​VIDEO Populația Iașiului a crescut cu aproape 10% în ultimii 3 ani. De unde au venit cei 40.000 de oameni și ce avantaje și neajunsuri are o asemenea explozie demografică

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 2 mai 2019, 16:35 Actualitate | Administratie Locala


Iasi
Foto: Primaria Iasi
În ultimii 3 ani, populația Iașiului a crescut cu circa 10%, respectiv 40.000 de locuitori, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Chirica, primarul orașului. Față de recensământul din 2011, populația orașului a crescut cu ciorca 60.000 de locuitori, asta doar cetățenii cu buletin de Iași. Astfel, orașul a ajuns pe locul doi, ca număr de locuitori, după București, devansând Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța. Creșterea se datorează românilor plecați la muncă și care s-au întors acasă, cetățenilor din Republica Moldova care au venit în Iași, nu mai puțin de 25.000 în ultimii ani, dar și oamenilor care au plecat din alte orașe din România și s-au stabilit în Iași.

"A fost o creștere de aproximativ 40.000 de locuitori. Pe ultimele statistici ne-am dus pe locul doi, după București. A crescut și ecartul față de alte municipii mari, cum ar fi Cluj, Timișoara, Constanța, Pitești, cu care suntem într-o permanentă competiție privind numărul de locuitori, astfel că suntem la o distanță de 26.000-27.000 de locuitori față de următorul competitor. Dacă socotim că în 2011, la ultimul recensământ, populația orașului era de 316.000 locuitori, în 2018 s-au declarat 375.000 de locuitori. Cifra nu îi include pe cei care nu au domiciliul declarat. Permanent în Iași sunt undeva la 400.000 de locuitori, fără studenți, aproximativ 60.000. Deci avem 460.000 de oameni legați de viața acestui oraș”, a declarat primarul Iașiului, Mihai Chirica.

Creșterea se datorează românilor plecați la muncă în străinătate și care s-au întors acasă, dar și celor care au plecat din alte orașe din România și s-au stabilit în Iași pentru un trai mai bun.

”Sunt cei absorbiți din județele învecinate: Botoșani, Vaslui, chiar și Bacău. Noi am fost oraș magnet, așa cum a zis și Banca Mondială anul trecut, atragem mare parte din investiții și populație. S-au retras foarte mulți și din cei care au migrat spre alte regiuni ale României, spre Banat și Ardeal. O mare parte din populația nou-venită s-a întors din diaspora. Țara care repatriază cel mai mult în momentul de față este Marea-Britanie, ceea ce este foarte bine fiindcă avem oameni foarte valoroși acolo. A doua țară care repatriază este Italia, deoarece a intrat în recesiune economică și oferă niște salarii asemănătoare cu ce poți câștiga în România. Salariul mediu în România pentru un meseriaș de calitate este cam 1000 de euro net. 1.000 de euro pe care poți să-i dai familiei stând lângă copiii tăi, lângă soția ta. Dacă te duci să muncești în Italia, Spania, Marea Britanie, nu te întorci cu 1000 de euro la familie în fiecare lună, fiindcă ai acolo alte cheltuieli, nu stai cu familia, motiv pentru care le recomand celor plecați să se întoarcă, să testeze măcar ce se întâmplă în România”, e explicat Chirica.

O pondere importantă o reprezintă și cetățenii din Republica Moldova care s-au stabilit la Iași.

”Mai avem 25.000 de cetățeni ai Republicii Moldova rezidenți în Iași. Și nu mai ascund faptul că ei investesc foarte mult, construiesc locuințe, le vând direct în Republica Moldova, în marea lor majoritate și-au cumpărat case în municipiul Iași. Unele sunt locuite, altele sunt ca o rezervă bancabilă. Este adevărat că nu toți dintre cei care au cetățenie românească muncesc aici și trăiesc aici. Mulți dintre ei au profitat de acest lucru și au plecat spre Europa de Vest, ceea ce nu este neapărat rău, pentru că se întorc acasă cu o nouă configurație mentală, în ceea ce privește diferența dintre Rusia și Europa de Vest”, a mai spus primarul.Creșterea demografică a avut efecte pozitive, au crescut salariile, bugetele pentru investiții, dar și efecte negative, blocajele în trafic fiind din ce în ce mai dese, aerul mai poluat.

”Beneficiile sunt legate de faptul că creșterea economică atrage și un volum de investiții mai mare din partea mediului privat, dar și din mediul public, fiindcă am avut la dispoziție un buget din ce în ce mai mare, an de an, și ne-a ajutat să demarăm proiecte de investiții, care încep să se vadă. Acest lucru se vede și în alți indicatori, creșterea numărului de salariați și numărul de aparamente vândute. Anul trecut am avut circa 5000 de apartamente vândute, ceea ce a însemnat o creștere ca pe vremea de dinainte de 1989. Au crescut salariile medii nete, suntem pe locul 3 , dar ecartul s-a micșorat destul de mult între noi, Cluj și București. Ordinea este Bucureștiul, cu circa 3.800 lei salariul mediu/net/lună, urmat de Cluj 3200 lei, după care venim noi cu aproape 2.980 lei, apoi restul. Orice creștere de populație vine și cu avatarul ei, desnitatea provoacă poluare, număr crescut de mașini. Iașiul are înmatriculate în momentul de față ca și vehicule plătitoare de impozite, 116.700 de vehicule. Ca să facem o comparație, în 1989, imediat după revoluție, erau circa 12.000 de vehicule”, a explicat primarul orașului.

Pentru reducerea poluării, instituția vrea să aplice măsuri drastice. Administrația locală a lansat în dezbatere publică următoarele propuneri:

- interzicerea utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3, inclusiv non-Euro, în intervalul orar 6.00 – 22.00, urmând ca, gradual, să fie interzise, după anul 2021, și alte categorii de autovehicule.

- din 2020, interzicerea utilizării pe raza Municipiului Iași a tuturor vehiculelor sub Euro 3 (anume Euro 2, Euro 1 și non-euro), iar din 2022, interzicerea utilizării pe raza Municipiului Iași a tuturor vehiculelor sub Euro 4 (anume Euro 3, Euro 2, Euro 1 și non-euro)?. Interdicția se referă înclusiv la autovehiculele care doar tranzitează Municipiul Iași, indiferent de proveniența lor.

-creșterea cuantumului impozitului pentru autovehiculele Euro 4 începând cu anul 2025, ca și pentru vehiculele Euro 5 începând cu anul 2028.

- încurajarea achiziționării și utilizarea autovehiculelor hibrid și electrice, după cum urmează: diminuarea cu 50% a impozitului la mașinile hibrid până în anul 2024 inclusiv, precum și anularea impozitului pentru orice tip de autovehicul electric.

- acordarea de vouchere în valoare de câte 500 de euro pentru ca un număr de 25.000 de posesori de autovehicule vechi și poluante din Municipiul Iași să fie încurajați să renunțe la acestea.

- modernizarea întregului parc auto al Primăriei Municipiului Iași și al societăților și direcțiilor subordonate din fonduri de la bugetul local, fonduri nerambursabile sau alte surse.

- introducerea unei taxe de congestie, după modelul adoptat în marile aglomerări urbane din Europa – Londra, Goteborg, Milano, Madrid etc. Este vorba de impunerea unor taxe suplimentare pentru toți utilizatorii de autovehicule poluante pentru toți cei care doresc să pătrundă în zona istorică a Municipiului Iași.

Acestea vor fi aplicate doar după aprobarea în Consiliul Local.

”Aşa cum a menţionat şi Raportul Comisiei Europene privind calitatea aerului în Europa, una din principalele surse de îmbolnăvire a populației este poluarea aerului și este generată de sectorul transporturilor, anume traficul rutier din marile aglomerări urbane. O soluție propusă de către Comisia Europeană în Raport se referă la adoptarea unor măsuri de trafic menite a diminua indicii de trafic din marile orașe (măsuri care deja au fost adoptate la nivelul orașelor mari din țări precum Germania, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie). În acest moment, în Municipiul Iași, sunt înmatriculate circa 117.000 de autovehicule, la care se adaugă aproximativ 25.000 de autovehicule care tranzitează sau staționează temporar în oraș. Conform raportărilor, la orele de vârf se înregistrează indici de trafic foarte mari, ducând de multe ori la ambuteiaje în intersecțiile intens circulate din oraș. Având în vedere această situație, care se înrăutățește de la un an la altul, Primăria Municipiului Iași propune în dezbatere publică adoptarea unor măsuri care să diminueze poluarea aerului în Municipiul Iași cauzată de traficul rutier”, au anunțat reprezentanții Primăriei pe pagina de Facebook a instuției.

Românii care s-au întors acasă

Diana Lefter este unul dintre românii care s-au întors acasă. A locuit în Canada timp 18 ani, însă din 2015 a revenit în Iași, unde lucrează în domeniul IT. Spune că ”acasă se simte cel mai bine”.

”Ce nu le place oamenilor de aici, nu îmi place nici mie. Degringolada asta politică și economică mă face să mă întreb în fiecare zi dacă am făcut bine sau nu că m-am întors. Dar sunt ok cu familia aproape, cu prietenii, traiul este mai uman aici, spiritual mă simt mai bine. Eu am noroc că lucrez în IT, în acest domeniu se câștigă foarte bine în România, iar dacă raportezi costurile vieții de aici la salariile unui manager cu mulți ani de experiență în industria de IT, este bine”, a declarat aceasta pentru HotNews.ro.

Din toamnă, Diana vrea să se lanseze în afaceri și să deschidă o școală de reconversie profesională, să-i ajute pe tinerii care nu au absolvit o școală/facultate tehnică să lucreze în IT.

”Acum cochetez cu ideea de antreprenoriat. Vreau să fac o școală de reconversie profesională - Agileroo. Este o lipsă de resursă umană în IT, nu sunt programatori, și sunt mulți oameni care lucrează în alte domenii și nu sunt fericiți, nu au bani, și-ar dori să intre în industria IT, dar nu știu cum să facă. Școala se numește Agileroo, o să înceapă în septembrie, iar eu propun o cale de acces ușoară în industria IT, să-i învăț pe oameni să fie testeri. Sunt foarte multe școli care promit că îi învață să fie programatori în 5 luni, dar asta nu se poate. Eu vreau să distrug acest mit. Se poate intra în IT ca tester manual sau business analyst, apoi să-ți construiești o carieră ca programator. Asta vreau să fac în Iași. Am început deja, îmi dă foarte multă bucurie”, a declarat aceasta pentru HotNews.ro.

Primăria Iași are și un proiect ”RestartHome”, menit să-i ajute pe românii care se întorc în țară și doresc să-și deschidă o afacere. Cei interesați pot solicita informaţii cu privire la oportunităţile de afaceri din oraş şi din regiune, date despre gradul de competitivitate din industria în care îşi doresc să activeze şi oportunităţile privind obţinerea unor finanţări nerambursabile. În cadrul proiectului sunt oferite și cursuri de antreprenoriat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

45992 vizualizari

 • +4 (16 voturi)    
  Este efectul cresterii capitaliste (Joi, 2 mai 2019, 17:03)

  Je__ [utilizator]

  Se vor forma cativa poli de crestere, iar restul tarii va ramane pustiu...ca nimeni nu-si doreste sa locuiasca acolo...nu sunt firme, scoli, infrastructura, nimic

  In schimbi in poli totul va fi scump, prost si aglomerat...dar asta e...nu este alternativa, ai de ales..aglomeratie si mizerie sau saracie
  • +4 (14 voturi)    
   Nu neaparat. (Joi, 2 mai 2019, 21:46)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Pe scurt, si in Iasi si Cluj apar preobleme tipice oraselor mari sau/si atractive. Doar ca in Cluj si Iasi in general se rezolva, spre deosebire de Bucuresti unde de obicei nu se rezolva.
   • +3 (3 voturi)    
    nu compara mere cu pere (Vineri, 3 mai 2019, 10:30)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    In Buc traiesc peste 2.5 milioane locuitori....
    Iasiul si Clujul au cam la 350000 locuitori, adic ade 7 ori mai putin...nu se compara.
    • +1 (3 voturi)    
     Unele lucruri nu se compara, intr-adevar. UNELE. (Vineri, 3 mai 2019, 10:53)

     Habermas [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Deoarece Bucurestiul "beneficiaza" deja de fenomenele specifice oraselor foarte mari (adica de peste 1,5 milioane de locuitori). Iasiul si Clujul nu sunt oras foarte mari, dar sunt orase mari. Cele mai multe probleme sunt comune oraselor mari si foarte mari.

     Mai mult, orasele mari dar nu foarte mari DAR care cresc repede, precum Iasiului si Clujului, pot avea si ele fenome specifice oraselor foarte mari pentru simplul motiv ca nu au avut inca timpul sa asimileze aceste noi influxuri.

     Mai vedem cu "merele si perele". Bucurestiul a avut 60-70 de ani sa asimileze fluxurile mari. Iasiul si Clujul abia au inceput sa aiba asta de cativa ani, sa zicem maxim 10 ani.

     Bucurestiul nu se poate ascunde la infinit in spatele ideii ca este un oras foarte mare. Si alte orase din Europa sunt de dimensiunile Bucurestiului dar nu multe din problemele Bucurestiului.

     Nu cred ca Iasiul si Clujul vor calca pe urmele Bucurestiului, chiar daca vor ajunge la o dimensiune a populatie similara cu Bucurestiul. Din contra, oamenii civilizati (si carora contextul profesional si financiar le permite) vor migra spre Iasi si Cluj. Bucurestiul va decadea - daca nu inceteaza sa se ascunda dupa deget si nu-si rezolva problemele.
     • +1 (5 voturi)    
      ba din ce am vorbit cu colega mea (Vineri, 3 mai 2019, 12:00)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

      care a venit de la Iasi, lumea pleaca pe capete din Iasi. Oamenii de valoare pleaca, unii merg la Bucuresti iar IT-isti fug in afara tarii. .
      Tare imi e mie teama ca Iasiul se va umple de tarani si moldoveni de peste Prut (sa nu zici ca nu ti-am spus, cand vom mai sta de vorba peste 10 ani).
  • -10 (14 voturi)    
   Mare dreptate aveti (Vineri, 3 mai 2019, 0:34)

   Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Planul de concentrare a sclavilor din colonia Ro in cateva mari lagare de munca merge conform planului. Pe de alta parte, stapanii au inteles ca slugile multumite sunt mai productive, de unde si vacantele, masinile, celulele cu gresie si fainata, televiziunea 4K...Si, pentru ca unii sunt chiar fericiti, inseamna ca planul aproape le-a reusit. Pacat, insa, de cei care n-au suflet de sluga, pentru ca Romania este / a fost si tara lor. Ei au sperat la un alt viitor, pentru o tara cu asemenea potential.
 • +15 (15 voturi)    
  Da-ne doamne (Joi, 2 mai 2019, 17:09)

  mitg [utilizator]

  Si INFRASTRUCTURA, si atunci ne vom dezvolta si mai acerb.

  Ia sa avem si trenuri de mare viteza intre Cluj, Iasi, Bucuresti, Timisoara, Constanta si alte orase (de autostrazi nu mai zic ...), si banii, ideile si creativitatea vor zburda, si vor aparea sinergii nebanuite.
  • -6 (10 voturi)    
   Perfect, voteaza PNL, nu USR sau PSD! (Vineri, 3 mai 2019, 8:46)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   PNL a aratat de atatea ori ca poate face ceva, Boc a ridicat Clujul de la un satuc la cel mai dezvoltat oras din Europa ca si ritm de dezvoltare IT, Gheorghe Falca a dezvoltat Arad-ul la un nivel de oras european, s-au facut multe in Bucuresti cu Videanu primar, sa nu mai spun de Nicolae Robu care a dezvoltat Timisoara pe culmi nebanuite.
   In timp ce USR ce a FACUT in cei 3 ani de cand au consilieri locali, consilieri judeteni, deputati, senatori? Ca nu au FACUT nimic, doar au blocat alte lucruri si asta doar ajutati de PNL, in rest de facut nu au facut absolut NIMIC. Ei sunt buni sa se planga si sa blocheze, dar de facut, fac tot cei din PNL!
   PSD este o ciuma rosie si trebuie blocata, si poate face ceva doar PNL!
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 mai 2019, 12:01)

    [anonim] i-a raspuns lui Miky60

 • +6 (14 voturi)    
  25.000 pasapoarte vandute in R. Moldova! (Joi, 2 mai 2019, 17:25)

  mihnea2012 [utilizator]

  Astia sunt rezidentii ieseni facuti cetateni romani pe banda. Si Chirica se lauda cu minciuna asta!
  Asa e si in Muncipiul Vaslui care a facut vreo 10.000 de vasluieni la 2-3 adrese din oras, fiind vorba evident de filiere care vand pasapoarte. Filiere patronata oare de cei de la directia pasaporte imigrari, cetatenie din MAI?
 • -2 (18 voturi)    
  care oameni retrasi de la munca din Vest? (Joi, 2 mai 2019, 17:32)

  bancher [utilizator]

  Ca doar nu credem ca a dat cineva Marea Britanie sau Italia pe Iasi?
  Cei mai multi sunt cetateni moldoveni veniti la Iasi, apoi din cei veniti de la tara sau din judete invecinate (gen Botosani, Vrancea)
 • +7 (19 voturi)    
  cei 25000 (Joi, 2 mai 2019, 17:48)

  simonn [utilizator]

  Din pacate cei 25000 de mii de cetateni din Republica Moldova nu locuiesc in Iasi si nici nu cumpara apartamente ca rezerve bancabile cu spune dl Chirica ... au doar adresa de buletin in Iasi.

  Ei au plecat sau urmeaza sa plece in UE imediat ce au obtinut cetatenia. De asta e plin de masini si microbuze cu numere de MD la serviciul pasapoarte in Iasi.

  Deci in realitate populatia iasului a crescut doar cu 15000. Cam naiv dl. Chirica in privinta asta.
  • +3 (7 voturi)    
   Cum naiv daca el ti-a explicat? (Joi, 2 mai 2019, 21:48)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui simonn

   Unii stau mai multe pe-acasa (in orasul lor), altii mai putin. Oamenii nu sunt oi.
 • +12 (16 voturi)    
  Cel mai poluat oras din RO (Joi, 2 mai 2019, 18:05)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  cu spatiile verzi distruse de mafia imobiliara in cârdasie cu primaria, cu tei si brazi taiati, fără centura de ocolire, cu mari aglomerari centrale. Asa arata Isi dupa 30 de ani de cârmuire psd.
  • 0 (2 voturi)    
   am o colega la banca care a venit din Iasi (Vineri, 3 mai 2019, 10:32)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   S-a plans mult timp ca primarul a taiat teii lui Eminescu...daca e asa, atunci e crima, Nichita ar trebui judecat.
   • -2 (8 voturi)    
    Ca de obicei, intelegi anapoda (Vineri, 3 mai 2019, 12:37)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    1. Teiul lui Eminescu este unul, in parcul copou, monument protejat si nu-l taie nimeni.

    2. Au fost taiati teii de pe Stefan cel Mare, din motive partial justificate (este vorba totusi de centrul istoric al unui oras foarte cultural - printre altele, nu de o padure hercinica unde creste putregaiul la el acasa). Partial pentru ca s-au facut prea "din topor", fara sa se consulte nici expertii si nici cetatenii.

    Deci daca ea s-a plans atat de mult timp si tu asta ai inteles, ori banca ta angajeaza prosti si proaste bocitoare si fara minte, ori tu esti angajat la banca pe post de stergator automat de pantofi marca "bancherul".
    • 0 (2 voturi)    
     eu nu sunt de acord sa se taie niciun (Vineri, 3 mai 2019, 15:59)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     copac din niciun oras, ptr ca doar natura mai omoara poluarea. Pe de o parte te vaieti ca se aglomereaza Iasiul (si aici te inteleg) pe de alta parte esti de acord cu taierea teilor: pai asta nu e bine, taierea unui copac da unda verde poluarii.
 • +1 (21 voturi)    
  aberatii din moldova (Joi, 2 mai 2019, 19:03)

  Mihai Pop1 [anonim]

  La ultimul recensamant municipiul Iasi avea 290 000 de locuitori nu 316 000 cum sustineti domnule primar.

  Aceea e singura valoare verificabila pana la urmatorul recensamant, daca nici aia nu ati nimerit-o permiteti-mi sa am dubii legat de celelalte valori neverificabile.

  Spre cmparatie la acelasi recensamant Clujul avea 324 000 de locuitori (deci cu 34 000 mai mult ) si nu cred orasul Cluj a stat pe loc migratia interna tinzand sensibil mai mult spre cluj decat o va face vreodata spre iasi. Totodata comuna Floresti de langa cluj are conform estimarilor 60 000 de locuitori care nu sunt considerati ca apartinand muncipiului.

