​DEZBATERE Cine trebuie să aibă grijă de grădina blocului: proprietarii sau primăria? La București și Iași, primăriile cheltuie zeci de milioane pentru asta. La Oradea, se ocupă proprietarii

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 16 august 2019, 18:17 Actualitate | Administratie Locala


Gradini Cismigiu 4
Foto: Facebook
Primăria Sectorului 1 a început în această primăvară să pună rulouri de gazon în grădinile blocurilor din cartierul Aviației, rulouri care au început să se usuce la puțină vreme și trebuie înlocuite. Pentru fiecare metru pătrat de gazon instituția plățește 22 de lei. Săptămâna trecută, Primăria Sectorului 6 anunța într-un comunicat de presă că dă gratuit asociațiilor de proprietari care doresc să amenajeze grădina blocului semințe de gazon. La Iași, de amenajarea spațiilor verzi aferente blocurilor se ocupă Primăria și plantează în principal gazon. Costurile se ridică undeva la peste 20 milioane lei/an, incluzând parcurile. La Oradea, grădina blocului este în responsabilitatea locatarilor, la fel și salubrizarea parcărilor de reședință, aceștia primind 10% din încasări de la primărie pentru întreținere.

Este mai bine ca primăriile să cheltuiască zeci de milioane de lei pentru această operațiune sau sarcina să cadă în grija proprietarilor, iar spațiul să devină unul al comunității? Un exemplu din cartierul Cișmigiu arată că și acest ultim scenariu este posibil.

Cum se întâmplă în București

Sectorul 1

Primăria Sectorului 1, prin Administrația Domeniului Public, a pus începând cu luna iunie rulouri de gazon în curțile mai multor blocuri din cartierul Aviației. Pe lângă discuția legată de utilitate, după câteva zile acesta a început să se usuce. Potrivit datelor furnizate de instituție la solicitarea HotNews.ro, la vremea respectivă, pentru furnizare și montarea rulourilor de gazon au fost plătiți 22 de lei pe metrul pătrat. Reprezentanții instituției au comunicat că firma care a făcut lucrările va înlocui gazonul uscat pe propria cheltuială.

Imaginile cu gazonul uscat au fost surprinse în curtea blocului de pe strada Aviator Burileanu nr. 6. După cum se poate vedea, gazonul este plantat sub copaci și nu are sistem de irigații.
O parte din locatari nu înțeleg de ce a fost nevoie de o asemenea investiție, deoarece înainte acolo era vegetație.

”Pe lângă faptul ca în sine mi se pare dubios să pui gazon în jurul unor blocuri unde era deja vegetație, l-au pus și foarte superficial și, desigur, fără vreun sistem de irigații, ca dovadă, după 3 zile, se usucă. Mi se pare o mare bătaie de joc”, a declarat Alexandra, unul dintre cetățenii care ne-au sesizat cazul, pentru HotNews.ro.

USR Sector 1 a analizat contractele ADP Sector 1, referitoare la spațiile verzi ale Sectorului 1, și a constatat că în anul 2018, ADP Sector 1 a contractat peste 1 milion de metri pătrați de gazon. Angajarea cheltuielii s-a făcut la nu mai puțin de 50 milioane lei, bani pentru cumpărare, montarea, tunderea și întreținerea gazonului. Acest lucru s-a făcut la prețuri variind de la un furnizor la altul, uneori spre dublu, între 22 lei/mp și 40 lei/mp,
potrivit sursei citate.

Sectorul 6

Primăria Sectorului 6, prin Administraţia Domeniul Public şi Dezvoltare Urbană (ADPDU), a anunțat recent că va distribui gratuit semințe de gazon asociațiilor de proprietari, pentru a înverzi grădinile blocurilor.

