Primăria Capitalei vrea să desființeze Depoul Victoria și să dea terenul, unul dintre cele mai valoroase din București, Societății de Transport București ca să-l valorifice

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 23 iunie 2019, 16:01 Actualitate | Administratie Locala


Depoul RATB Victoriei
Foto: Google Maps
Primăria Capitalei vrea să desființeze depoul din Piața Victoriei și să mute tramvaiele la depoul din Titan. Terenul rămas liber, aproape 35.000 mp, va ajunge la Societatea de Transport București (STB), printr-o majorare de capital. Societatea va decide ce face cu el, respectiv va putea încheia contracte de administrare, asociere în participațiune, parteneriate public private, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a Ședinței de Consiliu General de miercuri. Terenul este unul dintre cele mai valoroase din București și a fost vânat constant în ultimii 30 de ani de rechinii imobiliari. Transferul de proprietate al unui asemenea bun, al cărui preț poate ajunge și la 2500 de euro/mp fără un plan clar și transparent este controversat și ridică mai multe semne de întrebare.

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, acuză că în condițiile în care nu se stabilește clar și transparent ce va face STB cu acel teren, acesta poate fi tunul de final de mandat al majorității PSD-ALDE.

”Se aprobă trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al Municipiului Bucureşti a imobilului situat în București, strada Mexic nr. 19 - Depou Victoria, compus din teren în suprafață de 34.748 mp și construcții. Se acordă mandat special reprezentanţilor Municipiului Bucureşti în Adunarea Generală a Acționarilor societății Societatea de Transport Bucureşti STB S.A. să aprobe majorarea capitalului social în condițiile stipulate în art. 215 din Legea 31/1990 în vederea obţinerii de către STB S.A. de venituri proprii, să aprobe relocarea activității Depoului Victoria pe amplasamentul actualului Depou Titan, precum și să aprobe actualizarea Actului Constitutiv al Societăţii de Transport Bucureşti STB SA”, se arată în proiectul de Hotărâre ce urmează a fi supus aprobării Consiliului General în ședința de miercuri.

În expunerea de motive se arată că depoul trebuie desființat deoarece așa prevede Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 – 2030, dar și ca STB să obțină venituri suplimentare.

”Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 – 2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 90/2017, prevede necesitatea identificării unei soluții în vederea relocării activității Depoului Victoria, iar potrivit raportului de specialitate comun întocmit de Direcția Guvernanţă Corporativă și Direcţiei Patrimoniu, prin aducerea ca aport în natură la capitalul social al Societăţii de Transport Bucureşti STB S.A. a imobilului situat în Bucureşti, strada Mexic nr. 19, sector 1, compus din teren în suprafață de 34.748 mp, se vor obține venituri suplimentare de către societate necesare asigurării unui serviciu de transport public de călători la cele mai înalte standarde”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul Gabriela Firea.

Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul General, STB va decide ce face cu terenul.

”Scopul majorării capitalului social al Societăţii de Transport București STB S.A. prin aportul în natură a imobilului teren situat în București, strada Mexic nr. 19, sector 1, în suprafață de 34.748 mp, este de a susține activitatea societății. Prin exploatarea eficientă a imobilului teren menţionat anterior, ce urmează a fi adus aport la capitalul social al societăţii, se vor obține venituri suplimentare imperios necesare în vederea asigurării unui serviciu de transport public de călători de calitate. Astfel, STB S.A., în calitatea de proprietar, va putea încheia contracte de administrare, asociere în participațiune, parteneriate public private, etc.”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.

În document se mai arată că Primăria Capitalei, prin direcția de Investiții, nu are niciun proiect cu acest teren. Asta deși, la începutul mandatului, primarul Gabriela Firea anunța că a identificat 6 amplasamente pe care Trustul Metropolitan de Construcții va demara procedurile pentru construirea unor ansambluri de locuințe pentru tineri și sociale. Printre aceste amplasamente se număra Depoul Victoria și Autobaza Floreasca.