  Deci stati calm ca nu sunteti al doilea oras dupa Bucuresti dpdv al populatiei ( nu ca ar conta prea mult ) .

  De asemenea Timiosara avea aproape cat Clujul si mult peste Iasi.
  • -8 (12 voturi)    
   Tu esti ala stresat. (Joi, 2 mai 2019, 21:49)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Pop1

   Sezi bland, neicusorule.
  • +1 (1 vot)    
   Dar .... (Vineri, 3 mai 2019, 7:49)

   iomvvd [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Pop1

   Care e al doilea oras dupa Bucuresti?
   • +2 (2 voturi)    
    In 2017 ordinea era asa: (Vineri, 3 mai 2019, 12:06)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui iomvvd

    Bucuresti: 2.17 mil
    Iasi: 371000
    Timisoara: 331 000
    Cuj : 323 000
    Constanta: 315 000
    Craiova: 303 000

    Insa aici sunt cuprinsi toti, si cei fara vize de flotant, si migratorii etc.
  • +3 (5 voturi)    
   Aberatie a fost recensamantul (Vineri, 3 mai 2019, 8:54)

   Derezomov [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Pop1

   Eu locuiam in Iasi la recensamant. Iti garantez ca bulevarde intregi de blocuri, nu case, au fost omise de la recenzare. Nici nu stiau oamenii de pe Sos. Nicolina (princpala artera din sudul orasului) ca a fost recensamant. 290 000 este absolut ridicol.

   Vorbesti de Floresti si faci o estimare din burta, si mai si uiti ca multi sunt mutati acolo din Cluj, ca n-au bani sa-si ia apartament in Cluj, e mult prea scump. Din nou, stiu asta chiar de la sursa, nu-mi dau cu parerea.

   Si langa Iasi sunt multe localitati / suburbii cu populatie mare, lipite practic de oras: Miroslava, Tomesti, Lunca Cetatuii, Valea Lupului, Barnova.

   Asa ca stai calm, nici nu iti imaginezi ce aglomerat si plin de oameni e acel oras, nu se pune problema sa nu fi fost al doilea ca populatie vreodata dupa 2000.

   Iar pentru antevorbitorii care afirma ca nu sunt 25 000 de basarabeni: ba da, sunt, dar este un du-te-vino continuu. Vin la facultate si pleca unde vad cu ochii, zpoi alti tineri vin si pleaca s.a.m.d. Daca nu ai trait in Iasi n-ai cum sa intelegi lucrurile astea.
   • -2 (4 voturi)    
    Recensamantul a fost coordonat de la Bucuresti (Vineri, 3 mai 2019, 10:07)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Derezomov

    iar de la Bucuresti vin permanent to felul de "ordine" si "decizii" ciudate si tampite, de exemplu sa se opreasca recensamantul la un moment data fara nicio explicatie (alta decat faptul ca ei sunt "capitala", "centrul").

    Daca mafia din Bucuresti a vrut sa arate ca Iasiul nu mai este al doilea ca populatie

    (deoarece orice fapt care scoate in evidenta Iasiul ii racaie si streseaza pe turcii din administratia "centrala" din Bucuresti)

    atunci a manipulat rezultatele cu astfel de decizii haotice pentru tara (dar logice pentru scopurile lor marsave).
    • -3 (7 voturi)    
     din cauza urii tale fata de Buc, (Vineri, 3 mai 2019, 10:34)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     esti in stare sa debitezi orice ineptii.
     Iasiul era al doilea oras al tarii cand avea 350 000 locuitori...acum e intrecut de Cluj si Timisoara.
     • -1 (3 voturi)    
      Bucurestiul distruge Romania. (Vineri, 3 mai 2019, 12:39)

      Habermas [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Ai vrea sa-l iubesc?
      • +2 (2 voturi)    
       nu te pune nimeni sa ne iubesti (Vineri, 3 mai 2019, 16:02)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

       dar nici sa iti versi oful pe bucuresteni nu e o solutie. Tu cum auzi ceva de Bucuresti pe vreun forum, imediat sari la atac, indiferent ca e de bine sau de rau. Iti faci rau tie, ca om, tot acumuland frustrare si ura in tine in mod gratuit.
       Nu mai vreau sa demantelez cu cine a votat Iasiul la ultimele alegeri si cu cine voteaza in mod traditional ca intram la alte discustii.
      • 0 (2 voturi)    
       Stimate cetatean moldocentrist (Vineri, 3 mai 2019, 17:46)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

