Brazii din parcul aflat în fața Palatului Culturii din Iași au fost tăiați, pe motiv că aceștia erau bătrâni și deteriorați, plantați în anii `70, „pe fondul unei ideologii comuniste”, Primăria dorind, acum, să reamenajeze zona după un proiect aprobat în urmă cu doi ani, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste zece brazi din parcul din fața Palatului Culturii din Iași au fost tăiați vineri, iar localnicii au fost extrem de nemulțumiți, criticând măsura pe pagina de Facebook a Primăriei orașului.

„Copacii tăiați erau sănătoși! În cel mai poluat oraș din țară copacii se taie, se fac numai clădiri, nu am văzut un parc nou inaugurat iar spațiile verzi sunt înlocuite de blocuri! Puteți să explicați cât vreți, realitatea e alta: numai betoane, praf și poluare și toată lumea înghesuită în Parcul Copou!”, a scris o ieșeancă pe pagina de Facebook.

Reprezentanții Primăriei Iași au răspuns, tot pe Facebook, spunând că „majoritatea arborilor îndepărtați erau bătrâni și deteriorați, fiind plantați în anii '70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puțin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea națională”, se arată în postarea Primăriei Iași, pe pagina de Facebook.

Potrivit municipalității ieșene, a fost demarat un proiect de reamenajare a Pieței Palatului Culturii, care presupune „îndepărtarea vegetației îmbătrânite, bolnave, dezordonate și inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale și vegetale, redesenarea și modernizarea aleilor pietonale”.

Ideea modernizării a venit în urma unui concurs de soluții, organizat în 2016, pentru reconfigurarea și reamenajarea zonelor din jurul Palatului Culturii (piața din fața Palatului și spațiul verde din spatele Palatului). S-au înscris în concurs două proiecte și a fost câștigat unul dintre ele, cu un scor de aproape 80 la sută, în urma votului a 297 de ieșeni și a reprezentanților comisiilor din Primăria Iași.

Proiectul nu au fost încă finalizat, însă reprezentanții Primăriei Iași se gândesc acum la o soluție rapidă, pentru o amenajare temporară, cu gazon, care să ofere vizibilitate cu ocazia vizitei Papei Francisc, din data de 1 iunie, de la Iași.

„Lucrările din această perioadă constituie o amenajare provizorie a pieței, o licitație pentru contractarea unor servicii de proiectare a esplanadei Palatului Culturii, cu o prevedere bugetară de 250.000 lei, fiind în curs și având drept termen de deschidere a ofertelor data de 11 aprilie. Reamenajarea temporară în desfășurare are rolul principal de a îmbunătăți aspectul general al Pieței Palatului Culturii, cu atât mai mult cu cât pe 1 iunie aceasta va găzdui întâlnirea Sanctității Sale Papa Francis cu credincioșii din Iași, Moldova și nu numai”, au mai arătat reprezentanții Primăriei Iași.