PMB spune că Bucureștiul devine ”smart”: Au fost lansate patru aplicații privind circulația STB, parcările publice, problemele de trafic și persoanele aflate în dificultate

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 31 martie 2019, 14:42 Actualitate | Administratie Locala


Aplicația InfoSTB
Foto: Google Play
Primăria Capitalei anunță că ”Bucureştiul devine ”smart” prin lansarea în testare a primele 4 aplicaţii mobile: infoSTB (transport public), Parking, Social alert și Trafic alert. Prima aplicație este pentru informații privind circulația mijloacelor de transport în comun, a doua este pentru plata online sau prin SMS a parcărilor (și în viitor, pentru a vedea dacă sunt locuri libere), a treia pentru a reclama probleme din trafic, iar ultima pentru a sesiza persoanele aflate în dificultate.

Este vorba de aplicaţii pentru telefonul mobil cu sistem de operare iOS sau Android, ce pot fi instalate şi utilizate gratuit. Cele patru aplicaţii mobile sunt deja disponibile şi se află în faza de testare, în următoarea perioadă urmând ca ele să fie îmbunătăţite şi optimizate în funcţie de feed-back-ul primit de la utilizatori.

Ce spune PMB despre cele patru aplicații:

InfoSTB - Ajungem împreună la destinaţie

Aplicaţia permite călătorului să găsească o rută optimă în Bucureşti folosind transportul public în comun şi informaţiile aferente acelei rute: staţiile STB şi localizarea mijloacelor de transport, împreună cu datele depre timpii de aşteptare şi de parcurs, dar şi să vizualizeze pe hartă traseul fiecărei linii STB în parte.

Pentru alegerea unei rute, utilizatorul introduce locurile de "Plecare" şi "Sosire", selectează alte detalii (de exemplu, distanţa maximă pe care doreşte să o parcurgă), activează butonul "Căutare" şi primeşte rezultatele căutării: rutele propuse de aplicaţie pentru căutarea efectuată. Platforma va întoarce variante de rute după criteriul "cea mai mică durată de parcurgere a rutei". Pentru fiecare dintre rutele propuse, utilizatorul va vedea o serie de detalii despre timpii de parcurs (cu mijloace STB şi pe jos, dacă este cazul, între diferite staţii), liniile STB recomandate şi tipul călătoriei (cu autobuz, troleibuz, tramvai), denumirea staţiilor şi orele de plecare/sosire; ora de sosire la destinaţie, numărul de schimbări, numărul de staţii etc. Interfaţa aplicaţiei este disponibilă în română şi engleză.

La cea mai recentă actualizare a aplicaţiei au fost adăugate caracteristici precum: posibilitatea ca, după iniţierea unei anumite rute, utilizatorul să vadă în timp real mijlocul de transport aşteptat; primirea unei "alerte de coborâre" înainte de ultima staţie de pe traseul ales.

Aplicaţia foloseşte datele transmise de echipamentele GPS/GSM4G instalate pe 1.440 de mijloace de transport în comun utilizate de STB, precum şi pe noile autobuze achiziţionate şi este disponibilă pentru telefoane mobile cu sistem de operare iOS sau Android.

Parking Bucureşti

În prezent, aplicaţia oferă posibilitatea identificării parcărilor publice gestionate de Primăria Capitalei şi de a plăti online, cu card bancar sau prin SMS, tarifele pentru utilizarea acestora. Operaţiunile sunt securizate, tranzacţiile fiind realizate prin intermediul unui procesator de plăţi.

Pentru fiecare parcare identificată, aplicaţia afişează: denumirea parcării, numărul total al locurilor de parcare, numărul de locuri de parcare libere (caracteristică în curs de optimizare).

Utilizatorii pot vizualiza tariful orar pentru parcare, pot accesa traseul spre respectiva parcare şi pot efectua plata pentru parcare, fie online (cu card bancar), fie prin SMS.

Fiecare utilizator poate înregistra una sau mai multe maşini în aplicaţie iar atunci când se apropie finalul perioadei pentru care a plătit parcarea, primeşte o notificare în acest sens. Manualul de utilizare a aplicaţiei este disponibil în secţiunea "Termeni şi condiţii". Utilizatorul poate vizualiza lista de maşini aferente contului său, data la care a fost introdusă fiecare în aplicaţie şi are posibilitatea de a elimina din listă. Referitor la plăţi şi carduri, utilizatorul poate accesa lista de plăţi efectuate, cu detalii despre momentul efectuării plăţii, valoarea plăţii, modalitatea de plată şi locaţia pentru care a fost efectuată respectiva plată, lista cardurilor definite, cu posibilitatea de vizualizare parţială a seriei cardului, a datei la care acesta a fost definit de utilizator în aplicaţie şi cu posibilitatea de ştergere a cardului. Personalul care deserveşte parcarea poate vizualiza, de asemenea, statusul pentru fiecare maşină în parte.