       Bucurestiul e capitala Principatelor Unite inca de la Unirea din 1859( corect sau nu, in defavoarea Iasi-ului poate, dar asta este).
       De atunci, Romania a devenit regat si stat, si-a obtinut independenta, a trecut prin doua razboaie mondiale, si-a dublat aproape teritoriul si apoi a pierdut o parte, a trecut prin catastrofa comunista, trece inca printr-o perioada de tranzitie, etc.
       Si tu vii sa spui ca Bucurestiul distruge Romania?? Adica daca maine capitala de muta la Iasi subit vom avea PIB-ul per capita al Cehie, coruptia dispare, si Tudorel e Presedinte?
    • 0 (6 voturi)    
     E chiar mai dubios (Vineri, 3 mai 2019, 10:41)

     Derezomov [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     Recensamantul a fost facut in 2011, cand premier era Emil Boc, care a tras si trage tare pentru Cluj.

     Doar Cluj si Timisoara au iesit atunci cu o populatie peste 300 000 de locuitori. De ce este asta important? Pentru ca doar orasele cu acest minim al populatiei puteau atrage anumite fonduri, nu ma tin minte exact detaliile, din pacate. De acord cu tine ca este foarte posibil sa fi fost directive acolo.

     Este un exemplu clasic de marginaizare al Moldovei: ba este stimulat Bucurestiul, ba vestul tarii (Cluj si Timisoara), dar niciodata Moldova.

     Un alt exemplu: Clujul si-a modernizat aeroportul si cu bani de la Bucuresti, in guvernarea Boc, la Iasi s-a modernizat cu bani locali, un efort laudabil.
     • +3 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 mai 2019, 12:36)

      [anonim] i-a raspuns lui Derezomov

     • -1 (3 voturi)    
      Bucurestiul face la fel si cu Clujul. (Vineri, 3 mai 2019, 12:46)

      Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Derezomov

      Bucurestiul - micul stambul se teme de Iasi si Cluj. Si este complexat fata de aceste doua orase Europene.

      Boc n-a facut decat sa intelega cum sta treaba si sa sparga gheata luptand pentru Cluj. Boc si ardelenii nu sunt impotriva Iasiului si Moldovei, din contra, isi dau seama ca ei impreuna sunt Romania adevarata care trebuie salvata din ghearele rapanoase ale otomanilor de la Bucuresti.
      • 0 (4 voturi)    
       mergi la doctor prietene, (Vineri, 3 mai 2019, 16:07)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

       acum chiar ca o iei pe aratura.
       Te asigur ca bucurestenii nu au nimic cu Iasiul, dupa cum nu au nimic cu niciun oras din Moldova. De ce? Pentru simplu motiv ca au alte probleme pe cap...Pe mine ma intereseaza sa imi faca centura de sud o Bucurestiului, sa se largeasca Prelungirea Ghencea, sa se faca gradinite mai multe si mai multe spitale ptr copii, sa se termine odata cu strapungere Splaiul Independentei-Crangasi-Militari-autostrada A1, am probleme cu poluarea din oras, am probleme cu infractionalitatea stradala...te asigur ca nu imi pierd energia urand moldovenii sau Iasiul.
 • +6 (6 voturi)    
  Provocare (Joi, 2 mai 2019, 22:03)

  florinos [utilizator]

  Provoc echipa Hotnews sa meargă in Iași si sa găsească fără internet si fără sa întrebe, sediul Turist Info din centrul orașului.
  Sau sa meargă la un muzeu din oraș, exceptând Palatul Culturii, si sa ceara explicații despre exponate in limba engleza, germana sau franceza.
  • +1 (3 voturi)    
   Chirica si Cultura? (Vineri, 3 mai 2019, 9:42)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Tocmai ce s-a dărâmat casa Negruzzi, ca multe alte clădiri de patrimoniu căzute sub buldozerele mafiei imobiliare cu binecuvântarea primăriei. De câti ani oare nu mai are Iasiul o sala de concerte (Filarmonica)? Iar vitraillie de la Palatul Culturii s-au deterioriat in urma vibratiilor produse de miile de watti la concertele rock & manele organizat de primarie.
   • +1 (1 vot)    
    Chirica Si Cultura? (Vineri, 3 mai 2019, 21:40)