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, acuză pe pagina de Facebook că poate fi vorba despre un tun de zeci de milioane de euro.

”Concret, STB (RATB) dorește să renunțe la depoul de tramvaie de lângă Piața Victoriei, pe care îl consideră ”generator de trafic”. Nu discut aici decizia de business a STB, dar nu cred că traficul din zona Victoriei are de suferit dacă câteva tramvaie pleacă în cursă la 4.30 dimineața sau se retrag la depoul după ora 11 noaptea. Prin această decizie a STB se ”eliberează” un teren de aproape 3,5 ha în zona zero a Capitalei, teren care valorează câteva zeci de milioane de euro și pe care la începutul mandatului doamna Firea anunța că va construi locuințe de serviciu. Astăzi însă, Direcția Generală de Investiții ne spune că ”nu are prevăzute proiecte de investiții aprobate sau intenția realizării unor astfel de proiecte”. Adică, deși municipalitatea are la dispoziție un astfel de teren unic în mijlocul Bucureștiului, nu știe ce să facă cu el: nu poate propune realizarea unei parcări, a unei școli sau a unui parc. Toate acestea în condițiile în care jumătate din companiile ilegale ale doamnei Firea își propun să cumpere terenuri și clădiri de zeci de milioane de euro. Primarul general nici măcar nu își asumă realizarea unui parteneriat cu un dezvoltator imobiliar astfel încât să ajungă să primească un număr de unități locative cu care ar mai putea rezolva o parte din cele peste 20.000 de cereri înregistrate! Deși se plânge cu toate ocaziile că a reușit impreună cu guvernul PSD să aducă Bucureștiul în faliment ”nedeclarat”, doamna Firea nici măcar nu își asumă să scoată terenul respectiv la vânzare, printr-o procedură competitivă și transparentă, și astfel să mai echilibreze bugetul municipalității! Așa că primarul general se spală pe mâini și propune ca terenul respectiv să fie ”valorificat” de către STB ”în vederea obținerii de venituri proprii”. Ce fel de venituri proprii? STB nici nu catadicsește să prezinte vreun studiu din care se aflăm ce intenționează, prin ce procedură, ce venituri va obține și pe ce perioadă! După ”afacerea” Verdi, după capitalizarea cu sute de milioane de euro a companiilor ilegale, această propunere mi se pare a fi tunul de sfârșit de mandat al majorității PSD-ALDE! Sau poate că în următoarele luni vom vedea unele și mai și”, a postat Cătălin Deaconescu pe pagina de Facebook.

Potrivit unui răspuns transmis de RATB, la solicitarea HotNews.ro, în aprilie 2018, situația autobazelor și depourilor RATB (actual STB) era următoarea:

Depouri:
1. Depoul Victoria – str. Mexic nr. 19, sector 1, parc inventar 45 tramvaie
2. Depoul Bucurestii Noi – Bd. Bucurestii Noi, nr. 42, sector 1, parc inventar 55 tramvaie si 44 troleibuze
3. Depoul Dudesti – Calea Dudesti, nr. 184, sector 3, parc inventar 41 tramvaie
4. Depoul Alexandria – Sos. Alexandriei nr. 150 – 152, sector 5, parc inventar 72 tramvaie
5. Depoul Colentina – Sos. Colentina, nr. 278, sector 2, parc inventar 75 tramvaie
6. Depoul Militari – Bd. Preciziei, nr. 19 – 21, sector 6, parc inventar 91 tramvaie
7. Depoul Giurgiu – Str. Actiunii, nr. 52, sector 4, parc inventar 42 tramvaie
8. Depoul Titan – Bd. Theodor Pallady, nr. 64, sector 3, parc inventar 65 tramvaie
9. Depoul Vatra Luminoasa – Str. Tony Bulandra, nr. 2, sector 2, parc inventar 104 troleibuze
10. Depoul Berceni – Str. Emil Racovita, nr. 7, sector 4, parc inventar 44 troleibuze
11. Depoul Bujoreni – Bd. Timisoara, nr.62, sector 6, parc inventar 105 troleibuze

