Primăria Capitalei propune o rectificare bugetară negativă de 608 milioane lei, bugetul rămas fiind de 6,2 miliarde lei, potrivit unui proiect de hotărâre afișat pe site. Rectificarea este necesară după ce impozitul pe venit a scăzut la 10%, iar cotele defalcate care ajung la administrația locală nu au crescut și Guvernul nu a dat banii promiși pentru echilibrarea bugetelor. Cele peste 600 milioane lei se taie de la cultură și biserici (90 milioane lei), învățământ - 35 milioane lei, subvenția la căldură (288 milioane lei), dar municipalitatea se împrumută pentru plata ei, dar și de la investiții.

Gabriela FireaFoto: Hotnews

Punctual, tăieri se fac de la:

- 20 milioane lei de la modernizarea patinoarului Flamaropol;

- 12 milioane lei de la restaurarea Ansamblului Curtea Veche;

- 20 milioane lei de la rețelele de apă și canal din Cartierul Henry Coandă

- 25 milioane lei de la Reabilitarea Șos Pantelimon (parcarea park&ride);

- 10 milioane lei de la Străpungerea Nicolae Grigorescu, etapa II;

- 4 milioane lei reabilitare Șoseaua Iancului;

- 4 milioane lei finalizare lucrări pasaj pietonal Piața Revoluției;

Instituțiile de la care se taie bani sunt:

- 10 milioane Administrația străzilor;

- 11 milioane Clubul Sportiv Municipal;

- 11 milioane CREART;

- 3,4 milioane lei Poliția Locală;

- 13,4 milioane lei de la Administrația Monumentelor și Patrimoniului Istoric (5 milioane lei se iau de la biserici, restul de la statui);

- 16,2 milioane lei de la consolidări;

- 5 milioane lei ARCUB;

UPDATE

Într-o postare pe pagina de Facebook, primarul Gabriela Firea scrie că bugetul Capitalei a fost victima pedepsei politice și speră că măcar acum administrația locală va primi ce i se cuvine, respectiv cotele corecte din taxele și impozitele locale colectate. Primarul mai critică opoziția că nu a reacționat atunci când Guvernul a masacrat bugetul orașului.

Redăm postarea primarului Gabriela Firea:

Când la finalul anului trecut și începutul acestui an am atras atenția în nenumărate luări de atitudine publice, că Bugetul Primăriei Capitalei este masacrat, parcă am vorbit în pustiu. Pe bună dreptate, celor din țară nu avea de ce să le pese - au ei problemele lor -, iar cei din București au tăcut mâlc. Toți!

Parcă luptăm pentru bugetul meu personal, nu al Primăriei Generale : singură care achita facturile serviciilor publice pentru toată Capitală : subvenții și investiții în transport public în comun, nefăcute de peste 15 ani, subvenții și investiții nefăcute 30 de ani pentru termificare (apă caldă și căldură), investiții în 19 spitale, 300 clădiri de consolidat )în 30 de ani s-au refăcut doar 20), finalizare lucrări de infrastructură începute, demararea altora noi, absolut necesare.

Am vorbit atunci răspicat și cu argumente în legătură cu pericolul care se abate peste noi. Toți cei care ar fi trebuit să se sensibilizeze și să nu permită amputarea bugetului erau preocupați cu alte teme.

Opoziția mea din București - draga de ea : fără niciun proiect, fără nicio idee, fără niciun program/plan, doar cu Jos Firea în gură! -, a profitat din plin, bucurându-se că ne este diminuat dramatic bugetul. Cinism politic de înalt nivel!

Acum, când se simt din plin “roadele” semănate, și am ajuns să ne împrumutăm pentru a plăti factură la gazele consumate peste iarnă, și când suntem nevoiți să mai reducem din cheltuieli, în așteptarea rectificării bugetare din august, brusc s-au trezit unii din visare și își dau seama că ce spuneam acum câteva luni nu era victimizare sau văicăreala! Ci purul adevăr!

Cu o postare pe FB, cu o încurajare în presa ostilă mie, cu un comentariu neavenit, nu se repara bugetul peste noapte! Îi asigur, însă, pe toți detractorii mei că vom ieși la liman și nu vom muri, așa cum speră vajnicii “luptători” ai formelor fără fond.

În sfârșit, pare că au înțeles până și criticii mei cei mai absurzi - neavând alt scop și ocupație în viață - că, ce să vezi?

NU Firea a condus sau conduce Guvernul!

NU Firea a condus sau conduce Ministerul de Finanțe!

NU Firea a condus sau conduce PSD!

Am fost printre puținii care au avut luciditatea să spună lucrurilor pe nume când și PSD, și imaginea guvernului, se mai puteau reface în ochii românilor.

Îmi pare acum că toți am fost dizidenți! Să nu se îmbete cu apă rece cei ce cred că oamenii pot fi păcăliți. Ei știu mai bine decât ne imaginăm faptele fiecăruia dintre noi. Și dinainte de politică, și din politică!

Cum rămâne cu Bugetul Capitalei, victima pedepsei politice? Să sperăm că ne primim măcar acum ce ni se cuvine, nu cerem nimic în plus, nu cerșim! Este dreptul bucureștenilor din impozitul pe venit! Taxele și impozitele locale se încasează de către primăriile de sector, nu de către PMB.

Și răbdarea mea, și sunt convinsă că și a bucureștenilor, este cam pe sfârșite. Iar ei știu foarte bine cine le-a tăiat bugetul nedrept și cine trebuie acum să îndrepte greșeală, pentru că are pârghiile executive necesare.

Orice om de bună-credință știe că, dacă ar fi depins de mine, cu totul și cu totul altfel stăteau lucrurile!

Dar, poate nu e totul pierdut definitiv!