Gabriela Firea, prima declarație de la criza RADET: Este strigătoare la cer demagogia PNL care a deținut controlul regiei în ultimii 10 ani

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 18 ianuarie 2019, 10:25 Actualitate | Administratie Locala


Gabriela Firea
Foto: PMB
Gabriela Firea consideră că discursul opoziției din spațiul public și din Consiliul General privind problemele RADET este strigător la cer deoarece PNL a deținut controlul regiei înainte că ea să fie primar și a asistat la degradarea sistemului și la acumularea datoriilor istorice. Gabriela Firea spune că nu putea rezolva în doi ani ceea ce nu s-a făcut de la Revoluție încoace. Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că în primăvară vor începe lucrările pentru reabilitarea a 63,24 km de conducte, iar până acum s-au făcut studiile necesare. În ultimele săptămâni, au avut loc aproape zilnic avarii în rețeaua RADET, iar mii de bucureșteni au rămas fără apă caldă și căldură.

"Consider strigătoare la cer demagogia PNL privitoare la situația RADET, în condițiile în care acest partid a deținut controlul total asupra acestei regii în ultimii 10 ani, înainte de mandatul meu, timp în care au asistat pasivi, sau poate chiar activi, la degradarea sistemului de termoficare din București și la acumularea datoriilor istorice către ELCEN. Știm cu toții că sunt probleme în rețea, dar cred că oricine întelege că nu aveam cum să fi rezolvat în doi ani ceea ce nu s-a făcut de la Revoluție încoace. Încă din primele luni de mandat, am luat decizia de a unifică producția și distribuția energiei termice în București. În multe alte orașe din țară centralele au fost preluate gratuit de către administrația publică locală, iar noi nu reușim, iată, să le preluăm nici cu bani, deși am făcut toate diligențele necesare de 2 ani", a declarat primarul Gabriela Firea, declarația fiind inclusă într-un comunicat de presă emis vineri de Primăria Capitalei.

Gabriela Firea spune că nu poate să-i amăgească pe bucureșteni că va rezolva problema RADET peste vară, dar se va ține de planul de investiții aprobat pentru reabilitarea rețelei.

"Înțeleg nemulțumirea, pe deplin justificată, a celor care nu au căldură sau apă caldă în apartamente dar nu-i pot amăgi, așa cum o fac politicienii lipsiți de responsabilitate din opoziție, că există soluții miraculoase care să rezolve peste noapte, sau peste vară, problemele din sistemul de termoficare. Pot să le promit însă că ne vom ține cu maximă seriozitate de planul de reabilitare a acestui sistem pe care l-am început deja și că, în următorii ani, vom fi din ce în ce mai puține probleme", a mai declarat Gabriela Firea.

Reprezentanții Primăriei Capitalei susțin că instituția investește constant în sistemul de termoficare al Municipiului București, și a explicat stadiul proiectelor.

”Primăria Municipiului București, prin Compania Municipală Energetică București SĂ, a demarat proceduri pentru dezvoltarea a două noi centrale termice de acest tip, în zonele identificate că fiind deficitare (Aviației, respectiv Bd. Basarabia), așa cum este prevăzut în Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul București. Astfel, în prezent este finalizat studiul de soluție în vederea construcției primului din cele două CET-uri, studiu realizat cu finanțare de la Guvernul Japoniei în baza Memorandumului încheiat în acest sens între PMB, Ministerul Energiei și Compania Japoneză ITOCHU. Sumele necesare pentru a demara această investiție au fost alocate Companiei municipale amintite, care este în plin proces de identificare a locațiilor pentru cele două viitoare centrale. În situația în care, în viitorul imediat, necesarul de energie electrică și termică va impune noi investiții, PMB va avea în vedere dezvoltarea și a altor CET-uri, în plus față de cele amintite", mai arată Primăria Capitalei.


În ceea ce privește investițiile în rețeaua de termoficare, reprezentanții municipalității spun că au făcut un studiu pentru a le prioritiza.

"Prioritizarea investițiilor RADET și ale Primăriei Municipiului Bucureșt are în vedere reabilitarea imediată a rețelei de transport apă fierbinte, componentă a SACET care produce cea mai mare parte a pierderilor de căldură înregistrate pe întregul sistem. Pentru identificarea segmentelor de rețea care necesită cu prioritate reabilitare/modernizare și pentru a putea totodată asigura alocările bugetare necesare, a fost elaborat în anul 2017 un studiu de fezabilitate care a evidențiat necesitatea de a efectua lucrări de reabilitare pentru 501,44 km conducte (250,72 km de canal de termoficare)”, potrivit sursei citate.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că o parte din bani vor veni din fonduri europene.

”Pentru a degreva, parțial, bugetul local de efortul investițional pe care acest obiectiv îl presupune, o parte din lucrări – pentru 212 km de conducte, sunt cuprinse în proiectul pregătit de municipalitate pentru a primi cofinanțare din fonduri europene, prin programul POIM. Până în prezent, au fost definitivate: actualizarea studiului de fezabilitate și depunerea acestuia spre verificare la Autoritatea de Management, documentul tehnic conform cerințelor experților Jaspers, analiză cost-beneficiu, planul tarifar, depunerea documentaţiilor pentru obţinerea avizelor/autorizațiilor solicitate prin certificatul de urbanism (29 de avize obținute), procedura de evaluare a impactului asupra mediului (decizia etapei de evaluare inițiale și de încadrare) - că etapă a procesului de obţinere a Acordului de mediu. Actualizarea SF a fost necesară având în vedere modificarea indicatorului de lungime, care a impus actualizarea multiplelor componente ale studiului. Valoarea investiției se ridică la 994.349.671 lei fără TVA (circa 213,6 milioane Euro)”, se mai arată în comunicat.

Pentru alte tronsoane de rețea care insumează 63,24 km de conducte, tronsoane care au înregistrat în ultimul timp cel mai mare număr de avarii și pentru care trebuie începute imediat lucrările, indicatorii tehnico-economici stabiliți prin studiul de fezabilitate au fost aprobați HCGBM nr. 216/2018, potrivit sursei citate. Valoarea investiției se ridică la 274,894,009 Lei fără TVA, iar contractul de proiectare cu execuție a fost atribuit Companiei Municipale Energetică București SĂ. Până în prezent, a fost finalizată etapa de proiectare a trei obiective din totalul celor șapte aferente investiției, urmând că ordinul de începere a lucrărilor de execuție să fie dat la încheierea sezonului de încălzire 2018-2019, pentru următoarele tronsoane:
Obiectivul 2 – Magistrala II Sud – CS1 (CET)–CS5 Bobocica, cu o lungime de 4,27 km;
Obiectivul 6 – Magistrala Progresu Ferentari CF6-C14S, cu o lungime de 6,3 km;
Obiectivul 7 – Magistrala I-III Vest – CD9 – CD5, cu o lungime de 950 m.

Pentru restul de 226 km de coducte, începând din acest an vor fi începute procedurile necesare pentru elaborarea documentației pentru achiziția lucrărilor de proiectare și execuție, iar prioritizarea lucrărilor va avea loc după influența pe care o au în asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică. La construcția bugetului pe 2019, pe lângă sumele alocate investițiilor menționate, vor fi alocate toate sumele solicitate de RADET pentru alte tipuri de investiții (realizate direct de către regie), mai susține Primăria Capitalei.

