Atacul asupra spațiilor verzi din cartierul Floreasca continuă: Un bloc cu parter și două etaje ar putea apărea pe spațiul verde dintre 3 blocuri

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 20 februarie 2019, 14:41 Actualitate | Administratie Locala


Strada Rahmaninov 2E-2
Foto: Hotnews
Un bloc cu parter și două etaje ar putea apărea pe strada Rahmaninov 2E, pe spațiul verde dintre trei blocuri, practic grădina interioară a acestora, potrivit unui Plan Urbanistic de Detaliu care va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local Sector 2 de joi. Cetățenii din zonă cer consilierilor locali să nu aprobe proiectul deoarece noua clădire le ia lumina și distruge spațiul verde.

Spațiul verde are 750 mp și este proprietate privată, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Sector 2. Primăria Sectorului 2 a avizat deja proiectul, aprobarea PUD-ului de Consiliul Local Sector 2 fiind ultimul pas. Potrivit avizului dat de Primăria Sector 2, clădirea nouă va avea o înălțime de 10 m (parter plus două etaje, POT=45%, CUT=1,3). Retragerile față de limita de proprietate sunt de 6 metri în laterale și 5 metri în spatele parcelei.
Reprezentanții Primăriei Sector 2 spun în aviz că potrivit Planului Urbanistic General terenul nu este spațiu verde ci L3, zonă în care se pot construi locuințe medii. În realitate însă acolo este spațiu verde, grădina blocului.


PUD-ul ce urmează a fi supus aprobării Consiliului Local Sector 2

Cetățenii din zonă cer consilierilor locali să nu aprobe proiectul deoarece noua clădire le ia lumina și distruge spațiul verde.

” Motivele pentru care nu sunt de acord cu această construcție sunt numeroase și toate la fel de importante: pierderea spațiului verde, respectiv a priveliștii (motivul pentru care am preferat, atunci când mi-am cumpărat apartamentul, în vara lui 2007, să am un spațiu mai mic, dar cu un soi de grădina sălbatică la picioare). O construcție P+2+E ar înseamnă o vedere perfectă în casă altor persoane, care, pe lângă clădire, intenționează să ridice și un gard în ceea ce este, în fapt, curtea interioară a blocului. Această ar presupune și mutarea (de fapt, desființarea, aleilor) și e ghenelor de gunoi. Probabil că fix în nasul vecinilor de la scară de alături”, a declarat pentru HotNews.ro Valentina Suciu, unul dintre locatarii afectați.Spațiul verde unde ar urma să fie construit blocul; Foto: Valentina Suciu

Aceasta spune că Primăria Sectorului 2 nu a făcut o consultare publică temeinică în faza de avizare a proiectului.

”Modul în care a fost anunțat acest PUD (un panou A1 instalat pe ghenă de gunoi, printre tufișuri) te duce cu gândul la faptul că nu este luată în serios consultarea cu cei interesați și afectați la propriu. Mai mult, și solicitările de a realiza un PUZ al cartierului, înainte de a aprobă PUD-uri pe bandă rulantă, au rămas și ele fără ecou. Iar în ceea ce privește intenția de a realiza un PUZ al întregului sector, noi am venit cu comentarii și sugestii bine documentate (arhitectural, urbanistic, sociologic, cultural), și ele discutate doar de formă, într-o ședința la primărie în cursul lunii decembrie. Pe scurt, mi (și ni) se reduce gradul de confort (priveliște, spațiu verde), îmi este încălcat dreptul la informare publică. Așa că, din campania electorală a primarului Toader, cu Floreasca cartier grădina, or să se aleagă numai unii cu grădina, iar alții fără lumina, spațiu verde și cu gunoiul în nas”, a mai spus Valentina Suciu.

