Primarul Gabriela Firea vrea să înființeze o nouă companie municipală care va prelua activitatea RADET. PNL și USR anunță că vor vota proiectul

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 22 februarie 2019, 13:12 Actualitate | Administratie Locala


Gabriela Firea
Foto: Facebook
Primarul general Gabriela Firea vrea să înființeze o nouă companie municipală care să preia sistemul de încălzire centralizată din București - RADET. Este vorba despre Compania Municipală Termoenergetica București, care va avea acționari Municipiul București (99,999%), Comuna Chiaja și Orașul Popești, iar scopul său este producerea, transportul și distribuția energiei termice, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu General.

Primarul Gabriela Firea vrea să înființeze și o a doua firmă, Compania Municipală Energetica Servicii București, care va presta serviciile conexe, respectiv întreținerea rețelelor de termoficare, acesta urmând să gestioneze și fonduri europene. Compania va avea aceiași acționari.

Cele două companii se vor forma în urma reorganizării și divizării Companiei Municipale Energetica, urmând ca la final aceasta să fie dizolvată. Reamintim că hotărârea Consiliului General prin care această companie a fost înființată a fost anulată în instanță de USR, alături de hotărârile de înființare a altor 21 de companii municipale.

”Municipiul Bucureşti propune, pentru continuarea serviciului de alimentare cu energie termică, aprobarea înființării Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti S.A., societate comercială pe acțiuni care sa îndeplinească condițiile unui Operator Regional, dar si condițiile de atribuire directă a contractului de delegare a activităţii de producere, distribuţie, transport şi furnizare a energiei termice, în aceste condiţii, având în vedere iminenta intrării în procedura falimentului a RADET. Necesitatea înfiinţării noii companii se justifică prin faptul că în prezent piaţa transportului, distribuţiei şi furnizării energiei termice din Municipiul Bucuresti este o piaţă de monopol, întrucât RADET este singurul operator care prestează acest serviciu, în sistem centralizat, la nivelul Municipiului Bucuresti, reţeaua fiind de utilitate publică. Însă in prezent regia se află în insolvență”, se arată în proiectul de hotărâre privind înființarea Termoenergetica. Angajații RADET vor fi transferați la noua companie.

După înființare, această urmează să asigure serviciul de producere și furnizare a a energiei termice în locul RADET.

”Pentru îndeplinirea serviciului public de alimentare cu energie termică, activitatea prestată de RADET Bucureşti va fi asigurată în regim de continuitate, permanent, până la preluarea acesteia de către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. La data preluării serviciului de către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A, se va retrage calitatea de operator al serviciului public de alimentare cu energie termică a RADET Bucureşti”, se arată în proiuectul de hotărâre.


Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A. va prelua de la Compania Municipală Energetica contractele de mentenanță încheiate de cea din urmă cu municipalitatea:
- contractul care are ca obiect "Reabilitarea sistemului de termoficare ala Municipiului Bucureşti" - reabilitare sistem de termoficare pe 63 km;
- contractul de execuție de lucrări pentru Modernizarea Centrală termică Amzei;
- contractelor de lucrări privind execuţia şi finalizarea de reparaţii instalaţiile aflate în incinta spitalelor aflate în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, contractul de prestări servicii "Servicii tehnice de exploatare, operare, mentenanţă preventivă pentru instalaţii sanitare, termice, ventilatie, instalații de stins incendiu, instalații electrice de joasă tensiune și instalații de curenţi slabi, ascensoare, - Arena Națională"

Totodată noua companie va prelua de la Compania Municipală Energetica București si proiectul aferent montării staţiilor de încărcare electrică pe întreg arealul Municipiului Bucureşti, dar și proiectul "Platforma mobilă pentru suport termic şi electric, utilizată la mentenanţa şi dezvoltarea proceselor industriale (ProEnerg)" ce a fost declarat admis în urma etapei de verificare a conformității administrative şi eligibilităţii (faza A), urmând si faza B a evaluării.
Cel mai important este însă că societatea ca derula proiectele de modernizare a rețelelor pe fonduri europene.

”Cel mai important este proiectului POIM/43/7/2/Cresterea eficientei energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Municipiul Bucureşti "Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti, proiect în cuantum de 176.470.588 EUR prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020”, se mai arată în proiectul de hotărâre de înființare a companiei.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General de pe 26 februarie se află și un prroiect de hotărâre pentru avizarea studiilor de oportunitate privind modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică – activitățile de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în arealul deservit de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București – Ilfov, avizarea documentaţiei de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în arealul deservit de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București – Ilfov, acordarea către aceasta a mandatului special pentru delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică și atribuirea directă a contractului de delegare către operatorul regional Compania Municipală Termoenergetica București S.A.

De această dată, opoziția pare a fi de acord cu primarul Gabriela Firea și va vota pentru înființarea celor două companii municipale.

