În zece ani Capitala României a cunoscut numeroase schimbări, iar modificarea țesutului urban într-un deceniu se poarte observa foarte bine în unele zone chiar și din imaginile realizate din satelit. Zone precum Aurel Vlaicu-Pipera, Grozăvești-Orhideea-Basarab, Universitate sau Unirii s-au schimbat destul de mult. Vezi în articol o serie de comparații interactive cu zone din București ce au suferit schimbări majore în decurs de 10 ani.

Bucuresti - then and nowFoto: Google Earth
  • Piața Universității - 2009 - 2019

Se observă cum în zona Piața Universității - Piața 21 decembrie - Intercontinental au apărut multe schimbări în decurs de 10 ani. Teatrul Național a trecut printr-o renovare generală și o schimbare a fațadei, iar construirea parcării subterane de la Universitate a dus la modificarea zonei de la suprafață - dominată înainte de spațiu verde, dar și mașini parcate peste tot.

De asemenea, în poza de la finele lui 2008 se vede cum zona Spitalului Colțea (spitalul în sine, curtea și piațeta dinspre rond) încă nu era amenajată și renovată.

Notă: Mută cursorul vertical stânga-dreapta pentru a compara cele două imagini - 2009 în stânga și 2019 în dreapta.

Vezi aici comparația interactivă într-un tab nou.

---

  • Aurel Vlaicu - 2008 - 2018

Poate una din zonele care s-au schimbat cel mai mult într-un deceniu - zona Aurel Vlaicu a cunoscut un „boom” în ceea ce privește construcția de clădiri de birouri. Față de anul 2008, acum în zonă sunt trei mari turnuri de birouri - Skytower, Bucharest One și Nusco, dar și alte turnuri și clădiri.

În plus, față de acum zece ani, pe șoseaua Pipera s-a realizat un pasaj rutier suprateran care traversează peste intersecțiile cu Barbu Văcărescu și Calea Floreasca.

Vezi aici comparația interactivă într-un tab nou.

---

  • Piața Unirii - Biblioteca Națională - Esplanada - 2008 - 2018:

În această zonă unele lucruri s-au schimbat, dar altele au rămas la fel. Clădirea magazinului Unirea a primit un face-lift la fațadă, fântâna de la Unirii a fost refăcută recent, iar Biblioteca Națională a fost terminată într-un final. În plus, s-a construit și clădirea Teatrului Național de Operetă lângă cea a Bibliotecii.

Pe de altă parte, marea „gaură” unde trebuia să fie proiectul Esplanada e în continuare în aceeași stare...

Vezi aici comparația interactivă într-un tab nou.

---

Zona Grozăvești - Orhideea - Basarab - 2008 - 2018:

O altă zonă care s-a schimbat puternic. Față de 2008-2009, în zonă s-a finalizat pasajul Basarab și s-a reconfigurat puțin circulația pe arterele din jur. Au apărut noi clădiri de birouri, unele destul de înalte, dar și proiecte rezidențiale.

În schimb, șantierul Casei Radio (stânga jos pe imagini) a rămas aproape neatins...

Vezi aici comparația interactivă într-un tab nou.

---

  • Aeroportul Otopeni „Henri Coandă” - 2009 - 2019:

În decurs de 10 ani Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni s-a extins cu un nou terminal - terminalul tip „vioară” cu noi pasarele directe pentru îmbcarcare/debarcare, dar și cu o clădire nouă pentru plecări.

În plus, s-au mai extins unele spațiii de parcare, iar pista nordică - în plin proces de modernizare în 2009 - a fost în sfârșit finalizată și redeschisă în 2018.

Vezi aici comparația interactivă într-un tab nou.

---

  • Zona Politehnica - Apaca 2008 - 2018:

O altă zonă care a suferit modificări puternice este zona Politehnica - Apaca, unde acum regăsim Mall-ul AFI Cotroceni, dar și mai multe clădiri de birouri. Unele din noile clădiri - finalizate sau în construcție acum - sunt pe fosta platformă Pumac ce în „poza” din vara lui 2008 încă era în picioare.

Și campusul Politehnicii s-a mai schimbat și au apărut corpuri și clădiri noi.

Vezi aici comparația interactivă într-un tab nou.

---

S-ar putea să te mai intereseze și: