Ultimul episod din povestea casei de peste 100 de ani de pe strada Visarion 8, furată bucată cu bucată: proprietarii demolează fără autorizație ultimul zid. Primăria a aprobat construirea în loc a unui bloc

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 iulie 2019, 11:29 Actualitate | Administratie Locala


Visarion 8-2007
Foto: Hotnews
Ultimul episod din povestea casei de peste 100 de ani de pe strada Visarion 8, construită după planurile arhitectului Ion Berindei, s-a sfârșit. Proprietarii demolează fără autorizație și rămășițele ultimelor ziduri pentru a face loc unei noi construcții. Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că nu era nevoie de una deoarece proprietarii au venit cu un act de la Cadastru care dovedește că pe teren nu mai era nimic. Mai mult, Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a dat autorizație de construire pentru ridicarea în loc a unui bloc cu două subsoluri, parter și 4 etaje, dând practic un final fericit unui șir de ilegalități și dând încredere celor care vor să scape de o clădire de patrimoniu ca să construiască un bloc că o pot face fără să respecte legea și fără să pățească nimic.

Povestea imobilului arată incompetența, nepăsarea și posibil corupția unui sistem care nu este capabil să-și protejeze patrimoniul.

În urma cu 12 ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8, era întreagă, chiar bine întreținută. Din 2001 imobilul a fost lăsat în paragină. În 2007, tâmplăria a fost scoasă, iar ornamentele de pe fațadă au început să se degradeze. În 2008, proprietarii au încercat să o demoleze, dar la presiunea societății civile și a presei, autoritățile au intervenit și au oprit lucrările care se desfășurau ilegal. După acest episod, casa a rămas fără acoperiș, însă fațada a scăpat întreagă. Apoi, încet-încet, imobilul a fost lăsat nepăzit și a fost furat cărămidă cu cărămidă. Anul trecut, din frumoasa casă mai erau doar câteva bucăți de zid. Acum proprietarii le demolează și pe acestea.

HotNews.ro a întrebat la Primăria Capitalei dacă a emis autorizație de demolare. Raspunsul primit este că nu era nevoie de o asemenea autorizație.

”În urmă controlului efectuat în data de 16.07.2019 de către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București la imobilul din Str. Visarion nr. 8, sector 1, s-a constatat că se intervenea la elementele rămase de la construcția ce fusese cândva pe teren, lucrări ce fuseseră recomandate de un expert tehnic atestat MDRL prin Notă tehnică întocmită în dată de 10.07.2019, pentru stoparea pericolului iminent de prăbușire. În cadrul misiunii de control, proprietatul a prezentat adresa nr. 2006/01.08.2018 a Direcției pentru Cultură a Municipiului București în care se comunică faptul că s-a analizat documentația depusă pentru “desființarea clădirilor existente pe teren aflate în stare avansată de degradare în vederea eliberării amplasamentului” și “a decis respingerea/completarea documentației, întrucât cererea este fără obiect, conform Extras de carte Funciară 42081/14.5.2018 construcția nu mai există pe teren și conform vizitei Direcției pentru Cultură a Municipiului București, construcția nu mai există pe teren conform fișelor de vot ale membrilor Comisiei””, se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanții municipalității spun că vor cere Inspecției de Stat în Construcții să verifice cazul.

”Având în vedere că reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au efectuat verificări în anul 2017 și au dispus măsuri de punere în siguranță prin Procesul Verbal de Control încheiat în data de 14.11.2017, în baza Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București va solicita acestei instituții verificarea situației actuale și dispunerea măsurilor ce se impun”, se mai arată în răspunsul Primăriei Capitalei.

În ciuda ilegalităților flagrante petrecute cu imobilul de pe strada Visarion 8 în ultimii 10 ani, pe 31 mai 2019, Primăria Capitalei a autorizat pe teren un bloc cu două subsoluri, parter și 4 etaje cu funcțiunea de locuințe colective. Beneficiarul este Bodin Claudiu Roberto, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Capitalei.

