Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, a anunțat că nu va susține înființarea celor două companii municipale care vor prelua activitatea RADET și a serviciilor conexe. Declarația vine după ce mai multe voci din PNL au anunțat că vor susține înființarea celor două companii. Cătălin Deaconescu a explicat că prin acest vot, cei care au condus Compania Municipală Energetica București, din care vor lua naștere cele două noi firme, încearcă disperați să își ”acopere” răspunderea, inclusiv cea penală sau patrimonială, prin votul Consiliului. În plus, acesta susține că întâi trebuie desființată Compania Municipală Energetica și respectată decizia instanței. Proiectele de hotărâre privind înființarea celor două companii vor fi supuse la vot în ședința Consiliului General de pe 26 februarie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cătălin Deaconescu a explicat pe pagina de Facebook de ce nu va vota proiectele de hotărâre.

”Fără schimbarea modelului economic care guvernează termoficarea în București, oricâte societăți ar înființa doamna Firea, ele vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, tot în faliment. Nu poți opri efectele unei ilegalități prin comiterea unor noi ilegalități și este o chestiune de timp până o instanță ar declara și noua societate ca fiind nelegală! Pe toată durata acestui mandat, administrația Firea-PSD-ALDE i-a tratat pe bucureșteni cu aroganță și autosuficiență, nu a explicat măsurile propuse, iar decizia de a schimba modelul administrativ al Bucureștiului prin înființarea a 22 companii i-a aparținut în totalitate. Decizia Curții de Apel prin care înființarea a 20 de societăți a fost declarată nelegală reprezintă marele eșec al administrației Firea-PSD, chiar mai mare decât iminentul faliment al RADET. Doamna Firea trebuie să vină în fața Consiliului general să-și asume acest eșec și să propună măsuri de intrare în legalitate, cu aplicare imediată. Primarul general trebuie să propună dizolvarea și lichidarea firmelor ilegale și să propună măsuri pentru limitarea pierderilor. De altfel, hotararea judecatoreasca este definitiva si executorie, nicio altă soluție juridică nu poate exista, în afara punerii ei în executare, prin dizolvarea și lichidarea tuturor acestor companii. Este singura soluție legală posibilă si ea nu ține de vreo negociere politică”, a scris Cătălin Deaconescu pe pagina de Facebook.

Acesta a prezentat punctual, de ce nu este de acord cu înființarea celor două companii:

- Prin actuala hotărâre propusa de Gabriela Firea, cei care au votat înființarea companiei Energetica, dar mai ales cei care au condus compania sau au influențat luarea unor măsuri, incearcă disperați să își ”acopere” răspunderea, inclusiv cea penală sau patrimonială, prin votul Consiliului.

- Prin aceasta Hotărâre nu se înființează doar o companie, Termoenergetica, care să preia funcția RADET, ci se și divizează CM Energetica, cea declarată nelegală. Când instanța îți spune că CM Energetica NU există, nu ai ce să divizezi, trebuie să o lichidezi! Nu se poate diviza o entitate care nu mai există din 22 noiembrie, de la Decizia Curții de Apel. Toate actele subsecvente infiintarii companiilor nelegale sunt nule, inclusiv contracte, licențe sau actele de delegare ale serviciului public.

- De asemenea, se înființează și o altă companie, a 23-a în mandatul Firea, CM Energetica Servicii București SA. Decizia de a înființa și o companie de servicii energetice este o masura de politică publică ce vine in totala contradictie cu ce a susținut PNL în ultimii 2 ani. Înființarea unei companii de servicii energetice cu capital apartinand unităților administrativ teritoriale membre (București, Chiajna, Popești Leordeni) NU se justifică, atâta timp cât piața oferă suficiente resurse în zona privată. Prin crearea acestei companii, piața serviciilor energetice va fi distorsionată, iar prețul serviciilor încredințate direct de alte structuri municipale (PMB, administrații, spitale, companii municipale) nu va fi unul real, de piață, determinat în urma unor proceduri competitive de achiziție.

- Acționariatul companiilor trebuie justificat prin studii de oportunitate și proiecte concrete de dezvoltare a SACET, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii doi ani. Ce aport real la buna îndeplinire a scopului societății Termoenergetica aduc cele 2 UAT-uri din Ilfov? – argumente reținute de Curtea de Apel în decizia din 22 noiembrie.

- În textul prezentat nu sunt suficiente garanții că principiile managementului profesionist vor fi transpuse în realitate: mandatele inițiale sunt tot de 2 ani, iar abia în termen de patru luni după finalizarea și aprobarea divizării se va iniția procesul de selecție a expertului în recrutare. Aceastan înseamnă, în cel mai bun scenariu, că vom avea cel puțin pentru perioada rămasă din acest mandat al Consiliului general, administratori așa cum ne-a obisnuit deja administratia Firea: oamenii de la partid, rubedenii, alte obligații! De asemenea, nu există nicio condiționalitate legată de un plan de management aprobat de AGA, pe baza unui mandat acordat de CGMB. Totodată, pentru directorul general și/sau directori generali adjuncți NU există nicio prevedere care să oblige societatea la selecția transparenta a acestuia/acestora, într-un termen rezonabil.

Primarul general Gabriela Firea vrea să înființeze o nouă companie municipală care să preia sistemul de încălzire centralizată din București - RADET. Este vorba despre Compania Municipală Termoenergetica București, care va avea acționari Municipiul București (99,999%), Comuna Chiaja și Orașul Popești, iar scopul său este producerea, transportul și distribuția energiei termice, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu General.