Aceasta spune că împreună cu vecinii săi a făcut mai multe sesizări către Primăria Sectorului 2 privind regimul de proprietate al terenului și cum a ajuns să fie pus în proprietate privată, deși este grădina blocului, dar nu au primit răspuns.
”Primăria sectorului 2 nu a răspuns solicitărilor noastre (din luna august, respectiv noiembrie 2018) de a clarifica regimul proprietății acestui teren, despre care nu am fost înștiințați în nici un fel că nu ar fi proprietate publică, iar orice solicitare în acest sens ne atrage eticheta de “comuniști” care se împotrivesc proprietății private. Or, în acest caz, că și în alte cazuri din cartier, primăria face o confuzie gravă între dreptul de proprietate și dreptul de construcție”, a declarat Valentina Suciu.

Spațiul verde unde ar urma să fie construit blocul; Foto: Valentina Suciu

Consilierii USR Sector 2 spun că nu vor aproba proiectul, însă soarta spațiului verde depinde de votul celorlalte grupuri politice PSD, ALDE și PNL.

”În conformitate cu art. 18 din Legea nr. 24/2007 este interzisă schimbarea destinației, reducerea suprafețelor ori strămutarea spațiilor verzi definite de prezenta lege. (…) Prin excepție de la prevederile alin. (5), se pot amplasa pe un spațiu verde: alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc și odihnă, construcții pentru expoziții și activități culturale, construcții ușoare cu caracter provizoriu pentru activități de comerț și alimentație publică, grupuri sanitare, spații pentru întreținere, dar numai în baza unei documentații de urbanism pentru întreagă suprafață a spațiului verde și cu obligația că suprafață cumulată a acestor obiective să nu depășească 10% din suprafață totală a spațiului verde. În același sens, conform prev. art. 71 din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, schimbarea destinației terenurilor amenajate că spații verzi și/sau prevăzute că atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Terenul în cauza se încadrează la art. 4 lit. j) din Legea nr. 24/2007, spații verzi aferente locuințelor de tip condominiu - spații verzi formate dintr-un cadru vegetal, amplasate adiacent blocurilor de locuințe de tip condominiu, cu rol estetic şi de protecție, de ameliorare a climatului şi a calitătii aerului. Considerăm că PUD-ul propus nu este oportun, deoarece nu asigura unitatea, coerentă și confortul urban al teritoriului învecinat. În opinia noastră, hotărârea de respingere a PUD-ului asigura echilibrul între scopul urmărit de inițiatorul proiectului de PUD și interesele sectorului. Trebuie protejat dreptul la un mediu sănătos pentru toți locuitorii zonei”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Alexandru, consilier local USR Sector 2.

În ultimii 15 ani, zeci de blocuri au apărut pe spațiile verzi dintre blocurile din cartierul Floreasca, unele fiind edificate la 2-3 metri de clădirile vechi. O parte dintre clădiri au fost blocate în instanța de vecini. Un astfel de exemplu este este cele de pe strada Ghiță Pădureanu din Cartierul Floreasca.

Un grup de cetățeni din cartierul Floreasca a obținut în martie 2017 anularea în instanța a autorizației de construire pentru blocul de pe stradă Ghiță Pădureanu nr. 4, care se ridică pe un spațiu verde dintre blocuri, la numai câțiva metri de ferestrele lor. Autorizația a fost emisă de Primăria sectorului 2, condusă de Neculai Onțanu, iar decizia instanței este definitivă. Blocul este înălțat deja până la etajul trei din patru, pentru cât era emisă autorizația de construire. Acum cetățenii luptă pentru demolarea clădirii.

Totodată, instanța a constatat și nelegalitatea Planului Urbanistic de Detaliu aprobat de Consiliul local sector 2, în baza căruia primăria a eliberat autorizația de construire. HotNews.ro a scris despre caz încă din 2013, când au început lucrările.

