​Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, marți pe Facebook, că a semnat contractul pentru realizarea parcării de tip park&ride de la intersecţia şoselelor Pantelimon şi Vergului, durata construcţiei fiind estimată la 12 luni, cu un cost de 21 de milioane de euro. Proiectul este unul vechi, din 2011, iar lucrările ar fi trebuit terminate în 2014.

PUZ parcare Pantelimon 2Foto: Hotnews

Parcarea, care va avea o capacitate de circa 500 de locuri, urmează să fie realizată în 12 luni, iar valoarea investiţiei va fi de aproximativ 21 de milioane de euro. Construcţia va fi realizată de Asocierea "Tehnologica Radion, TIAB şi VIA Proiect".

În decembrie anul trecut, HotNews.ro scria că primarul Gabriela Firea a anunțat în mai multe rânduri că lucrările vor începe în 2018, însă la fața locului, se afla doar o groapă, săpată acum câțiva ani. Cum explicau reprezentanții municipalității situația?

”Parcarea de la intersecția Pantelimon-Vergului face parte din Obiectivul de Investiții "Reabilitare Sistem Rutier cu Linii de Tramvai pe Șos. Pantelimon și Șos. Iancului". Inițial, în anul 2011, proiectul a prevăzut construirea unui pasaj+parcare subterană cu regim de înălțime 2 niveluri subterane+copertină, cu un număr aproximativ de 320 locuri de parcare, iar lucrările ar fi trebuit să fie demarate în anul 2012, conform ordinului de începere a lucrărilor. În urma studiilor de teren efectuate la faza de proiectare, s-a constatat că pânza freatică depășește cota fundațiilor și acționează ca o presiune hidrostatică asupra pereților de incintă și a radierului, lucru care a determinat schimbarea soluției tehnice de proiectare a parcării. Astfel, s-a propus construirea unei parcări supraterane și terminal STB Park&Ride, regim de înălțime 2 etaje+terasă, cu un număr de aproximativ 498 locuri de parcare. Având în vedere schimbarea soluției tehnice, este necesară întocmirea unui act adițional la Contract în vederea negocierii noilor prețuri. După semnarea acestuia, se va putea emite Ordinul de începere a lucrărilor. Durata de execuție a lucrărilor este de 16 luni de la data demarării acestora”, se arată într-un răspuns trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Parcarea face parte din proiectul de reabilitare a Șoselelor Iancului-Pantelimon și trebuia terminată la finalul anului 2014. Inițial, primăria a vrut să facă parcarea subteran, iar apoi a schimbat proiectul și a decis să o facă suprateran. În plus, șantierul a fost blocat din cauza întrării în insolvență a constructorului, apoi au fost probleme cu consultantul.