La ședința de Consiliu General de miercuri, consilerii generali vor discuta nu mai puțin de 23 de proiecte imobiliare, printre care turnuri de 25 de etaje vizavi de Piața Obor, cartiere de blocuri între case, cartiere rezidențiale în Pădurea Băneasa, dar și blocuri lângă clădiri monument istoric. Toate sunt derogări de la Planul Urbanistic General, iar o parte au stârnit numeroase controverse sau furia vecinilor.

Tudor Arghezi 4Foto: Google Maps

Cele mai importante proiecte imobiliare care vor fi discutate de consilierii generali miercuri:

Blocuri de 11 etaje în spatele Aleii Circului

Proiectul propune construirea a patru blocuri de 11 etaje, ce vor adăposti locuințe, în spatele blocurilor de 4 etaje de pe Aleea Circului, pe Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 17A/19B/19C/21. Proiectul mai propune si construirea unei clădiri cu două subsoluri, parter și etaj cu funcțiunea de spațiu comercial. În vecinătate se află Spitalul Colentina și Școala 28. Beneficiarul este Ashtrom Residents, iar proiectant Vego Concept Engineering.

Proiectul a stârnit revolta vecinilor, în faza de dezbatere publică aceștia cerând Primăriei Capitalei să nu-l aprobe:

Cristina: ”Toți locatarii din zona Aleea Circului sunt împotriva acestei construcții care va sufocă zona și așa supra-aglomerată.Vizavi, pe Vasile Lascăr ,se construiește complexul de blocuri numit C-entral, traficul este îngrozitor. Cum să mai fie permisă construcția încă unui complex de blocuri atât de aproape de o școală,un spital și de alt complex de blocuri??!!Poluarea(de toate tipurile) și traficul ne vor sufocă zona la propriu. În ce condiții vor învață elevii școlii nr.28? În praf și zgomot continuu??!! Cum se va face accesul copiilor la -de la școală??!! Acestea sunt condițiile necesare procesului de educație în școli?!! Praf, zgomot continuu? Să nu uităm că majoritatea elevilor acestei școli locuiesc în zona,deci procesul lor de învățare și creștere va fi afectat atât la școală,cât și acasă!Un Nu hotărât acestei construcții din Sos.Ștefan cel Mare nr.15,17 și 21!”

Preuteasa Florin: „Este un proiect grav dăunător pentru cei care locuiesc în zonă. Acum nu sunt locuri de parcare , se intră și se iese din zonă (cu auto) foarte greu. Este ambuteiaj și posibil să se ajungă la blocaje în trafic , stres și aglomerări umane greu acceptabil, dacă va există acest imobil . Sunt împotriva construcției ansamblului respectiv. Vom fi sufocați efectiv.”

Irina: „Un proiect ce va bloca traficul din zona deja sufocat. O școală între blocuri unde copii vor respiră numai betoane. O intrare în parc greu de accesibilă, o ieșire din complex prin față școlii, pe străduțe înguste unde elevii pot fi oricând în pericol, o înălțime a blocurilor mult peste media din zona. Un spațiu de parcare pentru mașinile din zona inexistent. O poluare fonică și olfactivă peste medii și un aer irespirabil. Pe scurt... un proiect imobiliar și comercial amplasat într un loc neadecvat, ce a trecut foarte ușor de toate persoanele de decizie ce ar fi putut schimbă ceva. Un primar ce nu se gândește la locuitorii orașului ci doar la interesele proprii”.

Blocuri de până la 25 de etaje vizavi de Piața Obor

Pe terenul fostei fabrici Aversa, pe strada Ziduri Moși nr. 25, vizavi de Piața Obor, pe circa 10 ha, proprietarul terenului dorește să construiască un ansamblu rezidențial, complex comercial și clădiri de birouri. Proiectul prevede construirea a 7 clădiri de 20 etaje, 6 clădiri de 15 etaje, o clădire de 11 etaje, o clădire de 8 etaje, 6 clădiri de 18 etaje, două de 22 etaje și 3 turnuri de 25 de etaje. Inițiatorul proiectului este Aversa SA, iar proiectant Abagiu Global Services. Proiectul este în procedură de avizare și a primit deja avizul preliminar de la Primăria Capitalei.