Autobaze:
1. Autobaza Floreasca – Str. Donizetti nr. 8-10, sect.1, parc inventar 110 autobuze;
2. Autobaza Ferentari – Str. Iacob Andrei, nr. 30, sect.5, parc inventar 194 autobuze;
3. Autobaza Nordului – Str. Capriorilor, nr.2-4, sect.1, parc inventar 109 autobuze;
4. Autobaza Alexandria – Sos. Alexandriei, nr. 150 B, sect. 5, parc inventar 159 autobuze;
5. Autobaza Militari – Bd. Preciziei, nr. 2-4, sect. 6, parc inventar 147 autobuze;
6. Autobaza Titan – Bd. Theodor Pallady, nr. 64, sect. 3, parc inventar 226 autobuze;
7. Autobaza Pipera – Sos. Pipera, nr.55, sect. 2, parc inventar 142 autobuze;
8. Autobaza Obregia – Bd. Alexandru Obregia, nr. 2-10, sect. 4, parc inventar 60 autobuze.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

43824 vizualizari

 • +23 (23 voturi)    
  beton ! ...cat mai mult (Duminică, 23 iunie 2019, 16:12)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  Sau o sa-l cumpere cineva ca sa amenajeze un parc ?
  • +11 (11 voturi)    
   Un parc plin de betoane (Duminică, 23 iunie 2019, 21:02)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   cat mai inghesuite si cat mai inalte
 • -13 (37 voturi)    
  Fierea „lucrează” pentru mitici! (Duminică, 23 iunie 2019, 16:14)

  prec [utilizator]

  Dacă miticii au fost în stare să voteze o vinitură, așa să se bucure de ea.
  Niciodată o vinitură nu va fi, nu poate fi loială locului de pripas. Nici ea, nici Scripcaru, nici-unul care nu-i de baștină unde a fost ales nu va lupta pentru acea urbe sau comună. Ei vor avea doar interesul propriu.
  • +21 (27 voturi)    
   Eu te am mai rugat. (Duminică, 23 iunie 2019, 19:58)

   iomvvd [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Avand in vedere ca mintea ta prin definitie este cu 5 minute in urma, eu te am mai rugat si pe alte subiecte, sa iti vezi de mocirla ta de acasa.
 • +22 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 23 iunie 2019, 16:16)

  [anonim]

 • +31 (31 voturi)    
  Un ultim tun!!! (Duminică, 23 iunie 2019, 16:17)

  cetateanulmodern [utilizator]

  Pai daca tot nu a facut nimic pt Bucuresti de ce sa nu dea un ultim tun!!! Oricum nu mai pupa inca un mandat!!1
 • +22 (24 voturi)    
  Oprescu e mic copil (Duminică, 23 iunie 2019, 16:24)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  O fi facut dinozaurul ala securist o retea impresionanta de infractiuni, mandria sa de la apogeu fiind Hexipharma. Dar nici cu Firea nu imi e rusine. Tipa a dovedit ca si ea este in stare sa fure si sa o faca cu stil, ignorand legea fara rusine. La puscarie teleprompteritza!
 • +24 (26 voturi)    
  Involuția conducătorilor Bucureștiului (Duminică, 23 iunie 2019, 18:00)

  NME [utilizator]

  Pe de o parte, se bat cu cărămida-n piept că vor dezvolte transportul public ca să elibereze traficul, iar pe de alta închid cu veselie depouri... Acum depoul Victoria. Mai acum ceva timp, se vorbea de închiderea autobazei Pipera, pentru ca Fifi să-și facă spital acasă (primarul Bucureștiului nu locuiește în București!!!). Ce va însemna dispariția depoului? Fie că salariații vor începe munca mai devreme, pentru a ajunge la zona deservită, fie că vor intra mai târziu pe traseu sau se vor retrage mai devreme, adică timpi mai mari de așteptare din partea călătorilor.
  Presupun că banii obținuți din vânzarea terenului vor ajunge direct în conturile STB, ceea ce știm că nu e adevărat, dar... STB va primi o poală de bani, cu care va cumpăra autobuze noi. După 10 ani, vehiculele cumpărate azi vor fi uzate fizic și moral, iar bani pentru altele nu vor mai fi, adică situația de azi.

