Depoul din Piața Victoriei va fi desființat, iar terenul transferat la STB pentru valorificare / Opoziția acuză un tun imobiliar

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 31 iulie 2019, 12:14 Actualitate | Administratie Locala


Depoul RATB Victoriei
Foto: Google Maps
Depoul din Piața Victoriei va fi desființat, iar tramvaiele vor fi mutate la depoul din Titan, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat miercuri cu 30 de voturi de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General. Potrivit documentului, terenul rămas liber, aproape 35.000 mp, va ajunge la Societatea de Transport București (STB), printr-o majorare de capital. Societatea va decide ce face cu el, respectiv va putea încheia contracte de administrare, asociere în participațiune, parteneriate public-privat, potrivit sursei citate.

La ultima ședință de Consiliu General, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, după mai multe acuzații din partea opoziției, că ar fi ”un tun imobiliar”. Oricum proiectul nu ar fi fost adoptat fiindcă avea nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, deci și de opoziție. Noutatea este că după modificarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență de către Guvernul Dăncilă proiectul a fost aprobat cu majoritate absolută, doar cu votul majorității PSD-ALDE.

Terenul depoului Victoria este unul dintre cele mai valoroase din București și a fost vânat constant în ultimii 30 de ani de rechinii imobiliari. În mod clar, este discutabil dacă este oportun ca un teren atât de valoros în plin centru al orașului să fie ocupat de un depou, dar transferul unui asemenea bun, al cărui preț poate ajunge și la 2.500 de euro/mp, la STB, fără un plan clar, este controversat și ridică mai multe semne de întrebare.

„Se aprobă trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al Municipiului Bucureşti a imobilului situat în București, strada Mexic nr. 19 - Depou Victoria, compus din teren în suprafață de 34.748 mp și construcții. Se acordă mandat special reprezentanţilor Municipiului Bucureşti în Adunarea Generală a Acționarilor societății Societatea de Transport Bucureşti STB S.A. să aprobe majorarea capitalului social în condițiile stipulate în art. 215 din Legea 31/1990 în vederea obţinerii de către STB S.A. de venituri proprii, să aprobe relocarea activității Depoului Victoria pe amplasamentul actualului Depou Titan, precum și să aprobe actualizarea Actului Constitutiv al Societăţii de Transport Bucureşti STB SA”, se arată în proiectul de Hotărâre adoptat.

În expunerea de motive se arată că depoul trebuie desființat deoarece așa prevede Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 – 2030, dar și pentru ca STB să obțină venituri suplimentare.