„Aceasta este o şansă uriaşă prin care Sectorul 6 creşte verde. Suprafaţa spaţiilor verzi se poate majora considerabil în perioada următoare prin demararea acestei campanii la care pot adera absolut toate asociaţiile de proprietari din Sectorul 6. Aşa cum am promis, fac tot ceea ce se poate pentru dezvoltarea suprafeţelor verzi întrucât susţin crearea unui mediu cât mai sănătos, pentru familiile noastre. Pe lângă distribuirea gratuită a semninţelor de gazon, lucrătorii ADPDU vor instrui preşedinţii şi administratorii de bloc cum să amenajeze şi să întreţină gazonul pentru a obţine cele mai bune rezultate”, a declarat Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6.
Seminţele de gazon sunt distribuite asociaţiilor de proprietari din sector pe bază de proces verbal de predare-primire, împreună cu instrucţiunile aferente pentru amenajare propice în grădina blocului de locuinţe, după ce, în prealabil, terenul a fost salubrizat de lucrătorii ADPDU.

În Sectorul 6 sunt aproximativ 2.200 de asociaţii de proprietari care pot beneficia GRATUIT de seminţe de gazon pentru a creşte suprafaţa verde a sectorului.

Un kilogram de semințe de gazon costă între 6 lei și 40 de lei, în funcție de calitate și soi.

Un exemplu de bună practică în zona Cișmigiu

În București există și un exemplu de bună practică în care locatarii au avut inițiativa de a amenaja singuri grădina blocurilor, cu fonduri private.

Este vorba despre proiectul Grădina cu Oameni Cișmigiu, demarat în 2017 și implementat de echipa de voluntari din Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu. Totul a pornit de la faptul că o parte dintre locatari nu au dorit să cotizeze pentru amenajarea grădinii blocului Liric de lângă Parcul Cișmigiu, iar cei care doreau amenajarea au scris un proiect, au obținut un mic grant și s-au apucat de treabă. În cadrul proiectului s-au amenajat până acum 5 grădini din zonă, se măsoară nivelul de zgomot, s-au adus stupi și se face apicultură în mijlocul orașului, iar din când în când au loc ateliere de ornitologie și educație ecologică. Scopul proiectului este mobilizarea comunității pentru a îngriji mai bine spațiile verzi din jurul blocurilor și ridicarea nivelul de conștientizare asupra unor probleme legate de sănătate, sustenabilitate și mediu înconjurător.


Alex Opriță, unul dintre inițiatorii proiectului, a povestit pentru HotNews.ro cum s-au petrecut lucrurile.

”Noi ne-am apucat acum 3 ani și ideea de bază de la care am pornit a fost că doream să amenajăm curtea blocului unde locuim. Cei de la Asociație nu erau dispuși să finanțeze și am zis că dacă vrem ca lucrurile să se întâmple, trebuie să găsim finanțare. Am scris un proiect, am aplicat la un micro-grant, am făcut un mural în curtea interioară și așa mai departe. După aceea am zis să profităm de ocazie și să vedem dacă ar merge să lansăm un grup de inițiativă civică în cartier. Am lansat și grupul, am aplicat pentru un grant și mai mare, pe 3 ani, din care face parte și acest proiect cu amenajarea grădinilor. Eu grădinăream în fața blocului și mă enervam pentru că trecea lumea pe lângă mine și cei mai în vârstă ziceau ”Ce drăguț că tinerii fac, că nimeni nu face”, dar nici ei nu făceau. Așa am zis să facem acest proiect care este orientat pe 5 direcții: ecologie urbană, grădinărit, ornitologie, apicultură, poluare fonică”, a explicat Alex.

Acesta consideră că grădinile din fața blocurilor au un potențial foarte mare, care nu este exploatat.

”Grădinile din fața blocurilor au devenit doar un spațiu de tranzit, ele nu mai sunt folosite și ideea noastră a fost că fiecare are un hobby legat de natură și cum ar fi ca acest spațiu public, pe care nu-l percepe nimeni ca al nostru, să devină al nostru, iar acolo să ne putem manifesta o pasiune în mod constructiv, pentru ecosistem și comunitate. Ne-am propus să facem din aceste spații neîntreținute, neîngrijite, un fel de magnet pentru comunitate, să-i convingem pe oameni să se ocupe. Ca evenimente, avem ateliere de grădinărit primăvara și toamna, ne-am ales 4-5 grădini, în care plantăm, curățăm, săpăm și schimbăm fața grădinii cu un peisagist. Dar oamenii nu prea udă, nu se implică, chiar dacă folosesc spațiul”, povestește Alex Opriță.
În ceea ce privește costurile, acesta spune că dacă oamenii doresc, o pot face fără nicio investiție, doar cu câteva unelte de grădinărit.