”În ceea ce privește autorizația de construire eliberată de Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului București pentru adresa de pe Strada Visarion nr. 8, precizăm că aceasta a avut la baza extrasul de carte funciară care prezintă terenul liber de construcții, situație constatată și de Comisia zonală de monumente istorice care a eliberat avizul specific necesar autorizării. Subliniem faptul că autorizația de construire este emisă în temeiul legii, cu toate acordurile și avizele necesare”, spun reprezentanții Primăriei Capitalei.

Vecinii au sesizat autoritățile deoarece la fața locului nu era panou de șantier, așa cum cere legea, pe care să fie afișat numărul autorizației de demolare.

”Și eu și vecinii, am constatat cu surprindere încă din dimineața zilei de sâmbătă 13 iulie începerea unor lucrări de demolare a resturilor de construcție din strada Visarion nr. 8 cu care imobilele noastre au limită comună de proprietate. Este o zonă protejată și cu toate acestea nu există niciun panou cu autorizația de desființare. Reprezentanții noii proprietare au refuzat să ne arate orice document care să ateste legalitatea lucrărilor, susținând că este vorba doar de o curățenie și de o punere în siguranță a zidurilor rămase. Cu toate acestea, se demolează cărămidă cu cărămidă resturile de construcții, s-a trecut și la zidurile de hotar, am fost nevoiți să sesizăm autoritățile pentru clarificarea situației. Nu avem niciun răspuns oficial până acum, invocându-se termenele prevăzute de lege. Autorizația nu este afișată în continuare, nu s-au luat măsuri de protecție a curților noastre contra căderilor de praf și de moloz care ne pun în pericol, fac aerul irespirabil, afectează spațiile verzi... Nu am făcut aceste demersuri de dragul reclamațiilor, vrem doar să ne asigurăm că lucrările de desființare de acum și cele de construcție, care înțelegem că vor urma, se fac cu respectarea legii. Mai ales că acum doi ani, proprietarul de atunci din Visarion nr. 8 decisese fără nicio autorizație să-și facă intrare și din Căderea Bastiliei și pregătise deja buldozerele!”, a declarat pentru HotNews.ro Lidia Hartz, unul dintre vecini.


Filmul distrugerii


Visarion 8 - anul 1998

Visarion 8 - anul 2001

Visarion 8 - anul 2007

Visarion 8 - anul 2008

Visarion 8 - anul 2012

Visarion 8 - anul 2018

Visarion 8 - iulie 2019


Imobilul din str. Visarion nr. 8 nu este monument istoric, dar se află în perimetrul Zonei Construite Protejate nr. 12 - "bulevardul rezidențial Lascăr Catargiu", în conformitate cu Planul Urbanistic Zonal - Zone Construite Protejate, potrivit unui răspuns dat de municipalitate în 2018.

În ultimii 10 ani imobilul a fost vândut de mai multe ori. Fiindcă au cerut autorizație de demolare în mai multe rânduri și nu au obținut, proprietarii au scos-o la vânzare pentru suma de 3 milioane de euro, în 2010. Atunci a fost făcut public și faptul că Primăria sector 1 și Consiliul local au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care-i permite viitorului proprietar sa construiască un bloc de 5 etaje. Documentația de urbanism este aprobată prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 431 din data de 20 decembrie 2007. Proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii, deși legea prevede acest lucru. Între timp documentația a expirat. În 2014, proprietarii au venit la Primăria Capitalei și au cerut permisiunea de a construi un bloc cu 5 etaje, proiectul fiind discutat la Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei. Membrii Comisiei de Urbanism au spus atunci că, întrucât proprietarul a lăsat în paragină clădirea istorică, până aceasta a dispărut, ca în mod evident, să poată construi o clădire mai mare, acesta ar trebui obligat să reconstruiască clădirea veche. Între timp toate aceste probleme s-au rezolvat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27909 vizualizari

 • +22 (26 voturi)    
  Sa darame toata tara (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 11:38)

  blackbeard [utilizator]

  Iar ignorantii privati de valorile unei societati functionale sa isi vada de treaba. Peste zeci de ani poate vor realiza cat de daunator a fost caracterul lor sarac. Doar prin traume si caderi vor realiza greselile facute.

