabile. Nici nu o sa ai timp sa-ti cheltui banii.
     • 0 (2 voturi)    
      mult BLAH, BLAH (Miercuri, 28 august 2019, 13:08)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      inseamn aca speranta de viata in Austria si Japonia de peste 80 si ceva de ani este tocmai din cauza plasticului ? cap ai, minte la ce iti mai trebuie ?
  • -1 (5 voturi)    
   incinerarea nu se face pentru reciclabile (Miercuri, 28 august 2019, 10:05)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Reciclarea este obligatorie, altfel ne-o luam ... de la mama UE.
   Incinerarea este faza ultima de recuperare SI a energiei din gunoaie, cand nu se mai poate recupera nimic (sticla/plastic/metal) si dupa asta ar trebui sa ramana numai "steril".
   Nicio instalatie de incinerare nu poate fi pusa in functiune daca depaseste nivelul de noxe prevazut de lege (iar ...UE).
   Daca coana firea stie sau nu stie asta, nu poate sa decida ea, dupa mintea ei.
   Asta este o problema in primul rand tehnica, iar opozitia trebuie sa vina cu argumente tehnice clare, nu politice. Peste astea nu se poate trece si astea nu trebuiesc comentate.
   • +5 (7 voturi)    
    Cine verifica noaptea? Fumul nu se vede, dar se si (Miercuri, 28 august 2019, 10:32)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    Cine permite accesul pentru verificari? Am fost cu politia Locala la o unitate care polua, iar paznicii nu au deschis poarta. Era noapte si nici cu mandat de judecator nu se putea intra.

    Stiti ca garzile si agentiile de mediu nu au program dupa ora 16.00 si in week-end? Ele ii apara pe poluatori, nu pe noi.

    As interzice orice forma de reciclare. E o mare minciuna "ecologica". Polueaza enorm si in final rezulta doar produse toxice.
   • 0 (4 voturi)    
    Ai inteles gresit (Miercuri, 28 august 2019, 11:23)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    Incinerarea propusa de DUamna Gabi priveste TOATE gunoaiele !

    Or

    Se pot reccla MINIM 70 % din ceea ce se arunca, produsele reciclate valorificate pe bani in industrii specifice


    Ce nu se poate recicicla se incinereaza, ex deseuri de spitale, etc..

    Panimaiesh ?
    • +4 (4 voturi)    
     nemtodom ruseste! (Miercuri, 28 august 2019, 11:38)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Pai io zic ca matale nu ai inteles, si poate nici coana firea:
     Nu ai voie sa incinerezi ceea ce se poate recicla.
     Deci intai separi: hartie, metal, plastic. Altfel, ti se buleste incineratorul din prima.
     Se arde (incinereaza) NUMAI ceea ce este ne-reciclabil.
     Deja suntem pe pozitie de a plati amenzi pentru ca nu procesam deseurile conform.
     • +3 (3 voturi)    
      E vorba de localizare ! (Miercuri, 28 august 2019, 12:46)

      lp [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

      va fi la cativa metri de mii de oameni, sunt o multime de blocuri chiar langa locul respectiv. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni, va fi practic in fata ferestrelor noastre
      • +2 (2 voturi)    
       Cineva s-a gandit ca utilizeaza mare parte dintre (Miercuri, 28 august 2019, 13:22)

       Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui lp

       utilitatile gata existente pentru actuala centrala...
       Dar nu poti sti cat de mult a cantarit asta in criteriile de selectie pe langa altele.
       Mai grav mi se pare ca factorii de decizie (adica cei care voteaza daca se face sau daca nu se face aceasta investitie) nu prea au habar despre ce este vorba si vor decide in functie de majoritatea politica nu dupa criterii tehnice.
       O astfel de centrala daca ar fi construita dupa toate cananoanele actuale ar fi mai putin poluanta decat actuala centrala termoelectrica...
       Daca aia ar sti ce sa cumpere si ar intelege care sunt parametrii care conteaza.
       Dar ei isi masoara doar sculele ...
       • +3 (3 voturi)    
        avizul de mediu (Miercuri, 28 august 2019, 14:00)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

        poate sa opreasca functionarea

        baiul este altul

        DUamna Gabi a fituit 400 milioane euro in 22 gauri negre, acum mai vrea sa fituiasca 200 milioane euro pe "furnaluu" asta

        chira nimeni de la Curtea de Co nturi Nu vede ? nu aude ? nu stie ?
        • +3 (3 voturi)    
         Eu am inteles ca asta e pe fonduri europene (Miercuri, 28 august 2019, 14:26)

         Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui un domn

         Oricum gradul de absorbtie e catastrofal, si asta, in primul rand din cauza incompetentei politicienilor si lipsei de profesionalism care se vede inclusiv in abordarea acestui proiect
         DAR
         Pentru cele 22 de gauri negre de care zici, si eu as baga-o la ocna (eventual legata cu sarma ghimpata) pe termen nelimitat, iar aia care s-au lipit sa suga prin cele 22 de gauri negre n-au decat sa ramana pe drumuri, finca nu pentru talentul lor au fost angajati.

         Insa daca sarim mereu de la una la alta, riscul este ca niciuna sa nu reuseasca.
         • +2 (2 voturi)    
          Avizul de Mediu nu este UE (Miercuri, 28 august 2019, 14:40)

          un domn [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

          este Standardul de Mediu

          nici Merkel nu se baga daca e nasol avizul de mediu !
   • +3 (5 voturi)    
    Ne o luam de la mama UE? (Miercuri, 28 august 2019, 12:52)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    Mama UE care din anii 90 care ne umple tara de gunoaie si reziduuri chimice, ca am ajuns pubela Europei??
    • +2 (2 voturi)    
     Poti sa-i reprosezi lu' mama UE ca a inchis ochii (Miercuri, 28 august 2019, 14:00)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     la lacomia romanilor care au acceptat pe doi bani sa li se foloseasca curtiel drept groapa de gunoi. Ca doar pe persoana fizica s-au incasat comisioanele aferente.
     Poate iti amintesti ca nu din 90 suntem mebri UE ...
     Tot asa cum nu mama UE il obliga pe cocalarul de RO sa cumpere drept masini niste harburi expirate. Le cumpara gigel si le tureaza prin orase si sate ca sa-l vada toti ce tare e.
     Acum ca PSD a renuntat la taxa de mediu, trai neneaca! Vezi pe drumuri numai harburi, care, fiecare, polueaza mai mult decat o instalatie de incinerare in Suedia.
     PS
     Apropo, de cativa ani, suedezii au o problema ca trebuie sa importe deseuri, fiindca ale lor s-au terminat si nu mai au ce prelucra
  • +2 (6 voturi)    
   Reciclarea e mai poluanta decit arderea (Miercuri, 28 august 2019, 10:11)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Hirtia, deoarece produce fibre de celuloza foarte fine care se infig adinc in plamini, trebuie - asa am invatat cindva la TCM - reciclata doar in hale inchise, in mediu umed si sub perdea de apa.

   Acum, hirtia e colectata de niste masini-uzine care o toaca si o compacteaza chiar in momentul colectarii, pe strazile Bucurestiului. Pentru ca fibrele de hirtie se lipesc pe cutitele-ghilotina, aceste masini au dedesupt niste suflante care imprastie fibrele vertical in sus in atmosfera. Fiind usoare, plutesc vreme indelungata si patrund in case prin orice geam sau termopan. Si in plaminii nostri.

   La fel se intimpla cu sticla care e sfarimata tot pe strazi si imprastie praf de sticla arsa.

   Daca asculti un moment cu atentie, cea mai mare poluare fonica o fac motoarele masinilor de gunoi reciclabil. Enjoy!
   • +2 (6 voturi)    
    Fabrica de Reciclare (Miercuri, 28 august 2019, 11:24)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Este la margine orashului

    Ceea ce ai auzit tu vreodata , in drumurile tale din Europa sunt ridicarile de materiale sortate in vederea reciclarii, NU sunt masini de reciclat, ci doar de transport !
    • +1 (5 voturi)    
     Ba sunt in centrul si in tot Bucurestiul (Miercuri, 28 august 2019, 11:48)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Masinile pt. reciclabile vin noaptea pe la hoteluri si restaurante sa ridice sticlele si ambalajele de carton. Si le toaca/sfarima chiar dupa sau in timpul incarcarii.