”Scopul majorării capitalului social al Societăţii de Transport București STB S.A. prin aportul în natură a imobilului teren situat în București, strada Mexic nr. 19, sector 1, în suprafață de 34.748 mp, este de a susține activitatea societății. Prin exploatarea eficientă a imobilului teren menţionat anterior, ce urmează a fi adus aport la capitalul social al societăţii, se vor obține venituri suplimentare imperios necesare în vederea asigurării unui serviciu de transport public de călători de calitate. Astfel, STB S.A., în calitatea de proprietar, va putea încheia contracte de administrare, asociere în participațiune, parteneriate public private, etc.”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, a acuzat pe pagina de Facebook, când a apărut proiectul pe ordinea de zi a ultimei ședințe CGMB, că poate fi vorba despre un tun de zeci de milioane de euro.
 • ”Concret, STB (RATB) dorește să renunțe la depoul de tramvaie de lângă Piața Victoriei, pe care îl consideră ”generator de trafic”. Nu discut aici decizia de business a STB, dar nu cred că traficul din zona Victoriei are de suferit dacă câteva tramvaie pleacă în cursă la 4.30 dimineața sau se retrag la depoul după ora 11 noaptea. Prin această decizie a STB se ”eliberează” un teren de aproape 3,5 ha în zona zero a Capitalei, teren care valorează câteva zeci de milioane de euro și pe care la începutul mandatului doamna Firea anunța că va construi locuințe de serviciu. Astăzi însă, Direcția Generală de Investiții ne spune că ”nu are prevăzute proiecte de investiții aprobate sau intenția realizării unor astfel de proiecte”. Adică, deși municipalitatea are la dispoziție un astfel de teren unic în mijlocul Bucureștiului, nu știe ce să facă cu el: nu poate propune realizarea unei parcări, a unei școli sau a unui parc. Toate acestea în condițiile în care jumătate din companiile ilegale ale doamnei Firea își propun să cumpere terenuri și clădiri de zeci de milioane de euro. Primarul general nici măcar nu își asumă realizarea unui parteneriat cu un dezvoltator imobiliar astfel încât să ajungă să primească un număr de unități locative cu care ar mai putea rezolva o parte din cele peste 20.000 de cereri înregistrate! Deși se plânge cu toate ocaziile că a reușit împreună cu guvernul PSD să aducă Bucureștiul în faliment ”nedeclarat”, doamna Firea nici măcar nu își asumă să scoată terenul respectiv la vânzare, printr-o procedură competitivă și transparentă, și astfel să mai echilibreze bugetul municipalității! Așa că primarul general se spală pe mâini și propune ca terenul respectiv să fie ”valorificat” de către STB ”în vederea obținerii de venituri proprii”. Ce fel de venituri proprii? STB nici nu catadicsește să prezinte vreun studiu din care se aflăm ce intenționează, prin ce procedură, ce venituri va obține și pe ce perioadă! După ”afacerea” Verdi, după capitalizarea cu sute de milioane de euro a companiilor ilegale, această propunere mi se pare a fi tunul de sfârșit de mandat al majorității PSD-ALDE! Sau poate că în următoarele luni vom vedea unele și mai și”, a postat Cătălin Deaconescu pe pagina de Facebook.
Și Octavian Berceanu, consilier USR, este de aceeași părere.
 • ”Pe ordinea de zi a CGMB, pct. 29 PMB propune vânzarea depoului Victoria, din spatele Guvernului. Proiectul de Consiliu General propune trecerea din domeniul public în domeniul privat al terenului de 3.4 ha pe care e amplasat depoul după care acesta devine majorare de capital la STB, iar tramvaiele vor fi relocate la Depoul Titan. Ce omite Firea este chiar litera legii. Legea societăţilor comerciale, 31/90 prevede clar "ART. 16 (2) Aporturile în natură trebuie să fie evaluabile din punct de vedere economic. Ele sunt admise la toate formele de societate şi sunt vărsate prin transferarea drepturilor corespunzătoare şi prin predarea efectivă către societate a bunurilor aflate în stare de utilizare." Terenul, evaluat pe piaţa liberă la 100 milioane euro nu a fost evaluat de către PMB, deci procedura contravine legislaţiei, iar Firea ne cere să votăm un proiect care nu respectă legea. Astfel se pregăteşte un tun imobiliar, probabil cel mai important la sfârşit de mandat”, a scris Berceanu pe pagina de Facebook, înainte de ședința CGMB din luna iunie.
Imediat, primarul General, Gabriela Firea, a anunțat că îi va acționa în judecată pe consilierul general USR Octavian Berceanu precum și pe consilierul general PNL Cătălin Deaconescu pentru că au afirmat pe rețelele de socializare că această ar pregăti "un tun imobiliar, probabil cel mai important la sfârșit de mandat", dar și ”pe cei care au ales să preia întocmai această informație falsă”.

"Este inadmisibil că din ignoranța sau prin ignorarea voită a adevărului, un consilier general USR și un consilier general PNL să facă acuzații atât de grave, false și lipsite de fundament. Politică nu scuză mijloacele! Îi voi acționa în judecată pe cei doi domni care, deși se puteau edifica citind cu atenție proiectul de hotărâre sau aveau posibilitatea să îl interpeleze pe directorul STB pentru clarificări, au preferat să arunce în spațiul public acuze injuste și care aduc grave prejudicii de imagine atât mie, că Primar General, cât și Primăriei Municipiului București. De asemenea, îi voi acționa în judecată pe toți cei care au preluat această informație falsă, fără să se documenteze cu privire la realitatea acestui fapt. Subliniez faptul că nu s-a pus nici un moment problema vânzării depoului Victoria, ci se intenționa, conform legislației în vigoare, că acest teren să între în patrimoniul Societății de Transport București", a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea spune că directorul general al Societății de Transport București, Andrei Creci, a explicat că nu va vinde terenul, iar cu toate acestea consilierul general USR Octavian Berceanu, a scris că este vorba despre un tun imobiliar.

"Nu s-a pus niciodată problema vânzării acestui teren nici de către Primăria Municipiului București și nici de către STB. Cu acest teren se dorește să se facă aport în natură la capitalul social al STB, adică se propunea intrarea terenului în patrimoniul Societății de Transport București. În opinia mea, așa ar trebui să se întâmple cu toate depourile și autobazele STB: să fie scoase din domeniul public, trecute în domeniul privat și să devină aport la capitalul social al STB. În prezent, niciunul dintre depouri nu este în patrimoniul STB, cu excepția clădirii unde este sediul STB. Nimic altceva nu este în patrimoniul societății de transport, ci în domeniul public al municipalității.

