Primarul Gabriela Firea cere consilierilor generali să reaprobe inființarea companiilor municipale, printr-un vot de două treimi, se arată într-un comunicat de presă emis de municipalitate. Primarul general nu renunță la idee și vrea să presteze în continuare serviciile publice prin intermediul companiilor proprii. Reacția vine după ce Curtea de Apel București a anulat definitiv hotărârile de înființare a celor 22 de companii municipale, pe motiv că acestea au fost aprobate cu majoritate simplă, nu cu două treimi, așa cum cere legea. Procesul a fost intentat de USR care are pe rol și un litigiu privind desființarea acestora.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gabriela Firea a declarat că va veni în fața Consiliului General cu proiecte care ”să pună în acord Hotărârile de înființare ale companiilor municipale cu decizia instanței, respectiv adoptarea acestora cu două treimi”.

„Țin foarte mult la acest model administrativ și sunt convinsă că bucureștenii vor avea doar de câștigat. De aceea, invit toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General să ni se alăture în încercarea de a debloca această situație. Îi rog pe consilierii generali să încerce să acționeze dincolo de calculul politic pe termen scurt, și să vină cu propuneri constructive de care vom ține cont. Bucureștenii vor ști că interesele lor au fost puse mai presus de cele politice și electorale”, a declarat Gabriela Firea potrivit sursei citate.

Gabriela Firea susține că firmele au fost înființate cu bună credință și în deplină legalitate, intenția fiind de a sparge monopolul celor câteva firme private care ”căpușau bugetul Capitalei de zeci de ani”.

”Societățile municipale din Holdingul „București, capitală europeană” au fost înființate cu bună credință și în deplină legalitate, conform prevederilor Legii 31/1991, din dorința de a oferi bucureștenilor servicii publice de bună calitate și mai ieftine, după un model care funcționează deja cu bune rezultate în multe capitale europene. Intenția noastră a fost să spargem monopolul celor câteva firme care de ani de zile care căpușau bugetul Capitalei de zeci de ani. De altfel, rezultatele s-au văzut, în unele locuri, imediat. Este cazul managementului traficului în Capitală, unde compania municipală prestează servicii cu mult mai ieftine decât cele oferite în trecut de compania UTI. De exemplu, o licență de integrare a intersecțiilor în sistemul automat de management al traficului costa pe vremea UTI 50.000 de euro, iar în prezent, doar 2.000 de euro, de la același producător. Și exemplele pot continua. În 30 de ani s-au consolidat în București 20 de clădiri, în timp ce în doar un an, Compania Municipală de Consolidări lucrează în peste 100 de imobile, primele 4 dintre acestea urmând să fie finalizate în acest an, precum și 14 fațade”, se arată în comunicatul emis de municipalitate.

Primăria Capitalei a investit în cele 22 de companii municipale circa 2,8 miliarde de lei prin majorări de capital succesive. În plus, din 2017, de la înființare, la aceste societăți au fost angajați mii de oameni și l-au fost delegate principalele servicii publice din oraș, de la iluminatul public, semaforizare, întreținere străzi la parcări sau cimitire.