     Eu le gonesc cu mare scandal - nu au punct de lucru pe strada mea - ele se ascund pe stradute, intrari, curtile institutiilor publice si-si toaca si comprima hirtia/plasticul/ sticla imprastiind fibre, praf, fum de motorina, vibratii, zgomot.

     Si da, am colindat toata Europa, dar nu am auzit nicaieri noaptea huruit de mega-motoare care sfarima sticla si nici nu am simtit fum de pacura.
     Ce fraieri sunt ei si ce destepti suntem noi, nu-i asa?

     Suntem sat fara ciini care credem fara sa cercetam toate porcariile frumos ambalate ale ghiseftarilor.
     • +2 (2 voturi)    
      ceea ce precizam eu era UN MODEL (Miercuri, 28 august 2019, 13:13)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      la Viena, in acceptiunea unei fabric de reciclare detinuta de Primarie, in acest context am scris comentariul ( cu titlu ce s ar putea face, nu ce s ar incinera )
  • +1 (5 voturi)    
   Reciclarea e doar o afacere, nu o binefacere. (Miercuri, 28 august 2019, 10:14)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Nimeni nu face binefaceri, dar afacerile, cu cit sunt mai poluante si destructive, cu atit trebuie imbracate intr-o aura cit mai nobila ca sa poata fi acceptate.
   • -1 (3 voturi)    
    Primaria poate Strange Bani din Reciclare (Miercuri, 28 august 2019, 11:27)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Asta se intampla la Viena, unde DUamna Gabi degeaba merge, deoarece se intoarce exact cum a plecat

    Primaria din Viena are plantatii viticole si de legume care le comercializeaza prin comertul stradal si cei amatori

    Iar DUamna Gabi degeaba sta la Voluntari, ca nu are idei despre Bucuresti!
    • +3 (3 voturi)    
     Sanatatea mea si a celorlati bucuresteni e mai (Miercuri, 28 august 2019, 11:55)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     importanta decit ghiseftul unora.

     Dar faptul ca uneori nu pot ridica capul de pe perna din cauza fumului de la CET, ca au fost zile in care fiul meu nu s-a putut duce la scoala de durere de cap, ca profesorii se pling ca nu pot preda pentru ca se ineaca cu fum, nu conteaza?
    • 0 (4 voturi)    
     Bani murdari din imbolnavirea si omorirea oamenilo (Miercuri, 28 august 2019, 11:58)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Bani, bani, bani. Esti ghiseftar, stimate domn?

     Unii cu banii, altii cu boala.
 • +1 (5 voturi)    
  pai nu aveam deja unul, la Magurele ? (Marţi, 27 august 2019, 18:33)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  laserul cel mai tare dun ue psd ?
 • -1 (9 voturi)    
  Bravo, Firutza! (Marţi, 27 august 2019, 18:38)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Felicitari Duamnei Fierea!

  Cand am fost in Germania, am vazut Auschwitzul doar de departe. Si oricum crematoriul de acolo nu mai functiona de mult.
  Acum o sa am ocazia de abenficia chiar linga mine de un incinerator, care ne va delecta cu fumul gros si negru, chiar daca nu vor mai fi arsi oameni acolo. istoria pe viu!

  Multumim din inima Duamnei Primar!
 • +5 (5 voturi)    
  Incinerator, deseuri, ... electricitate (Marţi, 27 august 2019, 19:11)

  pixel9 [utilizator]

  Bucurestiul asta de toate zilele, nu mai are nici o margine, in nici o directie?
  Cu totii ne-am jucat SimCity.
  Mai lipseste si un reactor nuclear in Piata Unirii, decorat frumos.
 • +7 (7 voturi)    
  ce fel de incinerator? (Marţi, 27 august 2019, 19:44)

  carmen_i [utilizator]