”Să amenajezi o grădină poate costa de la nimic până la cât vrei tu. Poți să înmulțești plantele de la alte grădini din cartier sau din a ta și nu te costă nimic, doar timp, mânuși și unelte. Poți să investești mai mult, să tai, să faci plantări, să elimini speciile invazive, sistem de irigare. Ne-am lovit și noi de chestia cu gazonul, dar i-am convins pe cei de la ascociația de proprietari să nu accepte. Ne-am terzit cu niște șanțuri săpate în fața blocului, pentru irigații, dar am zis nu, apoi au venit și le-au stupat. Noi nu ne-am dorit să punem gazon, am păstrat mai sălbatic, am folosit plante locale. Nu cred că este bine să ne dorim tipul de amenajări din Marea Britanie fiindcă ei au altă climă, iar la noi întreținerea ar costa foarte mult”, a mai explicat Alex Opriță.

Acesta crede că de întreținerea grădinilor blocurilor trebuie să se ocupe locatarii, iar Primăria trebuie să le pună la dispoziție și o cotă parte din banii pe care îi alocă acum pentru această activitate.

”Din punctul meu de vedere ar fi drăguț să se ocupe locatarii de grădina blocului, dar nu toți sunt dispuși, dar cred că la nivel de politici publice trebuie încurajați cei care fac asta, dacă cineva vrea să-și asume spațiul public din fața blocului, să i se dea cota parte care revenea ADP-ului pentru acel spațiu, ei pot calcula cât costă întreținerea pe mp, și să ai niște resurse să investești, fiindcă ai nevoie de niște bani. Noi locuim într-un cartier bun, am investit mii de euro în aceste grădini și sunt locatari care nu doresc să ude”, a mai povestit Alex Opriță.

Oradea

În Oradea spațiile dintre blocuri au fost repartizate spre îngrijire asociațiilor de proprietari.

”Există două componente ale acestor spații: zonele verzi, unde asociația are niște indicatori de întreținere - să tundă o dată pe lună gazonul, gardurile - și parcările. Asociațiile de proprietari administrează și parcările la noi, în sensul în care Primăria le amenajează, apoi le dă spre administrare asociațiilor. Asociațiile încasează bani de pe urma folosirii locurilor de parcare, în așa fel încât 90% din bani sunt venituri ale Primăriei, fiindcă Primăria a investit bani publici în acele locuri și 10% sunt la dispoziția Asociațiilor de proprietari pentru a asigura curățenia acestor parcări”, a explicat pentru HotNews.ro primarul orașului Oradea, Ilie Bolojan.
Până recent, puteau face acest lucru doar asociațiile de proprietari care erau interesate, însă de anul trecut a devenit obligatoriu pentru toată lumea.

