Primăria Capitalei va reabilita Parcul Cișmigiu, monument istoric. Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați miercuri de Consiliul General, lucrările sunt estimate la circa 47 milioane lei inclusiv TVA, iar termenul de execuție este de 36 luni. Parcul are 15,7 ha, în acest moment este neîngrijit, iar de-a lungul timpului a pierdut o parte din arborii valoroși plantați inițial.

CismigiuFoto: USER UPLOADED

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că nu se vor face defrișări.

"Dacă cineva are de gând să facă defrişări, pleacă acasă. Oricum nu se va face aşa ceva cu acordul meu. Sunt unul dintre oamenii care a militat şi în Parlamentul României, ca senator, să nu se taie niciun copac de niciunde. Cu atât mai puţin aş fi de acord să facă ceea ce spuneţi dumneavoastră: defrişări masive, să intrăm cu buldozere, să nu mai intre nimeni în zonă. Creaţi o atmosferă de apocalipsă pentru un proiect atât de necesar, în legătură cu care noi avem discuţii destul de avansate să putem să intrăm pe fonduri europene. Este vorba de 10 milioane de euro şi avem şanse şi ne vom înscrie imediat la primul anunţ de fond şi nu vom sta degeaba", a declarat Firea.

Directorul ALPAB, Marius Albişor, a declarat însă că densitatea de arbori este foarte mare și nu crește iarba.

"Principala problemă a studiului dendrologic este că densitatea de arbori este foarte mare în Cişmigiu, în speţă, principalul motiv pentru care nu vedeţi iarba. Mergeţi în Cişmigiu şi o să vedeţi că nu este iarbă", a declarat Albişor.

Lucrările propuse sunt:

  • Refuncţionalizarea modului de utilizare al parcului cu prezervarea şi punerea în valoare a compoziţiilor de mare calitate ale parcului cum ar fi: ansamblul Cetății, ansamblul Movilei, ansamblul Terasei trandafirilor, ansamblul Rondului Roman cu terasele de meditație, în concordanta cu cerințele de conservare şi cu cerinţele societăţii actuale;
  • Revitalizarea peisageră a parcului prin aplicarea unor măsuri eficente şi ştiinţifice de înlocuiri, toaletări, plantări, cu punerea în valoare reciprocă atât a vegetaţiei cât şi a ansamblurilor construite şi a oglinzii de apă, element definitoriu al parcului Cişmigiu;
  • Conservarea şi punerea în valoare a tuturor elementelor şi pieselor istorice inventariate;
  • Conservarea şi protejarea speciilor şi exemplarelor deosebite de vegetaţie şi arbori.

”Intervenţiile şi folosința Grădinii Cişmigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluția sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare. Toate obiectivele şi obiectele aflate în cadrul acestui ansamblu sunt sub incidenta de protecție dată de Legea 422/2001 şi trebuie tratate cu atenţie pentru a aduce un aport echilibrat în cadrul parcului. Documentația de reabilitare a parcului istoric Grădina Cişmigiu prezintă avantajele asigurării unui confort sporit şi o calitate deosebită a spaţiului parcului, care va duce la înfrumusețarea edilitară a întregii zone a oraşului, posibilitatea desfășurării de activităţi recreative, educationale şi sportive într-un ansamblu peisager de valoare”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul Gabriela Firea.

Un alt proiect adoptat vizează construirea unui pod pietonal în Parcul Herăstrău, lângă calea ferată, acolo unde armata a construit un pod metalic provizoriu după ce în zonă mai mulți oameni care traversau pe calea ferată au fost călcați de tren. Valoarea lucrărilor este estimată la 2,2 milioane lei, iar timpul de execuție 8 luni.

”Investiția este propusă a se realiza în zona de nord a municipiului Bucureşti, amplasat pe diagonala verde albastră constituită de lacurile râului Colentina, respectiv pe lacul Herăstrău. In prezent există amenajată o trecere provizorie din elemente metalice de inventar închiriată de la Ministerul Apărării Naţionale care însa nu asigură posibilitatea deplasării ambarcațiunilor pe sub podul CF. Tipurile de lucrări prevăzute a fi executate au fost stabilite din punct de vedere tehnic şi economic cu scopul menţinerii viabilităţii, conservarea şi adaptarea structurii pietonale existente şi de siguranţă a circulaţiei la nivelul actual şi de perspectiva traficului atât pietonal cât şi cel al ambarcaţiunilor de agrement din dotarea A.L.P.A.B.”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul Gabriela Firea.