  De obicei, incineratoarele au tendinta sa produca compusi toxici, in special dioxine, care sunt extrem de nocive pentru om si se acumuleaza in mediu.
  Ar fi bine sa se faca mai intai un program pilot, cu un incinerator de capacitate mica, ca sa vedem cat de poluant este.
  Hotnes, poate reusiti sa aflati mai multe detalii despre proiect, in special ce fel de tehnologie va folosi incineratorul si cat de sigura este pentru mediu.
 • +5 (5 voturi)    
  "Astfel de facilități sunt și la Viena " (Marţi, 27 august 2019, 20:03)

  PuieMonta007 [utilizator]

  Firea : "Astfel de facilități sunt și la Viena și nu poluează."... Sa integem ca are amprenta de carbon zero? ditamai incineratorul??? Bre ce'ai fumat incinerat frate??? Asta'i incinerator care arde gunoaie si scuipa ce'i drept si energie electrica da nu'i bicicleta cu baerie CASIO solara
 • +4 (6 voturi)    
  Deci vor să ardă (Marţi, 27 august 2019, 20:19)

  nick24 [utilizator]

  hârtia și plasticul pe lângă altele organice?
  Hârtia și plasticul nu se mai reciclează?
  La poluarea teribilă din București se va adăuga și arderea non stop a gunoiului?
  Va fi o catastrofă ecologică!
  13% se depun la groapă și deci RESTUL DE 87% se vor arde?
  Incredibil!!!
  • +3 (7 voturi)    
   De acord cu arderea hirtiei/plastic. Dar nu aici (Miercuri, 28 august 2019, 10:43)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Arderea e mai putin poluanta decit reciclarea, dar de ce in mijlocul Bucurestiului?

   Asta ar trebui facut pe virf de munte.

   Pentru ecologie, nu reciclarea e solutia, ci reutilizarea si marirea duratei de viata a produselor.

   Daca nu am produce "de unica flosinta" nu am avea atitea deseuri si produse proaste.
 • +7 (7 voturi)    
  Nu era mai bine (Marţi, 27 august 2019, 21:58)

  Milka Man [utilizator]

  Sa il faca la Casa Poporului, ca sa fie mai aproape de gunoaie?:)
 • +8 (8 voturi)    
  Asta e genocid. Lumea buna s-a mutat din Buc (Miercuri, 28 august 2019, 10:21)

  D-or [utilizator]

  Dupa ce lumea buna si aleasa s-a mutat din Bucuresti prin Ilfov, a inceput genocidul cu arderea pacurii noaptea in CET-uri si cu reciclarea.

  Sa produci 2% din energia tarii imbolnavind 15%din populatia tarii nu este prostie.
  Este ura.
 • +2 (4 voturi)    
  centre de sortare (Miercuri, 28 august 2019, 10:26)

  Toni_Romania [utilizator]

  au dat la Tv un documentar despre cele 15 super-centre de sortare gunoi din tara, facute cu grant UE, in ultimii 10 ani, care stau si ruginesc, incuiate cu lacat
 • +5 (5 voturi)    
  cum vor neutraliza gaze ardere? (Miercuri, 28 august 2019, 10:28)

  Toni_Romania [utilizator]

  daca arzi polimeri produci gaze fff.toxice printre care au cianati, acrilati, si jdemii de compusi organici care te omoara - alea cum se vor neutraliza?
 • +4 (4 voturi)    
  incinerarea (Miercuri, 28 august 2019, 11:11)

  Toni_Romania [utilizator]

  incinerare gunoi cu neutralizare gaze ardere si ardere gunoi procesat in centrale termoelectrice e ceva fff. scump, si asa ceva e facut doar de statele f. bogate (Suedia cca 60% din gunoi, GER cca 50%) - UK de abia daca arde./recicleaza 35% din gunoi
 • +5 (5 voturi)    
  Petitie impotriva acestei monstruozitati: (Miercuri, 28 august 2019, 12:36)

  lp [utilizator]

  https://campaniamea.declic.ro/petitions/gratiere-pentru-emisiile-poluante-generatoare-de-cancer
 • +1 (1 vot)    
  nu e voie sa incinerezi? (Miercuri, 28 august 2019, 13:41)

  Toni_Romania [utilizator]

  suedia asa incinereaza ca de-acum importa gunoi
  https://www.trtworld.com/europe/swedish-recycling-so-successful-it-is-importing-rubbish-24491


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by