”Până acum noi am avut un regulament legat de aceste aspecte care stabilea această formulă de lucru neimperativă și din 850 de asociații erau vreo 50 care nu semnaseră aceste contracte de preluare. Am dat anul trecut o hotărâre de Consiliu Local cu caracter imperativ, care a fost atacată de instituția Prefectului în contencios administrativ și o instanță din Oradea a suspendat această hotărâre. Acum a anulat acel articol cu imperativ, ei fac asta în continuare, dar nu este imperativ. Noi credem că asta trebuie imperativ. Care este rațiunea? Dacă un spațiu în anumită zonă a orașului este întreținut sau nu, acest lucru îi afectează în primul rând pe riverani. Fiindcă orașul le pune la dispoziție parcări, atunci trebuie să existe și o responsabilitate a Asociației de proprietari chiar pe spațiile care nu sunt proprietatea asociațiilor, dar care țin de imediata proximitate. Exact cum cetățeanul de la casă are obligația prin lege să-și tundă gazonul din fața casei până la limita cu bordura drumului, pe cale de consecință și cei de la blocuri trebuie să-și întrețină spațiile din jurul blocurilor. Legea încă nu stabilește această chestiune imperativ, este o zonă de vid, nu este clarificată. Dacă oamenii care locuiesc la casă au această obligație, și cei de la bloc trebuie să o aibă, fiindcă ei folosesc acele spații. Plus că este o chestiune de deformare a unei conștiințe de cetățean, domnule sunt coresponsabil, nu să vină statul. La noi Primăria se ocupă de spațiile verzi mari dintre blocuri, părculețele. Conceptul este că niciun metru pătrat din oraș nu este în țara nimănui. Trebuie să aibă un responsabil”, a explicat Ilie Bolojan.

Asociațiile de proprietari pot plăti o firmă să se ocupe de grădină sau o poate face un locatar, fie voluntar, fie plătit.

Iași

La Iași, Primăria se ocupă de întreținerea grădinilor din jurul blocurilor, aceasta fiind o promisiune de campanie a primarului Mihai Chirica.

”Noi ne-am apucat de un an și jumătate de amenajarea spațiilor publice din jurul blocurilor. A fost fost o promisiune de campanie că voi încerca să fac administrația de proximitate, adică să mă duc de pe proiectele majore pe care le abordează de fiecare dată primarii, să mă duc spre problemele locale, fiindcă problema cea mai gravă a unei comunități mici, cum este un bloc, este dacă are o groapă în fața scării. Pentru că el cel puțin de două ori pe zi dă cu piciorul în ea, și pot să-i fac eu orice în fața Palatului Culturii, dacă el în fiecare zi dă cu piciorul în groapă, aceea este problema lui. Și ne-am apucat să facem spațiile publice, avem câteva zeci de hectare deja făcute în jurul blocurilor. Am început să tăiem gardurile vii, care în timp au îmbătrânit și au rămas niște bețe uscate în care se zgărie copiii. Punem gazon. Avem și gazon semănat, avem și rulouri, am pus și instalații de udare ca să mai economisim din timpul pe care un echipament l-ar folosi pentru udare”, a explicat Chirica pentru HotNews.ro.
Costurile sunt pe măsură. ”Cheltuim destul de mult, gazonul montat ajunge până la 4 euro/mp. Sumele anuale pe care le investim în întreținerea spațiilor verzi depășesc cam 20-22 milioane lei pe an - parcuri și grădinile din jurul blocurilor”, a mai spus primarul.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13481 vizualizari

 • +4 (26 voturi)    
  gradina blocului (Vineri, 16 august 2019, 18:20)

  lambda [utilizator]

  de gradina blocului ar trebui sa se ocupe asociatia de proprietari si sa fie amendata de primarie daca nu o ingrijeste.
  • +10 (18 voturi)    
   E a primariei (Vineri, 16 august 2019, 19:18)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui lambda

   Cum sa dea amenda primaria pentru propria gradina? Proprietarul terenului e primaria, nu asociatia de locatari. Cei din bloc au doar terenul de sub bloc, nu si cel din jur.
   • -2 (2 voturi)    
    atunci (Vineri, 16 august 2019, 22:44)

    lambda [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    sa nu mai fie al primariei: sa fie al blocului, de jur imprejur. Nu vad numai amenzi, dar ceva trebuie schimbat. E greu sa incepi totul voluntar. Pentru inceput trebuie sa existe niste constrangeri. Ori, ok, nu amenzi, poate beneficii?
  • -1 (5 voturi)    
   ! (Vineri, 16 august 2019, 20:19)

   chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui lambda

   Tu vezi numai amenzi
   Nu acestea sunt solutia
  • +6 (6 voturi)    
   Ne ocupam, dar nu este a noastra! (Vineri, 16 august 2019, 21:32)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui lambda

   De gradina blocului ne ocupam noi, locatarii, respectiv adminul cu sprijinul catorava, si face o treba destul de buna.
   Dar gradina NU ESTE A NOASTA!
   Noi avem in cota indiviza si platim impozit numai pentu TERENUL DE SUB BLOC, restul fasiei verzi de 2-5 m latime este a Primariei, chiar daca noi punem flori sau pomi acolo.