Modernizarea centralelor existente

”Investițiile municipalității au fost direcționate și spre lucrări de modernizare a centralelor termice zonale sau de cvartal, că măsură de eficientizare a producerii și furnizării energiei termice în Capitală, proiecte ce vor fi continuate în acest an. Astfel, în luna octombrie 2018 au fost demarate lucrările de modernizare la Centrală Termică Amzei, prin Compania Municipală Energetică București SĂ. Lucrările vor fi reluate în primăvară anului 2019, că urmare a faptului că în sezonul rece centrală continuă să livreze populației agent termic și apă caldă. Valoarea investiției se ridică la 2.865.615 lei fără TVA. Totodată, pentru partea de producere a energiei termice în cogenerare, în conformitate cu prevederile Strategiei de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, PMB derulează proiectul de modernizare a CTZ Casă Presei, care va asigura o parte din necesarul de energie termică în zona de nord a Capitalei. Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin HCGMB nr. 48/2018. Valoarea investiției se ridică la 52.175.564 lei (exclusiv TVA). După delegarea serviciului public de producere a energiei termice, Compania Municipală Energetică București va demara procedura de achiziție necesară începerii lucrărilor sus amintite. În anul 2019, vor fi modernizate tot de către PMB, centralele termice de cvartal Luterană și Rosetti, proiecte ale căror valori sunt estimate la 6.090.000 lei, respectiv 1.846.270 lei”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

În prezent, Municipiul București, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București-Ilfov, are pregătită documentația pentru delegarea serviciilor de producție, transport și distribuție a energiei termice către Compania Municipală Energetică București SĂ, conform Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ce investiții a făcut RADET

O serie de investiții au fost realizate la nivelul RADET, procesul de modernizare a sistemului de termoficare fiind continuat și în acest an, potrivit Primăriei Capitalei:
- Reabilitarea a 22,8 de km din rețeaua primară și 100,9 km din reţeaua secundară de termoficare. RADET Bucureşti a înlocuit, în anul 2017, un total de 11.3 km și 11.5 km în anul 2018, comparativ cu perioada cuprinsă între anii 2010 – 2014, când au fost înlocuiţi timp de 4 ani aproximativ 20 de km de reţea primară.

- Reînceperea investiţiilor în reabilitarea reţelei de termoficare după o perioadă de 7 ani, în care acestea au fost blocate, respectiv 13,72 km de reţea.

- Lucrări de modernizare a sistemului de transport și distribuție a energiei termice au fost realizate în cartierele Aviației - PT 1, 2, 3, 4, 5 și 6 Aviației, fiind modernizati 17.4 km lungime conducta rețea – valoare realizată conform contracte 22.077.810 lei fără TVA și Drumul Taberei - ansamblul MICRO 2 – lot 5fiind modernizati 8.2 km lungime conducta rețea – valoare realizată conform contractului, în valoare de 5.447.584,37 lei fără TVA.

- Au fost realizate și recepționate lucrări de reabilitare a rețelelor termice aferente cartierelor Rahova și Titan: 5,5 km lungime conducta rețea primară aferentă zonei Cotroceni-Ana Davila-Spital Municipal și Ana Davila-Academia Militară-Panduri – în valoare de 15.896 lei fără TVA și 10 km lungime conducta rețea primară aferentă zonei Liviu Rebreanu-1 Decembrie 1918 – în valoare de 20.591 lei fără TVA.

- În această perioada s-au realizat și lucrări de modernizare și eficientizare a centralelor termice de cvartal și a instalațiilor de distribuție aferente – CT 6, CT 10 și CT 13 Bucureștii Noi, CT Barbu Văcărescu, CT Bucur și CT Caporal Bălan. Capacitățile realizate însumează 2.7 km lungime conducta rețea. Până acum au fost modernizate 3 centrale, celelalte 3 centrale urmând a fi modernizate în cursul anului 2019. Valoarea totală realizată conform contractelor se ridică la 2.207.760 lei fără TVA.

În prezent, la nivelul RADET se află în procedura de achiziție lucrările de modernizare pentru centralele Floreasca și Ferentari. Concret, procedura se află în etapă de analiză tehnică a documentației depuse de ofertanți.

- Un alt obiectiv realizat de regia autonomă îl reprezintă actualizarea sistemului SCADĂ - investiţie începută în 2009, blocată în anul 2011 şi reluată în anul 2018 - cu rol important în modernizarea şi reabilitarea sistemului de termoficare, care presupune transmiterea de date între dispeceratul central şi punctele termice, monitorizarea şi controlul de la distanţă al sistemului de termoficare.

- Tot în ultimii doi ani au fost refăcute licitaţiile şi procedurile necesare pentru achiziţionarea unor dispozitive şi elemente importante în procesul de funcţionare a sistemului de termoficare. Astfel, au fost achiziţionate, pentru prima dată în ultimii şapte ani, vane - dispozitive în cazul cărora înlocuirea este de multe ori mai importantădecât însăşi înlocuirea conductelor. Pentru motopompele pentru apă fierbinte, electropompele submersibile şi vanele cu acţionare electrică necesare reabilitării reţelei primare au fost încheiate la sfârşitul anului 2018, în baza bugetului aprobat de PMB, acorduri-cadru pe o perioada de 12 – 24 luni.Valoarea acestora este de aproximativ 11, 10 milioane de lei (fără TVA).

- În primăvara anului 2019 se va relua colaborarea cu terţii în vederea realizării lucrărilor de reparaţii în reţeaua de distribuţie a energiei termice. RADET nu mai este un sistem închis, prin care numai unii furnizori reuşeau să patrundă, ci, dimpotrivă, dă dovadă de transparenţă în relaţia cu terţii.

- Începerea în 2018 şi continuarea în 2019 a lucrărilor de modernizare a reţelelor de termoficare aferente punctelor termice 2 Aviaţiei şi 6 Aviaţiei - blocate din anul 2010, pentru care s-a utilizat şi se va utiliza în continuare 71% din ţeava existentă în depozitele regiei autonome şi nefolosită din anul 2010.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ RADET - cronica unei morți anunțate. De ce rămân bucureștenii tot mai des fără apă caldă și căldură


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9296 vizualizari

 • +32 (32 voturi)    
  lol (Vineri, 18 ianuarie 2019, 10:38)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  lol

  lol lol

  (vi se pare că merită greaua moștenire un comentariu mai inteligent?)
  • +16 (16 voturi)    
   Nu știați? (Vineri, 18 ianuarie 2019, 13:31)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   Gabriela Firea azi a devenit primar al București-ului și a aflat că București-ul ăsta are o compania ce se numește RADET care dă pagubă la bucureșteni.Și frig,și boală.Da Firea nu are treabă.La ea acasă în Voluntari este cald și bine.Măi bucureșteni,data viitoare să alegeți un primar din Africa.La fel ca Firea nu se va gândi că trebuie căldură iarna.Deci clar,în Voluntari nu-i RADET și oamenii nu mor de frig.Bucureștenii după ce că au RADET mai asu și pretenții!
   • +3 (3 voturi)    
    toanta, (Vineri, 18 ianuarie 2019, 16:13)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    zici că acuma a ajuns primar și nu a avut 2,5 ani timp să îndrepte ceva din ceea ce mergea prost la RADET.
 • +21 (21 voturi)    
  Adevărul e că singurii care au dreptate... (Vineri, 18 ianuarie 2019, 10:39)

  Observator roman [utilizator]