”Gabriela Firea a adus termoficarea din București într-o situație inedită: plasând RADET în insolvență, l-a expus falimentului în timp ce a înființat ilegal firma căreia, teoretic, i s-ar fi putut delega serviciul e termoficare. A încercat să determine Opoziția din CGMB să-i treacă în legalitate firma înființată ilegal, cu vot cu 2/3, dar noi nu putem face asta. În același timp, doar pentru că primarul este iresponsabil, nu putem lăsa Bucureștiul fără operator pe termoficare. Zilele trecute s-a agreat înființarea a două companii: (1) pentru producție și distribuție agent termic și (2) pentru întreținere infrastructură termoficare. Modelul acesta cu 2 companii se pare că a mers bine și în cazul unor companii energetice naționale. Suntem de acord cu înființarea acestor două companii, dar nu oricum: acestea trebuie să fie nepolitizat iar conducerea să fie profesionistă, selectată transparent pe baza OUG 109/2011 cu privire la guvernanța corporatistă. În aceste companii nu el loc pentru fini și alte rubedenii, ci doar pentru profesioniști, altfel, nu vom reuși să salvăm sistemul centralizat de termoficare”, a declarat Ciprian Ciucu, consilier PNL, pentru HotNews.ro.

"'În cazul înființării Termoenergetica București, atâta vreme cât vom avea garanții că legea va fi respectată, că activitatea va fi transparentă și va fi respectată legea guvernanței corporative, nu văd motive să ne opunem. Însă nu știu dacă aceste garanții există în acest moment. Mai sunt lucruri de lămurit cu acest proiect și este posibil să avem amendamente pe care le vom discuta în ședința CGMB. Însă, din punctul meu de vedere, înființarea Termoenergetica este doar o mică parte din problemă. Eu vreau să știu cine răspunde pentru falimentul RADET, cine răspunde pentru cei doi ani pierduți, pentru întârzierile la lucrările de modernizare și pentru frigul pe care bucureștenii l-au îndurat în case. Gabriela Firea nu poate să vină pur și simplu după doi ani și să spună senin că RADET intră în faliment. Gabriela Firea trebuie să-și asume acest eșec", a declarat pentru HotNews.ro Roxana Wring, liderul consilierilor USR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13933 vizualizari

 • +24 (28 voturi)    
  apropos de firme... (Vineri, 22 februarie 2019, 13:17)

  liviu_ [utilizator]

  le-a inchis pe alea declarate ilegale de justieie?!
  sau justitia nu conteaza pentru hotii psd?!
  • +18 (22 voturi)    
   PMB (Vineri, 22 februarie 2019, 13:29)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Cathedral Plaza trebuia demolata din 2011, au trecut 8 ani si nimic.
   • -8 (14 voturi)    
    Te-ncurca (Vineri, 22 februarie 2019, 16:21)

    mopsu [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    blocul de nu poți merge pe stradă ? Sau ești catolic ? ?
  • +7 (9 voturi)    
   Bani (Vineri, 22 februarie 2019, 13:39)

   ilie57 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Radet este ca un copil orfan adoptat si refuzat de toti parintii care nu au atat de multi bani sa investeasca in el si nici nu sunt siguri ca vor sti sa-l creasca.
   Oare va avea soarta atator alte companii de stat falimentate si privatizate pe nimic?
   • +1 (7 voturi)    
    RADET este rețeta pentru sărăcie (Vineri, 22 februarie 2019, 21:56)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui ilie57

    În orașe mici ca Reghin sau Tg.Neamț, termoficarea a dispărut în urmă cu 20 ani, în iarna lui 1999 chiar n-au mai fost bani de aruncat.

    Pentru București, toată țara plătește căldura bucureștenilor și șmenurile pe bani publici. RADET n-ar fi trebuit să existe niciodată, dar acum va fi înlocuit cu o companie nou-nouță, care o va lua de la capăt cu aceleași șmenuri.

    Cam câți români trebuie să mai plece din țară ca să înceapă trezirea la realitate a bucureștenilor? Sau până nu văd din nou frontieră la Predeal nu se trezesc și continuă să spolieze toată țara?
    • +2 (4 voturi)    
     si cum (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 11:04)

     Loyola [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     vezi realizarea distributiei caldurii si apei in Bucuresti , cu mii de blocuri fara regii ?
     Tg Neamt are 20.000 de locuitori, majoritatea locuind probabil la case.
     Reghin ceva mai mult.
     Vezi un sistem alternativ in Bucuresti, unde intr-un bloc de 100 de apartamente sunt familii cu diverse posibilitati financiare ? Si aceste familii sa investeasca sume destul de mari la inceput pentru realizarea acestui sistem?
     Si stai linistit, nu-mi platesti tu factura la caldura...frustrari secesioniste de 2 bani....
     • -3 (7 voturi)    
      Sigur, să nu investească proprietarii! (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 15:32)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui Loyola

      Ei să fie proprietari doar pe apartamentul ”net”, că încălzirea lor e treaba întregii țări!

      Nu, meștere, soluția o reprezintă centralele de bloc și de apartament. Așa cum un hotel are centrală termică proprie, tot așa te aduni și tu cu vecinii tăi și instalați o centrală a blocului. Iar dacă vecinii sunt necooperanți, dar tu ești un om de bună credință, îți instalezi centrală de apartament și asta este. Cei din Tg.Neamț și din Reghin asta au făcut.