Blocuri de locuințe cu vedere la cimitirul Bellu

Proiectul propune construirea pe Calea Șerban Vodă, nr. 233 – 235 – 237, lângă cimitirul Bellu, a unor clădiri cu înălțimea maximă de 40 de metri, fie blocuri de locuințe cu 12 etaje, fie birouri cu înălțimea maximă de 9 etaje. Cimitirul și biserica Eroii Neamului sunt monumente istorice.

Beneficiarul proiectului este Talia Developments Two, iar proiectant KXL.

Blocuri de 12 etaje pe Str. Gheorghe Țițeica, nr. 109 – 119, sector 2

Proiectul propune construirea a trei blocuri cu 7 etaje și două blocuri cu 12 etaje pe str. Gheorghe Țițeica nr. 109-119, în spatele bulevardului Barbu Văcărescu, vizavi de Parcul Verdi. Blocurile vor adăposti locuințe și spații comerciale. Zona este una de case cu parter, parter și etaj, iar mai îndepărtat blocuri de 4 etaje.

Inițiatorul proiectului este Alexandra Turism SA, iar proiectant Metropolitan International Architects.

În faza de dezbatere publică, câțiva cetățeni au cerut Primăriei Capitalei să nu aprobe proiectul.

Dragoș Dobre: ”Dvs ați văzut această stradă Gheorghe Țițeica cât de îngustă este, deși aceasta trebuie să suporte tot traficul după bulevardul Barbu Văcărescu care scurtează și o iau pe această străduță ? Dacă va uitați la celelalte case vechi de acolo, această zona era făcută doar pentru case, nu pentru blocuri de 12 etaje care vor aglomera și mai mult această zona. Chiar nu mai avem arhitecți în orașul asta, specialiști care să spună cum și unde se mai poate construi ? Această stradă trebuie folosită doar o ruta ocolitoare a bulevardului Barbu Văcărescu, nu pentru a o aglomera și mai mult !!!!”

Claudia Pamfil: ”Propun respingerea acestui proiect de hotărâre și refacerea PUZ și regulament de urbanism aferent astfel încât:

  • a) să fie permisă autorizarea construcțiilor numai după realizarea circulațiilor propuse de această documentație sau de altele anterioare – stradă ce limitează terenul pe latura de vest-sud-vest, accesele din această stradă spre Bd. Barbu Văcărescu, lărgirea străzii Gh. Țițeica; nu este prima dată când propunerile se bazează pe circulații propuse și nerealizate (vezi prelungirea străzii Caroteni spre nord, care nu s-a realizat, dar în schimb ansamblul de blocuri de locuințe înalte din stradă Dâmbovicioarei s-a realizat fără să aibă aceste accese și posibilitatea unor circulații aferente);
  • b) indiferent de condiționarea menționată la pct a), indicatorii urbanistici propuși sunt mult prea mari pentru zonă și vor induce terenului și întregii zone adiacente, chiar și cu circulațiile propuse, o densitate mult prea mare și, respectiv, disfuncționalități și o calitate scăzută a locuirii – zone verzi prea puține, trafic intens, lipsa serviciilor și dotărilor, etc; o înălțime maximă aferentă P+5, POT max 60% și un CUT max 2,5 va respecta interesul general și condițiile zonei”.

Ansamblu rezidențial lângă facultatea Spiru Haret

Proiectul prevede construirea unui ansamblu rezidențial ce cu prinde 4 blocuri de 7 etaje și 4 de 6 etaje, în apropiere de intersecția străzii Turnu Măgurele cu Șoseaua Berceni, în apropiere de Universitatea Spiru Haret, pe strada Bucovăț, numărul 3. În zonă sunt în principal locuințe cu parter/parter și etaj.Proiectant este Conexir Roell Group, iar proiectant Materia Gri.

Două ansambluri rezidențiale în Pădurea Băneasa

Pe strada Jandarmeriei nr. 14 A și B, pe o enclavă de teren aflată practic în pădure, de dorește construirea unui ansamblu rezidențial cu blocuri de 5 etaje și supraetajarea restaurantului. Inițiator: Medusa Hote, Proiectant - Oro Design.

Pe strada Jandarmeriei nr. 2D, pe terenul fostelor sere, o enclavă în pădure, se dorește construirea unui ansamblu rezidențial cu blocuri de 4 și 6 etaje. Inițiator este Sis Events &Fun SRL, iar proiectant Dacra Studio.