Cu toate acestea, Primăria Sectorului 2 a continuat să aprobe construcții pe spațiile verzi din Cartierul Floreasca.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7526 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  mda (Miercuri, 20 februarie 2019, 14:53)

  liviu_ [utilizator]

  pai incepe marea coruptie...
  ca doar e liber la infracituni... are grija slugarel de asta...

  sunt curios cui o sa vanda blocurile astea acum cand articolu 7 se apropie cu repeziciune!
  • +13 (13 voturi)    
   Din punctul de vedere al unui viitor locatar... (Miercuri, 20 februarie 2019, 15:24)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Cum sa fii sa accepti sa locuiesti / sa cumperi un apartament intr-un loc atat de stramt.
   Pentru ca ceea ce se intampla este reciproc. Actualli locatari se vor trezi cu niste ferestre in ferestrele lor iar la iesirea din bloc se vor lovi de vecinii care ies din noul bloc... iar noii locatari vor avea vedere catre ferestrele celor dintai...
   Nu mai zic, poate vrei sa parchezi o masina doua...
   Merita sa locuiesti asa ca sa zici ca stai in buricu targului ?
   • +7 (7 voturi)    
    mafia (Miercuri, 20 februarie 2019, 16:15)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    Pai ce credeau baietii ca daca stau in centru pe ei nu-I loveste :))? 90% din ce se construieste in oras in ultimii10 ani sunt pe retrocedari pe hotarari judecatoresti (aia care n-au condamnat "lotul tandarei") sau cu incalcarea totala a normelor de constructii. Vor PUZuri sa fim seriosi. De 6 ani se repune pe tapet (un ex pe care-l stiu) PUZu s 6 care sa justifice porcariile facute de Poteras, Manescu si completate de Mutu. Si inca au bafta locuitorii din jurul parculetului. O sa aiba 3 (poate 5 cu derogari) niveluri in fata. Iar fraierii care se muta acolo se vor inghesui pe bani multi. Da ia de vezi ca si atunci cand dezvoltatorii au porcoi de loc tot ii inghesuie pe fraieri (ca-i bloc nou) si-si pot bea cafeaua cu vecinul din blocul vecin. Deci cand mafia din constructii (primarie, arhitecti, justitie, dezvoltatori...) isi pune in cap sa distruga ceva avem sanse sa reuseasca..
    • +1 (1 vot)    
     Si totusi, care-i spilu? (Joi, 21 februarie 2019, 8:05)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

     Sa te muti intr-un bloc nou ca sa le mirosi basinile unor locatari care zac acolo de vreo suta de ani?
     Asta era intrebarea...
     Vechii locatari s-au bucurat cel putin pana acum de pozitia centrala, dar acum vor fi "pedepsiti" pentru anii de huzur... iar cei noi chiar vor plati pentru conditiile proaste in care vor fi nevoiti sa traiasca toti
     Ca sunt unii care iti vand asta ca pe un mare chilipir, bravo lor (vorba lu marele om de afaceri tiriac cu hotu'...).
     Dar, iata cum prostu' fudul plateste hotu' smecher.
  • +4 (8 voturi)    
   Marea (Miercuri, 20 februarie 2019, 16:12)

   savatuf [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   coruptie a inceput cu blocurile construite de udrea ...au fost in stare sa construiasca si in curtea liceului Rosetti, cartierul a devenit de ne locuit, spatiile verzi au disparut iar pe strazile inguste pompieri nu intra .
  • +7 (7 voturi)    
   Coruptia consiililor locale (Miercuri, 20 februarie 2019, 16:33)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   este ce mai ticaloasa si daunatoare. Consiilile locale sunt o masa informa de jmecheri care nu se vad cu nume si prenume cum voteaza. Isi iau spaga si voteaza sa construiasca jmecherii bloc si in gradina botanica ca nu este spatiu verde acolo .spatiul verde este sau nu este dupa cum decid tot consilierii. PSD are 10 consilieri,ALDE 2,PER -Partidul Ecologist Roman care este anexa diversionista a PSD 2, total 14. USR are 5 ,PNL are 6 si PMP are 2 Total 13. Ecologisti vor vota cu USR sa ia spaga caci numele partidului este la misto cu Ecologisti. Este un partid infiintat de PSD pentru fraeri.
 • +12 (12 voturi)    
  in (Miercuri, 20 februarie 2019, 15:11)

  andrei1232000 [utilizator]