   Asta a fost clarificat la sfasitul anilor '90, cand a fost montat un mare stalp pentru panouri de reclama, la coltul blocului.
   Am aflat ca veniturile pentru publicitate le incaseza Primaria de sector, deorece gradin blocului ii apartine!
   • +1 (1 vot)    
    Iasi (Sâmbătă, 17 august 2019, 8:46)

    florinos [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

    Ce gargara cu orasul Iasi, Chirica a schimbat florile de pe pietonal de 3 ori in acest an desi nu erau ofilite iar legat de gradina blocului, doar in cateva zone au implementat acest proiect, in general a selectat 2-3 blocuri dintr-un cartier si au pus role de iarba cu care s-a laudat cateva luni.

    La ce buget are orasul Iasi ar trebui sa implementeze in tot orasul dar primarul are alte afaceri, combinatii, doar este PSDist desi se da dizident.
 • -17 (23 voturi)    
  cum cine? (Vineri, 16 august 2019, 18:27)

  cucuveauamov [utilizator]

  Dragniiia! dar uite cum nu face nimic! ne vedem in piata!
  • -6 (10 voturi)    
   La mici si bere.... (Vineri, 16 august 2019, 19:30)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ! ne vedem in piata!
   =================
   La mici si bere....!
   • +4 (8 voturi)    
    Spuse bravul psdist niuluk (Vineri, 16 august 2019, 22:37)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Sa nu uitati sa lasati si mizeria pe care o lasati de obicei, flacai!!
 • +12 (14 voturi)    
  Proprietarul (Vineri, 16 august 2019, 18:36)

  AdrianBorza [utilizator]

  Proprietarul e primaria, nu asociatia de locatari.
 • +8 (8 voturi)    
  Proprietarul (Vineri, 16 august 2019, 18:40)

  idna [utilizator]

  În Germania (cel puțin pe unde am stat eu până acum cu chirie) proprietarul spațiului (ansamblu teren, clădire, eventual locuri parcare) este cel care angajează o firmă care se ocupă cu astfel de lucrări. Costurile, desigur, ajung apoi în chiria plătită de către chiriași (ultima factură de regularizare, cea pe 2018, arată costuri cu spațiile verzi de aproape 4000 de euro de repartizat la 42 de apartamente). Idem deszăpezire, idem administrator, idem întreținere lift, revizie lift, intervenții de urgență persoane blocate în lift, schimbare repartitoare (nu le verifică), curățenie casa scării, spălare geamuri exterioare clădire, coșar, verificare centrală clădire, impozit clădire și teren, costuri cu asigurarea clădirii, etc... Totul arată cât se poate de îngrijit dar costurile sunt pe măsură.

  Spațiile verzi publice sunt îngrijite de către administrația locală (tuns iarba, toaletare pomi).
  • +1 (3 voturi)    
   pensii/salarii mici (Sâmbătă, 17 august 2019, 8:28)

   harapalb [utilizator] i-a raspuns lui idna

   Pai daca te duci la amaratii nostri si le ceri cate 100 de euro pentru nu stiu ce amenajare sau deszapezire le sta inima in loc la cat de saraci sunt. Sa fim seriosi, comparatia cu Germania nu e cea mai buna.
 • +7 (7 voturi)    
  Aiurea (Vineri, 16 august 2019, 18:48)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ĂArcurile dinCopou sunt PLINE de gunoaie, iar cosurile de gunoi sunt f rare. O mizerie tipica pentru un primar interesat doar sa distruga tot in cârdasie cu mafia imobiliara.
 • +3 (9 voturi)    
  Daca (Vineri, 16 august 2019, 18:52)

  Alex S [utilizator]