  Altii tanjesc dupa o farama de istorie, dupa un spatiu verde si spatiu, iar poporul asta pur si simplu-si bate joc de tot ce are. Care crede ca asta e un mesaj hipsterist, sa mai scoata capul in lume si sa invete de la altii, ca prea sunt destui care au impresia ca sunt buricul Pamantului.
 • +18 (20 voturi)    
  Niste nenorociti ! (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 11:46)

  Idealistu [utilizator]

  Astia sunt "patriotii" adevarati ! Se bat cu caramida in piept cat iubesc Romania, dar distrug tot ce inseamna mostenirea culturala a tarii, nu respecta legile si fura.
  100 de ani de puscarie fara gratiere, asta merita !
 • +16 (18 voturi)    
  posibil corupție? (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 11:59)

  nick24 [utilizator]

  nu e sigur corupție?
 • -3 (23 voturi)    
  PMB (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 12:01)

  florinos [utilizator]

  Miră pe cineva aceste practici ? De ce nu spuneti ce firma a demolat, cine este proprietarul terenului si ce afaceri mai are ?

  Era o vreme cand Nicusor Dan se lega cu lanturi sa nu se demoleze, de o vreme este interesat doar ca Homosexualii sa nu aibe drepturi si forteaza mâna USR sa il propuna candidat la PMB, asteapta si el un piscot.
 • +24 (24 voturi)    
  Am sa va dau un exemplu... (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 12:38)

  Observator roman [utilizator]

  ...in anul 2000, aflat în trecere prin Praga, am avut nevoie urgentă de un act de la Ambasada României (situată într-o clădire splendidă, Palais Morzin, din apropierea Pražský hrad, sediul palatului președințial al Cehiei) I-am spus diplomatului care m-a primit că sunt uimit să constat ce bine păstrată este clădirea care adăpostește ambasada noastră. Mi-a răspuns, destul de amărât, „da, așa e dar trebuie să le dăm bani cehilor”. Și văzând că nu înțeleg m-a lămurit: „în general lucrurile astea se fac pe bază de reciprocitate, noi facem lucrările de întreținere la ambasada noastră, iar ei la a lor, la București. Dar, de pe timpul lui Ceaușescu, cehii inspectau lucrările și spuneau că nu le place cum „repara” echipa de meșteri români. Și iar treceau 5 ani, iar veneau ai noștri, iar... reparau, cehii iar se supărau... până ultima dată când au spus „Stop! Nu vă mai bateți joc. Facem lucrarea cu meșterii noștri și vă trimitem devizul.” Iar diplomatul mi-a spus că atunci a văzut și el cum se întreține cu adevărat o clădire monument istoric - nu se zugrăvește pur și simplu, se umblă 'înăuntru' 3 straturi, ca la șosea... Costă, ce-i drept, dar de-aia arată Praga strălucitoare!

  Firește, nu-i nicio legătură cu clădirea de pe str. Visarion 8... Ziceam și eu așa...
  • -1 (3 voturi)    
   Ha ha ha!!! (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 20:09)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Observator roman

   Mi-ați adus aminte de mizeria de camera in care se afla Consulatul roman din Washington DC....nu a văzut o
   Mâna de vopsea albă de mulți mulți ani....

   Păcat și serios sunt întristat ....
  • -1 (1 vot)    
   Praga este peste Bucuresti, da nu e buna practica (Duminică, 21 iulie 2019, 0:27)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui Observator roman

   Din Pacate nici Praga nu este un exemplu de bune practici in ceea ce priveste pastrarea patrimoniului. Cititi pe site-ul Unesco despre faptul ca s-au alterat un numar consierabil de acoperisuri, faptul ca s-a pus tigla industriala in aproape tot centrul istoric, in loc de tigla istorica sau facuta dupa tehnici traditionale etc. etc. Sigur ca Praga este mai atenta decat Bucurestiul (care nu e sit patrimoniu mondial Unesco), insa Bucurestiul e codas in Europa la prezervarea patrimoniului.
   Decizia primariei de a autoriza constructia ar trebui imediat atacata in instanta. Este bataie de joc
 • +5 (25 voturi)    
  Miticii distrug totul (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 12:43)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Mafia miticilor au distrus Bucurestiul mai rau decât a facut-o Ceasca
  • +5 (15 voturi)    
   Miticii !!!? (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 13:42)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   sunt aia carora le creste papura” intre degete ca sau imultit cam mult ......................
 • +17 (19 voturi)    
  blestemate naparci (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 13:23)

