Lucrările de lărgire a străzii Fabrica de Glucoză au progresat în ultimele 3 luni, până acum fiind făcute demolările și defrișările necesare extinderii, a început relocarea rețelelor de utilități dintre Șoseaua Petricani și Calea Floreasca și construcția canalizării pluviale, iar zidul de sprijin necesar a fost realizat în proporție de 25 %, anunță Primăria Capitalei într-un comunicat de presă. Lucrările s-ar putea finaliza în această toamnă, la 12 luni de la emiterea ordinului de începere, mai anunță municipalitatea.

Fabrica de Glucoza 8Foto: Primaria Capitalei

”În ultimele două luni, șantierul a avansat până la faza relocării rețelelor de utilități dintre Șoseaua Petricani și Calea Floreasca. Din această săptămână, sunt în curs lucrări pentru realizarea viitoarei canalizări pluviale. De asemenea au început lucrările pentru relocarea rețelei de alimentare cu apă, dar și a rețelei de gaze naturale. În paralel, continuă lucrările pentru ridicarea zidului de sprijin a noii artere de circulație. În acest moment, zidul este gata în proporție de 25%”, se arată într-un comunicat emis de Primăria Capitalei.

Primăria Capitalei a prezentat ce a făcut în ultimele 3 luni:

- defrișările necesare pe toată lungimea, între Șoseaua Petricani și Calea Floreasca, iar masa lemnoasă a fost predată către ADP Sector 2, conform avizului de Mediu;

- demolările proprietăților aflate pe culoarul de expropriere, conform Autorizației de Demolare;

- săpătura pentru zidul de sprijin pe toată lungimea arterei (pe partea dreapta sens Floreasca - Petricani);

- împrejmuirea zonei de lucru;

- infrastructura și semaforizarea în zona Nod Autostrada A3 – Petricani – Fabrica de Glucoză;

- corelarea semaforizării cu cea din Nod Autostrada A3 – Petricani – Fabrica de Glucoză;

- lucrările pregătitoare privind relocarea utilităților.

”Lucrările continuă în același ritm pentru a putea reduce termenul de finalizare. Potrivit contractului, termenul de execuție este de 15 luni, însă a fost discutată cu executantul posibilitatea reducerii acestui termen la 12 luni”, precizează reprezentanții Primăriei Capitalei.

Proiectul noii șosele Fabrica de Glucoză presupune lărgirea la 4 benzi, două pentru fiecare sens de circulație, a arterei de 1,8 km lungime, între Șoseaua Petricani – Nod A3 și Calea Floreasca. Fiecare bandă va avea 3,5 metri lățime, iar trotuarele vor include și o pistă pentru bicicliști cu o lățime de 1,5 metri pentru fiecare sens. Intersecțiile pe care Șoseaua Fabrica de Glucoză le traversează vor fi reconfigurate și va fi realizată racordarea la sensul giratoriu din zona Autostrăzii A3. De asemenea, vor fi amenajate noi spații verzi, iar iluminatul stradal va fi modernizat. Proiectul prevede și amenajarea de parcări, a două drumuri colectoare și semaforizare pe anumite segmente.

Contractul de proiectare și execuție a fost semnat cu întârziere din cauza situațiilor legate de exproprieri și contestații. De asemenea, apariția de noi construcții în zonă au dus la necesitatea modificării proiectului initial.

Dirigenția de șantier este realizată de Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București.

Executarea lucrărilor este realizată de asocierea Straco Grup-Tracon - Primacons Group și costul actualizat se ridică la circa 48 milioane lei.

FOTOGALERIE Stadiul lucrărilor la Fabrica de Glucoză - ianuarie 2019