  Daca ramane la mana asociatiilor va zic de pe acum ca nu se va face nimic. Ideal ar fi ca primaria sa le amenajeze si asociatia sa fie obligata sa le salubrizeze.
 • +9 (11 voturi)    
  cred (Vineri, 16 august 2019, 18:58)

  sorvas [utilizator]

  Primaria - cu conditia sa se dea amenzi zdravene pentru cei care arunca gunoi (ex. deseuri de orice fel, tigari, resturi necuratate dupa animalele de companie)

  Si ar mai fi frumos sa fie semne care sa indice aceste gesturi, actiuni ca fiind interzise.

  Dar foarte important sa se dea amenzile. Amenzile sa fie incurajate si de locatari. Daca ii fac poza unuia ca arunca, sa poata fi amendat pe baza dovezii.

  Singura problema e ca nu am mai vazut de foarte mult timp politisti, patrule pe jos in sectorul 5 cel putin.
 • -6 (16 voturi)    
  Ce "dezbatere", nene? (Vineri, 16 august 2019, 19:01)

  newlook [utilizator]

  "DEZBATERE Cine trebuie să aibă grijă de grădina blocului: proprietarii sau primăria?"

  ==============================

  Nu stiu daca se va ajunge vreodata ca in Romania sa "se dezbata" si altceva decat normalitatea (mai bine zis, se contesta normalitatea).
  Adica, asa cum se intampla in toata lumea, sa se dezbata variante, optiuni, nu realitatea, nu normalitatea. M
  ai nene, normalitatea/realitatea NU se dezbate, ea se aplica, se ia in considerare, atata tot. Nu dezbati daca omul are doua picioare ci, eventual, latimea trotuarului.

  Asa si aici: nu "dezbati" daca proprietarul trebuie sa aiba grija de bunul lui. TREBUIE. Punct.

  Dar, hey, ce poti sa ceri in tara in care studentii "AU DREPTUL" sa calatoreasca nelimitat, oriunde si oricat cu trenul iar cei ce contesta asta "sunt cu siguranta rusi sau din Coreea de Nord" !
 • -9 (13 voturi)    
  dezbatere?.. (Vineri, 16 august 2019, 19:08)

  pehash [utilizator]

  ce este de dezbatut? gradinile blocurilor sunt proprietate privata. deci primariile aloca bani aleator pentru intretinerea unor proprietati private.
  te doare mintea..
  • +11 (11 voturi)    
   Nu sunt (Vineri, 16 august 2019, 19:19)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Nu sunt proprietate privata, cel putin nu in Bucuresti, privat e doar terenul de sub bloc.
   • -9 (11 voturi)    
    Citeste titlul articolului, prietene (Vineri, 16 august 2019, 19:33)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Citeste titlul articolului, prietene. Ce scrie acolo: "Proprietarii sau..."

    Deci HN asta dezbate: Daca proprietarii trebuie sa aiba grija de bunul lor.

    Ce spui tu, poate fi adevarat, dar e pentru alt articol. Aici, romanii "dezbat"...te rog frumos!
 • +11 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 16 august 2019, 19:09)

  Criminal in paralel [anonim]

 • +15 (15 voturi)    
  plantati copaci, lasati gazonul pentru stadioane (Vineri, 16 august 2019, 19:23)

  U_swamp [utilizator]

  Sintem nebuni? 1000 de mp de gazon absorb cantitatea de CO2 eliberata de o un om/zi. Iarba arata frumos, tine o oarecare umezeala in sold dar nu se poate compara cu rolul unui copac cu coroana bogata in absorbtia CO2 si producerea de O2 si absortia de apa din subsol. Gazonul trebuie intretinut iar udarea ierbii cu apa din reteaua de apa potabila e o timpenie uriasa. Copacii nu necesita, de regula, o ingrijire pretentioasa.. Un copac de 40 de ani poate retine o tona de CO2 anual.
 • +1 (1 vot)    
  ar trebui ca locatarii sa aleaga. (Vineri, 16 august 2019, 20:20)

  g01an [utilizator]

  daca este adiacenta unei zone publice, atunci primaria ar putea sa se ocupe daca locatarii nu vor asta, dar daca prefera sa amenajeze singuri gradina respectiva ar trebui sa aiba optiunea asta si nimeni sa nu le poata face nimic (in afara de reguli elementare care se aplica partilor comune si pe care ar trebui sa le respecte).