Într-o etapă ulterioară, aplicaţia va avea şi o componentă de căutare a locurilor libere de parcare, prin instalarea de camere video şi/sau senzori în parcări conectate la aplicaţie, operaţiune programată a se încheia în acest an.

Trafic Alert Bucureşti

Bucureştenii pot utiliza aplicaţia pentru a semnala, direct către Primăria Capitalei, neregulile întâlnite pe traseul utilizatorului care pot afecta bună circulaţie pe drumurile publice din Bucureşti: parcaje neregulamentare, drum în lucru nesemnalizat, semafor nefuncţional, groapă carosabil, groapă trotuar, indicator degradat, lucrări civile pe carosabil etc.

Platforma permite preluarea în timp util a solicitărilor cetăţenilor cu privire la nereguli/incidente ce pot afecta traficul, evaluarea rapidă, gestionarea şi soluţionarea acestora.

După înregistrarea în aplicaţie, utilizatorul poate semnala neregulile pe care le întâlneşte, iar acestea sunt preluate în call-centerul dedicat.

Pentru fiecare tip de sesizare în parte, utilizatorul introduce adresa, o descriere şi, opţional, poate adăuga fotografii relevante, de la faţa locului. Ulterior, acesta poate vizualiza un istoric a sesizărilor sale şi statusul pentru fiecare în parte (noi, în lucru, soluţionate).

Social Alert Bucureşti

Deservită prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, aplicaţia are rolul de facilita intervenţia echipajelor DGASMB în asistarea persoanelor aflate în dificultate pe raza Capitalei. Sesizările le poate face oricine are instalată aplicaţia şi are un cont înregistrat, fie că este un cunoscut sau nu al persoanei aflate în dificultate.

Utilizatorul care doreşte să semnaleze existenţa unui caz social introduce tipul sesizării, adresa, şi date despre persoana vizată - categorie (bărbat, femeie, copil, familie etc), grad de mobilitate, dacă este însoţită sau nu şi alte informaţii relevante pentru personalul social care se va ocupa de gestionarea cazului semnalat. Solicitările ajung la DGASMB pentru soluţionare, iar utilizatorul are posibilitatea de a vizualiza, în cadrul aplicaţiei, stadiul fiecărei solicitări trimise de el în parte (noi, în lucru, soluţionate).

Categoriile de sesizări ce pot fi semnalate sunt: persoane adulte fără adăpost, persoane cu handicap, tineri peste 18 ani care nu mai fac parte din sistemul de ocrotire a copiilor fără familie, vârstnic în situaţii de risc ridicat, femei victime ale violenţei.

Aplicaţiile Parking Bucureşti, Trafic Alert Bucureşti şi Social Alert Bucureşti au fost dezvoltate de Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti, iar InfoSTB - de societatea RADCOM, selectată de STB anul trecut, în urma unei licitaţii publice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16345 vizualizari

 • +31 (31 voturi)    
  Felicitari (Duminică, 31 martie 2019, 15:03)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  O ocazie minunata sa tocati mai multi bani. De ce nu ati facut o singura aplciatie modulara? Este evident ca vor avea pucnte comune (cel mai probabil bibliotecile de harti si trasee - desi sigur exista API open source ca sa nu coste, dar nu ati mai putea fura), infrastructura STB/parcari (daca avem asa ceva) si cel mai probabil baza de date.

  InfoSTB este ceva complet inovator. Nici nu exista aplciatia MoovIt care este actualizata constant de catre comunitate. Este gratis si este la zi, inclusiv cu devieri de traseu sau stiri cu modificari (gen trafic inchis datorita evenimentelor organizate sau protestelor). Asta ca sa nu mai zic si de Google Maps.

  Cat despre "Traffic Alert", exista doua aplicatii deja: Waze si cea pusa la dispozitie de Hotnews.

  Posibil ca multa lumea sa nici nu stie ca exista aplicatia urgenta "Apel 112". Aceea putea fi extinsa pentru a acomoda implementarile Social Alert si nu ar mai fi costat cat a costat - ca sigur nu a fost ieftina.

  Dar pana la urma, care-i problema?! Doar nu-s banii ei.

  Penibil.
  • +6 (6 voturi)    
   cautam Casa Poporului cu aplicatii satelitare (Duminică, 31 martie 2019, 19:55)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Ca parca sa dai un email cu adresa si descrierea "cazului social" ar fi asa de greu.

   E vorba despre Bucuresti, unde oricum nu-ti raspunde nimeni la telefon sa sesizezi un semafor defect (asta daca ai bafta sa afli de undeva unde sa suni).

   Iar inspectorii sociali ce pazesc?!! Stau la birou, veay cafea si se mai uita la monitor din cand in cand?!