Primarul Gabriela Firea vrea să înființeze și o a doua firmă, Compania Municipală Energetica Servicii București, care va presta serviciile conexe, respectiv întreținerea rețelelor de termoficare, acesta urmând să gestioneze și fonduri europene. Compania va avea aceiași acționari.

Cele două companii se vor forma în urma reorganizării și divizării Companiei Municipale Energetica, urmând ca la final aceasta să fie dizolvată. Reamintim că hotărârea Consiliului General prin care această companie a fost înființată a fost anulată în instanță de USR, alături de hotărârile de înființare a altor 21 de companii municipale.

”Municipiul Bucureşti propune, pentru continuarea serviciului de alimentare cu energie termică, aprobarea înființării Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti S.A., societate comercială pe acțiuni care sa îndeplinească condițiile unui Operator Regional, dar si condițiile de atribuire directă a contractului de delegare a activităţii de producere, distribuţie, transport şi furnizare a energiei termice, în aceste condiţii, având în vedere iminenta intrării în procedura falimentului a RADET. Necesitatea înfiinţării noii companii se justifică prin faptul că în prezent piaţa transportului, distribuţiei şi furnizării energiei termice din Municipiul Bucuresti este o piaţă de monopol, întrucât RADET este singurul operator care prestează acest serviciu, în sistem centralizat, la nivelul Municipiului Bucuresti, reţeaua fiind de utilitate publică. Însă in prezent regia se află în insolvență”, se arată în proiectul de hotărâre privind înființarea Termoenergetica. Angajații RADET vor fi transferați la noua companie.

După înființare, această urmează să asigure serviciul de producere și furnizare a a energiei termice în locul RADET.

”Pentru îndeplinirea serviciului public de alimentare cu energie termică, activitatea prestată de RADET Bucureşti va fi asigurată în regim de continuitate, permanent, până la preluarea acesteia de către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. La data preluării serviciului de către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A, se va retrage calitatea de operator al serviciului public de alimentare cu energie termică a RADET Bucureşti”, se arată în proiuectul de hotărâre.

Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A. va prelua de la Compania Municipală Energetica contractele de mentenanță încheiate de cea din urmă cu municipalitatea:

- contractul care are ca obiect "Reabilitarea sistemului de termoficare ala Municipiului Bucureşti" - reabilitare sistem de termoficare pe 63 km;

- contractul de execuție de lucrări pentru Modernizarea Centrală termică Amzei;

- contractelor de lucrări privind execuţia şi finalizarea de reparaţii instalaţiile aflate în incinta spitalelor aflate în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, contractul de prestări servicii "Servicii tehnice de exploatare, operare, mentenanţă preventivă pentru instalaţii sanitare, termice, ventilatie, instalații de stins incendiu, instalații electrice de joasă tensiune și instalații de curenţi slabi, ascensoare, - Arena Națională"

Totodată noua companie va prelua de la Compania Municipală Energetica București si proiectul aferent montării staţiilor de încărcare electrică pe întreg arealul Municipiului Bucureşti, dar și proiectul "Platforma mobilă pentru suport termic şi electric, utilizată la mentenanţa şi dezvoltarea proceselor industriale (ProEnerg)" ce a fost declarat admis în urma etapei de verificare a conformității administrative şi eligibilităţii (faza A), urmând si faza B a evaluării.

Cel mai important este însă că societatea ca derula proiectele de modernizare a rețelelor pe fonduri europene.

”Cel mai important este proiectului POIM/43/7/2/Cresterea eficientei energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Municipiul Bucureşti "Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti, proiect în cuantum de 176.470.588 EUR prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020”, se mai arată în proiectul de hotărâre de înființare a companiei.

Mai multe voci din PNL au anunțat că sunt de acord cu înființarea celor două companii municipale.

”Noi am venit în sprijinul bucureștenilor și al PMB. Am propus și argumentat TERMOENERGETICA. Alții încă mai dezbat prin conferințe. Liberalii au soluții!”, a postat penelistul Gabriel Dumitrașcu pe pagina de Facebook.

Consilierul general Ciprian Ciucu a declarat inițial că este de acord cu înființarea celor două companii.

”Gabriela Firea a adus termoficarea din București într-o situație inedită: plasând RADET în insolvență, l-a expus falimentului în timp ce a înființat ilegal firma căreia, teoretic, i s-ar fi putut delega serviciul e termoficare. A încercat să determine Opoziția din CGMB să-i treacă în legalitate firma înființată ilegal, cu vot cu 2/3, dar noi nu putem face asta. În același timp, doar pentru că primarul este iresponsabil, nu putem lăsa Bucureștiul fără operator pe termoficare. Zilele trecute s-a agreat înființarea a două companii: (1) pentru producție și distribuție agent termic și (2) pentru întreținere infrastructură termoficare. Modelul acesta cu 2 companii se pare că a mers bine și în cazul unor companii energetice naționale. Suntem de acord cu înființarea acestor două companii, dar nu oricum: acestea trebuie să fie nepolitizat iar conducerea să fie profesionistă, selectată transparent pe baza OUG 109/2011 cu privire la guvernanța corporatistă. În aceste companii nu el loc pentru fini și alte rubedenii, ci doar pentru profesioniști, altfel, nu vom reuși să salvăm sistemul centralizat de termoficare”, a declarat Ciprian Ciucu, consilier PNL, pentru HotNews.ro.

Acesta însă și-a revizuit poziția și a declarat luni că nu va vota înființarea acestora deoarece proiectele conțin mai multe ”șopârle”. Susțin poziția lui Cătălin Deaconescu, a declarat acesta pentru HotNews.ro.