  ...sunt CETĂȚENII!
  Politicienii care au avut (prin votul lor în Consiliul General) „pâinea și cuțitul” sunt vinovați cu toții, chiar dacă într-o măsură mai mică sau mai mare.
  Nu știu dacă vă închipuiți ce „tentații” uriașe se ascund în bugetul Capitalei...
 • +38 (38 voturi)    
  usor cu pianu pe scari duamna firea ..... (Vineri, 18 ianuarie 2019, 10:43)

  viziru [utilizator]

  usor cu pianu pe scari duamna firea ..... PSD detine controlul Romaniei din 1989 ....... si cum PSD este continuatorul PCR rezulta ca PSD controleaza Romania din 1945 ...... adica din ultimii 74 de ani ....... si cum suntem ultimii din Europa la toate capitolele se pare ca exista un singur vinovat si acela este PSD .........
  • -7 (17 voturi)    
   duamna draga (Vineri, 18 ianuarie 2019, 12:27)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui viziru

   si cu useleala cum ramane?!
   Daca voi sunteti hoti, nu ne luati pe noi de prosti!
   Nu tine.
   Ar fi bine sa va creasca aripi, .... o sa zburati!
 • +31 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 ianuarie 2019, 10:46)

  [anonim]

 • +22 (22 voturi)    
  mda (Vineri, 18 ianuarie 2019, 10:57)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  chiar daca ar fi asa, nu a obligat pe nimeni sa ramana captiv 100% in sistemul de c... al radet
 • +26 (26 voturi)    
  Draga victima a PNL.... (Vineri, 18 ianuarie 2019, 10:59)

  minus [utilizator]

  mi se rupe inima de ce ai avut de patimit.

  Ar fi bine sa stie lumea ce a insemnat "controlul PNL" de care vorbesti... in deplina mistificare a adevarului.

  Din raportul de insolventa al RADET:

  " Situatia dezastruoasa in care se afla RADET a fost cauzata de neplata subventiilor promise de Guvern si Primaria Capitalei catre RADET (circa 1 miliard lei), plata cu intarziere a subventiilor, ceea ce a dus la acumularea de penalitati, inghetarea tarifului desi se impunea o crestere, reteaua invechita si lipsa investitiilor."

  Pai vezi, curat control, Coana Pandele!
 • +22 (22 voturi)    
  cum descopera toti (Vineri, 18 ianuarie 2019, 10:59)

  Hans Metter [utilizator]

  ca de fapt e greu sa faci orice, dupa ce ajung pe functie... dar in campanie promit orice doar doar te prostesc.
 • +21 (21 voturi)    
  Tanti Aglaia, (Vineri, 18 ianuarie 2019, 11:08)

  Rescator [utilizator]

  In toate nenorocirile pe care le comiteți in toate
  sectoarele de activitate nu faceți altceva decât să
  dați vina unii pe alții,fără să faceți ceva.Nu mai vrem
  aruncarea pisicii,vrem căldură și apă caldă.Acum aproape toți bucureștenii care țin de Radet nu au așa ceva.Acum incălzesc doar dormitorul cu un radiator
  electric,in timp ce plătesc facturile umflate la Radet,
  fără a primi nimic in schimb.
  Apropo,să nu uiți să-i indeși in buzunar cele patru
  milioane de Euro numitului Cap de Plută.
 • +27 (27 voturi)    
  pff (Vineri, 18 ianuarie 2019, 11:19)

  tirolez [utilizator]

  De-aia a aruncat ea banii pe vouchere, ornamente, beculete si felicitari?
 • +23 (23 voturi)    
  Rautate (Vineri, 18 ianuarie 2019, 11:31)

  florinos [utilizator]

  Sunteți răi, duamna ar eficientiza Radet-ul dar iarna este pe terminate asa ca se pregateste de contractele de plantat panselute, concertele Floarea din Gradina si vouchere pentru cei care locuiesc in locuinte cu Bulina Roșie etc.

