Primăria Capitalei vrea să facă o sală polivalentă de 20.000 locuri lângă stadionul național, pe bd. Basarabia. Prețul estimat este de 658 milioane lei, potrivit indicatorilor tehnico-economici ce vor fi supuși spre aprobare Consiliului General la ședința de luni. Municipalitatea a renunțat la proiectul sălii polivalente inițiat de Primarul Sorin Oprescu și a reziliat contractul pentru proiectare și execuție scos la licitație la vremea respectivă, a anunțat Gabriela Firea. Vom reveni cu rezultatul votului.

Sala Polivalenta (proiect)Foto: PMB

"Vom avea în sfârşit o sală polivalentă, o sală multifuncţională în Bucureşti. După epopeea pe care a trăit-o acest proiect - a fost o licitaţie acum câţiva ani de zile, care a avut nenumărate contestaţii şi, în final, a trebuit să o luăm de la capăt, pentru că acel contract iniţial a fost anulat - avem aşadar astăzi de dezbătut şi aprobat indicatorii tehnico-economici rezultaţi din studiul de fezabilitate realizat de Compania Dezvoltare Durabilă a Municipiului Bucureşti, pentru realizarea unei săli multifuncţionale, cu o capacitate de 20.000 de locuri, pe o suprafaţă desfăşurată de 60.000 mp, care va fi dotată şi cu o parcare subterană de 380 de locuri. În afară de sala multifuncţională vor mai fi şi cinci terenuri de sport la nivel, la suprafaţă", a declarat primarul Gabriela Firea la începutul ședinței de Consiliu General.

Durata de proiectare și execuție este de 36 luni.

La începutul anului 2014, Primăria Capitalei a introdus în caietul de sarcini pentru licitație suprafețe orientative pentru Sala polivalentă, respectiv 40.000 mp. Consorțiul condus de Astaldi a păstrat și în oferta de licitație cuvântul circa atât pentru valori, cât și pentru prețul construcție. Consorțiul condus de Strabag a venit cu valori clare atât în ceea ce privește suprafață, cât și prețul.

După o serie de controverse birocratice legate de termenii din caietul de sarcini, Strabag - care avea o oferta mai mică că preț cu 10 milioane de euro decât Astaldi - a fost descalificat și a câștigat Astaldi. Printre motivele invocate se numără faptul că Strabag a redus suprafață sălii, a majorat procentul de ocupare a terenului prin mărirea parterului și nu a respectat cerințele de funcționalitate.

Strabag spune că cifrele din caietul de sarcini erau orientative, afirmațiile referitor la funcționalitate sunt subiective, iar oferta în ansamblul ei respectă cerințele din caietul de sarcini.

Strabag s-a adresat CNSC cerând reevaluarea ofertelor și a avut câștig de cauza, Primăria Capitalei fiind obligată să reanalizeze ofertele. Decizia poate fi contestată.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris pe blogul sau despre acest caz, atrăgând atenția asupra faptului că licitația e câștigată de o oferta cu 10 milioane de euro mai scumpă decât concurență.

La finalul anului 2015, contractul pentru construirea sălii polivalente a fost atribuit asocierii Astaldi Spa - Euro Construct Trading 98 SRL, valoarea fiind de 357 milioane lei cu TVA (aprox. 80 milioane euro). Sala Polivalentă va avea o capacitate de 12.000 de locuri pe scaune, dintre care 2000 de locuri VIP și 500 de locuri noi de parcare.

Durata contractului era de 36 de luni din care 24 de luni pentru proiectare și execuția lucrărilor și 12 luni pentru servicii tehnice de operare și mentenanță după recepția lucrărilor. Lucrările aveau termen de începere anul 2016.