Tribunalul București a anulat decizia de mediu pentru proiectul imobiliar din Șoseaua Kiseleff 45, ce urma să fie construit pe un spațiu verde unde se afla o copie a grădinilor de la Versailles

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 1 iulie 2019, 17:00 Actualitate | Administratie Locala


Kiseleff 45 - copie a gradinilor de la Versailles
Foto: Hotnews
Tribunalul București a anulat decizia de mediu pentru proiectul imobiliar din Șos. Kiseleff 45. Proprietarii doreau să construiască un complex de locuințe de trei etaje în spatele caselor de pe Soseaua Kiseleff nr. 45-45A, unde se afla o copie în miniatură a clădirilor de la Versailles, demolată la începutul anului. Litigiul a fost inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul. Decizia poate fi atacată cu recurs.

La finalul anului trecut, Curtea de Apel București a anulat definitiv Planul Urbanistic de Detaliu în baza căruia se putea construi proiectul.

”La începutul anului proprietarii au defrișat în mod ilegal, fără niciun act, vegetația din grădină. Printr-o decizie pronunțată la sfârșitul anului trecut în dosarul 879/3/2015*, Curtea de Apel Bucureși a anulat PUD-ul. Litigiul a fost inițiat de Primarul Sectorului 1. Asociația Salvați Bucureștiul a intervenit în interesul Primarului Sectorului 1. Curtea de Apel a constatat că terenul este încadrat ca spațiu verde și nu își poate schimba destinația. Prin sentință pronunțată vineri în dosarul 27906/3/2015, Tribunalul București a anulat decizia de mediu”, se arată într-un comunicat emis de Asociația Salvați Bucureștiul.

Potrivit sursei citate, Asociația Salvați Bucureștiul a formulat plângere prealabilă prin care cere Primarului Gabriela Firea să revoce autorizația de construire pentru complexul imobiliar. ”Întrucât Primarul nu a revocat autorizația, asociația va solicita instanței să anuleze autorizația. Asociația Salvați Bucureștiul va solicita, de asemenea, în instanță obligarea proprietarilor la reamenajarea spațiului verde pe care l-au defrișat în mod nelegal”, se mai arată în comunicat.

Proprietarii terenului au obținut mai multe acte pentru a construi un complex de locuințe:

- în 2014 un PUD de la Consiliul General al Municipiului București
- în 2014 o decizie de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului
- în 2017 o autorizație de construire de la Primarul Municipiului București.

Amintim că tot pentru terenul din str. Kiseleff 45, în urma proceselor Asociației Salvați Bucureștiul (21773/3/2011 și 36904/3/2011), au fost anulate autorizațiile de demolare care prevedeau demolarea celor două clădiri interbelice de pe teren.

Povestea proiectului

Construite în perioada interbelică, grădinile unice în Bucureşti erau copii în miniatură a celor de la Versailles.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 4 septembrie 2014 Planul urbanistic de Detaliu care prevedea construirea unor blocuri cu trei etaje pe Șoseaua Kiseleff la nr. 45-45A, în locul grădinilor. Proiectul a obținut toate avizele necesare de la Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Direcția pentru Cultură a Municipiului București.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu, cele două case construite în perioada interbelică urmau să fie păstrate, iar blocurile să fie construite în spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate grădinile. Primăria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, deși terenul pe care urma să fie ridicate clădirile figura că spațiu verde. Pe lângă faptul că era spațiu verde, terenul se află în zona protejată Averescu și zona de protecție a mai multor clădiri monument istoric.

Blocurile propuse aveau o înălțime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% și coeficient de utilizare al terenului 1,4, iar circa 5.800 ar fi fost amenajati ca spațiu verde. Terenul are o suprafață de circa 11.600 mp.

Proprietarul terenului este avocata Lucia Cherecheș și societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect - Cristina Enache. Copia în miniatură a grădinilor de la Versailles a fost demolată în februarie 2015.

Primăria Capitalei a autorizat lucrările de demolare încă din iulie 2014.

Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat la vremea respectivă că autorizația de demolare pentru bazin și anexe, emisă de Primăria Municipiului București, este ilegală întrucât nu are un aviz valabil de la Ministerului Culturii. "Pentru același motiv, Curtea de Apel București a anulat în mod irevocabil o autorizație de desființare anterioară pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronunțată în dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul. Singură instituție care poate salva în timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului București. Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat acestuia atacarea în instanța a autorizației de desființare", se arată într-un comunicat trimis de Asociație la vremea respectivă.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au declarat însă că autorizația de demolare este legală. "Există aviz de la Ministerul Culturii emis în iulie 2014, în care este prevăzută demolarea construcțiilor anexă, inclusiv a bazinului. De asemena, în dosar se regăsește și toată documentația (avize, studii, proiect) cerută prin certificatul de urbanism", se arată într-un răspuns trimis la vremea respectivă de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Lucia Cherecheș a încercat inițial și demolarea celor două clădiri interbelice aflate pe teren, dar nu a reușit, demolarea fiind împiedicată tot de Asociația Salvați Bucureștiul.

Curtea de Apel București a anulat definitiv și irevocabil autorizațiile de demolare pentru cele două imobile construite în perioada interbelică, pe Șoseaua Kiseleff 45 A și B, în iunie 2012. Lucia Cherecheș, proprietara clădirilor, a obligat prin hotărâre judecătorească primarul Sectorului 1 să emită autorizații de desființare, pe 15.02.2011 și dorea să construiască în locul lor un ansamblu de blocuri.

Cele două clădiri datează din 1920 şi 1927 și i-au aparţinut dr. Felix Wieder, un personaj din anturajul regelui Carol al II-lea.​
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4239 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Cine face puscarie? (Luni, 1 iulie 2019, 18:02)

  AdrianBorza [utilizator]

  Si cine face puscarie pentru chestiile astea? Avize ilegale, autorizatii ilegale, demolari ilegale, dar nimeni nu e de vina?
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Joi, 4 iulie 2019, 12:17)

   Silvius88 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   Trebuie sa meraga la puscarie automat cine a aprobat toate avizele si autorizatiile. rapid prin procedura de urgenta .In 90 de zile deja la pucarie condamnat. Totul este evident si in fragrant.
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 1 iulie 2019, 18:12)

  complet_retard [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  . (Marţi, 2 iulie 2019, 12:00)

  albastru de Romania [utilizator]

  bravo ND


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by