   Bucurestiiul nu e in jungla Amazoniei si nici saracii Bucurestiului nu se ascund prin hatzishuri. :-)))
   • +6 (6 voturi)    
    Corect (Luni, 1 aprilie 2019, 0:45)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Dar se pare ca cei cu probleme si fara sprijin material au iPad si iPhone prin care sa cheme de urgenta "specialistii" sociali.

    Cretina asta de Firea ma uimeste pe zi ce trece.
 • +16 (18 voturi)    
  LOOOL (Duminică, 31 martie 2019, 15:37)

  blackbeard [utilizator]

  Doar edilii si unii rezidenti pzdisti au ramas non-smart... fmmfirea&fmmpzd, sunteti de o maxima tristete.

  Unii dintre noi au habar ce inseamna servicii de tip "smart city", iar orasul asta mai are cale luuuuungaaa pana acolo. Sperati sa adunati simpatia nestiuturilor si naivilor... :))
  Ar fi o idee buna sa rezolvati inainte problema traficului, aerului poluat, a parcarilor de rezidenta, colectarea gunoiului, amenajarea si protejarea spatiilor verzi, prioritizarea si eficientizarea transportului in comun in conditii decente etc etc. Voi scoateti 2 aplicatii din srl-urile turcesti sau cine stie ce firma de casa ca a porcului ghita, cat sa luati ochii si sa promovati porcarii facute de dragul de a le face. Adica, tocati banii platitorilor de taxe absolut ineficient, ca niste veritabili analfabeti functionali.
  • +3 (5 voturi)    
   subscriu (Duminică, 31 martie 2019, 19:52)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

   Perfect de acord.
 • +16 (16 voturi)    
  Firea găsește motive să se laude. (Duminică, 31 martie 2019, 15:38)

  asavreau [utilizator]

  Nu locuiește în București și nu vede mizeria, praful, poluarea,aglomerația,lipsa parcărilor,gropile,spațiile verzi vraiște,rahați de câine,chiștoace peste tot.În București nu-i o zonă mai de doamne ajută,cu care să te lauzi,să o poți da exemplu.Așa o fi și acasă la Gabi Firea.
  • +6 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Duminică, 31 martie 2019, 18:54)

   complet_ret [anonim] i-a raspuns lui asavreau

 • +14 (14 voturi)    
  Smart adică nu mai votează Firea (Duminică, 31 martie 2019, 17:42)

  mr_mojo [utilizator]

  Sper din tot sufletul.
 • +14 (14 voturi)    
  mari aplicatii (Duminică, 31 martie 2019, 17:55)

  clint [utilizator]

  cum s-a spus si mai sus, reinventarea rotii, adica a Waze-ului, Google, Moovit, samd...
  totul pe banii nostri, smart, indeed !
 • +13 (13 voturi)    
  acum doi ani puteam sa platesc parcarea (Duminică, 31 martie 2019, 17:58)

  AliKimiku [utilizator]

  In Tg Neamt prin sms.
  In rest aplicatia 1 e o dublura la Moovit(cu care mergi din Atena pana in Madrid) iar a 3-a are doar 5% din functionalitatea Waze-ului.
 • +13 (13 voturi)    
  nimic suprinzator (Duminică, 31 martie 2019, 18:24)

  Enofereus [utilizator]

  atat o duce mintea pe firutza
 • +4 (4 voturi)    
  Smart degeaba (Duminică, 31 martie 2019, 19:20)

  andimi [utilizator]

  smart dar fara parcari, fara mijloace suficiente de transport in comun, smart... degeaba!
 • +4 (4 voturi)    
  confuzii si lauda cat cuprinde (Duminică, 31 martie 2019, 19:52)

  Dedalus [utilizator]

  Nu e nimic SMART in cele listate.

  Pe principiul asta, o bricheta care se aprinde cand o apesi, e SMART pentru ca prevede ca iti vei aprinde o tigara. :-))
 • +5 (5 voturi)    
  Smart (Duminică, 31 martie 2019, 22:32)

  Soljenitin [utilizator]

  Cum adica devine smart? Pai nu era deja smart? Parca asa zicea gabitza acum ceva timp, ca avem o capitala smart pentru ca in ea traiesc multi oameni smart (desi, daca a ajuns ea primar, asta-i dovada ca nu-s prea multi oameni smart...).
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 martie 2019, 22:40)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  daaa, sărăcie ”smart” (Duminică, 31 martie 2019, 23:18)

  Toni_Romania [utilizator]

  -
 • +3 (5 voturi)    
  Un pas inainte (Luni, 1 aprilie 2019, 0:32)

  florinos [utilizator]

  Este de apreciat inițiativa, sper ca pana in 2020 sa modifice si site-ul PMB care arata ca un proiect al unui absolvent de scoală primara care a găsit un tutorial HTML din 1990 toamna.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by