VIDEO Primăria Capitalei a ridicat 7 mașini care blocau stațiile RATB și intararea în spitale, în primele ore de la începerea acțiunii. Pe lângă taxa de recuperare de 500 de lei, șoferii riscă și amenzi de până la 725 de lei

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 26 august 2019, 13:14 Actualitate | Administratie Locala


Ridicare mașini PMB
Foto: Hotnews
Primăria Capitalei a ridicat luni, până la ora 12.00, șapte mașini parcate neregulamentar, a declarat pentru HotNews.ro directorul Poliției Locale a municipiului București, Daniel Rășică. Acestea blocau fie stațiile și mijloacele de transport în comun, fie intrarea în spitale. Pe lângă taxa de 500 de lei care trebuie plătită pentru recuperarea mașinii, șoferii riscă și amenzi de până 725 lei plus 4 puncte de penalizare, deci neatenția sau comoditatea poate costa până la 1.225 lei, potrivit sursei citate.”Am ridicat 7 mașini din zona Sălii Palatului, zona Hanul lui Manuc, Spitalul Floreasca, Spitalul Grigore Alexandrescu. Mașinile blocau accesul în spital, la secția de primiri urgențe, nu puteau să intre ambulanțele. La Sala Palatului blocau autobuzele care luau curba de la Câmpineanu și nu puteau face virajul, iar la Hanul lui Manuc blocau stația STB”, a declarat Daniel Rășică, director al Poliției Locale București.

Pe teren sunt 7-8 echipaje care se ocupă de asta, iar operațiunea de ridicare a mașinilor este făcută de Compania Municipală Managementul Transportului. care are 6 platforme. Acțiunea de ridicare are loc 24 de ore din 24.

”Prioritate au sesizările primite prin dispeceratul STB-ului, când este blocat transportul în comun. Se deplasează urgent echipajul, face fotografiile de încadrare a faptei, apoi dispune măsura de ridicare, se solicită platforma de la Managementul Transportului, iar mașina este luată. Opreațiunea durează circa 1 minut”, a explicat Rășică.

Tarifele pentru recuperarea mașinii sunt de minimum 500 de lei, defalcate astfel:

Pentru ridicare:
 • 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
 • 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.
Pentru transport:
 • 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
 • 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.
În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi. Aşadar, pentru un autoturism precum Dacia Logan, costul de ridicare, transport şi depozitare (pe o zi) ajunge la 500 de lei.

Pe lângă taxa de ridicare de 500 de lei, șoferii trebuie să plătească și amenda pentru oprire sau staționare neregulamentară. Pentru staționare, sancțiunea poate ajunge la 5 puncte amendă, iar punctul este de 145 de lei, astfel că un șofer poate ajunge să plătească, în total, 1.225 de lei.

”La oprire, vorbim de între 2-3 puncte de amendă, 1 punct fiind 145 de lei și două puncte penalizare care se iau de la permis. În caz de staționare avem până la 5 puncte amendă și 4 puncte de penalizare”, a explicat Rășică.

Lista cu străzile de pe care PMB va ridica mașinile parcate neregulamentar, începând de astăzi, poate fi consultată aici.

Maşinile parcate neregulamentar şi care au fost ridicate vor fi depozitate în spaţiile special amenajate din Bulevardul Timişoara nr. 161- 163, Sector 6 şi Bulevardul Metalurgiei nr. 69- 71 (str.Drumul Jilavei nr.113), Sector 4, care vor avea program de funcţionare 24/24 ore, astfel încât maşinile ridicate să poate fi eliberate la orice oră.Cetățenii care nu își găsesc mașina, pot suna gratuit la numerele de telefon 021/9544 - Brigada de Politie Rutiera sau 021/9752 - Politia Locala a Municipiului Bucuresti, pentru a afla in care dintre cele doua spatii se afla autoturismele si pentru a le putea recupera.

Mașinile de pe trotuar nu pot fi ridicate

Legea spune că măsura de ridicare se aplică mașinilor oprite sau staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice. Partea carosabilă a drumurilor publice este definită ca fiind bucata de drum dintre cele două trotuare. Dacă șoferul parchează pe trotuar și nu lasă 1 metru, se dispune sancționarea cu amendă, nu ridicarea.

