Primăria Capitalei începe să îi exproprieze pe proprietarii care nu sunt de acord cu consolidarea și reabilitarea clădirii de patrimoniu în care au apartament. Pentru început este vorba despre două apartamente dintr-un imobil de pe strada Franceză nr. 9, unul de 23 și altul de 35 mp pentru care municipalitatea va plăti 116.000 lei (25.000 euro) și 177.000 lei (38.000 euro). Clădirea este monument istoric și urmează să fie consolidată și reabilitată.

Centrul VechiFoto: USER UPLOADED

Măsura este luată pentru deblocarea programului de consolidare care de multe ori a fost blocat fiindcă unul/doi proprietari dintr-un bloc nu erau de acord cu consolidarea sau nu puteau fi găsiți.

”Potrivit Listei monumentelor istorice aprobată de Ministerul Culturii în anul 2015, imobilul situat la adresa din str. Franceză nr. 9, sector 3 se regăsește la poziția nr. 1049. Totodată, conform Listei imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic aprobată de Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, imobilul menționat anterior se regăseşte la poziţia nr. 98, fiind încadrat în clasa I de risc seismic. Pentru prevenirea degradării acestui imobil şi pentru asigurarea siguranței publice în eventualitatea unui eveniment seismic și având in vedere faptul ca proprietarii celor doua apartamente ce fac obiectul proiectului de hotarare, nu au putut sa fie identificați si nu se pot desfățura lucrările de interventii consolidare este necesara declanșarea procedurilor de expropriere”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Exproprierea poate fi făcută pentru protejarea clădirilor de patrimoniu, dar și pentru operațiuni de regenerare urbană.

Consilierii municipali au mai adoptat, marţi, un proiect de hotărâre care prevede finanţarea de la bugetul local, în limita fondurilor alocate anual, a cheltuielilor pentru plata chiriei la locuinţele de necesitate repartizate persoanelor fizice evacuate din imobilele ce vor fi supuse consolidării, pe durata execuţiei acestor lucrări.

Vor fi exceptaţi de la finanţare proprietarii care nu au fost de acord cu realizarea lucrărilor de intervenţie-consolidare, cei care se opun evacuării/relocării, cei care refuză intrarea în locuinţă în vederea efectuării lucrărilor de intervenţie şi la care autorizarea se face cu ajutorul instanţelor judecătoreşti prin ordonanţă preşedinţială, potrivit dispoziţiilor din Codul de procedură civilă.

De asemenea, vor fi exceptate de la finanţare persoanele fizice care acumulează restanţe la plata utilităţilor, la aceste locuinţe de necesitate, mai mari de 30 de zile de la data scadentă a facturii emise de furnizor.