  din pacate, situatia este mai complicata pentru ca o parte din infrastructura orasului se afla in aceste zone si din cand in cand mai trebuie executate lucrari.
 • -1 (3 voturi)    
  Daca se ocupa asociatia... (Vineri, 16 august 2019, 20:33)

  gugurila [utilizator]

  Atunci asociatia decide ce se pune in gradina aia.

  Chirica a smuls flori si garduri vii din tot orasul ca sa puna gazon. Sa plateasca el din buzunarul lui pentru asta atunci.

  Si juridic vorbind, asociatiile nu au gradini, is ale primariei, deci nu inteleg intrebarea.
 • +4 (6 voturi)    
  Fraieri! (Vineri, 16 august 2019, 20:48)

  Jolly Roger [utilizator]

  Si aia din Oradea, si aia din Bucuresti!

  La Bacau se "retrocedeaza" terenul dintre blocuri si mai apare o vila, un bloc, un kfc! Cand o fi tot zid in zid, gata cu grija buruienilor!
 • +2 (4 voturi)    
  gradina blocului?! (Sâmbătă, 17 august 2019, 0:17)

  TrueBlue [utilizator]

  "Gradina blocului" nu exista. Face parte din proprietatea comuna spatiul cu o latime de 1.5 mp din jurul blocului. In rest vorbim despre domeniul public.
 • +3 (3 voturi)    
  Cine trebuie să aibă grijă de grădina blocului ? (Sâmbătă, 17 august 2019, 7:12)

  CristianDrafta [anonim]

  Pai spatiul din jurul blocului este proprietatea blocului sau este domeniu puiblic? Daca e spatiul blocului, au grija proprietarii ( ma rog, asociatia ) dar ma indoiesc ca ar fi spatiu proprietatea blocului, pentru ca daca cel de la parter isi face acolo gradina proprie vine primaria si spune ca e domeniu public...si te amendeaza...Deci trebuie lamurita problema apartenentei acelui spatiu din jurul blocului. Daca e domeniu public ar trebui sa vedem si pe cei care strang gunoiul pe acolo, caci pentru asta platim la primarie taxa de gunoi...ar trebui sa-i vedem iarna sa dea o mana de ajutor si la dezapezire, macar pe trotuare ( nu sa faca primaria totul, dar sa dea o mana de ajutor proprietarilor, caci alte dotari are o primarie fata de o amarata de asociatie ).
  • +3 (3 voturi)    
   Prblema ESTE lamurita (Sâmbătă, 17 august 2019, 8:57)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui CristianDrafta

   Cel putin aici in Capitala, noi locatarii avem in cota indiviza njumai terenul DE SUB BLOC si eventual fasia de beton de 50 cm din jurul blocului, care este sub balcoane.
   Restul este spatiu public, este al Primariei, chiar daca pe cei doi, patru, sau in cazuri fericite zece metri de spatiu verde exista asa-numita "gradina blocului!"
 • +3 (3 voturi)    
  gradina (Sâmbătă, 17 august 2019, 9:39)

  Werwolf1 [utilizator]

  Poi daca e a asociatiei de locatari atunci de ce a intrat primaria in ea si a ras mai mult de jumate ca sa faca parcare ? Nu imi amintesc sa fi fost intrebat daca sunt de acord dar e posibil sa ma insel. Asa . la mine la bloc si-a facut o tanti de la parter gradinita de flori (nimic rau in asta ) si sta de paza sa nu care cumva sa treaca cineva p-acolo (asta ma deranjeaza) .Uneori vreau sa il duc pe ala mic sa se joace la umbra si apare la geam si supravegheaza . Ii voi explica politicos ca nu este gradina dansei si daca vrea sa pazeasca ceva poate sa stea in parcare sa isi pazeasca masina .Pe de alta parte am vazut ceva dragut intr-o gradina care a scapat de masacru : oamenii din bloc au pus flori si tot felul de ornamente si jucarele pentru copii si au facut un fel de mini parc pentru piticii din bloc .
 • +3 (3 voturi)    
  legal sau practic? (Sâmbătă, 17 august 2019, 9:42)

  bigbrother [utilizator]