Avocatul Poporului cere Prefectului să atace hotărârea

Zilele trecute, Avocatul Poporului a transmis un comunicat în care se precizează că a solicitat Prefecturii Capitalei să atace în contencios hotărârea Consiliului General al Municipiului București care prevede ridicarea mașinilor.

"Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar nu poate fi dispusă de către polițiștii locali, ci numai de politistii rutieri - Avocatul Poporului solicită Prefectului Municipiului București atacarea în contencios a HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe străzile orașului. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și solicită Prefectului Municipiului București atacarea în contencios a Hotărârii nr. 371/2019 a Consiliului General al Municipiului București, privind ridicarea, transportul, depozitarea și eliberarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice aflate pe rețeaua principală de străzi a municipiului București”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului consideră, între altele, că HCGMB nr. 371/2019 „nesocotește normele legale în aplicarea cărora a fost dată și stabilește competența alternativă a polițiștilor rutieri sau locali în constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor principale, iar nu competența exclusivă a polițiștilor rutieri, astfel după cum aceasta este reglementată de lege”. Potrivit Avocatului Poporului, HCGMB decide că, în calitate de agenți constatatori, polițiștii locali pot dispune măsura ridicării, „prevederi ce contravin în mod flagrant art. 64 din OUG nr. 195/2002 și art. 2031 și art. 2032 din HG nr. 1361/2006”.

"În același timp, în opinia Avocatului Poporului HCGMB este un act administrativ care ar fi trebuit să se limiteze la a reglementa măsuri tehnice de realizare a ridicării și depozitării autovehiculelor în sarcina operatorilor si nu să reglementeze atribuții în sarcina polițiștilor rutieri, statutul juridic și atribuțiile acestora fiind reglementate prin lege specială”, se arată în comunicatul transmis de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului solicită reprezentanților administrației publice locale să dispună măsurile care se impun pentru amplasarea, în zonele de unde autovehiculele pot fi ridicate, a unor avertismente vizuale care să conțină informațiile necesare astfel încât eventualii contravenienți să fie informați atât în legătură cu sancțiunile aplicabile, cât și cu posibilitatea recuperării autovehiculului.

Ca reacție la acest comunicat, primarul general, Gabriela Firea, a scris, sâmbătă, pe Facebook, că Avocatul Poporului tinde să devină "Avocatul nesimțirii".

"Instituția avocatul poporului tinde să devină avocatul nesimțirii! Ne șicanează și ceartă că îi deranjăm pe prost-crescuții care blochează cu mașinile : spitale, școli, locuri rezervate persoanelor cu dizabilități, instituții, linii de tramvai, stații de autobuz, chiar proprietăți private, sub pretextul că “am coborât să-mi iau țigări”.. și se mai întorc după vreo două ore! S-a rezolvat cazul Caracal, s-au epuizat toaletele în curte ale școlilor din mediul rural, în toate spitalele din țară e că în America! Totul este perfect! Avocatului poporului nu-i mai rămâne decât să se ocupe de cocalari!”, a scris sâmbătă pe Facebook Gabriela Firea.

În luna iunie, 2019, atunci când a fost votat acest proiect în Consiliul General al Municipiului București, Gabriela Firea spunea că angajații PMB nu vor fi hinghieri de mașini și nu vor vâna cetățenii.

"Nu ne propunem să ne transformăm în hingherii de maşini ai Capitalei. Nu vom vâna cetăţenii, este vorba de un proiect în sensul deblocării căilor de acces, precum intrarea în şcoli, spitale sau mijloace de transport în comun, pe calea de tramvai sau în faţa unui troleibuz. În ceea ce priveşte autoturismele parcate neregulamentar, dar care blochează căi de acces, se va gândi un sistem de sancţionare diferit, împreună cu Brigada Rutieră, care va fi anunţat ulterior”, declara Gabriela Firea în iunie.​
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23438 vizualizari

 • -36 (46 voturi)    
  Hanul lui Manuc (Luni, 26 august 2019, 13:45)

  Gaspar [utilizator]