Acest lucru se intenționa prin proiectul de hotărâre respectiv: scoaterea din domeniul public și trecerea în domeniul privat și aducerea că aport în natură la capitalul social al STB, pentru a se dezvolta ulterior și a aduce noi venituri. Subliniez faptul că acest teren nu poate fi înstrăinat nici de către STB și nici de către Primăria Capitalei, pentru că reprezintă capital social", a explicat Andrei Creci.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11268 vizualizari

 • +9 (21 voturi)    
  Obraznică vinitura. Și tupeistă. (Miercuri, 31 iulie 2019, 12:18)

  Raoke [utilizator]

  Oricum, miticii au ceea ce-au votat.
  • +9 (17 voturi)    
   tu nu intelegi ca nu noi am votat-o.. (Miercuri, 31 iulie 2019, 13:17)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

   ea a iesit primarita cu 16% din sufragii...mai putin decat orice primar de dupa revolutie.
   a iesit primarita cu largul concurs al PSD care au profitat de starea de lehamite a oamenilor si au dat o lege cu alegerea primarilor din primul tur.
   Daca se facea turul 2, cred ca si eu daca candidam, ii luam fata lui Firea.
   • -5 (9 voturi)    
    Dar cine-a votat-o? (Miercuri, 31 iulie 2019, 14:02)

    Raoke [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Ăia din Cluj? Din Brașov?
    16% dintre mitici. Deci miticii.
   • +4 (4 voturi)    
    Ba au votat-o (Miercuri, 31 iulie 2019, 16:21)

    Kap [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Au votat-o ăia 16% anteniști plus cei 67% lehamitici, care aveau treburi mai importante în ziua aia. Deci ne-am luat-o toți din cauza lor, per total pe merit.
    Și am așa o pornire să doresc niște eșecuri răsunătoare care să-i încununeze matracucei zburarea din primărie la anul. Și care să mai trezească niște adormiți până la anul ca să se ducă naibii la vot și să caște ochii und epun ștampila.
 • +21 (21 voturi)    
  Este EVIDENT un tun imobiliar (Miercuri, 31 iulie 2019, 12:21)

  Silvius88 [utilizator]

  Problema este mecanismul prin care se poate da acest tun imobiliar .Cei implicati stiu ca noi stim ca ei dau un tun imobiliar. Nu le este frica. Aici e problema. Opozitia trebuie sa arate acest mecanism.Trebuie sa arate vulnerabilitatile legilor. Trebuie sa arate cum eludeaza legea. Trebuie sa intervina cu modificari ale legii.Trebuie sa cheme bucurestenii la rezistenta impotriva hotiilor de primarie.
  • +10 (10 voturi)    
   si-a tras psd legi (Miercuri, 31 iulie 2019, 12:50)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Silvius88

   si-au stras si SS, IJ, ICCJ, DNA, CSM.. .cine sa-i prinda?!

   nu vezi ca se apuca de furt PE FATA... la cateva zile dupa ce coruptia si legile lor au omorat niste copii?!
  • 0 (0 voturi)    
   Bucurestenii (Joi, 1 august 2019, 19:25)

   Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui Silvius88

   Ce bucuresteni sa cheme? Bucurestenii astia, care voteaza de 30 de ani, FSN-PDSR-PSD-ALDE? Bucurestenii astia, care traiesc doar din ce se vehiculeaza prin mass-media de casa ale partidului-stat si care-si ignora viata reala si conditiile de trai din ce in ce mai saracacioase? Masa de manevra este aceeasi de 30 de ani. Partidul stat, stie ca se poate baza pe ea, indiferent de cat de mult rau i-ar face!
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 iulie 2019, 12:23)

  [anonim]

 • +7 (9 voturi)    
  da (Miercuri, 31 iulie 2019, 12:38)

  subcultura [utilizator]

  sa fie valorificat pt amwenajarea unei parcari supraetajate pentru locuitorii din zona pe un colt si ca parc in restul spatiului.

  cam asta ar face o administratie publica normala, nu una mafiota.
 • +7 (7 voturi)    
  e clar (Miercuri, 31 iulie 2019, 12:49)

  liviu_ [utilizator]