  Inainte de Firea, a fost primar Sorin Oprescu, omul PSD, despre ce vorbim ? Despre un interimat al PNL ? am râs.
 • +18 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 18 ianuarie 2019, 11:45)

  qwerasdf [anonim]

 • +13 (13 voturi)    
  Campania electorala s-a terminat de mult (Vineri, 18 ianuarie 2019, 11:52)

  arap [utilizator]

  Cucoana esti de ani de zile primar, ce-ai facut pentru cetateni? NIMIC. Tupeu si furt.
  • +9 (9 voturi)    
   "doar" doi ani (Vineri, 18 ianuarie 2019, 12:47)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui arap

   zice ea. Ce sunt doi ani si jumatate? un bebeluş, ce sa-i ceri? abia se ridica si umbla. Dar daca o mai votati o data sa vedeti ce zmeoaica se face firuta si cum le repara ea pe toate.
   Lasand gluma la o parte, Oprică a functionat doua mandate cu consiliu PNL sau ce vrea sa spuna tanti aici?
 • +7 (7 voturi)    
  coana perfida (Vineri, 18 ianuarie 2019, 12:38)

  masterhaos [utilizator]

  Eu zic ca vina e a romanilor (aia de la Roma), ca au venit peste daci si au lasat aici numai scursuri.
  Una peste alta.. problema e ca in ultimii 10 ani, bucurestenii aveau caldura/apa calda iarna, indiferent cine era la administrare, iar acum nu.
  Daca achizitionezi o masina second hand care functioneaza in parametrii, iar tu o folosesti, dar nu faci nimic ptr. intretinerea si buna functionare a ei, iar la un momentdat pica. Cine e vinovat, tu sau vechiul proprietar?
 • -10 (10 voturi)    
  alaturi de PNL, Basescu... (Vineri, 18 ianuarie 2019, 13:07)

  demaGOGU [utilizator]

  ...are si el pe constiinta (stim nu are asa ceva) soarta RADET-ului...
  • +4 (4 voturi)    
   Este clar că nu se va rezolva căldura. (Vineri, 18 ianuarie 2019, 15:21)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Dacă Firea caută vinovați,treaba-i //groasă//.Dacă avea de gând să rezolve spunea că se va da căldură.Se pare că nici nu a îndrăznit să vorbească cu cei de la RADET,care,curând nu vor mai avea nici dopuri de lemn să bată în găurile care apar la conducte.
 • +6 (6 voturi)    
  gogu (Vineri, 18 ianuarie 2019, 13:46)

  Ilidia [utilizator]

  Gogule, inventeaza altceva, prostia asta nu mai tine... cand vrei sa-i spui cuiva ca e prost mai pe ocolite ii spui "gogu"...
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 ianuarie 2019, 15:50)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  de ce este necesar (Vineri, 18 ianuarie 2019, 19:21)

  trandafil [utilizator]

  ca o companie cum este RADET (care are Autonoma in titu) sa fie sub control politic? Hai sa raspund tot eu:
  1. Pentru ca la o astfel de firma poti sa-ti angajezi clientela politica, familia etc, fara sa stie sau sa faca nimic, dar incasand salarii enorme.
  2. Pentru ca sistemul de subventii creeaza o dependenta politica - aveti grija cu cine votati daca vreti sa nu creasca pretul Gcal! Acest sistem de a lua bani de la unii (care nu sunt bransati) si a-i da la altii (care sunt bransati), este profund injust. Nu primaria da banii, ci ceilalti cetateni! Primaria doar ii trece dintr-un cont in altul.
 • 0 (0 voturi)    
  Adevarul (Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, 12:05)

  Moeko [utilizator]

  Problema cea mai importanta acum , cred ca este rezolvarea RADET-ELCEN, nu lupta dintre partidele politice.In interviul din data de 18.01.2019-Antena 3, dl Piperea Ghe adm judiciar la RADET ,platiti din bani publici de catre o societate in insolventa, afirma ca situatia in care se afla RADET se datoreaza unui ordin care nu respecta prevederile legale emis de Ministerul Energiei.Din punct de vedere moral si din respect pentru locuitorii orasului Bucuresti, ori sunteti alaturi de pozitia dlui Piperea Ghe si va alaturati initiativei depusa de domnia sa , ori daca nu luati masura de schimbare dlui Piperea Ghe din calitatea de adm judiciar la RADET.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by