  Deci au ridicat auto parcate la Hanul Lui Manuc, unde nu deranjau deloc autobuzele care veneau in statie...e foarte larg acolo daca lasi masina macar temporar, ti-o iei...Pai zicea madam Fifi ca nu hingherim masini...La cate locuri de parcare sunt iin Bucuresti...Si in zona la Manuc daca astepti pe cineva, sa ai unde sa stai...JALE!!! LA VOT!!!!
  • +23 (31 voturi)    
   haha! (Luni, 26 august 2019, 14:40)

   Florineschovici [utilizator] i-a raspuns lui Gaspar

   foarte bine va face! :)
  • +20 (22 voturi)    
   e foarte larg? (Luni, 26 august 2019, 15:33)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gaspar

   pai daca e prea mult loc, eu zic sa punem niste copaci, iarba verde..
   daca vrei sa "astepti pe cineva" (daca astepti in masina sigur nu o ridica cu tine la volan) poti sa bagi masina in ditamai parcarea de la magazinul Unirea. 1000 de locuri! jale! inca 200 la Cocor. JALE!..
   • +13 (15 voturi)    
    pai cum (Luni, 26 august 2019, 16:58)

    yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    sa dea respectivii bani in loc sa parcheza moca si cum sa se oboseasca sa mearga pe jos 100 de metri?
 • +37 (41 voturi)    
  mda (Luni, 26 august 2019, 13:55)

  SoulSearcher [utilizator]

  sa vezi de acum video-uri cu tot felul de cefe late care ameninta pe astia de la ridicari ca ei sunt mari scule de bascule si ca da 2 telefoane si vine seful politiei la el sa-i dea masina jos :DDD
 • +23 (25 voturi)    
  ... (Luni, 26 august 2019, 14:03)

  buteflix [utilizator]

  Este ok.
 • -18 (30 voturi)    
  imaginea arata altceva (Luni, 26 august 2019, 14:29)

  vodatepes [utilizator]

  Filmul e pe Calea Victoriei pe unde nu trece nici un autobuz si nu e nici un spital. Asa ca a inceput marea hinghereala.
  • +23 (35 voturi)    
   si? (Luni, 26 august 2019, 14:48)

   Florineschovici [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   V-ati invatat sa blocati prima banda cu masinile voastre parcate, foarte bine va face. Nu trebuie sa fie intrare de spital sau linie de autobuz ca sa ti-o ridice. Poate asa va invatati minte.
  • +19 (31 voturi)    
   foarte bine (Luni, 26 august 2019, 14:55)

   alecs90 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Nu este obligatoriu sa fie un spital sau autobuz. Daca masinile sunt parcate neregulamentar asta e solutia. O parcare cu plata era doar la cateva sute de metrii. Felicitari Politiei!
  • +11 (17 voturi)    
   marea nesimtire, transmisa genetic.. (Luni, 26 august 2019, 15:47)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   masina bloca banda suplimentara, care se bifurca inainte de intersectie si are intermintent la dreapta. practic, daca mai aveai inca 5-6 masini in fata, trebuia sa pierzi vremea la semafor pana aveau ei verde ca sa poti face dreapta. 1-2 minute pierdute x zeci sau sute de masini.. ore intregi pierdute in trafic pentru o singura masina parcata ilegal. pai nu merita sa piarda si el/ea cateva ore sa-si recupereze masina?.. si amenda de rigoare, ca sa tina minte.
  • 0 (0 voturi)    
   E plina tara de nesimtiti (Marţi, 27 august 2019, 13:13)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Cum altfel decat nesimtit sa numesti un sofer care parcheaza pe prima banda pe Buzesti? Noroc ca au pus stalpisori pe langa banda de biciclete pentru ca boul ar fi parcat fix pe banda de bicle. Asa, aia fiind inaccesibila pentru nesimtit s-a gandit sa parcheze pe una dintre cele doua benzi. Ce? Nu e loc? Lasa! Amenzi si ridicate masini! Da, stiu, nu sunt locuri de parcare. Nu sunt locuri gratis si fix in fata locului unde avem treaba.
 • +15 (21 voturi)    
  :D (Luni, 26 august 2019, 14:48)

  Nevermind [utilizator]

  Seara, pe Decebal, nu serviti? Acolo unde zgardienii locali de la sector 3 nu vor sa-si deranjeze sefii aflati la terase.