  Cum ar fi, de exemplu, ca Primăria să vândă conductele de termoficare către RADET? Sau punctele termice? RADET să le vândă probabil la fier vechi, ca să câștige bani să plătească ELCEN...? Sau punctele termice să le vândă către dezolatori imobiliari. RADET va câștiga niște bani să treacă iarna, dar în primăvară va observa că nu mai are ce să mai vândă iarna următoare. N-o să mai aibă nici clienți, că, deh, dacă nu mai are țevi să transporte apa caldă către consumatori...

  Asta e strategia „câștigătoare” a lui Fifi, pentru dezvoltarea, pardon, dezolarea Bucureștiului? Vindem tot ce avem, consumăm de înfundăm WC-ul iar mâine... să se descurce fraierii care vor veni după??
  Cum să te apuci să-ți vinzi din casă pentru a-ți lua ceva de care ai nevoie, adevărat, dar fără să știi cum te vei descurca mâine? Asta e gospodărire responsabilă?
 • +21 (21 voturi)    
  Solicit!!! (Duminică, 23 iunie 2019, 18:19)

  iomvvd [utilizator]

  Solicit ca insitutiile abilitate sa se autosesizeze pe acest subiect de vandalizare a proprietatilor statului.
 • +17 (17 voturi)    
  Cu cate? (Duminică, 23 iunie 2019, 18:29)

  Iorgovan [utilizator]

  Cu cate etaje vor fi blocurile, 20 sau 25?
 • +14 (14 voturi)    
  NU cedati depoul Victoria (Duminică, 23 iunie 2019, 20:11)

  gabisf [utilizator]

  Prioritatea bucuresteanul e sa ajunga cat mai repede la locul de munca, scoala sau unde vrea el. Desfiintand depoul Victoria ingreunezi si mai mult acest lucru, deoarece stai si mai mult in statie dimineata pana vine tramvaiul din depoul Titan de exemplu. Dar madamei Firea nu-i pasa de bucuresteni, ea o duce bine in Voluntariul ei.
  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 24 iunie 2019, 9:43)

   complet_ret [anonim] i-a raspuns lui gabisf

 • +15 (15 voturi)    
  Daramati si Radetul ?! (Duminică, 23 iunie 2019, 20:28)

  Plagarus [utilizator]

  Ce " minunati " se pot planta pe :
  1012 de Puncte Termice, Staţii Centralizatoare, module termice
  47 Centrale Termice cvartal
  1 Centrală Termică de Zonă Casa Presei
  • +12 (12 voturi)    
   Nu le da idei. (Duminică, 23 iunie 2019, 22:34)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Că la furat și prăduit sunt mari maeștri.
 • +9 (9 voturi)    
  Acum ceva timp (Duminică, 23 iunie 2019, 22:53)

  dealucaragiale [utilizator]

  Parca vroiau sa faca locuinte sociale. In buricul targului. Halal sa ne fie!
  http://mobile.hotnews.ro/stire/21836339
 • +9 (9 voturi)    
  Magarie maxima! (Duminică, 23 iunie 2019, 23:30)

  civism [utilizator]

  Pai cum sa nu castige si baietii niste bani de pe urma a aproape 3.5 hectare. Va aduceti aminte cum mai latra individa asta scarboasa cand i-a zis Basescu ca a dat vreo 200 mil de euro pentru companiile ei de sifonare a banului public. Pai uite inca alte zeci de milioane, poate chiar suta, dintr-un foc.
  Apropo de tunuri, uite aici in dezbatere publica un PUZ in Padurea Baneasa, adica in locul ei:.
  Este un PUZ alaturi de altele vreo 14 in dezbatere publica acum. E disperare mare sa praduiasca tot, cat pot.
 • -11 (15 voturi)    
  Părere (Luni, 24 iunie 2019, 7:41)

  mmordean [utilizator]