      Nu-ți face griji, eu nu-ți plătesc ție nimic, am luat de multă vreme măsuri să nu-ți mai suport cheltuielile, egal care ar fi ele :)
      • +1 (5 voturi)    
       nu cred (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 17:39)

       Loyola [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       ca ai idee de costuri si dificultati tehnice sa realizezi ceea ce spui tu.
       Dar trecand peste astea, nu vad de ce te mai intereseaza de noi care ne incalzim pe banii celor din Tg Neamt si Reghin.
       Esti penibil, tu crezi ca am trait si m-am incalzit pe banii tai?
       Bucura-te de viata acolo unde ai ajuns si nu ne mai duce noua grija...
       Calul moare de drum lung
       • +1 (5 voturi)    
        Ești conștient că nu încăpem în aceeași țară? (Duminică, 24 februarie 2019, 0:13)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui Loyola

        Cei ca mine au trebuit să plece din țară din cauza celor ca tine. Ai vrea să primești o diplomă pentru asta?

        Iar peste vreo 7-8 ani, când țara o să ajungă la fundul sacului, tot diaspora o să vină să scoată căruța din noroi. Asta pe lângă cei 80 -100 de milioane de euro pe care și acum îi trimite în țară în fiecare săptămână.

        Dar în ăștia 7-8 ani tu o să ai încălzire acasă pe banii întregii țări, iar 3 - 4.000 de oameni or să plece din țară în fiecare săptămână, la fel ca și acum.
     • +1 (5 voturi)    
      Crezi ca apa calda s-a inventat (Duminică, 24 februarie 2019, 16:29)

      John_english [utilizator] i-a raspuns lui Loyola

      la Bucuresti?

      Treci oceanul si nu vei vedea niciunde solutii gen RADET.

      Poate in Rusia... zici si eu. :))
  • +6 (8 voturi)    
   Exista justitie in Romania ? (Vineri, 22 februarie 2019, 13:43)

   Frankie [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Eu nu am auzit ca ar exista asa ceva.
 • +4 (10 voturi)    
  Își schimbă Măria pălăria? (Vineri, 22 februarie 2019, 13:29)

  prec [utilizator]

  Miticii trebuie să se bucure de ce-au votat!
  • +7 (7 voturi)    
   asa este! (Vineri, 22 februarie 2019, 14:38)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Interesul principal al cetatenilor este sa realizeze ca psd = catastrofa, fara apa calda si fara caldura!
   Trebuie blocat absolut orice vine din zona rosie, indiferent de beneficiul imediat.
   • +1 (5 voturi)    
    Crezi că ăștia roz sau curcubeu sunt mai breji? :) (Vineri, 22 februarie 2019, 21:58)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    Tot socialiști sunt și ăștia roz.
    • +2 (4 voturi)    
     Pavi, Daia, Genunche, Pamblica (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 8:30)

     Savitar [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     si lista e lunga tare, mai prosti ca stia nu mai gasesti.
 • +7 (9 voturi)    
  cateva situatii de luat in calcul (Vineri, 22 februarie 2019, 14:00)

  bigbrother [utilizator]

  1.Cine garanteaza ca vor fi rezultate? Nu ma astept sa aiba profit ci sa fie functionala a.i sa nu platim din nou caldura pierduta prin tevi si mai ales, prostia sefilor si furturile din sistem
  2. Se preiau oamenii la gramada sau se face o filtrare? La inceputul anului trecut erau 3000 de oameni in RADET dintre care peste 600 aveau functii de conducere.

  In lipsa de altceva si cu posibilitatea ca lucrurile sa fie mai bune, varianta propusa acum pare ok. Asa ne dam seama ca orasul nu duce lipsa de bani (basca fondurile europene), duce lipsa de oameni care sa aiba respect pentru banul public, bani din care am putea avea o capitala la nivel european, nu groapa de gunoi care este acum..
  • +2 (4 voturi)    
   Omu' (Vineri, 22 februarie 2019, 18:44)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   are respect fata de banii lui ,nu de cei ai tuturor.
   Creadeam ca asta s-a inteles in cei 50 de ani de comunism si in cei 29 de ani care au urmat...
 • +8 (10 voturi)    
  Pai parca zicea PSD ca USR se opune la tot (Vineri, 22 februarie 2019, 14:03)

  Maspp [utilizator]

  doar ca sa se opuna.
 • +8 (10 voturi)    
  preluare RADET (Vineri, 22 februarie 2019, 14:38)

  michael22 [utilizator]

  Doamna Firea trebuie sa inteleaga ca nu poate prelua de la RADET doar activele si si pasivele. Adica noua companie va avea si datoriile istorice ale RADET care se ridica la peste 625 milioane euro. Sau RADET-ul poate fi declarata in stare de faliment si se vor vinde activele in cadrul unei licitatii publice.
 • 0 (2 voturi)    
  Firea e varza cu economia (Duminică, 24 februarie 2019, 20:40)

  John_english [utilizator]

  iar fara sprijinul lui Daddy puscaria o cam paste.

  RADET-ul trebuia desfiintat de mult tovarasi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by