  primul rand ar trebui verificata legalitatea retrocedarii. Toti cei carora li s-au "luat" terenurile in zona au primit despagubiri. Cand s-a construit acel cartier in anii '50-'60 acolo au fost garadini de zarzavat. Iar proprietarii acelor terenuri au fost despagubiti. Retrocedarile bazate pe acte false sunt nule chiar daca al treilea cumparator a fost de buna credinta. Vezi cazul Johannis!
  Mafia imobiliara, mai mare s-au mai mica, intii identifica petecul de pamant (fix 750 mp, fix intre acele blocuri) dupa care inventeaza acte de proprietate. Mai exista DNA sau Tudorel l-a ingropat de tot?
  • -9 (11 voturi)    
   spete (Miercuri, 20 februarie 2019, 16:31)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui andrei1232000

   Sunt 2 situatii:
   1. legalitatea retrocedarii, caz in care ar trebui verificat la sange si puscarie maxima pentru cei care au facut ceva ilegal
   2. retrocedarea este legala si constructia in parametri legali, caz in care locatarii auto-entitled sa lase miorlaiala. Daca vor spatiu verde pe proprietate privata, sa faca oferta si sa-l cumpere la pretul pietei.
   • +1 (7 voturi)    
    Serious? (Miercuri, 20 februarie 2019, 17:35)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Pai ba desteptule treaba cu cumpararea trebuie sa o faca Primaria. Ca al ei e terenul "retrocedat". Si de aia ia bani de la contribuabil... Legalitate HA!
    • 0 (6 voturi)    
     very (Miercuri, 20 februarie 2019, 21:03)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

     Inteligentule, sunt perfect de acord cu asta daca este pentru utilitate PUBLICA. Asta inseamna parc, de ex., pentru toata lumea, nu spatiu "privat" dintre blocuri. Ai inteles, scumpete, mica mare diferenta?

     Regimul juridic si real al unui teren poate fi diferit de perceptia sau credinta lui x si y. Tu esti d-ala de crede ca trotuarul e al lui si al familionului pentru ca parcheaza in acelasi loc de > de 2 ani, cumva? Mda...
   • -3 (5 voturi)    
    You have no idea about privacy (Joi, 21 februarie 2019, 0:52)

    Savitar [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    and living standards, colhoz mentality.
    • +2 (2 voturi)    
     mda (Joi, 21 februarie 2019, 13:22)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Savitar

     Living stanndards pe banii si proprietatea altuia? Nice.
     Proprietatea privata e un moft, nu? Oare unde am mai auzit eu asta? Ah, tatuca iliescu. Misto model ti-ai ales in viata. Bafta.
 • +3 (9 voturi)    
  Grecia (Miercuri, 20 februarie 2019, 15:26)

  adrian77 [utilizator]

  Nu inteleg ce asa mare tamtam, oamenii din zona stiu de probleme astea, au mai fost si in trecut. Intrebarea mea e daca au facut ceva pana acum. Eu cred ca nu, au ales sa mearga in Grecia pe banii primariei.
 • +7 (7 voturi)    
  Nimeni nu scapa (Miercuri, 20 februarie 2019, 16:58)

  Iorgovan [utilizator]

  Orice Greenfield va deveni Greyfield in curand.
 • 0 (10 voturi)    
  nu s-ar construi (Miercuri, 20 februarie 2019, 17:36)

  mmmircea [utilizator]

  daca nu s-ar gasi romani doritori de astfel de apartamente in blocuri inghesuite peste alte blocuri. Nu mai spun ca majoritatea le cumpara imprumutandu-se la banci pe 30-35 ani. Asta e nivelul de civilizatie.
 • +6 (8 voturi)    
  WTF (Miercuri, 20 februarie 2019, 18:10)

  Foxcrawl.com [utilizator]

  sa construiesti un bloc pe 750m2 intre alte 3 blocuri??? Cum draq au putut bucurestenii sa voteze asemenea imbecili la primariile lor?
  • -1 (1 vot)    
   Au votat după chipul și asemănarea lor. (Vineri, 22 februarie 2019, 16:51)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Foxcrawl.com

   Doar nu-i credeai isteți pe mitici. Nu, sunt doar mândri și proști!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by