  razeshu [utilizator]

  blestemate naparci s-au mai abatut peste tara asta. Pana si lacustele vin, distrug si pleaca, la noi s-au sedentarizat. Nu stiu daca o s amai scapam de cangrena asta. E posibil sa disparem ca natie, s anu mai avem istorie, repere, vom fi o masa amorfa de ierbivore. :(
  • -1 (3 voturi)    
   Așa am devenit după 1990 încoace. (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 21:36)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

   Ș-o să vină un viermuș ca „bancher” care o să ne spună ce bine este în „„democrație”, în „capitalismul românesc”.
   În actualul ritm, în maxim 50 de ani n-o să mai existe Rrromânistanul în actualele granițe.
 • +13 (15 voturi)    
  Sub titlul (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 13:39)

  sipu [utilizator]

  Cand LEGEA se aplica NUMAI pt FRAIERI , SMECHERII gasesc SOLUTII tot timpul . C-am asta este diferenta intre JUSTITIA de afara si justitia de la noi.
 • +10 (10 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 16:54)

  cartograful [utilizator]

  ce nu se intelege in presa (si in public in general) e ca primaria (mai exact compartimentul de urbanism) e mai degraba "constatarea decesului" pentru ca la nevoie ei pot fi obligati de instanta sa emita autorizatia (si s-a intamplat). Pentru ca lor le vine la mana un dosar burdusit de stampile de la fel de fel de comisii, experti tehnici, arhitecti, samd. Ar fi interesant de pornit o investigatie jurnalistica de aici pentru ca altfel cautati in locuri gresite. Nemernicia de obicei incepe cu 2-3 ani inainte de emiterea autorizatiei si se face cu ajutorul a multe persoane de la arhitect si pana la expertii tehnici implicati. Sunt curios ce raspuns primiti daca va adresati cu tema asta "arhitectului" - da, ghilimelele sunt puse intentionat - care a proiectat blocul.
 • +7 (9 voturi)    
  puscarie pe viata pentru nemernici (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 18:05)

  rov [utilizator]

  si de maine toti ar respecta legea...
 • +8 (8 voturi)    
  Mare pacat! (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 18:28)

  suk-yi [utilizator]

  Era o bijuterie arhitecturala, construita cu simt de raspundere si gratie estetica asa cum nu se mai intimpla in prezent. Vom regreta amarnic toate aceste demolari, care ne mutileaza ca natie, prin inlocuirea cu o arhitectura "moderna" depersonalizanta pina la stupid. Frumusetea arhitecturii clasice e pentru oamenii maturi, care au depasit un anumit prag psihologic si au avut experienta de utilizator in diverse cladiri, pentru a putea compara. Nu mai vorbim de aspectul urban elegant al acestor cladiri, in comparatie cu noile ispravi arhitecturale care ne chinuie la tot pasul, cu saracia lor intelectuala si de mijloace. Repet, vom regreta !
 • -2 (4 voturi)    
  Să dărâme tot Haules Bucales. (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 21:38)

  prec [utilizator]

  Asta au ales, asta să aibe.
 • +2 (4 voturi)    
  legea ca lege, dar etica profesionala (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 23:05)

  U_swamp [utilizator]

  Nu este suficienta condamnarea proprietarului si a autoritatilor avizatoare. Arhitectul care construieste blocul nou trebuie luat de o aripa si aruncat in categoria arh. Anca Petrescu. Organizatia profesionala are un cod de etica. Ce pazeste?
 • 0 (0 voturi)    
  Ce e de facut? (Duminică, 21 iulie 2019, 1:13)

  Rob Rosinga [anonim]

  Daca actualul proprietar construieste la loc cladirea dupa planurile originale a lui Ion Berindei, eu sunt de acord sa obtine un teren compensatoriu la marginea orasului pt. a realiza visele lui...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by