    Mihai Gaspar [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Concert de manele la Iași, organizat de Primărie? Astept un link sau o dovadă oarecare, fiindcă asta e chiar gogonata :)). Sunt ieșean si chiar m-ai facut curios.
 • +3 (9 voturi)    
  BTW (Vineri, 3 mai 2019, 0:52)

  Irina25 [utilizator]

  Explozia demografica se refera la cresterea populatiei prin cresterea natalitatii si scaderea mortalitatii, de exemplu.
  Daca iei oamenii din 10 sate si ii inghesui intr-unul singur, nu inseamna ca in satul cu pricina a avut loc o explozie demografica.
  • +4 (4 voturi)    
   Gresit. Tu vorbesti de explozia demografica (Vineri, 3 mai 2019, 8:48)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

   a unei meta-populatii (grup de populatii distribuite in spatiu si legate intre ele de reproducerea biologica - de exemplu populatia umana a Pamantului).

   Aici este vorba de explozia demografica a unui oras (in limitele geografice date), ceea ce obliga sa iei in considerare fluxurile migratorii inclusiv cele dintre rural si urban si cele dintre orase.

   De unde ai scos tu ideea ca trebuie excluse fluxurile migratorii??
   Cred ca tu (si aprobatorii tai) confunzi doua subiecte separate: dinamica populatiei unui oras al Romaniei si dinamica populatiei Romaniei.
 • -2 (2 voturi)    
  de la un iesean (Vineri, 3 mai 2019, 8:32)

  Toni_Romania [utilizator]

  1-Se spune "Iașului"
  2-In Iasi sunt 60.000 studenti, din care probabil 75% din alte judete. Cu ei cum ramane?
  3-Articolul nu are nicio treaba cu realitatea.
 • +2 (2 voturi)    
  statistica teoretica (Vineri, 3 mai 2019, 9:34)

  0daconcept [utilizator]

  Majoritatea acestor cetateni figureaza statistic in Iasi.De fapt au primit actele Ro si au plecat in strainatate.Recensamantul se face in Ro in baza domiciliilor inregistrate dar cca. 5 mil.de romani traiesc in alte tari unde culmea au si acolo domiciliul inregistrat.Parerea mea este ca ar trebui sa se faca diferenta intre romani inregistrati in Ro si romani care traiesc in Ro.Tragic dar adevarat.
  • -2 (4 voturi)    
   Hello there, my name is Blue Marble. (Vineri, 3 mai 2019, 10:24)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui 0daconcept

   Bine ati venit pe Planeta Pamant!
   Welcome on Planet Earth!
   Willkommen auf dem Planeten Erde.
   Bienvenu(e) sur la planette Terre!

   Primul lucru pe care trebuie sa-l stii: oamenii nu sunt plante.
   First thing to know: humans are not plants.
   Als erstes sollten Sie wissen: Menschen sind keine Pflanzen
   La premiere chose a savoir: les Humains ne sont pas des plantes.
   • +1 (1 vot)    
    clarificare (Vineri, 3 mai 2019, 10:37)

    0daconcept [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    Comentariul anterior se adresa celor care n-au inteles planeta,si care sunt din pacate multi.
 • +1 (5 voturi)    
  Acei 25.000 de republicani (Vineri, 3 mai 2019, 9:47)

  mntaler [utilizator]

  locuiesc toti in 3 apartamente, asa-i?
 • +3 (3 voturi)    
  BRAVO IASI !!!! (Vineri, 3 mai 2019, 19:23)

  iomvvd [utilizator]

  AL DOILEA ORAS CA MARIME DIN TARA. Cred ca datorita inteligentei native a moldovenilor, Iasul va deveni cel mai important pol de resursa umana din Romania. Daca "ii ajuta cel de sus :)" cu o autostrada, atunci se va vedea adevaratul potential al regiunii. Bravo Iasi, bravo ieseni, bravo Moldova, bravo moldoveni. Cu bucurie spun ca sunt roman adevarat alaturi de voi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by