  Pt ca legal Primaria are in grija gradinile blocului si ar trebui sa faca toate lucrarile periodice de intretinere, cel putin in Bucuresti.

  Practic, multe blocuri se gospodaresc singure..asta e bine si rau, oamenii s-au implicat in unele zone, in alte zone n-o fac deloc iar la altele gradinile arata ca la circ, fiecare "gradinar" punand acolo orice i-a trecut prin cap, dupa gust.

  De aici discutii, polemici si certuri, mai ales daca se pun bancute si scaune in acele gradini langa ferestrele oamenilor.

  Parerea mea este ca primaria ar trebui sa ramana in continuare cu aceasta treaba. Exista mana de lucru, utilaje, bani din impozite, o viziune unica, pana la urma d'asta sunt departamente in primarii strict pentru asa ceva. Ca exista si coruptie si se fura in draci, aici deja ar trebui sa intre politia pe fir.
 • +3 (3 voturi)    
  In Timisoara e la fel (Sâmbătă, 17 august 2019, 11:31)

  Soro [utilizator]

  Primaria din Timisoara nu a mai avut grija de spatiile verzi de jumate de an. Orice spatiu verde arata de parca ar fi pe marginea unui drum comunal sau chiar mai rau. Nici locatarii nu au grija. Avem atatia oameni care nu fac nimic, stau in apartament toata ziua si se uita la seriale. Motivul asta cu "nu e al meu deci nu fac nimic" e jalnic. Eu amenajez in fata casei tot spatiul verde disponibil (20mp) si nu-mi ia mai mult de jumate de ora pe saptamana. Nu am bani sa platesc o firma dar jumate de ora cred ca-si permite orice asociatie de locatari. Din 10-20 de apartamente pe o scara de bloc nu se gaseste nimeni sa puna o ora pe an pentru spatiul ala. O ora pe an de apartament. Atat e necesar pentru spatiul verde al unei scari. Mai bine traim in jeg si mizerie si ne plangem decat sa punem mana. Sa rupi o frunza uscata sau o buruiana, sa tai niste crengi uscate la un pomisor de 2m poti face si daca ai 70 de ani.
  Compara cineva cu Germania. Poate e putin exagerat dar noi suntem in extrema cealalta, nu am pune mana nici sa ridicam o hartie de jos.
  Nu uitati: "schimbarea incepe cu tine".
 • +2 (2 voturi)    
  buna comparatia... (Duminică, 18 august 2019, 8:48)

  Coresponedntu [utilizator]

  Bucuresti, lol... sau mai bine zis Bukresh cum se numeste capitala in limba turca, limba stapanilor care au ales locatia actuala din mlastini a vagaunii puturoase...Poate fi numit si Bucurestiabad ca oricum aduce a oras de Orient Mijlociu daca luam in considerare densitatea populatiei , praful si mizeria ... Deviza locuitorilor maestri ai cersetoriei este : SA MI SE DEA, SA MI SE FACA, SA FIU SERVIT, NU MI S-A DAT, NU MI S-A FACUT, NU AM FOST SERVIT.. cum poti sa compari mentalitatea locuitorilor oraselor din Ardeal care au cat de cat o istorie europeana, desi influenta occidentala s-a mai sters in anii comunismului, cu cea a mahalagiilor de pe malurile Dambovitei? Din cauza lenei locuitorilor tot ce se poate realiza simplu si ieftin devine mai scump in BuKresh pentru ca este necesara implicarea autoritatilor locale...
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 18 august 2019, 12:03)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by