Bloc de șase etaje lână Piața Rosetti, în locul unei case de 160 de ani vechime

În centrul orașului, lângă Piața CA Rosetti, zonă protejată, se dorește construirea unui bloc cu înălțimea maximă de 6 etaje. Pe teren se afla o casă în stil neo-clasic, cu o vechime de 160 de ani, demolată în 2010 pentru a face loc blocului. La vremea respectivă, Primăria Capitalei a anunțat că a dat autorizație de demolare doar pentru anexe, nu și pentru casă, deci demolarea s-ar fi făcut fără actele necesare. Pe teren a mai rămas o casă construită în anii 1930-1950.

Beneficiar este Centrum Bucharest Development, iar proiectant Urbe 2000.

Blocuri de 5 etaje în zona de case de lângă Parcul Bazilescu

Proiectul propune construirea unui ansamblu rezidențial cu blocuri de 5 etaje pe strada Jimbolia 103, în vecinătatea Parcului Bazilescu, într-o zonă de case. Beneficiarul proiectului este Scorilo Instal Construct, iar proiectant Metropolitan International Arhitects.

Bloc de 4 etaje pe strada Matei Basarab, lângă două monumente istorice

Proiectul propune construirea unui bloc de 5 etaje în spatele unei clădiri monument istoric de pe strada MAtei Basarab 61, lângă fosta casă de casătorii a Sectorului 3, și ea monument istoric. Beneficiar este o persoană fizică, iar proiectant Urbe 2000.

Roxana Wring, liderul consilierilor generali USR și membru în Comisia de Urbanism a CGMB, spune că grupul său nu va vota proiectele imobiliare.

”Observația generală este că Direcția de Dezvoltare Urbană încurajează urbanismul derogatoriu și haosul în planificarea urbană a Capitalei. Niciunul dintre PUZ-urile de pe ordinea de zi a ședinței din 31 Iulie nu se justifică din punct de vedere al interesului public. Singură lor justificare este câștigul financiar al dezvoltatorului. PUZ Ștefan cel Mare 17A a fost contestat de către locuitorii din zona care au trimis numeroase sesizări și memorii către PMB. PMB i-a ignorat. PUZ-ul propune blocuri de 11 etaje în imediată vecinătate a unei școli și a spitalului Colentina. Singura justificare a acestei densificări brutale este profitul dezvoltatorului, proiectul va înrăutăți condițiile de locuire pentru întreaga zona. Și celelalte PUZ-uri, Aversa, Someșul Rece, Litovoi, Bucovăț, Strada Înclinată, Vergului, Șerban Vodă, nu sunt altceva decât propuneri de densificare a unei zone. Primarul General și arhitectul șef semnează niște proiecte care vor genera mai mult trafic auto, mai multă poluare, mai puțin spațiu verde”, a declarat aceasta pentru HotNews.ro.

Și deputatul Nicușor Dan, vicepreședintele Asociației Salvați Bucureștiul, sesizează mai multe nereguli.

”Revine PUZ-ul pentru extinderea complexului rezidențial Stejarii din Pădurea Băneasa (Jandarmeriei 14). PUZ-ul este ilegal întrucât Legea 24/2007 interzice schimbarea funcțiunii de sere în altă funcțiune, cu excepția altor tipuri de spații verzi. Beneficiul necuvenit pentru proprietar este de 22 milioane euro. În aceeași situație juridică se găsește PUZ Jandarmeriei 2D. Pentru majoritatea PUZ-urilor Consiliul General oferă investitorilor cadoul de 20% construire suplimentară. Derogarea este prevăzută de lege pentru situații excepționale, dar a devenit, din păcate, regulă. Efectele sunt o supraaglomerare a orașului deja foarte aglomerat și câștiguri de milioane de euro pentru proprietari. De exemplu pentru PUZ Bucovăț 3 Planul Urbanistic General prevede posibilitatea de a construi o suprafață desfășurată de 34.000 mp suprafață desfășurată, iar PUZ-ul propune construirea a 41.000 mp suprafață desfășurată. Câștigul proprietarului este de 2 milioane euro”, se arată într-un comunicat de presă transmis de acesta.