  Știrea mi se pare părtinitoare.
  • +9 (11 voturi)    
   ar (Luni, 24 iunie 2019, 7:59)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui mmordean

   trebui să argumentezi. 
 • +8 (8 voturi)    
  Depoul Victoria (Luni, 24 iunie 2019, 8:45)

  Alistar44 [utilizator]

  Este evident că cineva din Primăria capitalei încasează o şpagă grasă de la dezvoltatorii imobiliari. Ne-am obişnuit deja cu corupţia din România.
 • +5 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 24 iunie 2019, 9:39)

  complet_ret [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Blocuri si mult beton (Luni, 24 iunie 2019, 10:00)

  Victtor [utilizator]

  Sa dispara depoul si sa apara blocuri mari si strazi minuscule.
  Acolo nu este nevoie de spatii verzi si arbori.
 • +2 (2 voturi)    
  a fost pregatita (Luni, 24 iunie 2019, 10:07)

  DrInOrice [utilizator]

  Daca tipa cineva ca nu e voie, ca trebuie sa ramana la stat, o sa primeasca p'aia pregatita de cateva saptamani: pai nu stiti fratilor ca primaria e in faliment? Are nevoie de bani, sa vanda ceva, repede!
 • +3 (3 voturi)    
  vindemo tot (Luni, 24 iunie 2019, 10:12)

  liviu_ [utilizator]

  da tot ma...
  ca nu mai avem ce fura!
 • -3 (7 voturi)    
  n-am nicio problema (Luni, 24 iunie 2019, 10:18)

  vindicomvs [utilizator]

  Sa-i faca PUZ demn de zona respectiva si sa-l scoata la licitatie.
  Oricum nu i normal sa ai depoul ala intro zona atat de buna.

  si mai e unu in floreasca tot asa.
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 24 iunie 2019, 10:54)

  hummm? [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  Planul! (Luni, 24 iunie 2019, 11:14)

  Wasile [utilizator]

  Eu știu ce aș face:
  - aș vinde totul cu 100 milioane €, la pachet cu un PUZ / PUD votat: 20.000mp rămân spații verzi, public. Pe cei 15.000 mp se pot construi trei turnuri a câte 20 de etaje (adică 300.000 mp construiți), cu patru niveluri subterane de parcare publică - adică cam 4.000 de spații individuale de parcare.
  - cu cei 100 milioane aș achiziționa un alt teren, să zicem în Berceni (că-l știu) la 300€ / mp - cam vreo 30.000 mp la 9 milioane €. Aș amenaja depou tramvai + troleu pentru alte 20 milioane € - de banii ăștia în piese de schimb, dotare service-uri, training și angajare, stații spălare, etc.
  - cu cei 80 milioane € rămași aș achiziționa material rulant (tramvaie, troleibuze) - cei 20% contribuția UAT la fonduri europene. Deci, aș achiziționa material rulant de 400 milioane € - adică vreo 200 de tramvaie (total 300 milioane €) și 200 de troleibuze (total 100 milioane €)
  - aș vinde tot parcul curent de tramvaie / troleibuze către alte UAT-uri. De (puținii) bani primiți aș face câteva zeci de km de noi linii de troleibuz - adică aș monta cablurile de alimentare pe stâlpi, că altceva nu este nevoie.

  Dar cine mă întreabă pe mine? Nimeni, că nu am scris nimic de șpagă!
 • +3 (3 voturi)    
  Primaria capitalei (Luni, 24 iunie 2019, 14:29)

  Zentrix [utilizator]

  nu are nicio legatura cu capitala
  Este o organizatie de tip mafiot al carui unic scop este sa fure maxim cat timp mai sunt inca pe functii.

  Se mege pe principiul "ce e furat, furat ramane".

  Ce se vede: traficul la fel de prost, murdarie, dispar parcuri, spitale mizere, proiecte cucu, aaa...si vreo 45.000 de angajati


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by