  Oricum, macar era un politist de la rutiera, deci e ok, chiar daca s-a impaunat ala de la PLM B cu actiunea.
  • -2 (12 voturi)    
   Lol (Luni, 26 august 2019, 15:20)

   silmix [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Care Decebal si care terase?

   Daca erai din Bucuresti stiai ca Decebal acum e decorpertat si nu se circula pe el nici nu se poate parca de doua luni.

   La ce masini te referi?
   https://i.imgur.com/eHV6OTh.jpg

   Astea?
   Loooooool
   • -2 (8 voturi)    
    desteapto (Luni, 26 august 2019, 18:01)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui silmix

    Scuza-ma, nu sunt din Bucuresti si m-am mutat aici acum 1 luna, 29 zile, 7 ore si 24 minute :D

    Decebal incepe din Piata Alba Iulia, nu din Delea. Fiind si mai putine locuri, se parcheaza cu si mai mare nesimtire. Nu ma deranjeaza aia care blocheaza banda 1, ca nu e cine stie ce trafic seara, dar si pe a doua banda, eventual in spic, deja se intrece masura.

    https://www.google.com/maps/@44.4281574,26.1321883,3a,75y,250.18h,90.55t/data=!3m6!1e1!3m4!1skbFpOyIv7-J2A0kAQ0jZqQ!2e0!7i13312!8i6656

    Ia d-aci, sectiunea Delea-Piata Alba Iulia. Desteapto...
  • +1 (3 voturi)    
   sefii s-au mutat (Luni, 26 august 2019, 18:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   pana termina proxenetul sef negoita parcarea subterana, toata "floarea" e la terasele de langa biblioteca nationala. la speluncile de pe Decebal merg acum subalternii si sclavii.
  • +4 (4 voturi)    
   banda de autobuz (Luni, 26 august 2019, 21:19)

   veganu [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Prima banda de pe Decebal este de autobuz, la fel ca pe bd Unirii. Bineinteles ca mereu a fost parcare pe Decebal, iar pe bd Unirii autobuzul sta la coada dupa masini.
   • +3 (3 voturi)    
    chiar si asa (Luni, 26 august 2019, 22:42)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui veganu

    Nu era grav traficul pe Decebal cand era deschis full, chiar daca se parca pe banda 1 (nu in spic). Exceptie insa benzile de facut la dreapta de la intersectia cu Delea, care erau ocupate cat sa ingreuneze traficul, sau parcatul in statia de autobuz, ceea ce forta soferul STB sa opreasca pe banda 2. Seara insa ajung sa parcheze bajetii de bajeti pe banda 2, ca ei vor fix in dreptul terasei. Am remarcat ca se supi cand raman fara oglinzi :D
 • -7 (15 voturi)    
  daca se rezuma (Luni, 26 august 2019, 14:55)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  la cei care parcheaza in statii stb, pe treceri sau care blocheaza transportul in comun, intrarea in spitale e f ok. Daca insa vor incepe sa hinghereasca la sange e alta treaba.... Dpmdv la cati ciobani sunt care fac cele de mai sus e suficienta treaba pentru echipajele de ridicat ca sa nu mai fie nevoie sa se ia si de altii.
 • +11 (17 voturi)    
  Cora Lujerului (Luni, 26 august 2019, 14:58)

  un domn [utilizator]

  numerosi Croncani cu Loganuri galbele sub Obladuirea DUamnei Gabi ocupa TOT spatial destinat pietonilor, evident hinghereala auto NU trece pe acolo
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 august 2019, 15:15)

  [anonim]

 • +7 (11 voturi)    
  Bravo (Luni, 26 august 2019, 15:48)

  Manodragon [utilizator]

  Foarte bine! În sfârșit puțină normalitate. Să mai cumpere platforme. 6 mi se par prea puține
  • -3 (5 voturi)    
   Nu sunt puține. (Luni, 26 august 2019, 17:05)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Manodragon

   Nu sunt mulți cei care încurcă circulația.După câteva zile de ridicare,intervențiile se vor micșora,șmecherii vor evita în locuri periculoase.Problema este că,Primăria ar trebui,simultan cu ridicarea mașinilor,să identifice și amenajeze locuri de parcare,în aceleași zone.Unii dintre contravenienți au probleme în zonă și de multe ori,în lipsa unei parcări,riscă și parchează aiurea.Soluția nu-i o luptă Primărie-automobiliști,ci disciplinare și implicare în rezolvare.
   • 0 (0 voturi)    
    de ce numai pe cei care incurca sa-i ridice? (Marţi, 27 august 2019, 18:53)

    legolas13 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Care e faza cu "cei care incurca"?
    Trebuie ridicate TOATE autovehiculele care parcheaza/stationeaza in locuri nepermise. Punct. Fara discutie.
    Iar Avocatul Poporului dovedeste, a mia oara, ca e Avocatul Penalilor si al Infactorilor. Nu conteaza ca se numeste Ciorbea sau Weber, acolo e o mafie infecta, sustinuta de PSD de ani buni...
 • +6 (8 voturi)    
  Pe trotuar cu ele? (Luni, 26 august 2019, 16:03)

  Aurel Necula [anonim]

  Stai să vezi că le mută pe trotuare. Uite ce zice in articol: „Mașinile de pe trotuar nu pot fi ridicate
  Legea spune că măsura de ridicare se aplică mașinilor oprite sau staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice. ”
 • +7 (11 voturi)    
  Tot trotuarul B-dul MAGHERU!!! (Luni, 26 august 2019, 16:10)

  stirilibere [utilizator]

  Este plin de masini parcate ilegal, erau si rulote ca in camping pe langa Sala Dalles. Au distrus borduri, garduri, dale de ciment, au pus-o miticii de-o mahala...
 • +3 (3 voturi)    
  inca o incercare (Luni, 26 august 2019, 16:50)

  gnd [utilizator]

  Acum cativa ani cand se ridicau cu firmele private se facea doar ridicare pentru maximizarea profitului fara sa se tina cont de fluidizari si etc. Adica utilajele intrau numai catre anumite puncte cheie de unde ajungeau foarte repede la locul de descarcare astfel incat sa se intoarca repede sa mai ridice inca una si tot asa. De exemplu se ridicau in permanenta de langa Petrache Poenaru( Semanatoarea), desi acolo erau cam 5-6 benzi latime si nu se parca pe 2 randuri si nici nu se deranja traficul.Motivul fiind ca firma respectiva ajungea foarte repede in Rosu unde le descarca si se intorcea iarasi. In schimb in centru unde erau linii de tramvai blocate, smecheri care blocau strazi intregi, cu greu si foarte rar ajungeau.
  De data asta poate se tine cont totusi si de utilitatea ridicarii unei masini in zonele unde cu adevarat sint nesimtiti care si le lasa aiurea, nu doar de colectarea la buget.
 • +5 (5 voturi)    
  Complex Apusului (Luni, 26 august 2019, 16:50)

  reficuL [utilizator]

  La capatul lui 336 (Complex Apusului, Militari) sunt mari semnele interzis accesul auto cu exceptia STB. Cui ii pasa? Este deja parcare publica, o amenda nu s-a dat acolo.
  • +3 (3 voturi)    
   Sectorul 6 (Luni, 26 august 2019, 17:17)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui reficuL

   a lu Mutu este Al Nimanui in ceea ce priveste o Ordine in acest sens ! de la Piata Gorjului - Veteranilor se parcheaza si implicit se deplaseaza oamenii ( pietonii ) precum in India
 • -2 (8 voturi)    
  WOW (Luni, 26 august 2019, 17:09)

  JustinCase [utilizator]

  Au ridicat 7 masini dintr-un milion jumate. Wow...
  • +5 (5 voturi)    
   just (Luni, 26 august 2019, 19:02)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

   pentru ca romanii sunt oameni cinstiti, care respecta legea. aia 7 erau singurii turisti din botswana si au vrut sa dea spaga in moneda nationala.
   n-a zis prim sinistra tarii ca trebuie sa fim solidari?.. ce-i drept, n-a specificat cine cu cine.
 • +5 (5 voturi)    
  Lângă Gara de nord (Luni, 26 august 2019, 17:28)

  martino12 [utilizator]

  este o parcare de sute de locuri, întotdeauna goală, nu poate fi folosită, nici măcar contra-cost.

  Iar taxa de 2,5 euro/ oră pentru parcare în zona 0 este aberant de mare, în Roma este 1,20 euro/ oră.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by