  (cumulat cu stirea cu alea 20 de companii ale primariei), firea si psd STIU ca nu mai pupa MULTA vreme de acum incolo bucurestiu (probabil nici romania) si FURA ACUM CAT POT DE MULT!!!
 • +7 (7 voturi)    
  nu-l vinde... (Miercuri, 31 iulie 2019, 12:59)

  hdd [utilizator]

  normal mă că nu-l vinde... îl face pierdut!

  tre' s'o dăm pe cotârla asta jos neapărat

  DNA doarme?!?!
  • +6 (6 voturi)    
   Este în comă.DNA. (Miercuri, 31 iulie 2019, 13:09)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Cine nsă mai intervină?Nu au curaj.Așa sa întâmplat și în cazul Caracal.Poliția și procuratura nu au avut curaj să intervină,pentru-că încălcau o lege dată de PSD-ALDE.Infractorul nu poate fi deranjat,să-i tulburi activitatea.Îl lași să termine și intervii.Dacă găsești probe înseamnă că-i fraier și merge la pușcărie să se perfecționeze.Oricum va fi eliberat repede.
  • +4 (6 voturi)    
   ai uitat (Miercuri, 31 iulie 2019, 13:42)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   ca au facut praf DNA?!
   + faza cu mandat doar in timpul zilei etc
   psd a dat legi NUMAI pentru infractori si pentru distrugerea justitiei :(
 • +6 (6 voturi)    
  Ce vrajeala cu capitalul social! (Miercuri, 31 iulie 2019, 13:07)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Cica e capital social si nu poate fi instrainat. Pai valoare lui este capital social (pasiv adica), terenul in sine este un activ care poate fi instrainat. Astia chiar ne cred tampiti?
  Sper ca acesta decizie sa fie atacata in justitie pentru a se putea sesiza si CCR privind ordonanta de urgenta pe codul administrativ.
  • -2 (2 voturi)    
   Da. De ce nu? (Miercuri, 31 iulie 2019, 14:48)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Cine i-a votat, papa de la Roma?
 • +7 (7 voturi)    
  E cu dedicatie (Miercuri, 31 iulie 2019, 13:13)

  consumator2 [utilizator]

  Pentru Voiculescu, in semn de multumire
 • +2 (2 voturi)    
  tun curat (Miercuri, 31 iulie 2019, 13:44)

  adrhc [utilizator]

  pe fata, știut de toți - de ei, de noi si fără sa-i poată opri ceva. Prostimea va înghiți eventuala vrăjeala (daca vor catadicsi s-o livreze) cum ca e in folosul cetățeanului, etc. Au guvernul, au parlamentul, au legile făcute de si pt ei; tu ce ai? nimic, pt ca asta ești
 • +2 (2 voturi)    
  Intrebare: pentru ce are nevoie STB de acel teren? (Miercuri, 31 iulie 2019, 15:00)

  bigbrother [utilizator]

  Ca depou (adica ceva ce le-ar folosi celor de la STB) nu se mai vrea sa fie. Ce vor face de fapt acolo si de ce este nevoie sa "devină aport la capitalul social al STB"? E logica pana la urma reactia consilierilor USR/PNL, daca terenul nu este folosit pentru utilitati zilnice si nici nu mai este in "grija" primariei, atunci ca aport social ar putea fi folosit pentru gajuri, vanzari sau folosirea terenului pentru cine stie ce alte chestii.

  Pe scurt, trebuie vazut ce presupune acest aport in natura, sunt cateva chichite daca se transfera dreptul de proprietate sau doar de folosinta, daca nu cumva STB va deveni companie municipala si mai ales, cat mai sta Firea la PMB, pentru ca sfarsitul anul viitor sigur n-o mai prinde acolo cu alegerile din 2020.
 • -2 (2 voturi)    
  ...sugestie... (Miercuri, 31 iulie 2019, 15:07)

  baligosul [utilizator]

  35000mp, 3.5 ha, pînă le vine vreo idee cu acel teren în centru centrului, să facă acolo o parcare cu plată, nu necesită o amenajare costisitore și zona este căutată
 • 0 (0 voturi)    
  se intelege (Miercuri, 31 iulie 2019, 17:07)

  ilie57 [utilizator]

  Posibil scenariu:

  primaria: nu vreau sa ma murdaresc. Vi-l dau voua. Stiti destinatia? V-a contactat cineva?

  stb: da, stim. Am fost deja contactati de viitorul proprietar. Ne ocupam noi. Dar dupa vanzare va rog sa ne mai schimbati numele inca o data (din STB in XTB) si sa imi cereti demisia


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by